facebook
twitter

Вие сте тук

80 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Путин след 6 часа с Ердоган: Взехме съдбоносни решения

След края на повече от шестчасовите преговори между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган бе обявено, че Москва и Анкара са постигнали редица споразумения относно ситуацията в Северна Сирия, предава БГНЕС. Путин ги определил като „много важни, дори съдбоносни”.

Приет е меморандум във връзка със ситуацията в Сирия, чието съдържание огласиха министрите на външните работи на двете държави Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу. Москва и Анкара се споразумяха, че в зоната, намираща се извън пределите на турската операция, от сряда на обяд да влязат руска военна полиция и сирийски военни. Те ще съдействат за извеждането на подразделенията на кюрдските освободителни сили и тяхното въоръжение на 30 километра от границата. Операцията трябва да приключи в рамките на 150 часа.

Дете държави ще предприемат всички необходими мерки да не допускат проникването на терористи и ще работят в пълна координация.

Русия и Турция ще полагат съвместни усилия дотогава, докато не бъде постигнато политическо урегулиране в Сирия.

По време на дадената от двамата президенти пресконференция, Ердоган и Путин потвърдиха позицията си за запазване единството и териториалната цялост на Сирия, както и за обезпечаване на националната сигурност на Турция.

Москва и Анкара подчертаха твърдата си подкрепа за формата от Астана и се договориха за създаването на съвместен механизъм за наблюдение изпълнението на меморандума по Сирия.

По отношение на бежанския въпрос, Путин призова международната общност да съдейства активно за връщането на сирийците в родината им.

„Призоваваме международната общност, особено специализираните агенции на ООН, по активно да оказват хуманитарно съдействие на всички връщащи се сирийци, без дискриминация, политизация и предварителни условия”, заяви руският президент.

Според него, ситуацията в страната не трябва да пречи на работата на сирийския конституционен комитет.

По-нататъшните стъпки за развитието на мирния политически процес в Сирия, трябва да бъдат предприети със съдействието на ООН в рамките на конституционния комитет. Върху създаването му са работили старателно държавите-гаранти от астанинския формат.

Очаква се началото на дейността на този комитет да бъде дадено на 29 или 30 октомври в Женева.

Трябва да започне широк диалог между правителството в Сирия и кюрдите, които живеят в Североизточна Сирия. Ясно е, че само в рамките на такъв диалог може да бъдат отчетени и осъществени всички права и интереси на кюрдския народ като неизменна част от многонационалния сирийски народ.

Сирия трябва да бъде освободена от чуждестранно военно присъствие, подчертаха двамата президенти. 

Влизащите в състава на въоръжената коалиция „Сирийски демократични сили“ (СДС) кюрдски формирования са напуснали създаваната от Анкара в Северна Сирия зона за сигурност. Това е заявил във вторник вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, предаде агенция Фокус, като се позовава на ТАСС. „По-рано днес получихме съобщение от командира на СДС, че всичките им въоръжени сили са изведени от зоната за сигурност, намираща се под контрола на турските въоръжени сили“, е отбелязал той.

„Нашият екип ще продължи консултациите с двете страни. Надявам се, че в най-близко време прекратяването на огъня ще действа на постоянна основа. Тези консултации продължават“, добавя Пенс.

Както твърди вицепрезидентът, постигнатите миналата седмица в рамките на американско-турските преговори договорености за създаване на зона за сигурност в Северна Сирия „ще осигурят мир и ще защитят всички жители на пострадалия от война регион“. По неговите думи „в течение на изминалите пет дни временният режим на прекратяване на огъня се запази“. Вицепрезидентът за пореден път е подчертал, че разположените в Сирия американски войници ще се върнат у дома.

Към статията във в. СЕГА

Страници

ЗИП
снимка на ЗИП

Какво нещо е 21 век !

 

Геополитиката се върши в реално време буквално пред очите ни. "Секретните протоколи" биват снимани и пускани в глобалната мрежа почти мигновенно.

