facebook
twitter

Вие сте тук

4 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Ядем все повече палмово масло в "млечните" храни

Въпреки разликите в хранителните стойности и потенциалния риск за здравето на хората мандрите все по-често залагат на евтината палмова мазнина вместо на истинското мляко. Оказва се, че те увеличават производството на сирена и кашкавали, в които растителните мазнини заместват млечните.

Данните на земеделското министерство разкриват, че от началото на годината до края на август преработвателите са свили покупките на краве мляко с близо 2 млн. литра до 442 млн. литра. В същото време производството на "млечни" изделия с влагане на растителни масла се е увеличило с близо 6% - от 7904 тона на 8338 тона. Количествата сирене, направено от истинско мляко, са спаднали с 3% - от 48 655 тона на 47 068 тона, посочва специализираният сайт agri.bg.

По данни на Асоциацията на млекопреработвателите през 2017 г. българите са изяли 12 000 тона палмова мазнина във вид на сирене.

Проблемът с растителните мазнини е, че човешкият организъм по-трудно ги усвоява, а и нямат полезните вещества на истинското мляко. Те обаче са по-евтина суровина и това обяснява възхода им. От неправителствената асоциация "Активни потребители" напомнят, че ниската цена е сигнал, че стоката е имитация и че краве сирене, което струва под 8 лв. за килограм, е фалшификат на млечен продукт. 

 

НАГОРЕ

Все пак надежда има - за разлика от кравето мляко при другите овче, козе, биволско има увеличение. Статистиката на агроминистерството показва, че за осемте месеца мандрите са вдигнали изкупените количества от 32.5 млн. литра на 32.9 млн. литра.

Към статията във в. СЕГА
Елемент Э
снимка на Елемент Э
Има един орган, който може да разобличава фалшивите сирена. Това е Агенцията по храните, но нейните шефове предпочитат да събират рушвети, а не да санкционират престъпления. Добре, че поне уволниха най- големия крадец Дамян Илиев. Но, системата там е корумпирана и никой нищо не прави , защото ББ я закриля отгоре.
Каубой
снимка на Каубой

БАКХ?! Ох, сОлунската митница е дребна риба!

н16
снимка на н16

По данни на Асоциацията на млекопреработвателите през 2017 г. българите са изяли 12 000 тона палмова мазнина във вид на сирене.

Ми тия производители, да напишат какво точно има вътре. Ама крият, и никой не контролира - и не наказва.