facebook
twitter

Вие сте тук

2 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Голям свинекомплекс се кани да съди агенцията по храните

Един от най-големите свинекомплекси у нас - в русенското село Бръшлен, се кани да съди Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) заради заниженото обезщетение за избитите животни, съобщи Би Ти Ви.

Свинефермата бе сред четирите големи обекта в областта, засегнати от африканската чума по свинете. За избитите там 40 хиляди животни държавата е определила обезщетение от 4 млн. лв.  От ръководството смятат, че сумата не е изчислена по пазарни цени, а е занижена с поне 2.5 млн.лв.. Това е и причината да обмислят да съдят областната дирекция.

"Ние имахме назначен независим оценител, който изготви оценка по пазарни цени. И в един момент тази оценка не се призна, а се извади нов акт, който беше вече по някакви цени на НСИ, които изобщо не отговарят на реалността" заяви управителят на фермата Христо Стойков. Изчисленията на свинекомплекса сочат, че са им нужни над 12 млн. лв., за да заработят отново. 

Ветеринарните власти твърдят, че са с вързани ръце и са направили това, което зависело от тях, но признават, че в закона има пропуски. „Нормативната уредба е отпреди 10 - 13 години и някои неща са пропуснати. Ние няма какво да направим извън това, което е описано в закони и наредби,“ каза д-р Георги Дяков от ОДБХ - Русе.

Според сметки на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) разходите за справяне с чумата, в които се смятат и обезщетенията за стопаните, ще достигнат 23 млн. евро., като се очаква голяма част от парите да дойдат от Европа.

Към статията във в. СЕГА
Илиан Мавров156...

Стрелят встрани, не по мишената.БАБХ трябва да бъде съдена за фалшифициране на резултати от изследвания и съставяне на документи с невярно съдържание.А който се поддал на внушенията и и нсинуациите....Апропо май има сила свише-защо точно в Габрово имаше нашествие от глигани?

С подпис на Т. Дончев бе наредено да се унищожи свиневъдството по места,а БАБХ да е изпълнителя на заповедтта.