 

Лавров и Чавъшоглу на живо четат точките....

 

:))

 

Апропо "офтоп мълния" :

 

Британския парламент започна да кляка пред Джонсън !

Бухта

И, клякайки, го думна яко за 9-и пореден път.

Толупът е очевидно политически мазохист, желаещ да се представи пред беззъбите народни маси като мъченик.

 

 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

4m ago 19:33

MPs reject Johnson's Brexit timetable; a major defeat for the PM

MPs have voted to reject the government’s timetable for the passage of the bill that would implement the prime minister’s Brexit deal.

They voted against by 322 to 308; a majority of 14.

Boris Johnson said earlier today he would withdraw the bill and seek a general election if he lost the vote.

грантоед

   Мераците на Ердоган са силно урязани.

ЗИП
снимка на ЗИП

Британските депутати са жестоко рекетирани от ЕС, който засега е на стеендбай и не приема удължаване.

 

Мъчат се горките да запазят достойнство , но часовника тиктака. Дали ще приемат нужните закони за три или 13 дена няма никакво значение....

 

:))

 

грантоед,

 

Да, силно бяха орязани. Мноо силна сделка за Путин !

19namo

ЕрдоТан от заглавието е на дотации, май.

:) Поправено

Диагностик

Сирия трябва да бъде освободена от чуждестранно военно присъствие.

Това означава, че руските войски и бази ще останат.

 

Вова

Ердоган постигна всичко,което искаше,без да продължи военните действия.

Получи си зоната за сигурност,кюрдските отряди се оттеглиха,а останалото там мирно население е оставено на милостта на окупаторите. Руско сирийските патрули ще очертаят фактическата промяна на границите.

На практика , всички турски твърдения ,че кюрдските сили са терористични,бяха приети.

Т.е.тези,които изнесоха на плещите си основната тежест на победата срещу ИД бяха унизени , прогонени,обявени за терористи от помагачите на ИД..

Сега султана спокойно ще натири  три млн.туркомани и араби ислямисти в зоната за сигурност. Етническата чистка започна от първия ден на военната инвазия.

А Путин елегантно приклекна пред султана ,на собствената си територия.

Гласът

На практика , всички турски твърдения ,че кюрдските сили са терористични,бяха приети.

Не бих казал. Виж, че са ги нарекли "освободителни сили".

Вова

?,хартията търпи всичко. Но ние знаем и за едни космически сили.

pgp

Победители няма. Всички спечелиха по нещо и загубиха нещо. Кой повече и кой по-малко е друг въпрос.

Гласът

Всички спечелиха по нещо и загубиха нещо.

Какво точно "спечелиха" кюрдите? 

pgp

Кюрдите нямат шанс срещу турският аскер. Спечелиха това, че няма да са пушечно месо и също това че Турция ще трябва да се задоволи само с това, което е завоювала до сега. С други думи цивилните  по другите места си остават само военното крило трябва да се изнесе. Факт е , че кюрдите губят най-много от всички, но те нямат и много избор.

Гласът

След края на повече от шестчасовите преговори между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган бе обявено, че Москва и Анкара са постигнали редица споразумения относно ситуацията в Северна Сирия

Така поставено, излиза, че не са постигнали споразумения относно ситуацията в Северна Сирия по много други въпроси. 

 

Те ще съдействат за извеждането на подразделенията на кюрдските освободителни сили

Ха-ха! Дали в турските документи те са посочени като "кюрдските освободителни сили"?

 

Москва и Анкара подчертаха твърдата си подкрепа за формата от Астана ...

 

По-нататъшните стъпки за развитието на мирния политически процес в Сирия, трябва да бъдат предприети със съдействието на ООН в рамките на конституционния комитет.

 

Тук малко съм объркан. "Формата от Астана" беше направен точно с цел да се саботират преговорите под егидата на ООН. Какво съдействие на ООН искат сега?

