Quantcast
Цената на подкрепата за Македония | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

45 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Цената на подкрепата за Македония

Каква трябва да бъде позицията на България към Македония? Може да бъде всякаква – прагматична, дипломатична, рационална, сантиментална – и за всяка ще се намери основание. Във връзка с очакваната на 17 октомври покана към Македония за започване на преговори за членство в ЕС у нас се повдигнаха отново стари въпроси, и то с острота, стигаща дотам, че да трябва да решаваме дали да подкрепим македонците, или не.

От днешна гледна точка отговорът е прост – да я подкрепим, защото сме я признали за независима държава. Обаче днешната гледна точка не е единствена.

Макар че в момента България няма свой ясно дефиниран национален идеал (от което страда, защото се чувства недовършена), в най-новата си история е имала точно три, и то големи национални идеала. Първият е в края на XIX век и това е мечтата за независима суверенна държава. С обявяването на независимостта през 1908 г. и същинското начало на Третото българско царство този идеал и на теория, и на практика е постигнат.

Вторият голям национален идеал е обединението на отечеството в неговите етнически граници, тоест в границите на Българската екзархия, призната дори от Османската империя чрез султан Абдул Азис през 1870 г. До неговото осъществяване се приближаваме през Втората световна война, но историческите реалности след това ни принуждават да се откажем и така втрият голям национален идеал остава непостигнат.

Третият национален идеал беше свързан с падането на тоталитаризма и се изразяваше в стремежа ни за приобщаване към т.нар. цивилизован свят, тоест към членство в НАТО и Европейския съюз. Този идеал беше постигнат през 2007 г. и след него си нямаме сериозен, голям и истински национален идеал. Резултатът е 2:1 в полза на националните идеали.

Ако разглеждаме въпроса за Македония от гледна точка и на трите идеала, а не само на последния, той вече не е толкова прост, защото според другите два Македония не е отделна държава. И това убеждение се подразбира всеки път, когато честваме Съединението или Независимостта, Априлското или Илинденското въстание, славата и позора на войните.

Но както обичаха да казват бабите ми, всичко това е минало бешело

Нека първо си отговорим на въпроса добре ли е Македония да влезе в Европейския съюз. Докато сме на мнение, че този съюз трябва да продължи да съществува (а ние все още сме непоколебимо на това мнение), добре е да влизат нови членове, разбира се, при покрити критерии и изпълнени условия, включително и без неизгладени противоречия със съседите. С присъединяването на нови народи „империята“ се разширява териториално, укрепва икономически и демографски и забогатява; светът я тачи повече. Извън всякакво съмнение е и практиката го е доказала, че влизайки в съюза, всяка нова държава получава две важни придобивки – икономически ползи и поне донякъде гарантирано върховенство на правото.

Върховенството на правото е необходимо, за да се знае какви са точно правилата на играта и да има гаранция, че стопанските условия няма да се променят час по час по нечия прищявка. Отношенията между държавите членки могат да се осъществяват единствено ако почиват на непоклатима нормативна основа. Най-сетне за гражданите е важно да знаят, че ако собствената им държава се самозабрави, „има на кого да се оплачат“. Затова едно от най-важните условия за присъединяване е синхронизирането на националното законодателство с европейското.

Икономическите ползи са очевидни дори и у нас, няма нужда да търсим доказателства по-надалеч. Без да изреждаме конкретни примери, нека си спомним как изглеждаше България преди 2007 г. и как изглежда сега – икономиката е сигурно в пъти по-голяма, износът расте, селското стопанство излезе от колапса и сега изглежда много добре въпреки апокалиптичните стонове, че сме ударили дъното, че мрем от глад. За пътищата и за строителството в градовете няма какво да говорим. Само си представете днешна България без европейските фондове – най-големият кошмар на всяко управление е: „Ами ако ни спрат парите от Брюксел?!“; правителства са падали заради тези пари. Искаме ли и съседите ни да са така? Искаме, защо да не искаме! Е, с Турция е малко по-различно, но за България категорично е по-добре Сърбия и Македония да са членки на ЕС, отколкото да не са. Чувал съм вещи националисти дори да казват, че единственият начин да си върнем Македония в съвременните геополитически условия, е да й помогнем да влезе в Европейския съюз.

