facebook
twitter

Вие сте тук

60 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Зоран Заев се поправи, че Илинденското въстание е "македонско"

След като събуди антимакедонски тонове в България, премиерът на Македония Зоран Заев поднесе ивинения на „приятелите и братята“ българи на своята страница във „Фейсбук“. В телевизионно интервю пред „1ТВ“ от 4 август, Заев заяви, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско. той обаче поясни в новата си позиция, че коментарите са направени по „невнимание“ и са „грешка“. 

Поправката на премиера Заев идва ден след предупреждението от премиера Бойко Борисов, че, „когато дойде време България да изкаже своето становище за присъединяване на Македония към ЕС, ще си спомни тези думи и ще вземе своето решение“.

Ето пълният текст на извинението към България, в превод на агенция "Фокус":

"Виждам, че в приятелска България се отвори обществен дебат и дори се повдигна въпросът дали нашите две страни и двата народа градим ИСКРЕНО приятелство и сътрудничество. Искам да призова всички граждани, дори критиците в Македония и България, да нямат дилема, дали приятелството и сътрудничеството са искрени. Ние вече повече от една година честваме общи части от историята на двата народа, няколко пъти отбелязахме заедно исторически събития. Аз съм първият министър-председател на Македония, който се поклони пред паметника на Гоце Делчев в България (Благоевград) по време на съвместното честване на празника. Преди това моят приятел, господин Борисов, стана първият български премиер, който се поклони пред гроба на Гоце Делчев в Македония (Скопие) при съвместното отбелязване на празника.

Заедно двамата премиери се поклонихме и пред паметника на цар Самуил в София. Заедно в Рим, във Ватикана, тази година чествахме Светите братя Кирил и Методий, общите славянски просветители. Премиерът Борисов дойде в Скопие, за да се поклони на паметника на еврейския холокост. Скъпи приятели и братя от България, вярвайте, че искрено изграждаме приятелство, което беше загубено преди няколко десетилетия. Това беше загуба за двете страни. Открихме отново нашия приятел и брат.

Нека не позволяваме да се връщаме назад. Това е наш дълг пред децата ни.

Понякога ние, политиците, може би не сме достатъчно внимателни, понякога правим и грешки, но ви уверявам, че това е само невнимание, защото искрено искаме сътрудничество и приятелство и именно поради това подписахме Договора за добросъседство и приятелство.

Нима можем да забравим как премиерът Борисов и министърът Захариева се бориха за Македония в Съвета на министрите на ЕС и Съвета на Европа, за да получи Македония дата за започване на преговори с ЕС? Те се бориха, все едно го правеха за своята страна. Не можем да се правим на слепи и глухи, когато виждаме и чуваме всичко, което България направи и успя в това да помогне на Македония да получи поканата за членство в НАТО?

Не видя ли цяла Европа как България помага на Македония и Западните Балкани да се доближат до Европейския съюз?

Никога няма да забравим това приятелство, което е доказано на дело. Ние сме благодарни и много уважаваме това. Затова ще отбелязваме и празнуваме миналото ни заедно и на основите на това минало ще продължим да изграждаме нашето общо бъдеще. Заедно ще бъдем като едно семейство в единство със съюзниците от Европейския съюз и НАТО“.

Към статията във в. СЕГА

Страници

human_capital

"— Ой ти, пиле, славей пиле, що ми пееш толку рано?

— Яз не пеям, туку жалам за горица, за слобода…

— Ой ти, пиле, славей пиле, я попей ми една песна речоита, жалоита, жалоита, плачоита, па прелетай преку Вардар, преку Вардар, край Велешко, да ги видиш моите бракя во кървои облеени, сос куршуми изшарени, сос ножои избодели…"

 

Weiß

Заюви работи. От кого ли се учи на тез мурафети?

dimdum

не се подвеждайте по заглавието

не се чува в "извинението" нищо за въстанието - македонско е или не? и какво е?

гиди тарикат-маке

known

Има българска поговорка "Казана дума - хвърлен камък". "Поправката" на Заев е лицемерие. Мислещите знаят какво да очакват в бъдеще от макетата.

Памфуций
снимка на Памфуций

В телевизионно интервю пред „1ТВ“ от 4 август, Заев заяви, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско.

