facebook
twitter

Вие сте тук

10 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Има данни за престъпление в казуса "БНР", обяви Цацаров

Разследването за БНР е показало, че има данни за престъпление. Това е заключението на наблюдаващия прокурор от Софийската районна прокуратура. Предстои образуване на досъдебно производство по сигнала за принуда чрез злоупотреба с власт от и върху генералния директор на Радиото, обяви главният прокурор Сотир Цацаров пред временната анкетна парламентарна комисия за кризата в БНР, цитиран от Offnews.bg. 

Като ключови доказателства разследващите ще разгледат разпечатките от разговори на генералния директор Светослав Костов, техническия директор Пламен Костов, журналистката Силвия Великова и др. Има съдебно разрешение те да бъдат изискани от мобилните оператори, стана ясно от изложението на Цацаров по двете основни разследвания за скандала в радиото - по повод спирането на сигнала на "Хоризонт" на 13 септември и за евентуален натиск за свалянето на Силвия Великова от ефир.

Има две основни версии в разследването за спирането на излъчването на Програма "Хоризонт" и те взаимно си противоречат, информира Цацаров и описа фактологията пред депутатите.

Със сигурност е установено, че техническа причина за профилактика или спиране не е имало и радиото е могло да излъчва програмата си. Затова на 17 септември прокуратурата е образувала досъдебно производство, като е изискала документи, служебна кореспонденция и данни от компютърно-деловодната система на радиото, разпитани са свидетели.

Според първата версия - тази на директора на дирекция "Техника" Пламен Костов - на 11 септември 2019 г. генералният директор си дошъл от командировка в чужбина ден по-рано. Обадил му се в 17:51 ч и му казал на 13 септември да спре излъчването на "Хоризонт". Пламен Костов реагирал, че това е пълно безумие. Отговорът гласял: "Изпълнявай!"

Тъй като искането било крайно необичайно, от НУРТС (дружеството, което отговаря за разпръскването на радиосигнала) поискали писмено потвърждение на нареждането. Светослав Костов наредил "Изпращай, каквото трябва." Това станало в нов разговор около 18 ч.

Последвал друг телефонен разговор на Пламен Костов със Светослав Костов - в 15 ч на следващия ден. Нареждането било: "Продължавай и дръж НУРТС на стендбай."

По думите на техническия директор Пламен Костов уведомлението за спиране на програмата, което носи резолюция "да" и подпис от генералния директор, е заведено в деловодството на Радиото на 11 септември (тук има разминаване с посочената от Св. Костов дата - б.р.).

След като сигналът бил спрян в 6 ч. на 13 септември, в същия ден, в 10:20 ч. Пламен Костов получил ново обаждане от генералния директор, който му наредил да пуска ефира. Изненадани от новата промяна в разпореждането, от НУРТС отново поискали писмено потвърждение на тази заповед. 

Ако тази версия бъде потвърдена, то би означавало, че със знанието на Светослав Костов и при подправени служебни нареждания е била спряна програмата  "Хоризонт".

Втората версия е на Светослав Костов. Пред прокуратурата той заявил, че няма спомен за дата и час за обаждането към техническия директор след завръщането си в страната и че не е давал цитирането от Пламен Костов нареждане. За следващото обаждане по-късно същия ден също нямал спомен, а това на следващия ден отрича да е провел. С разпечатки от мобилните оператори разговорите ще бъдат проверени, а между двамата ще има очна ставка, информира Цацаров.

 

В другото голямо разследване - за натиск в работата на радиото - също се оформят две основни версии, показва проверката на прокуратурата. Тук основният сюжет се върти около разговор между Силвия Великова и Светослав Костов в Борисовата градина, за който журналистката твърди, че се е състоял, а Костов отрича. По думите на съдебната репортерка именно на тази среща Костов ѝ споделил, че над него има натиск да я свали от ефир и да я отстрани от ресора, в противен случай на радиото ще се случи нещо лошо, а "децата му ще гладуват". Генералният директор, казва Великова, се оплакал, че е получил обаждания от 4-ма души, които натискали за отстраняване на журналистката. Не назовал кои са те, а при въпрос дали да звъннат на премиера, той отрекъл натискът да идва от Борисов.