 

Сирия трябва да бъде освободена от чуждестранно военно присъствие, подчертаха двамата президенти. 

Това пък е най-големият майтап. 

Доц.Трътлев

Мераците на Ердоган бяха за зона на сигурност и си я получи. Както от САЩ, така и от Русия. Почти без загуби в жива сила и техника. Поне засега. Набута и кюрдите на руснаците да се оправят с тях. 

Гласът

Хобавото е, че масовите "кланета" предсказани от толкова много хора не се случиха (поне засега).

pgp

Снимката е трепач. Тези двамата със сигурност са ударили по водка по случай съглашението.

mi6osp.

Гросмайсторска игра на Путин - получи всичко, каквото искаше, без да даде повод на Ердоган да се разсърди. 

Ердоган получи зона за сигурност, но не такава, каквато искаше. 

Зоната ще е част от Сирия и под контрола на Сирия. 

В нея няма да се заселват туркомани. 

САЩ и коалиция бяха изритани от зоната и от Сирия. 

Вова

Чете ли споразумението? Май не.

Важното е,че щатите били изритани. 

Кире

Факт. Както Вова е писал днес, а и преди това е ставало дума - основните сили, победили ИД бяха унизени. 

 

Какво значение има това, след като Турция е доволна? А за Русия Турция е най-важния "западен" съюзник. Геополитиката е сложно нещо - губиш Източна Европа, но печелиш Турция. 

 

Е, как да не е прав г-н Доган като рече, че пътят за Европа (разбирай блажното) минава през Босфора? Ние трябва да гравитираме около турците, а при повече метани, може и да ни "интегрират" по-сериозно... Защо не? 

 

Какво ни дава ЕС, което да не може да ни даде Ердоган? Той може да взима и от Путин, и от Тръмп. Ще си скъсат гащите пред падишаха. ? 

 

--

Тва с исляма е глупост. Ето, дори руснаците приемат формулировките на Ердоган. А Турция си финансираше ИД. Но все пак да не забравяме, че "Русия е интегрална част от ислямския свят", както казваше Медведев. Че тои и ние имаме мюсюлмани, при това турци, а и турски цигани. 

Mavrodinov
Ти Кире, или си голям наивник или турско мекере. Ти очакваш Ердоган да даде нещо? Лично на тебе може би. И ни предлагаш да излезем от ЕС? Сигурно си и руски трол.
Enevv

  С Кире още преди три години, имаше и един грък Понтиеца разменихме  мнения по тази тема. 

 Тогава Понтиеца беше най-големият фен и палеше свещи на Ердоган, а  Кире на линията на Борисов...

  Оказа се прав, а Понтиеца спря да пише !

  Откак бай Реджеб се записа за матрос во морското им школо и гръцко-турските отношения преминаха в нова фаза,

 

https://greekcitytimes.com/2019/09/03/erdogan-photographed-front-turkey-blue-homeland-map/amp/

 

  , която ще се избистри след десетина години, колкото ще са му потребни за да стане  Капудан-паша или  amir-al-bahr أمير البحر „ повелител на морето, или  Адмирал както сега му викат френкгявурите и кемалистите...

  Ако па "падне и друг го смени", както и да е ...картата с 462 хилядите киломтра "Мави ватан " остава - това е огромен проблем над който вече американците не могат да са арбитри , а най-много да вземат гръцка страна !

Противно на 1974 когато са набутали Йоанидис с  хунтата и са взели турска...

  Така или иначе , в опитите си да изолират Гърция, турците ще ни дават аванси, но трябва да внимаваме да не се набутаме в кашата, както Фердо и Радославов с Гюмюрджинските им депутати през Първата световна !

 

 Колкото до  Путин православнейший - единственият въпрос е с какво ще го замерят ако се мерне отново в Атон...