И тук стигаме до неизбежното „но“

Проблемите между България и Македония, особено ако ги разглеждаме като две отделни независими държави, са много и засягат преди всичко идентичността, откъдето и държавността. А при неизяснени условия на държавността нормалните взаимоотношения между държавите и между народите са невъзможни. Когато настана време да се иска от България подкрепа за членство на Македония в Европейския съюз, споровете за идентичността стигнаха до точката на своята неотложност. Изглежда, въпросът наистина е от важно национално значение, защото станахме свидетели на радващо окото и душата единомислие между основни центрове на държавна и политическа власт – правителство, президентство и ВМРО, което – да не забравяме! – все още означава Вътрешна македонска революционна организация.

Президентът, след среща на засега безплодната българо-македонска комисия по историческите и образователните въпроси, поиска българската подкрепа за Македония да е под условие и всички се съгласиха с него. Условието е да се обърне особено внимание на учебните планове и програми в македонските училища, на текстовете в учебниците, на надписите в музеи, на паметните плочи, както и на позициите на обществените медии.

Съвсем правилно. Не е нужно да изискваме нищо повече или по-малко от това. Но давате ли си сметка колко е трудно? Исканата промяна означава македонците да се отрекат от всичко, което са им втълпявали в продължение на две поколения. Или, хайде, ако не от всичко, то от важни и болезнени неща. Иначе нека се чувстват потомци на Александър Велики – това е тиха лудост, която не пречи никому. Дето се вика, тя и руската пропаганда може да прояви интерес към тази доктрина, защото, ако македонците са потомци на Александър, то излиза, че Александър е славянин, пък всеки славянин е малко или повече руснак (дано не ме чуят поляците!).

Исканите от нас промени са трудни, фундаментални, но не и невъзможни. Да си припомним как след 1944 г. обучението в българските училища направи идеологически завой на 180 градуса, включително и що се отнася до националния ни възглед за Македония. В момента пък се опитваме да се обърнем от същото това обръщане и да се установим в първоначално положение, очиствайки се от лъжи и идеологически манипулации. И със сигурност ще го направим. Така че промяната в учебните програми на Македония не е нещо невъзможно. Трябва да настояваме за нея и с нея да обвързваме всеки следващ етап от подкрепата ни по пътя на Македония към Европейския съюз. Същото е и по останалите изредени от президента точки.

Либерално-технократските публични говорители, разбира се, заеха специфична позиция: обявиха застъпниците на всичко изредено дотук за „втренчени в миналото, поради което не виждат бъдещето“. Колко типично! И за комунистите беше изключително важно да не се интересуваме от миналото или пък, ако не може съвсем да минем без него, да се интересуваме по единствения правилен начин – начина на партията и на класата!

Всъщност историята, която е наука за паметта, превръща човека от млекопитаещо в духовно същество. Историята е тази, която ни помага да разберем кой кой е, независимо от това за кого се представя. Затова комунистите стигнаха дотам в опитите си да заличат историята, че посегнаха и на родовата памет до такава степен, че и в момента има хиляди хора, които не знаят как се казват бабите и дядовците им.

Историческата тема била най-трудната, твърдят същите публични говорители. В крайна сметка важна е истината. Нищо трудно няма в историческата тема, когато крайна цел на нейното изследване е истината, а не идеологическата пушилка. Нали историята божем и тя е наука! Нали работи със световно признати ФАКТИ? Нека видим кои са тези факти в историята на Балканите от последните хиляда години, пък тогава ще ни стане ясно и кой кой е и за какво се бори. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Към статията във в. СЕГА

Страници

wreckage
снимка на wreckage

Макар че в момента България няма свой ясно дефиниран национален идеал (от което страда, защото се чувства недовършена)

...и непоръбена.

 

 

 

 

Од Големия Национален Оверлог.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

https://www.dnevnik.bg/analizi/2019/07/13/3937436_bulgariia_makedoniia_shte_ostanem_li_v_plen_na/

https://www.dnevnik.bg/analizi/2019/07/14/3937538_bulgariia_makedoniia_shte_ostanem_li_v_plen_na/

на това Иван Стамболов отговаря.