И по този сигнал прокуратурата очаква разпечатки от мобилни оператори, за да свери версиите. Снети са показания на Силвия Великова, Даниела Късовска, Ивайло Савов, Николай Кръстев (всички те работещи в "Хоризонт" в онзи момент), на Светослав Костов, на ръководителя на Радио "Стара Загора" Любомир Чешмеджиеви др. Пенсионираният шеф на "Хоризонт" Ивайло Савов е посочил пред разследващите, че във Viber от служебния му мобилен телефон, който върнал след пенсионирането си, са водени част от цитираните пред прокурорите разговори. Телефонът е изискан от прокуратурата, но съдържанието на разговорите още не й е известно. Изискани са и записи от камери на входа на сградата на БНР, които евентуално да потвърдят имало ли е среща в Борисовата градина между Великова и Костов. Свидетел на срещата станала тяхна колежка на име Радослава, която е в отпуск по майчинство. Според Костов той само минал покрай двете жени и ги поздравил, без да проведе разговор с Великова. Според съдебната репортерка колежката ѝ Радослава, след като се поздравила и с генералния директор, казала, че ще ги остави насаме, защото очевидно имат среща, и си тръгнала.

"Не съм искал от никого да бъде заменяна Силвия Великова", твърди Костов пред разследващите.

Много е вероятно двете разследвания да бъдат обединени, посочи още Цацаров. Той изрази недоумение как е възможно с един имейл да бъде спрян сигналът на БНР в цялата страна.

Главният прокурор най-вероятно ще бъде изслушан още веднъж в комисията преди тя да приключи работата си. Това трябва да стане преди края на декември.

 

"На този етап имаме данни за участие на лидери на местни общности и лидери на местни религиозни общности", отговори Цацаров на въпрос за паниката в някои училища преди два дни. Той припомни, че има досъдебно производство на територията на Сливен. „По това досъдебно производство текат интензивни разпити на няколко заподозрени лица”, каза главният прокурор.

Неговият отговор бе категорично отрицателен на въпроса дали има данни за участие на човек от пресцентъра на министерство на отбраната (МО) в тази истерия.

"Ние в рамките на това, което правим, включително и на територията на Сливен, - няма никакви данни за такова участие", заяви той и допълни, че при тях няма сигнал в тази насока.

Според него няма и данни за участие на политици на голяма партия. 

Към статията във в. СЕГА
Васик

Великова не е спряла радиото, защо са необходими нейните разговори по телефон?

Ivan Mirchev Nikolov
снимка на Ivan Mirchev Nikolov

Костов е пътник, сготвиха го. Прокуратурата няма друг избор, освен да го жертва, за да мине по-леко избора на Гешев.

Ще му спретне калпаво обвинение, което няма да издържи в съда. За Костов обаче едва ли ще има посланическо или консулско място някъде. Изложи се, много дебелашки главанарски отработи ситуацията.

Нафарфор

има данни, че е дебел!

PlaNed
снимка на PlaNed

Главният прокурор се чуди как е възможно националното радио да млъкне след нареждане по е-мейл

Вероятно и много други се чудят, все пак това е национално радио?!

За да постъпи правилно е било необходимо техническия директор на БНР да има винаги под ръка обучени пощенски гълъби, а при липса на такива, можеше да ползва услугите на ВВС, при условие, че са свободни от обслужване на ритни топковци и чалга гърлс

Можеше да прати някой куруерска фирма да занесе съобщението с подходящи кошници с цветя, напитки и деликатеси ...

вила

 Такива са си главанаците му сър

nottheone

главанаците си имат главатар, главен главанак

momon

Като гледам действията на гл.прокурор, май основната му версия е, че Силвия Великова е спряла радиото.

Weiß

 основната му версия е, че Силвия Великова е спряла радиото

Прокуратурата работи и по други версии:

  - Хакери са хакнали радиото.Хакерите са любимци на прокуратурата;

  - Извънземни, злонамерени вещици, магьосници и самодиви в бяла премяна;

  - Некви руски шпиони, нелоялни на властта олигарси и медсестри.

дядо Илия

Какъв "казус", това е СЛУЧАЙ! Един главанак като каже нещо по-така и всички като папагали повтарят. Почнаха да "финализират", "инициират", "в тази връзка" и т.н.и стигнаха до "казус". Простотия!