Quantcast
ЕК: Ще бъде ли завършена магистрала "Струма" този век? | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

14 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
ЕК: Ще бъде ли завършена магистрала "Струма" този век?

Магистралата през Кресненското дефиле може да не бъде построена и до 2027 г. За да не бъдат изгубени европейските средства за настоящия програмен период, те ще отидат за изграждането на участъци от скоростния път Видин-Мездра, както и към строящия се в момента София-Калотина. Това става ясно от публикуваната стенограма от последното заседание на Комитета за наблюдение на оперативна програма "Транспорт" 2014 – 2020 г., съобщи Mediapool.bg.

Решенията, с които правителството гарантира пари за изграждане на двата пътя, са взети по препоръка на Европейската комисия. По този начин се потвърждава ангажиментът на страната ни към тяхното завършване.

Тъй като това е второ поредно отлагане на завършването на ключовата не само за България, но и за Европейския съюз магистрала, представителят на ЕК Аурелио Сесилио пита дали "Струма" ще бъде завършена през този век.

 

Нов график на АПИ за Кресненското дефиле

Пътят през Креснеското дефиле е с дължина близо 65 км. Първоначално беше планирано това да се случи още през миналия програмен период 2007 – 2013 г. Не се случи, а виновни бяха еколозите, според пътния бранш и премиера Бойко Борисов.

Така доизграждането на магистрала "Струма" остана за този програмен период и ако другите участъци се строят, а един вече беше пуснат в експлоатация, то за Кресна все още не са приключили тръжните процедури. Те са само за изграждането на т.нар. източен обход на Кресна, който е разделен на два лота. Поръчките за тях бяха обявени през август 2018 г., а през февруари 2019 г. бяха отворени предложенията. Интересът към търговете е голям. За единия лот кандидатите са 10, а за другия – 12. В надпреварата участват всички големи български строители, както и чужди компании.

На Комитета за наблюдение от края на юли Златка Петева от АПИ обяснява, че плановете са комисиите по избор на изпълнители да приключи работа до края на септември и до края на годината договорите да бъдат подписани.

С днешна дата е ясно, че това не е изпълнено. Повече от година след старта на търговете за строители все още не са отворени дори ценовите предложения. Няма избрани изпълнители и за осъществяването на строителния надзор. Цени също не са отваряни.

В началото на август 2019 г. България е внесла апликационната форма за изграждането на 41% от лявото платно и обхода на Кресна. Тези 41% се равняват на 267 млн. евро, които трябва да бъдат усвоени до края на 2023 г. Т.е. тези участъци дотогава трябва да са завършени.

Останалите 59% ще се правят през следващия програмен период и прогнозно трябва да са готови до 2025 г.

Рехабилитацията на съществуващия път през дефилето е предвидена да започне след като се построи източният обход. Търговете са планирани за 2024 г., а самото строителство за 2026 – 2027 г., посочва Златка Петева от АПИ. Тя уточнява, че от реалистичните варианти този е "най-оптимистичният".

 

Ще бъде ли завършена "Струма" през този век?

Директорът на Управляващия орган на оперативна програма "Транспорт" Галина Василева обаче е силно скептична предвид досегашния си опит.

"Хубавото е, че всички вече са убедени, че трябва да има алтернативни проекти, както и че "Струма" лот 3.2 (Креснеското дефиле – бел.ред.) не може да се реализира в рамките на

2023 г. По-вероятно е и тези 40%, за които споменаха колегите от АПИ, да не могат да се осъществят", казва Галина Василева.

Тя отбелязва, че тръжните процедури се случват "изключително бавно". Припомня, че преди години сходен на брой оферти за лотовете на магистрала "Тракия" са оценени за 2.5 месеца. Сега близо година комисията не може да отвори още ценови предложения.

Представителят на ЕК Аурелио Сесилио информира, че Брюксел е "изключително притеснен", защото България няма да спази поетия ангажимент - магистрала "Струма" да е изцяло готова до края на настоящия програмен период, който финансово изтича през 2023 г.

