Quantcast
Само до три прасета ще могат да се отглеждат в личния двор | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

22 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Само до три прасета ще могат да се отглеждат в личния двор

Хората, които отглеждат прасета в т. нар. заден двор, вече ще могат да имат само до три животни вместо до пет. В тях, както и досега, няма да е разрешено отглеждане на свине майки. На личните стопанства, фамилните ферми и големите индустриални ферми ще им се налага да се подчиняват на строго определени правила за биосигурност. Те трябва да предприемат мерки за дезинфекция, за достъп до фермата, изисквания за мястото, където се отглеждат животните. Това предвиждат промени в наредбата ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти, публикувани за обществено обсъждане. Парадоксално и без обяснение е предвидено и ограничаване на броя на пчелните семейства в един двор - само до 5.

За подготвянето на нови правила за отглеждане на животни в личните стопанства се заговори в пика на заболяването от африканска чума по свинете. Бързото навлизане на заразата у нас доведе до затварянето на няколко от големите свинекомплекси в Северна България и до ликвидирането на близо една четвърт от отглежданите в страната животни. Едновременно с това бяха избити хиляди прасета в санитарните зони около местата, където бяха открити заразени животни. В наредбата се въвеждат и санитарни норми за птицефермите - заради периодичните избухвания на птичи грип.

Още първите коментари след публикуването на наредбата бяха, че с тях се затвърждава монопола на големите индустриални ферми. Основание за това дава изискването нови големи комплекси да могат да се създават на не по-малко от 10 км от вече съществуващи свинекомплекси. За по-малките семейни ферми отстоянието е от поне 3 км.

Не само при дребните стопани, но и във фамилните ферми има ограничаване на броя на отглежданите свине. Във фамилните ферми ще могат да се отглеждат до 10 свине майки, но не повече от 200 броя животни общо. Има изискване за квадратура на помещенията за свинете, както и да са изградени от материали, устойчиви на тежестта и движението на животните, с повърхности, подходящи за почистване, измиване и дезинфекция.

Освен това стопаните трябва да имат план със спешни мерки при установяване на заразно заболяване. Ще има ограничения на достъпа на външни лица във фермите. Всяка сграда ще трябва да има помещение или място на изхода за почистване и дезинфекция на транспортните средства. Задължително изискване е още всяка фамилна и всяка индустриална ферма да има обособени места за съхраняване на фуражите, които да са покрити и заградени.

В малките дворове, където хората гледат животни за лична консумация, също ще са задължителни мерките за биосигурност. Трябва да са осигурени ограждения, постоянен достъп до вода, място или съоръжение за дезинфекция. Ограничава се и броя на отглежданите животни - до 2 крави, 10 овце или кози, 10 зайци, 50 птици.

В наредбата се предвиждат и промени за пасищата. Те трябва да са заградени, така че да няма свободен достъп на хора и животни, да имат навеси и съоръжения за залавяне на животни и др. 

НОВИ ПРАВИЛА И ЗА ПЧЕЛИТЕ

В проекта на наредба като животновъдни обекти са включени и пчелините, тъй като се регистрират по Закона за ветеринарномедицинската дейност. И за тях са систематизирани изискванията, на които трябва да отговарят. Животновъдните обекти - постоянни пчелини, трябва да разполагат с ограждение, осигуряващо безопасността на обекта, което не позволява достъп и свободно преминаване на хора и животни,  да имат поставена информационна табела на входа, съдържаща данни за идентификацията на обекта и да са снабдени постоянно с вода.

Към статията във в. СЕГА
дъртреалист

без обяснение е предвидено и ограничаване на броя на пчелните семейства в един двор - само до 5.

А-а, има обяснение. И то е само едно - лобизма е окончателно победил здравия разум.

ЦЯлата статия показва именно това.

ВСИЧКО се прави, когато някой плати, в случая вносителите на китайски мед, както и няколкото износителя на мед.

 

 

дъртреалист

Лобизмът - за свинете, беше само подозрение, а сега е гол факт.

След година две ще забранят дворните прасета изобщо.

Дали 1, 3 или 5, заразата не я интересува. Така че това ограничение е просто задушаване на производството на месо, което не пълни гушите на комплексите и веригите.

Да не говорим, че цялата офанзива с чумата НЕ СЕ ДОКАЗА.

Никой не е съобщил за положителна проба от референтна лаборатория.

Поради което подозрението, че цялата акция е целяла да се махнат дворните малки семейни ферми.

Мафиотски произвол.

Плаче за съд. 

Но ...няма кой... заради повсеместната бедност. 

Айде върви се съди, като едва се изхранваш.

Това е болшевишката мъртва хватка за справяне с масите.

маргаритка2

?

wreckage
снимка на wreckage

???

??

??????????

??????????

?????????????????????????

?????????????????????????

 

deqerven
снимка на deqerven

И до двеста-в парламента?

