Quantcast
Брюксел отлага решението за мониторинга | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

22 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Брюксел отлага решението за мониторинга

Еврокомисията похвали България за напредъка в реформите на съдебната система и борбата с корупцията, но не заяви категорично, че прекратява наблюдението. Вчера институцията прие поредния си доклад за напредъка по Механизма за сътрудничество и проверка, с който страната ни заедно с Румъния бяха приети в ЕС през 2007 г. Комисията предлага приложението и спазването на реформите да се наблюдава и контролира и от национален механизъм, и от ЕС. 

Още в началото на мандата си заявих, че бих искал механизмът за сътрудничество и проверка да приключи при тази Комисия. Разбира се, осъществяването на тази амбиция винаги е зависело от изпълнението на всички изисквания в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. През последните години България отбеляза впечатляващ напредък в изпълнението на препоръките на Комисията. Въпреки че все още са налице предизвикателства, свързани с изпълнението на нужните реформи и поддържането на набраната скорост, отбелязаният от България напредък понастоящем е достатъчен, за да се обмислят прекратяването на действието на МСП и използването на нови механизми за мониторинг на национално равнище и на равнището на ЕС. Ще чуем внимателно становищата на Парламента и на Съвета, преди да вземем решение, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

За Румъния се посочва, че от последния доклад от ноември 2018 г. ЕК е потвърдила пред властите на страната случаи на отстъпление от напредъка, постигнат предишни години, и че това развитие е източник на голямо безпокойство, съобщи БНР.

ЕК съжалява, че Румъния не се е ангажирала с допълнителните препоръки, направени през ноември 2018 г., които са изцяло в съответствие с позициите на други институции. Тези препоръки трябва да бъдат следвани, за да бъде продължен процесът на реформа и да бъде подновен пътят към приключване на МСП.

Приветства се фактът, че през юни румънското правителство е изразило желание да възобнови този подход. Положено е усилия за инвестиране в нови консултации и диалог с правосъдието. ЕК очаква този ангажимент да се превърне в конкретно законодателство и други мерки.

Ключовите институции в Румъния трябва колективно да демонстрират силен ангажимент към независимо правосъдие и борба с корупцията, посочва ЕК. 

Към статията във в. СЕГА
Елемент Э
снимка на Елемент Э
А така. И сега Баце не може да се похвали предизборно. Ама и тези в Брюксел не лапат мухите, и те виждат какво става у нас.
sega_reader

Още първото изречение хвърля читателя в потрес.

Ние ли очи нямаме, да видим безобразията в съдебната система, тия от Брюксел ли розови очила имат, не е ясно.

Но така не се ръководи съюз, с безхаберие.

Как да им вярваш на тия и конкретно на тоя от снимката след като ние виждаме едно, а те виждат друго, диаметрално противоположно.

Явно някой лъже.

Или те лъжат, или ние сме в заблуда.

Hasta la vista

Скоро един новоизлюпен министър на правосъдието рече нещо за неква оставка...Дали я е депозирал вече?

Justinian2
снимка на Justinian2

Вие не разбирате грам брюкселски език! Сега ще ви преведа казаното.?  Еврокомисията похвали България за напредъка в реформите на съдебната система и борбата с корупцията = Еврокомисията вижда че не сте помръднали , но от добро възпитание ви похвалваме. Устно... но не заяви категорично, че прекратява наблюдението. = НЕ ПРЕКРАТЯВАМЕ наблюдението ! И как още !...Комисията предлага приложението и спазването на реформите да се наблюдава и контролира и от национален механизъм, и от ЕС. = ЗАСИЛВАМЕ наблюдението ! напредък понастоящем е достатъчен, за да се обмислят прекратяването на действието на МСП и използването на нови механизми за мониторинг на национално равнище и на равнището на ЕС. =Тати ще ви купи колело. Някога , ама не сега... Откровена гавра с Мутристан.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

***

Шлифера

И питал циганина:
-    Това което се обещава веднага ли се дава!!!!
-    Ооооо НЕ, то си е само обещание (казали началниците)!!!
- Ееее тогава аз обещавам каруцата с коня, отговорил циганина (досущ като ИШИАСА, отивайки си „ПРЕПОРЪЧАЛ да отпадне мониторинга“)....