"През последните две години проследявам изпълнението на магистралата и към днешна дата очакваното завършване вече е отложено с четири години. Така че, ако съгласно сегашните ви прогнози, проектът бъде приключен до 2027 г., то ще имаме забавяне с 16 години в неговото изпълнение. Възниква въпросът дали АМ "Струма" ще бъде завършена през този век. С това не изразявам песимизъм. Това е сериозен проблем и не виждам да предлагате някакви изключителни мерки, за да спре удължаването на тези забавяния", казва Сесилио.

Той предупреждава българските власти, че "още една стъпка на закъснение и съществува риск" да се излезе и от следващата финансова рамка, при която вече ще важи правилото "n+2", т.е. магистралата да не е готова и през 2029 г.

"Ремонтът на стария път (през Кресненското дефиле – бе.р.) първоначално трябваше да бъде извършен за една година, спрямо сегашните ви прогнози вече са 2. Нещо следва да се предприеме. Тези проблеми ще бъдат обект на сериозна дискусия", казва още Сесилио. Той посочва, че строителството трябва да се осъществява, като се опазва околната среда.

Към момента АПИ не изпълнява дори начертания през лятото план пред Сесилио. Нещо повече - без обяснения в началото на този месец отмени отварянето на ценовите предложения.

 

Ускоряване на строителството на пътя Видин-Ботевград

Но затова пък се работи за ускорен старт на строителството на пътя Видин-Ботевград. Първо в началото на септември отпусна 420 млн. лв. за пътя Мездра-Ботевград, а месец по-късно увеличи сумата до 796.7 млн. лв. за пътя Видин-Ботевград. Средствата трябва да бъдат изразходвани до края на 2023 г., когато финансово приключва настоящият програмен период.

За три от участъците вече има избрани изпълнители, но все не са подписани договорите, най-вероятно заради обжалване.

За изпълнител на пътя от Видин до п.в. "Макреш" (30 км) е избрано "Северозапад лот 1" ДЗЗД. В обединението влизат "Нивел строй", "ПСТ Груп", "Пътинженеринг – М", "ПСТ Видин" и "ПСТ София". Те печелят с най-ниската цена от 298 млн. лв.

За другите два участъка от Видин – Руженци (20 км) изпълнителите все още не са избрани.

Но пък са ясни строителите на участъците от пътя Ботевград – Мездра. Единият с дължина 19.3 км ще се изгражда от обединение "Геопът лот 1", в което участват фирмите "Геострой" и "Пътстрой-92". Те печелят обществената поръчка с цена от близо 133 млн. лв. без ДДС. Изпълнител на втория участък с дължина 13.4 км е консорциум "МБ Лот 2 - 2019", в което участват "Европейски пътища" АД, "Водно строителство-Благоевград" АД и "Вахостав-СК" а.с. Те печелят търга с цена от близо 222.5 млн. лв. без ДДС.

От обясненията на Златка Петева от АПИ пред Комитета за наблюдение на оперативната програма става ясно, че проблем има единствено с участъка между Монтана и Враца. Причината е, че няма влязло в сила решение по ОВОС, след като ВАС е произнесъл в полза на компания, чиято складова база за взривни вещества намираща се в непосредствена близост до трасето ще бъде засегната.

 

Пътят до Калотина

За да се спасят европарите от магистрала "Струма", другият резервен вариант, който е сигурен, е изграждащият се в момента скоростен път от София до Калотина.

Той е разделен на два лота. За единия се ползва европейско финансиране от механизма "Свързана Европа", но другият се строи с пари от бюджета.

Управляващият орган на програма "Транспорт" се е спрял на модернизацията на пътя Калотина-Храбърско (17 км). Неговото изпълнение започна през април, а стойността му е 120 млн. лв.

Към статията във в. СЕГА
nottheone

ЕК: Ще бъде ли завършена магистрала "Струма" този век?

тия па кво се плашат? бацо се готви да управлява и следващия век. 

sega_reader

Магистралата може да бъде завършена бързо и качествено, но при едно условие.

От ЕС да изпратят независими разследващи, които да открият всички откраднати пари, да ги отнемат по законен европейски начин и с тях да се дострои магистралата.

Нали това чакаме ние всички българи още от 01.01.2007 г.?!?!?