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Ами тази на снимката към кои да я броим. Към свинята - майка, или е свиня за угояване?????
tatyana1

А за пчелите някой да обясни, че ми изглежда съвсем тъпо? И това с изискванията за течащата вода навсякъде?

дъртреалист

Трябва да видим къде е публикувана тази проектонаредба и дали има обществено обсъждане... 

дъртреалист

https://www.mzh.government.bg/bg/normativni-aktove/proekti-na-normativni-aktove/proekt-na-naredba-za-izmenenie-i-doplnen16102019/

В доклада пише, че е проведено обществено обсъждане на портала за общ. обсъждане на МЗХ,

но в сайта такъв портал няма...

Намерих страница Резултати от обществено обсъждане, но през картата на сайта. Иначе го  няма :), дребни тарикати...
https://www.mzh.government.bg/bg/normativni-aktove/proekti-na-normativni-aktove/rezultati-ot-obshestveno-obszhdane/

Но, няма общ. обсъждане на проектонаредба за животновъдните обекти.

А страница на която да се правят обсъжданията - няма.

... Това е заговор срещу населението!

venstar

Аз отглеждам в апартамента две, а жената - три.

Гарванът

Как  е дефинирано понятието "да са снабдение постоянно с вода" ? Да има течаща вода или да има шише с вода ? Щото един пчелин, в гората...да го водоснабдиш...е, няма как да стане... И какво значение има дали гледаш 3 или 5 прасета, ако се стигне до зараза ??? Или 10 заяка ??? И кой ще проверява за изпълнението ? Нали вече няма национална ветеринарна служба  ? Или ще бъде вменено на местана администрация ?

Gautama
снимка на Gautama

Това  с десетте заека също е доста тъпо. Първо, не съм чул за значима зооноза по зайците, та да има застрашаване на общественото здраве. Нито пък са стратегически сектор в нашето животновъдство, та изкуствено да ограничаваме личното производство. 

Едно котило, заедно с майката и бащата може да са повече от 10 - тогава какво правим всички ние, законолюбивите люде....избиваме всичко над 10? 

дъртреалист

Ами защитата от насекоми?

Да се гледат прасета в херметични за насекоми затворени места?

С комарени мрежи?

Обаче глиганите - нямат комарски мрежи покрай ушите си...

sega_reader

Има ли изход от създалото се положение ?

Има. Само дано имаме търпението, а и историческият шанс да е на наша страна.

Така де, горе главата.

Едно време едни юнаци решили да си вложат всичките спестени пари то гурбет на запад тук в Родината.

Мислили, мислили и накрая купили една добре работеща фабрика.

Датата била 08-09-1944 г.

Пак да повторя, горе главата, ще им дойде края и на тия ...../ пиииииип/.

Magi

Чичо ми по време на соца с крави отгледа 4-ма студенти- братя, негови внуци/ сега всеки от тях е известен в професията/. Хората гледаха животни да подпомогнат децата си и тях. Сега е по зле, сега е от немотия. При тези пенсии , как мислите оцеляват хората? Но кой ли мисли за тях???

дъртреалист

 ще им дойде края и на тия

ама тъпата наредба ще остане! 

вечна хранилка за мафията...

Мошеник

Наведена глава сабя не я сече, докато е такова народо мисленето и народо психологията, така ще е! Откровени разбойници от всякакви цветове, ще дерат и никога няма да стрижат!

Мошеник

Болшевизам!

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Безумни европейски директиви, все повече наподобяват едновремешните АПК.

Чиновници ще дават акъл на селяните как да си гледат стоката.

Резултатът ще е също толкова плачевен. 

Всъщност вече е. 

wreckage
снимка на wreckage

rorik е единствената колега, заета с одглеждане на разни гадини ф личния си селскотупански двор. Докато не видя нейното мнение за наредбата, нема да земам участие фтака образувалото се опществено опсъждане. 

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

От сега нататък в мравуняците трябва да има до 100 мравки.И една мравка-майка.Да няма пренаселване и разхищение.Пък и мравките да са щастливи такива.Лично подопечните на Деса АгроПоетеса ще ходят да ги броят.При нарушение-ще глобяват кмета на селото и ще късат крилцата на мравката-майка.

При комарите:Въвежда се възбрана повече от три комара да се струпват на едно място.Ако са повече-значи кроят козни планове и някаква политическа завера с цел смъкване на законната власт.Все пак нека си спомним Кой се закани да ги изтреби до крак лятоска.Добре, че после се пренасочи към по-едри животни(тип грухтящи) и им се размина.

За мухите важи подобна наредба.Максимум до 4 мухи на едно л***о, и то ако цъкат белот.Ако л***то е на член или поне симпатизант на Партията, може до 12 инсекта, като законотвореца се е съобразил с по-високата хранителна стойност на продукта, отделен от правилния за***к.