facebook
twitter

Вие сте тук

16 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
София забърка и дипломатически скандал заради Полфрийман

България успя да разпали и международен дипломатически скандал с неразбориите около случая с австралиеца Джок Полфрийман. Външният министър на Австралия Марис Пейн заподозря "неюридически съображения" зад отказа на българските власти да изпълнят решението на съда, с което Полфрийман бе освободен предсрочно от затвора, където излежаваше 20-годишна присъда за убийството на Андрей Монов в София през 2007 г.  Австралийски медии засилват натиска, като намекват за проблеми с върховенството на закона у нас. Семейството на Полфрийман поиска и премиерът Морисън да се намеси.

"Със сигурност мога да кажа, че съм дълбоко разочарована, че Полфрийман остава задържан в България", каза Пейн пред австралийското радио Ей Би Си. Интервюто й бе цитирано от водещи световни медии. "Наши представители полагат всички усилия на място да осигурят връщането му в Австралия. Искам да съм сигурна, че законът се прилага последователно и правилно и че случаят се третира според българските закони", каза министърката. Тя съобщава също, че е писала на външния министър Екатерина Захариева и е потърсила нейното и на българското правителство съдействие за организиране на незабавното връщане на Полфрийман в Австралия.

Изявлението на Пейн ясно показва съмненията на австралийските власти в законосъобразността на действията на България. По време на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк миналата седмица Пейн поиска среща със Захариева по случая, но такава не се състоя. Според Захариева причината била, че нейната програма била "пълна от седмица, така че съвсем за кратко просто се ръкувахме". "Тя каза, че имат казус, аз помолих да се обърнат по консулски път, ако имат нещо да питат. Но така или иначе среща не е имало", бе категорична тя пред БНТ. Според австралийски медии обаче двете първи дипломатки са обсъдили темата. Си Би Ес писа, че Пейн е изразила тревога пред Захариева, че австралиецът все още е зад решетките, макар да е освободен предсрочно. "След решението на съда консулските служители ще продължат да работят с българското правителство по случая и по организацията на освобождаването му", казва Пейн пред австралийската агенция ААП.

Адвокатът на Полфрийман Калин Ангелов казва за News Corp Australia, че този казус може да се превърне в прецедент - първият случай в 130 години правна история в България, в който определението на Софийския апелативен съд за освобождаване на осъден да бъде отменено. "Подобно нещо не се е случвало никога за 130 години - да го върнат в затвора, след като съдът вече се е произнесъл. Съгласно нашето законодателство това е окончателно решение", цитира го британският "Гардиън". Австралийските медии през последните дни отново активно отразяват случая, като в последните си публикации акцентират и върху призивите на ВМРО до главния прокурор Сотир Цацаров да бъде забранена правозащитната организация Български хелзинкски комитет заради "намеса в независимата работа на съда" по случая.

Друга основна тема в публикациите е и записът от охранителните камери от нощта на нападението, който се оказа, че бил пренебрегнат от съда. Ей Би Си разпространи интервю с Полфрийман, в което той обяснява, че се почувствал реабилитиран, когато изгледал видеото, защото то било доказателство за неговата невинност. Бащата на Джок Полфрийман заявява пред медията, че "не става дума за Джок, става въпрос за спазване на закона". През последните дни австралийските медии постоянно напомнят, че 300 български съдии се обърнаха безпрецедентно към българските граждани миналата седмица с писмо, в което обясняват, че условното предсрочно освобождаване на австралиеца е станало повод за злостна политическа злоупотреба със страданието на близките на жертвите на престъпления, на чувството за несигурност на гражданите и на ограничените по закон възможности на съда да участва в активна обществена комуникация.

Ролята на медиите в Австралия по случая е ключова още от началото на процеса срещу него. Водещата австралийска журналистка Белинда Хокинс написа книга за случая през 2013 г. и е начело на обществени кампании и акции в социалните мрежи в защита на Полфрийман. Към каузата бяха привлечени водещи австралийски и световни звезди. 

 

---------------------------------

Съд остави Полфрийман затворен в Бусманци

 

Въпреки че Софийският градски съд реши в сряда, че забраната на Джок Полфрийман от 2007 г. да напуска страната вече не е в сила, в същия ден административният съд в София отхвърли искането на австралиеца за незабавното му освобождаване от Центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци. МВР го държи там от 20 септември, след като беше освободен предсрочно от затвора с определение на апелативния съд.

Адвокатът на Полфрийман Калин Ангелов е посочил пред съда, че на австралиеца са му били наложени принудителни мерки за експулсиране от страната и забрана за влизане и пребиваване в ЕС за 5 години. След това шефът на дирекция „Миграция“ Николай Николов е издал заповед за настаняването му в Бусманци, докато се изпълнят принудителните мерки. В случая обаче АССГ приема, че действията по настаняване на Полфрийман се основават на закон – този за чужденците, и са извършени в изпълнение на издадените заповеди. Адв. Калин Ангелов заяви пред "Сега", че към момента клиентът му не смята да обжалва решението пред Върховния административен съд.