Заяви, че Илинденското въстание е македонско, не Илинденско-Преображенкото. Има разлика в терминологията в Македония и България по разбираеми причини, Празникът на Св. Преображение Господне  подчертава участието на българите в Източна Тракия във въстанието на българите от Македония и Одринско, както и имената на въстаническите окръзи те са "македоно-одрински".

ЧИЧКО СИМИТЛИ

ВМЕСТО ОСТРО ДА ОТГОВОРИ НА ЗОРАН ЗАЕВ ЗА ИЛИНДЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ, БОРИСОВ ВИТИЕВАТО ОТЛОЖИ БЪЛГАРСКАТА РЕАКЦИЯ В БЪДЕЩЕ ВРЕМЕ! И ЗАЩО МВнР ОТКАЗВА ДА ВРЪЧИ ПРОТЕСТНА НОТА?

 

Независимо от следващите стъпки на правителството по този казус, ясно е едно – на първата годишнина от приятелското ръкостискане на Бойко Борисов и Зоран Заев се появи първата сериозна пукнатина в договора за приятелство между България и Македония.

 

Велизар Енчев

D4D5
снимка на D4D5

Има българска поговорка "Казана дума - хвърлен камък".

Има и друга: "Ако има грешка, има и прошка". 

ablepsia

Тепърва предстоят подобни изцепки, и не само от тогоз. Никой не ни е виновен.

hamer

честваме общи части от историята на двата народа,

 

Докато са два народа, няма как историята да е обща. Защото два народа е едно, а две държави с един народ - друго.

вила
Точно казано. Няма извинение,а благодарност за ролята на България като палаш на Македония .
Братя Стругацки

Никъде в текста не видях бюрмаджията да се извинява за думите си!

Единственото, което е най-близко до това, е следното:

Понякога ние, политиците, може би не сме достатъчно внимателни, понякога правим и грешки, но ви уверявам, че това е само невнимание, защото искрено искаме сътрудничество и приятелство и именно поради това подписахме Договора за добросъседство и приятелство.

 

Но това няма нищо общо с тъпотията, която каза за въстанието! Никъде не казва, че въстанието е българско, т.е. пак си стои на лъжата, че е македонско.

Протестна нота е първото, което трябва да се направи, ама как пък не случихме на далновидни и смели политици!

Forza NATO

Добър опит на Зайо да тушира напрежението, който трябва да се оцени положително.

 

Разбирам, че някои приемат истеризирането на всяка дума по македонската тематика като удобен повод както за атакуване и на Баце, и на империалистическия агресор, така и за демонстрация на небивал патриотизъм, но е време здравите леви сили да се сопрат малце и да ни спестят това нагнетяване на никому ненужно напрежение.

 

Излишни приказки, които само пречат на опита за нормализиране на отношенията и общуването.

 

Ако някой очаква Зайо да се качи връз паметника на Воин на кон во центарот на Скопие и оттам да извика "Сите сме прави бугари", много се лъже и явно има нужда от специализирани консултации и с историци, и с психолози.

 

Ако някой предпочита Груйо с Миленковците си да е на власт, само щото някому в нечий държавен или государствен департамент щяло да е по-криво или по-право, това вече е, меко казано, въпрос на откровено малоумие и късогледство.

Шукри Амедов Готски

Стига сълзи за Македония. За съжаление, тя не беше загубена от БКП, а от партиите преди нея, вкарали страната в две национални катастрофи и довели я до трета. Правителството на ОФ спаси България от разчленяване, а участието ни на страната на Обединените нации и 30 000 убити български войни  в Отечествената война се взе предвид при подписването на Парижкия мирен договор. Поне границата ни с Югославия не мина през Обеля, Орландовци и Надежда, а тая с Гърция - край Пловдив. Избегнахме съдбата на шагреновата кожа.

