Quantcast
Румъния към Брюксел: Объркали сте ни с България. Имаме доказателство | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

11 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Румъния към Брюксел: Объркали сте ни с България. Имаме доказателство

Последните мониторингови доклади на Европейската комисия за Румъния и България предизвикаха силно недоволство в Букурещ.  „Европейската комисия обърка Румъния с България! Имаме доказателство“, пише днес в заглавие вестник „Адевърул“ (“Истина“). Той цитира възраженията на гражданското движение Съюз за честна Румъния срещу препоръката на ЕК да бъде отменен за България Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП) и да бъде продължено прилагането му за Румъния.

Според Брюксел България е постигнала достатъчен напредък в борбата с корупцията на високо равнище и организираната престъпност, а Румъния е отбелязала регрес. „Президентът и румънското правителство би трябвало веднага да протестират, защото всички данни показват точно обратното“, пише изданието.

Съюзът за честна Румъния илюстрира твърдението си с две графики, които разкриват как ЕК изопачава показателите за независимостта на правосъдието. Според тях Румъния е 6 места по-напред от България в класацията на държавите от ЕС, а Хърватия е по-зле дори от България, въпреки че за нея бе направена препоръка от ЕК да влезе в Шенгенското пространство. По 10-степенната скала България е на 4-та степен, като изпреварва само Словакия и Хърватия. Румъния надвишава 5-та степен, а средната в ЕС е 7-ма степен. Най-високата, 10-та степен, се достига само от Финландия. По-зле от Румъния са „шенгенските“ държави Унгария, Полша, Латвия, Словения и Гърция.

Втората графика показва, че Румъния е напреднала най-много в съдебната реформа в сравнение с всички новопрети държави. Проследено е развитието от 2008 до 2018 г. По този показател Румъния е лидер в Евросъюза, защото в диапазона от -2, където е Унгария, до +1,5 само тя се доближава до максималната стойност. В България също има подобрение, но то е под 0,5.  Изводът е, че в Румъния има рязък напредък, а не спад, както смята Комисията, а България е в застой и напредъкът й, отчетен от Брюксел, е нереален.

Съюзът за честна Румъния обещава да огласи през близките дни и данни за борбата с корупцията в двете държави, за да покаже, че са оценения несправедливо от комисията на Жан-Клод Юнкер.

 

Към статията във в. СЕГА
momon

Може да е вярно, но като не те управлява членка на енп, си обречен. Румънците са забравили да публикуват простичкия факт: Те, вкараха стотици за корупция, ние нито един, но техните съд и прокуратура не ставали. ☺️

Кире

Те, вкараха стотици за корупция, ние нито един

 

Значи са много корумпирани, а ние не. Затова и не вкарваме никой никъде!

банда

Кой ти гледа корупцията в ЕС? Че тя даже е желателна!

Важно е кой слушка най- много. А ние там сме отличници.

Е, на- и Орбан не бива.

Сироко Леванти

Румънците [...] вкараха стотици за корупция*, ние нито един**

_______________________ 

* защото при тях има корумпирани

** защото в България няма корумпирани

JollyRoger's

Сега румънски скиори пак ще Му докарат африканска чума! Уджас! ???

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Всичко доста по-просто.Научните опити на комисия воглаве с изтъкнат възрастен очилат специалист, категорично е доказала, че тандемът 'Поморийска гроздова''--''Троянска сливова'' е далеч по-ефикасен при лечение на ишиас от някаква си смотана ''Цуйка''.

cymen

Бойко е най-големият любимец на Меркел в цяла Европа. Това води до доста привилегии. Много ми е забавно, когато някой си мисли, че в Европата нещата са по-други, че там няма Гешевци и прочие. Докато моделът ни е този, нямам как да прокопсаме.

rorik

Власите не са разбрали че нашето наблюдение  е на различен етап от тяхното. 

Желязко Желев

                      Що реват румънците?.Като ни донесоха чумата изтрепахме ли прасетата?Решихме ли проблема?

Ей тъй ще постъпим и с корупцията.А са я вкарали в България ще я требим до крак.Сега тоя в."Истина " от последна инстанция да внимава да не допусне някоя печатна грешка при изписването на имената на корумпираните ,че си отиде човекот дорде я оправят.300лв за дезинфекция,ток и жица.

Паткан

Късогледите евро депутати вероятно не правят разлика.

За тях ние сме страни от третия свят , и само това е достатъчно като оценка.

 

А това че сме страна от третия свят сме си виновни само ние.

Не можеш да избираш всеки път некадърници, бухалкаджии, милиционнери , и да очакваш просперитет. Природен закон.