 

  В такъв смисъл и Ислямската Обнова на Ердо е глупост - харт ислямистите го изобличиха още на времето - открил завод за Кока кола !  А рита и футбол...

 

Рачо Ковачев
снимка на Рачо Ковачев

И още една незначителна част от разговорите:

«Говорили о важном документе, предусматривающем не только более активное использование рубля и лиры во взаимной торговле, но и расширение приема российских карт „Мир“ на территории Турции, и подключение турецких банков и компаний к системе передачи финансовых сообщений Банка России»,- сказал Путин.
http://rusnext.ru/news/1571767423

Кире

Едно интересно интервю с доброволец към кюрдите: http://bnr.bg/blagoevgrad/post/101180733/ekskluzivno-prez-radio-blagoevgrad-boec-ot-kurdskite-sili-za-zashtita-na-naroda-za-voinata-v-siria?fbclid=IwAR1oGAwftul47Th9VDw4jzCSKPNymMyBzD7ptkecNtQJTm2wE1ky3FSMJhc

 

Опичайте си акъла талибани!

paragraph39

/:/Ясно е, че само в рамките на такъв диалог може да бъдат отчетени и осъществени всички права и интереси на кюрдския народ като неизменна част от многонационалния сирийски народ.

..........................................................................................................................

Май, на някой НЕ му е ясно, че Сирия НЕ е федерална държава, а е ЕДНОНАЦИОНАЛНА- т.е., в държавата Сирия има една Нация с много Етноси в нея!!!

"Ислямска държава" НЕ е държава, а международна терористична организация на интерджихадисти-халифатисти!
Е, на някои много им се искаше и им се иска да разпарчетосат държавата Сирия на няколко държави/ и съответните Нации/ , но НЕ им се получи/досега и засега/!

Su38

Както ви писах, разбраха се. Путин пак направи така, че хем вълкът сит, хем агнето цяло. 

Както съм казвал, Ердоан е на къс повод. С какво го държи, не знам, но явно има лостове за влияние. Само на Путин не смее да е изрепчи. Шубето е голям страх...

momon

Путин винаги защитава руските интереси, но и винаги се съобразява с принципите на международното право. Може би затова изглежда, че преговаря от позицията на силата, а другите са на каишка.

pgp

Не го е шубе Ердо даже си е аслъ бабаит. Това да се изправи сам срещу всички се иска доста смелост. Ердо държи доста козове и той го знае и Путин го знае. Ся разбраха се щото така им е изгодно и на двамата. Това е. 

Сгугню
снимка на Сгугню

Как забравя форумният русофилиат, понастоящем падащ дотолкова ниско, че да обявява кюрдите, които победиха ИДИЛ, за съюзници на ИДИЛ (напр. Параграфа), само защото кюрдите, в стремежа си към национална държава са имали дързостта да се съюзят с архиврага САЩ, та, казвам, как забравя русофилиата помощта, която Ердоган оказваше на ИДИЛ, как им купуваше активно нефта и ги снабдяваше с оръжие и техника.

 

Nashenec

В Афганистан талибаните се бяха справили напълно с ИДИЛ, но дойдоха американците и ... ИДИЛ се появи отново. Това даде повод да се преследват талибаните и да се развиват плантациите с едно много интересно растение, което талибаните бяха забранили адсе отглежда.

В Сирия - ами т.нар. "демократични сили" дето бяха под управление на американците и западноевропейците си бяха дефакто или директно свързани с Ал Кайда, или с нейни наследници (като ИДИЛ). Кюрдите воюваха с всички, защото си се бореха за държава - и с правителството, и с турците, и с ИДИЛ, и с демократичната опозиция. С намаляване на опозицията на Асад кюрдите бяха принудени да се защитават срещу бягащите орди на "демократите". А накрая останаха последния начин на американците да се пробват да мътят водата по тези територии.

Сега и американците бягат. Какво им остава на кюрдите в тази ситуация?

Страници