Какво можеше да се направи, поне България да не губи връзка с братята си в Македония? Тогава се възражда идеята за Балканска федерация (стара идея на БСДРП и Благоев за решаване на националния въпрос на Балканите ) или, по-точно - за по-голяма южнославянска федерация, с тогавашна Югославия и България като два субекта на такаав федерация.  Какъв проблем, ако това беше станало? Дори и да имаше република Македония, тя щеше да е в една държава с България, връзките щяха да се запазят, да се развива бизнесът (и досега Сърбия е близка с Македония заради изградените производствени връзки в Югославия), да се взаимодейства в сферата на културата, роднинските и човешки отношения. Голям праз, че някои щяха да се пишат македонци. По-голямата и силна в културно отношение България щеше  да има решаващо влияние и да продължава да формира съзнанието на хората отвъд Деве баир.  Конфликтът с Тито сложи край на тази мечта, тогава съответно се наложи друга политика и тогава Пиринският край започна да се развива усилено, изпреварвайки доста други региони и днес - център не само на българщината, но и в икономическо и културно отношение.

Стига заклинания и мантри за Македония е българска!

Правете фирми, фондации, кооперации, създавайте работни места в Македония, изграждайте инфраструктура, обучавайте младежи от Македония в България и български училища и ВУЗ-ове, насърчавайте културния обмен, канете творци, правете фестивали, нищо не сближава, както свободното състезание на полето на културата, нужен е нов kulturkampf, а не лигавщини и малоумен шовинизъм.

Но най-нужно е да си обустроим страната, да разбием олигархо-корупционния, непотистко-клиентелистки модел, трябва да станем привлекателни и за двата ни милиона емигранти, и за самите нас си. Здравият организъм привлича към себе си, болният - отблъсква.

Μολών λαβέ

Шукри ага...криво седиш, право думаш..?

фopyмниk

Не виждам да седи криво чилякът. Добре си седи и добре си хортува. Ако има кой да слуша, де...

Forza NATO

Стига заклинания и мантри за Македония е българска!

Правете фирми, фондации, кооперации, създавайте работни места в Македония, изграждайте инфраструктура, обучавайте младежи от Македония в България и български училища и ВУЗ-ове, насърчавайте културния обмен, канете творци, правете фестивали, нищо не сближава, както свободното състезание на полето на културата, нужен е нов kulturkampf, а не лигавщини и малоумен шовинизъм.

Но най-нужно е да си обустроим страната, да разбием олигархо-корупционния, непотистко-клиентелистки модел, трябва да станем привлекателни и за двата ни милиона емигранти, и за самите нас си. Здравият организъм привлича към себе си, болният - отблъсква.

 

Тъй, тъй, се слагам со тоа...

?
Призъртащ

Голям праз, че някои щяха да се пишат македонци. 

Ами голям е. При цялата българизаторска политика след войната 60% бяха македонци, след едно поколение щяха да са 75% , а след две 90%. Ако балканската федерация се беше осъществила нямаше да стане катастрофата в Егейска Македония при гражданската война а сега като нищо Солун щеше да е македонски. Вие щяхте да гледате отстрани и да подсмърчате. Сега се задоволихте с Пиринско, където както сам признавате дадохте всичко за да го българизирате. Център на бълтарщината не стана, но на простащината го направихте.

PlaNed
снимка на PlaNed

И #КЪДЕ го видяхте това извинение или по навик - copy&paste?

Zmeja

Стар виц като за случая:

Седял Зайо на един пън и си чоплел ноктите. Минал Ежко и го запитал:
-Кво прайш Зайо? 
-Ще е*а лъвицата. 
Минал вълчо:
-Кво правиш бе заек? 
-Ще е*а лъвицата. 
Минала Кума Лиса:
Абе Зайо, кви ги вършиш? 
-Ще е*а лъвицата! 
Разчуло се в гората. Ядосан лъвът отишал при Зайо:
-Абе ей лайно малко, кво си говорил ти бе? 
-Ааа нищо, пиля си ноктите и си приказвам глупости... !

AnonimusBG

Форца добре си го написал, но не мислиш ли че се повтаря историята с признаването на македонската нация пак под външен натиск и съответното изопачаване на историята.

Въстанието е Илинденско-Преображенско и е вдигнато от Вътрешната Македоно-Одринска Революционна Организация.

Това според мен е нещо което не подлежи на компромиси и задкулисни конюнктурни сделки.

Интересно в Скопие какво пишат за ВМОРО, а не за ВМРО?

 

Μολών λαβέ

Като им знам професорите, нищо чудно утре да се окаже, че по Одринско все мАкедонци са живели....