Доц.Трътлев

Пука му на Тиквоча за някакъв мониторинг. Прави си каквото иска. Като глобятват държавата, бърка в хазната, плаща и си кара пак по неговата. Просто им е удобен

Wolf ACE

Нъл беше обещал - прилага Боджо пиниз, хем да, ама не... да му мислят следващите...?

 

тютюн

"Повече от десетилетие българското правосъдие е обект на мониторинг. С него моите сънародници свързваха надеждите си за установяване на законност и справедливост. Днес тези надежди са мъртви."
Това заяви по време на изказването си в пленарна зала в Страсбург в понеделник вечер Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.
"Аморфните формулировки на докладите и безволевите им препоръки не породиха оздравителен ефект", смята българският евродепутат.
В речта си Христов каза още: "Механизмът за сътрудничество и проверка доказа своята неефективност, а проблемите в правосъдието се задълбочиха."
"Предстои да бъде огласен новият мониторингов доклад. Нямам съмнение, че той ще бъде пореден подарък за правителството в навечерието на местните избори в България. През изминалите години Европейската комисия не просто обезсмисли мониторинга, а го превърна в инструмент за политическа намеса и порочна подкрепа на свои фаворити в София. Това дискредитира самата европейска идея в очите на българските граждани. Свидетелство за разочарованието им е и ниската активност на последните избори за Европейски парламент.
В заключение бих искал да кажа, че провалът на Механизма за сътрудничество и проверка, който ще ни бъде представен като успех, не може да заблуди българите, чиито очаквания за законност и справедливост с европейко съдействие останаха несбъднати."

JollyRoger's

Прощална целувка от Юки за сърдечния му Френд??

Айде, сега Даниту да фърга оставката и да се подрежда зад бачо на моста с релса на шията... 

Разпад! 

Stern

Язък! Тъкмо Баце се беше наточил да изригне какъв нечуван успех е постигнал, а Барни да си прибере оставката и им изиграха такъв кофти номер.

Утре вероятно Баце ще се оправдае, както винаги, този път с Румъния. А Барни ще забрави да си извади оставката.

Ад мин

Тече неква информационна шизофрения - току-що по бтв Фльор и шофьора на Мето с радост съобщиха, че според тех немало повече да има проверки и (льошави) доклади

19namo

Махат мониторинга и пускат ВАР. Отговорник- Боби М. 

JollyRoger's

За бантустана ВАР ще го модифицират в ГИПС...?

аман бе

Последно - махат ли мониторинга или не? Днес някои медии тържествено надуха фанфарите, че мониторингът падал. От статията става ясно, че може би, но не съвсем... Последно???!!!

JollyRoger's

Ще бъде заменен с друг. 

Supertramp
снимка на Supertramp
Мониторингът естествено остава. Но докато медиите се мъчат да представят резила като нерезил ... в същото време мълчат по ТОП-новината днес - Хърватска получи покана за Шенген ! https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2019/10/22/3980026_hurvatiia_ochakva_da_poluchi_pokana_za_shengen/
Ад мин

Че за Хърватия някой съмнявал ли се е? Те са си Италия и Австрия отсекъде.

Е, ако котка (словенец) не им мине път...

muncho1876

   Ние сме "задния двор" на ЕС. Подложени сме на "дизенфекция". Загубили сме всякакъв суверинитет. Нашата "колониална" адмиистрация е оставена да покрадва това онова, но е верен васал на Брюксел и Вашингтон. За мен членството ни в НАТО и ЕС е нелигитимно защото договорите трябваше да бъдат ратифицирани от ВНС. КС така се мотивира за промяната броя на депутатите - било промяна във "формата на държавно управление" . А членството в НАТО  и ЕС какво е????

hamer

Ама как ще свалят мониторинга - а сюрията брюкселско зеле, което се занимава с наблйдението от какво ще сивади хляба? Не че има файда за нас от тоя мониторинг, ама за тях ....

Били

Добро сме играле, але пак сме паднале.