Междувременно в интернет беше публикуван видеоматериал със заглавие "Истината за Джок Полфрийман, убиеца на Андрей Монов". Клипът е същият като този, който беше разпространен в сряда от анонимен профил, и показва кадри от видеокамерите в района на метростанция "Сердика" от нощта на убийството на студента. Бележките към видеото обаче са различни, защото са правени от приятели на убития Монов. В тях се твърди, че се вижда как Полфрийман пуска ножа едва след като е заставен от въоръжена охрана. От кадрите обаче трудно може да бъде установено дали това е така.

Към статията във в. СЕГА
торбаЛан

Изявлението на Пейн ясно показва съмненията на австрийските власти в законосъобразността на действията на България.

Австрийски, австралийски... 

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<
Не ги знаеш австрийските власти до къде им стига силата, щом  са заместили вече австралийските.

Обаче нека не им се бъркаме в тази анексия!

PARAGRAF22

Саймън и Хелън Полфрийман искат политическа подкрепа за освобождаването на сина си и призоваха премиера Скот Морисън да се обади на Бойко Борисов. 

 И там знаят кой кара влака ..." аз дадох" , "аз построих " , "казах им да гласуват ..." и т.н. Б.Б. 

Хулиган

Австралия подлага под съмнение върховенството на закона у нас

За разлика от Австралия, аз лично нямам никакви съмнения.

Такова животно като законност у нас отдавна няма.

Имам и доказателства.

При поискване мога да ги предоставя за по-прегледно в писмен вид...

http://www.drago.info/index.php/2019/08/09/svatbata-na-prokurora/

Доц.Трътлев

Че ще го пуснат, това е сигурно, но пусти избори.

дядо Илия

Ей това е истаината!

ivanbg1

Който иска да гледа всякакви видеа, в прокуратурата също са ги гледали.

Въпросите са следните :

1. Джок Полфрийман тича ли след групата от 16 човека?

2. Един път или два пъти ги гони?

3. Има ли нож в себе си?

4. Какви наранявания има след случката, констатирани от лекар в Исул? .

5. Наръгал ли е с ножа едно момче и убил второ?

За каква самозащита говорим?

Доктор УдХаус

1. Не тича след групата, връща се там, откъдето е дошъл. На видеото ясно се вижда, че идва откъм Хепи с бърза крачка, за да се намеси в защита на момчето, което групата бие, а след намесата му, смятайки, че проблемът вече е разрешен, се връща към светофара към Хепи, на който те чакат да им светне зелено. 

2. Нито веднъж.

3. Има, намира се в сравнително опасна чужда държава и повече от очевидно напълно правилно е преценил, че трябва да има средство за самозащита, защото без този нож сега вероятно щеше да е мъртъв.

4. Депутатът се е постарал да изманипулира и покрие информация като тази, но от видеото за всеки е видимо, че 16-те футболни хулигана го повалят с удари на няколко пъти, удрят го с четири (4!!!!) павета, а след като двама, интересно защо - безинтересни за прокуратурата човека го спасяват от побойниците, той остава да лежи безпомощен на земята. Едва ли е нямал сериозни наранявания с оглед на всичко това.

5. Да, наръгал е един човек и е убил втори, двама от най-дейните побойници, които няколко пъти го повалят на земята, ритат го, докато е паднал и мятат по него павета. Меко казано това е самозащита! И, никой не го оневинява напълно, напротив, прекарал е вече 13 години в затвора за това, което е извършил. Опиц, когато застреля в гръб и уби на улицата пред блока му младеж, горе-долу на възрастта на младия Монов, само защото го е подозирал, че е влязал в блока му да краде (нещо, което после се доказа, че не е така), бе осъден на 5 години, а наскоро бе освободен от затвора след излежаването на едва половината от тях, защо нямаше такова възмущение и протести? За българин 2,5 години са предостатъчно, но за австралиец 13 години не са?... 

Aniki

Иване, аз имам само един въпрос към теб:

  Групата налага ли Джок Полфрийман с павета докато той е на земята?

boboranco

Г-жо Маркова на това ли му казвате дипломатически скандал защото ако съм главен редактор ще ме е срам да напиша такава статия на първа страница -все пак трябва да се пази реномето на медията СЕГА

Бира
снимка на Бира

а какво стана с прокуророското синче, дето уби двама млади с автомобила си.
просто така, за кеф от шофирането.
 

щото никъде не мога да намеря нищо по въпроса.
най-вече нищо не намирам като активност на главния прокурор по темата.
а би трябвало неговото ведомство да му е първа грижа.

Обикновена

 

   Австралийците  научиха някои подробности за България. 

Drugomisle6t

Може ли някой да познае защо брюкселските зелки са погнали Унгария и Полша заради върховенството на закона, а  гък не казват за България, където такова животно нЕма.

Nickolas

Във всеки случай голямо плащане ще плаща България за този Полфрийман. Въпрос единствено на време.

Кире

В такъв скандал му Го вкараха, че ще оглави синдиката на затворниците. А обезщетенията ще са яки. 

--

Тъжно е обаче, че некви скинарчета са наказани от един англосакс.