Quantcast
Ремонтът на бабуните по "Тракия" остава за неопределено бъдеще | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

5 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Ремонтът на бабуните по "Тракия" остава за неопределено бъдеще

На фона на ударното наместване на несъществуващи 1 млрд. лв., чакани от приходите от тол системата за строеж и ремонт на пътища, се оказва, че липсват средства за критично проблемни трасета. Такава е отсечката на магистрала "Тракия" в участъка Чирпан - Стара Загора, която е на вълни и е опасна. Заради калпавото изпълнение там бе въведено ограничение на скоростта от 140 на 90 км в час, докато се отстрани проблемът. През март регионалният министър Петя Аврамова обеща ограничението да отпадне до края на септември тази година. Сега обаче се оказва, че тепърва се мислят варианти за финансиране на ремонта, тъй като бюджетът на Агенция "Пътна инфраструктура" е ограничен. Това става ясно от писмен отговор на Аврамова на въпрос на депутата от БСП Георги Йорданов. 

Изчисленията сочат, че ремонтът само на едното платно (към Бургас) ще струва 40 млн. лв. Настилката е сравнително нова - строителството на отсечките в двете посоки приключи през 2007 - 2008 г. Изпълнител е сдружение "РЪНУЕЙ-БГ" с основен участник Пи Ес Ай от групата на "Трейс". Гаранционният срок от 5 години вече е изтекъл и текущото поддържане би трябвало да бъде за сметка на бюджета.

Отговорът на регионалния министър за ремонта на магистралата е повече от странен. Според Аврамова причините били "комплексни", но основният фактор за лошото състояние е "интензивното движение, в това число тежкотоварно, което е целогодишно. Интензивният трафик драстично нараства в последния работен ден, в последния почивен ден, а така също и през активния летен сезон", пише Аврамова. 

От началото на 2019 г. до сега в проблемния участък между Чирпан и Стара Загора за текущи ремонти и поддръжка са изхарчени над 1.6 млн. лв. Тези дейности обаче имали временен ефект и не могат да подобрят трайно състоянието на настилката, която се нуждае от основен ремонт. Той едва ли ще се случи скоро предвид наближаващия зимен сезон, неблагоприятен за ремонти на пътища.

Вместо още през пролетта да се търсят начини за финансиране на ремонта, тогава (през април) АПИ възлага на Института по пътища и мостове (ИПМ) да извърши обследване на състоянието на настилката в проблемния участък. Резултатите показали очевидното - препоръки за ремонтни дейности. 

НЕЯСНО

Вместо да осигури пари за важни ремонти на очевидно опасни участъци, правителството предизборно раздава средства, които евентуално ще дойдат в бъдеще време. Още през септември бяха "наместени" близо 1 милиард лева за ремонти и строеж на важни инфраструктурни проекти, отдавна планирани и обещавани. Крупна сума от около 550 млн. лв. бе обещана за ремонт на шосета и за изграждане на нови отсечки. След това правителството реши да отпусне нови близо 420 млн. лв. за изграждане на пътища в Северозападна България. За пари за магистрала "Тракия" досега не бе споменавано.

 

 

Към статията във в. СЕГА
Force

Отговорът на регионалния министър за ремонта на магистралата е повече от странен.

Не е странен, малоумен е.

Калинка до калинка, майньо ле...

 

 

Wolf ACE

Е, какво очаквате да ви отговорят - "Окрадохме парите, затова е некачествено и пък се чудим как да откраднем още при ремонта"...

Естествено, че ще извъртят някакви тъпотии от описания сорт, като за 80-те %...

TRIF007

Този участък си имаше проблем няколко месеца след лентичката. Нищо не направиха докато беше в гаранция! Нищо! Какви са тези 5г бе калинки? Това да не е бойлер от подцинкована ламарина? Колко е гаранцията на магистрали извън БГ? Кой си сложи подписа по контрола на изпълнението? Пак няма виновни, нали? Или няма кой да си направи труда?

 

Преди години минах по път построен от нацистите в Германия . Не с държавни а с лични средства и доброволен труд. Не знам колко му е била гаранцията но ремонт не му е правен. Само профилактика.

аман бе

То пак добре, че тировете не ходеха до Бургас...