Една Одринска Македония...

Е те тогава се фатам за бучака...✊

Forza NATO

Интересно в Скопие какво пишат за ВМОРО, а не за ВМРО?

Като цяло, не разсъждават излишно много и просто приемат, че сътрудничеството между "македонци" и "одринци" е конюнктурно и обусловено единствено от наличието на общ враг.

 

Затова и наблягат на ВМРО без второ "О", което, само по себе си, също е куриоз, тъй като Организацията приема четирибуквеното име след възстановяването си от бугарашот и македонски кръвник Тодор Александров, когато историческата съдба на македонските и тракийските българи се разделя.

 

Пак по същата причина там се говори само за Илинденско, а не за Илинденско-Преображенско въстание.

 

Впрочем, въстанието има и трета част - в Серски окръг, който за хатъра и егото на Сандански, не въстава ни по Илинден, ни по Преображение, а по Кръстовден, т.е. чак през септември, когато и Битолско, и Странджа са вече в пепелища.

dimdum

Forza NATO Пет., 10/08/2018 - 12:29

 

ете такава мощна аргументация трудно мое да се намери

 

Памфуций
снимка на Памфуций

Форца добре си го написал, но не мислиш ли че се повтаря историята с признаването на македонската нация пак под външен натиск и съответното изопачаване на историята.

Въстанието е Илинденско-Преображенско и е вдигнато от Вътрешната Македоно-Одринска Революционна Организация.

Това според мен е нещо което не подлежи на компромиси и задкулисни конюнктурни сделки.

Интересно в Скопие какво пишат за ВМОРО, а не за ВМРО?

Те така са го нагласили:

 

http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0_%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0

На 5/12 јануари 1896 година се одржал Солунскиот конгрес со учество на првите луѓе на Организацијата: Гоце Делчев, Дамјан Груев, Ѓорче Петров, Пере Тошев, д-р Христо Татарчев, Петар Поп Арсов и др. На конгресот, била усвоена нова политичка стратегија и тактика во дејствувањето. Конгресот усвоил нова управна поделба и територијална организација и промена на организациското името во Тајна македонско - одринска револуционерна организација (ТМОРО). Месните комитети биле ополномоштени да вршат просветување на жените и создавање масовно народно движење. Усвоените промени биле вградени во актите и Уставот и внатрешниот правилник.

По Конгресот започнало забрзано создавање вооружени чети, ударната оружена сила на Организацијата за одбрана на територијалниот интегритет од туѓи вооруж ени чети и групи во Македонија. Бил донесен и посебен Правилник (1900) за четите со кој било регулирано формирањето, раководењето, употребата, како и борбената обука. Нивните припадници - комитите носеле униформирана народна комитска облека и обележје за припадност. Вооружените сили ги раководел Делчев, кој го основал и изградувал Четничкиот институт , со надлежност на врховен инспектор. Организацијата имала тајна пошта и тајна полиција, создала функционални месни органи и тела. На целата територија на Македонија (до почетокот на 1903) Организацијата имала воспоставено ефективна власт на тајна држава во државата или подземна република.

На Солунскиот конгрес од 1903 година било донесеното решение за кревање востание, во отсуство на Делчев, Даме Груев, Ѓорче Петров, Сандански и други водечки личности на Организацијата. Смилевскиот конгрес на Битолскиот револуционерен округ ја потврдил одлуката за кревање востание. Востанието раководено од Главниот востанички штаб почнало на Илинден 1903 и прераснало во македонска сенародна борба за ослободување и за создавање самостојна македонска држава, највисокиот дострел во дејствувањето на Македонската револуционерна организација.

По Илинденското востание силно се манифестирале внатрешните поделби. На Општиот рилски конрес (во почетокот на 1905) само привремено било воспоставено единството на Организацијата. На Конгресот бил отфлен квалификативот тајна од името и Организацијата продолжила да дејствува под името: Внатрешна македонско-одринска револуционерна организација (ВМОРО).

фopyмниk

Някои са напълно обладани от амнезия.

