facebook
twitter

Вие сте тук

89 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Скопие: Ще отговорим на България, но търсим още формата

На проведената в неделя лидерска среща е било решено, че на България трябва да се отговори, но все още се обмисля формата, информира скопският телевизионен канал „Алсат М“, излъчващ на албански език, цитиран от Агенция Фокус..
Македония трябва да приеме резолюция, която да заяви на България какви са новите червени линии в отговор на обидите и изнудването от страна на София. Това е предложението на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, който го постави за разглеждане на лидерската среща при президента в неделя. То получи одобрение от всички партии. От опозиционната партия заявиха, че през следващите дни ще реагират чрез парламента или по друг начин.
„И по отношение на всички реакции на тази декларация е неизбежно от наша страна Република Македония да не реагира на такава декларация, след като практически всички, включително Пендаровски и Заев, се съгласиха, че е необходим спешен отговор. Ще видим след няколко дни как ще се придвижи това. Ако те не поемат инициативата, ВМРО-ДПМНЕ ще го направи ", каза Игор Янушев от опозиционната партия.
От СДСМ изразиха мнението, че никой не може да ни отрече това, което е потвърдено в Организацията на обединените нации, а това е, че сме македонци и говорим македонски. Трябва да изградим отношения с България и всички наши съседи отговорно, без да обиждаме никого и да бъдат нарушавани националните чувства.
„Знаем, че Република България е в последните етапи на кампанията за местни избори и знаем, че по някакъв начин ще започне кампания и у нас. И ние трябва да бъдем много внимателни, по никакъв начин да не позволим Договора (с България) да бъде политизиран, това е целта на този Договор ", каза Костадин Костадинов от СДСМ.
От последното заседание на Комисията по историческите и образователните въпроси между България Северна Македония в Охрид няма някакъв съществен резултат. Уточнени са няколко въпроса от Средновековната история, които са останали от предходното заседание, след което комисията е зациклила отново около Гоце Делчев. Това пък заяви в студиото на Сутрешния блок на БНТ проф. Иван Илчев, член на комисията.

Трудно е да се говори с хора, които не те чуват, каза проф. Илчев. 

"Някои от членовете от македонска страна казват, че през Средновековието е нямало усещането, че са били българи, което е смешно. 

Нашата комисия е единна в своите възгледи. В македонската има две групи. Една по-умерена група, която казва да говорим за това, но ще е необходимо много време да се променят нещата и друга група, която е зациклила и не желае да помръдне. За съжаление това е резултат на една изключително дълга пропаганда. В продължение на сто години се води една просръбска пропаганда, антибългарска", допълни още Илчев.

Той обясни, че миналата седмица са излязли резултати от анкета, кои са най-големите врагове на Северна Македония и на първо място е била поставена Гърция, на второ - с един процент разлика - България. 

"След това, което се случи вчера за предсрочни избори в Скопие, особено светло бъдеще за нашата комисия не виждам, но не трябва да се подценява и това, което е сторено. Македонската част на комисията призна, че Самуил е цар на българското царство, призна нещата, които ние искахме за Климент Охридски и Наум Охридски", каза проф. Илчев. 

За него единственото от тук-нататък, на което може да се надяваме, е да работим бавно и постепенно с надежда нещата да се променят. Това е безсмислен спор. Такъв спор няма на друго място, само между Северна Македония и България, каза още проф. Илчев.

 

Към статията във в. СЕГА

Страници

inventus

Да...внимателно обмисляте как точно да ни напопържате. Независимо от формата няма по грозна картина от това двама братя да се псуват на майка. 

Хумангоид

На Баце каквото Му излезе "приобщаването" на Западните Балкани по време на фантастичното Му председателство, такъв Му и "договора" с Македония.

Аз ако съм едно правителство: "Бе я майната ви. Наричайте се както си искате, пишете си историята както ви харесва и на какъвто си щете език".

После - визи, отпадане на двойното гражданство, граничен контрол, всички паспорти - невалидни, забрана за влизане в България на всеки кандидатирал се за каквото и да е в Македонията им, а Европейски съюз - когато ви омекнат тиквите. Не Макрон да ни я върши. 

Тодор1

И аз тъй мисля.

Но козяците не са на това мнение.

От там идват бедите.

homoludens

10x Точно така.

 

Питам майка ми абе защо от 5 – ма, 4 – ма братя( по линия и на баба ми и на дядо ми. Т.е пра-дядовци) са избягали в БГ, а по един е останал и взел всичко имоти и т.н.

 

Ами много просто! Защото се е отрекъл от рода си и го е предал единия останал децата му са Гърци (втори братовчеди),  а на другия децата му са Македонци. На дошлите в БГ сме Българи. Като цяло трагично.

 

Само много наивен може да си мисли, че с такива можеш да имаш нормални отношения. Те ни мразят за това, че някога не сме направили техния позорен избор.

Призъртащ

Едно въпросче - как точно тези останали на бащините си огнища са се отрекли от рода си, а не тези, дето са отишли на м... таковата си ? Като чета виждам как от твоите думи се сипе ситна злобичка, за имоти ли е, за нещо друго ли, не знам.

duch

?

inventus

Първи братовчеди колега! И във Гърция и във Северна Македония.  Просто така са решили някога "великите сили" да прокарат границата. Тяхната мания за величие и до днес ни мъчи.

Гласът

Аз ако съм едно правителство: "Бе я майната ви. Наричайте се както си искате, пишете си историята както ви харесва и на какъвто си щете език".

После - визи, отпадане на двойното гражданство, граничен контрол, всички паспорти - невалидни, забрана за влизане в България на всеки кандидатирал се за каквото и да е в Македонията им, а Европейски съюз - когато ви омекнат тиквите.