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Когато се уточнят комисионните, тогава ще се каже и точната дата за завършване. Проста работа !!!
Forza NATO

Въпросът "Кой век ще е готова АМ Струма" е оправдан, но все още се работи по формулата за максимална норма на гепене от линеен метър кресненски хасвалт.

 

Аха решат, че са нагласили максималното гепене и некой каже, че можело още - и айде наново проекти, тунели, виадукти, обходи...

 

Да не мислите, че е лесно?!

 

blue_fish

Като се разчита най-вече на пари по програми, така е! В Сърбия например, с какви програми си правят магистралите? А иначе викаме стратегически инвеститори да влагат милиарди. Дето има една приказка: с трици маймуни не се ловят!

Solace

С доста повече от 16 години - трябваше за Олимпиадата в Атина през 2004 г. да бъде готова. Оттогава минаха 15 години, построени бяха някакви отсечки, пускани поетапно - тук 9 км., там 16 км. и така. С парите, които всички правителства от 2000 г. насам откраднаха във връзка с тая магистрала, можеше да де завърши Струма, Хемус, и да останат за рехабилитация на други участъци. Ама нали покрадването е с цел лична, а не обществена облага - нема проблеми...

Nashenec

Дали в ЕК са чували стария виц какво е казал старият адвокат на сина си, когато младежът се похвалил как е решил за едно заседание дело, което баща му не успял за 20 г.

last

  "Възниква въпросът дали АМ "Струма" ще бъде завършена през този век. С това не изразявам песимизъм." -  казва Сесилио.

  По - убийствена оценка за "гордостта" на Б.Б. - магистралите , едва ли може да има...

Желязко Желев

                       Tъй си е било от древен Рим през Османската империя та до днес!

Робите,раята работи ангария та за господарите и империята да има пътища ЕС класа.Войските да стигат бързо до назначението да не би бунт и т.н.

                      10г. строене на магистрали как се отрази на пенсии?На раждаемост?На емиграция?

ЕС дава ли или зима?НАТО зима спор няма в аванс, ама с ЕС как стои въпроса?

                      Сал един Сидер цепеше мрака с налуден реф.Ама и на него сложиха усмирителна риза.

                      Сталин когато идва на власт казва за СССР ''Изоставаме 100 години,ако за 10 не се идустриализираме ще ни смелят" Нататък историята я знаете .Кой кого смила.

                     ТРИЙСЕТ ГОДИНИ БЕ ИДИОТИ>
                     ТРИЙСЕТ>
                     ДОБРЕ ТРИДЕСЕТ>

                     И какво?Днес сме 1973г. и вървим към 1960г.

                     Кое мерило ползвам ,че сме 1973г.Ъ. Не е календара!

PlaNed
снимка на PlaNed

6 неща, построени по-бързо от магистрала Струма:
1. Голямата пирамида в Гиза (Хеопсова пирамида 2600 - 2580).
2. Мостът Голдън Гейт в Сан Франциско.
3. Небостъргачът Бурдж Халифа в Дубай ( 2004 - 2010 )
4. Mеждународната космическа станция Мир ( 1998 - 2010 ).
5. Тадж Махал - построен за 21 години.
6. Кремъл - построен за 10 години

MOPT

Струма ще бъде завършена малко преди Хемус :D

Evasion

представителят на ЕК Аурелио Сесилио пита дали "Струма" ще бъде завършена през този век.

Правителството високо цени чувството за хумор на Аурелио... А тоя Аурелио по-добре да си погледне магистралите в Италия, по-конкретно около Генуа, пък тогава да идва нас да пита, гиди... 

Асол
снимка на Асол

Правителството високо цени чувството за хумор на Аурелио... А тоя Аурелио по-добре да си погледне магистралите в Италия, по-конкретно около Генуа, пък тогава да идва нас да пита, гиди...

Всъщност, родината на господин Сесилио е Португалия и човекът просто официално изказва мнение, което в този форум пишем от години. А, и да не забравя - в следващия програмен период (през който ще се разкапе окончателно ЕС) - пАре за магистрали няма да се дават. Горното изявление чможе спокойно да го приемете като предварителна информация?