Да не би за пръв път в Скопие да наричат въстанието "македонско"? Напротив, вече осем десетилетия това название е в основата на "македонската идентичност", изработена в Коминтерновските работилници под благия и насърчителен поглед на Кръмъл. Както идентичността, така и учебниците, публичното пространство, медиите и всекидневието е пронизано от идеята, че въстанието е македонско. В последните осемдесет тодини!

И сега някой иска - на фона на тази доминираща масова и официална нагласа - да има рязка промяна в политическите изказвания. Сериозно?

 

Представете си следното - на връх националния им празник, Заев нарича въстанието, което този празник чества, "Иленденско - Преображенско". Това означава той да извърши политическо самоубийство на секундата (ако преди това някой по-разгорещен македонец не го е направил собственоръчно). Защо ли? Ами защото тамошната идентичност се основава и на още една важна предпоставка - отхвърлянето и неприемането на нищо българско в основата на съвременна Македония. А добавката "Преображенско" означава приемане на български характер на въстанието. Никакъв шанс това да се случи, ако човекът е с нормален разсъдък. А той е - видно от действията му през последната година.

 

Ето и една аналогия, която хич няма де се хареса на "ура-патреотите". Вече близо четиринадесет десетилетия (с паузи от по няколко десетилетия, но вече и официално от 1991 г.) в основата на българската идентичност, вкл. учебниците, публичното пространство, медиите и всекидневието е идеята за т.нар. "Санстефански мирен договор" като създаващ съвременната българска държава (а всъщност предварително ("прелиминарно") споразумение за военно примирие - документ, в който на подписващите страни им е било напълно ясна неизпълнимостта на голяма част от клаузите, и на чието подписване не присъства нито един представител на населението, на което уж се създава държава). Представете си, че навръх Трети март излезе премиерът и го нарече "Предварителен документ за прекратяване на дванадесетата поредна война между Османската и Руската империи". Това, че ще бъде далеч по-съответстващо на историческата истина, не го прави възможно в настоящия исторически контекст в България.

 

Е, и македонската случка е същата.

 

Zmeja

Гледам скептично на всичко, което се случва в отношенията между България и Македония. Какво можеме да очакваме?

Ще ви цитирам част от Информация за съдбата на българите в съседните държави от 28 март 1985 г., адресирана лично до Тодор Живков. По повод стремежа на Югославското ръководство за сърбизация на Балканите е записано:

"До неотдавна българското население [в СР Македония] е имало решително числено превъзходство, което напоследък значително намалява. Колонизацията на сърби и албанци, отначало само загатната, приема големи размери след Втората световна война. Съзнателно е насърчено навлизането на албанци от Прищина и Метохия в пределите на Вардарска Македония. Броят им от 200 хиляди души вече се е удвоил. Те са настанене предимно в Дебърско, Охридско, Стружко, Велешко, Ресенско, Кумановско. Само в Скопие са 120 000. Като се прибавят към тях турците и помаците - 300 000 души, циганите - 40 000 и сърбите - 60 000 души, се получава близо един милион. Това е половината от двумилионното население на СР Македония".*

------------------------

* Според преброяването на 31.03.1981 г. населението на СР Македония е било 1 913 571 човека.

ШКОЛНИКА МАРЕК

Какво да пишат в Скопие за ВМОРО? Тях Тракия и тракийските българи не ги интересуват. Интересуваше ги Северна Гърция, като част от "славната макЕдонска дръжава" и Пирнския край. Тракия е далече. По-интересното е, че в БГ-то няма нещо като наследник на ВМОРО. Изключвам дружеството на тракийските преселници. Има ВМРО. Щом ние пропускаме тази част от името на организацията, що им трябва на макЕдонците да я споменават. Ама и ние си имаме едни патриоти...Но нали помните филма КИТ  "Риба, ама цаца! Цаца, ама риба".

Пиркс
снимка на Пиркс

Каракачанов нещо да се изяви по изцепката на Зайчето?

bombastic1
снимка на bombastic1

БОКО пак се е напикал :))) 

 

тука виждам секви лигни, ма не и извинение! 

 

https://www.facebook.com/zaevzoran/posts/10156783964327932

генек

Проба... Грешка... Пак проба...

Ние смятаме, че оцелялата част от Македония един ден ще се присъедини към България, някои май искат да направят обратното...

-----

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Страници