Каква би била целта на подобна политика??? Да видиш колко македонци (и българи) ще могат да те намразят? 

Хумангоид

Не знам колко ще ме намразят. Но със сигурност изведнъж всички макета ще започнат да изглеждат, че ме обичат.

Използвам случая да обърна внимание на разни медии, които пускат македонските изявления без превод, сигурно за да подчертаят, че такъв език няма. Еми нищо не им се разбира. Много повече схваща човек на руски и белоруски (че и белорусите се праскат със собствен "език").

ЗИП
снимка на ЗИП

 Tва "братосването" е нещо доста трагикомично...

 

България се държи, кат отритната любовница. Постоянно се натиска за "братосване" с некфи фиромци.

 

Пределно ясно е, че огромна част от българите се изнесоха от Егейска и Вардарска Македония още  след войните. 

 

Тези, които не го направиха беха убити.

 

Останаха тези, които се мислят  искрено за македонци.

 

 

First Strike

И по отношение на всички реакции на тази декларация е неизбежно от наша страна Република Македония да не реагира на такава декларация

Кое е неизбежно?

първолета

„И по отношение на всички реакции на тази декларация е неизбежно от наша страна Република Македония да не реагира на такава декларация, след като практически всички, включително Пендаровски и Заев, се съгласиха, че е необходим спешен отговор..."

Май си трябва превод на това изречение на смислен език, който и да е той.?

vvatkov

   Така наричащите се македонци да гледат ЕС през крив макарон! Ама защо Макрон да ни върши работата?

И още - нали станаха Северна Македония, каква Република Македония? Такава няма веке.

Кара Колю

" Ама защо Макрон да ни върши работата?"

Върши... не нашата работа, а тази на тов. Лавров...

vvatkov

   Значи тов. Лавров работи за НАТО, така ли?

bay Dragan

СеРеМе /Северна Република Македония/

Чичо Гошо

НеСеРеТе!!! /Национален Съвет за Радио и Телевизия

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Тия излязоха от Югославия, но Югославия никога не е излизала от тях.Цялата им "държава", както и "нацията" им се крепи на неизмерната им омраза към нас:"Татари","Фашисти","две червени" и т.н.

Някога там са живеели българи.Сега почти няма.Или са избити, или са емигрирали, или са станали еничари.

Територията край Вардар е огромен санаториум за шизофреници.За тях лечение не съществува.

Както посочва и колегата по-горе: анулиране на издадените им бугарски пасоши!

Граница-аналогична на тази между Северна и Южна Корея.Телена мрежа, затваряне на ГПП-тата.Отзоваване на нашия посланик и изгонване на техния.НАТО И ЕС-през крив макарон.Черна дупка на Балканите.Албанците ще ги лекуват.

Призъртащ

Югославия беше отворена към света. Югославяните пътуваха където искат - Америка, Канада, Австралия, Европа, носеха дънки и слушаха рок, гледаха западни телевизии и не им пукаше за концлагера на Тодор Живков. Живееха в многонацонална страна където най-нормалното нещо е да уважаваш различието на другие - езика, обичаите му, религията. Но понеже ти си изпълзял живковия коптор, не можеш да си представиш, че хората могат да живеят и по друг наичн, затова проектираш собствената си мизерно мислене върху тях, затова мислиш че и другите са с твоята етноцентрична матрица на тоталитаризма. Не, не са и не им пука за такива като теб. 

Яна

..."Живееха в многонацонална страна където най-нормалното нещо е да уважаваш различието на другие - езика, обичаите му, религията...."

 

Идеята е добра, но изпълнението и дали е било така розово, както го описвате? Защо се случиха събитията от 1991г-2001г.?Поредица от етнически конфликти, обявени за най-сериозните военни конфликти в Европа след ВСВ. Така че, по-полека с хвалебствията. Да, на повърхността е точно това: рок, дънки и западна телевизия, а под повърхността етнически и религиозни разделения, довели до разпада на Югославия.

Призъртащ

Да, докато живееха заедно беше точно така. Когато почнаха да се разделят се намесиха и външни сили, които много усложниха проблемите. Това с нищо не променя фактите за това как живееха заедно и как бяха отворени към света. 

Johnny2965

Очевидно не познавате Югославия. Ако това, което го твърдите е вярно, то нямаше да има десетки хиляди избити във войните между отделните югославски етноси.

ЗИП
снимка на ЗИП

Напълно съгласен с тезата за "албанското лечение" и  превръщането на ФИРОМ в "резерват".

 

Нито ги сметам за "братя", нито за "най-романтична част от нашата история", нито желая да им посещавам налудната държавица...

 

:)

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Да, д-р Албан е малко бавен, но за сметка на това твърде методичен.:)

Утринен зов

ЗИПЕ странно е как за нашите братя, макар и със замъглено съзнание не ти пука, на за всяка дивотия в Сирия имаш свръхинтерес, граничещ с екстаз?

Гласът

ЗИП-а се възбужда от живота и делата на империите. От дребосъци като България и Македония не му става. 

Предводител на ...

Малей, еничари, шизофреници, телени огради ...

Малоумна работа.

ЗИП
снимка на ЗИП

Утринен зов,

 

За теб е странно за мен не.

 

Не съм "байганьовски патриот". Харесвам "глобалните неща".

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Видно е, че някои от санаториума са се припознали.И само потвърждават написаното от мен.

Призъртащ

"Граница-аналогична на тази между Северна и Южна Корея.Телена мрежа, затваряне на ГПП-тата."

 Същински Тато. Кога отваряте Белене ? За едни приятели питам.

Страници

×