Тата-ра

"Истината е някъде там " Вашата истина не е цялата истина, не е и половината , не е и четвъртинка .Много показателно е , когато лятото ВВС направиха филм "Невидимото малцинство" за македонците в Гърция и евродепотатът Андрей Ковачев е изпратил писмо на ВВС където обяснява надълго и нашироко че онези хора не знаят какви са , само он знае , че не са македонци а българи . Отговорено му е че ВВС си има принципи и дава и зачита думата на хората а пропагандата Ковачев да си я прави на друго място .

Предводител на ...

Исканата от нас промяна означава македонците да се отрекат от всичко, което са им втълпявали в продължение на две поколения. Трудно е, но не невъзможно

Тъй. А кво правим със себе си и с всичко онова, което са ни втълпявали в течение на осем поколения?

Иначе нека се чувстват потомци на Александър Велики – това е тиха лудост, която не пречи никому

Точно толкова тиха лудост е и твърдението, че ние сме потомци на Аспарух или Орпю.

Затова комунистите стигнаха дотам в опитите си да заличат историята, че посегнаха и на родовата памет до такава степен, че и в момента има хиляди хора, които не знаят как се казват бабите и дядовците им.

Нема такава наглост. И тва излиза изпод перото на представител на народ, при който жената традиционно губи името си след брака, а мъжът се нарича "Рою, син на Радул".

дъртреалист

 стигнаха дотам в опитите си да заличат историята, че

... днес историята ни е пълна каша.

Цяло чудо е, как сме си запазили идентичността...

Но, вероятно и тя е съставена, в  голяма част, от пластмаси,

докато в нея има думите византия, славяни, ханове, 681, Тангра и т.н. и т.н.

 

Sine_metu

Никаква каша не е историята ни. Ясна е като кристал.

Три идеала - три катастрофи.

Разбира се, третият не са суловите измишльотинки, а социалистическият идеал за хуманно общество в разумна държава.

Кристално ясна е и причината за катастрофите - пълната негодност на водачите, интелектуалци и политици. В най-добрия случай бяха и са простаци, в най-лошия чужди агенти, а по-средата, масата посредствености - хора объркани и неспоспособни да мислят сами.

Sine_metu

Четвъртият идеал - записаният най-горе в Конституцията „стремеж към социална, демократична и правова държава“ - не го броя. Абортира, преди да се роди. 30 годин вече гореспоменатите не могат дори членоразделно да го мъцнат. Що е то, с какво се яде?

Което иде да покаже, че ментално никога не сме били по-зле.

Предводител на ...

Цяло чудо е, как сме си запазили идентичността...

Никво чудо не е, а резултат на замислен навън и финансиран отвън дългосрочен проект, реализиран донейде с помощта на местни НПО, а поради в крайна сметка не особено качествените резултати и с директна въоръжена намеса от страна на една от управлявалите го страни.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Съвсем правилно. Не е нужно да изискваме нищо повече или по-малко от това. Но давате ли си сметка колко е трудно? Исканата промяна означава македонците да се отрекат от всичко, което са им втълпявали в продължение на две поколения. Или, хайде, ако не от всичко, то от важни и болезнени неща. Иначе нека се чувстват потомци на Александър Велики – това е тиха лудост, която не пречи никому. Дето се вика, тя и руската пропаганда може да прояви интерес към тази доктрина, защото, ако македонците са потомци на Александър, то излиза, че Александър е славянин, пък всеки славянин е малко или повече руснак (дано не ме чуят поляците!).

 

Уффффффф..... И в тоя момент некой грък пише, че думите на претседателот за Гоце Делчев са "тиха лудост, която не пречи на никого", натъртвайки как Александър има ключово място в градената със столетия гръцка идентичност.

Впрочем, историята , дето уж се основава на световно признати факти (самата дефиниция е проблематична) се интерпретира по забележително подобен начин от двете страни на границата. 

1/ Кирил и Методий и "българските" / респ. "македонските" славяни около Солун. Българската история ги национализира по същия начин, по който го правят комшиите. Оставяме налудничевите тези за "прабългарския" им произход, но официалният наратив е, че майка им произлизала от българските славяни в Солунско. ерго заради критичната роля на "майчиния език"  - азбукатаи е базирана на "българския" говор на тези "български славяни" от Солунско. Кое точно е "българското" у тези славяни и у говора им - ще станат за кратко български поданици едва две поколения след рождението двамата братя - това  българската историография избягва да уточни. Абсолютно същото прави и македонската историография, като просто заменя "български" с "македонски". Но целта е една и съща - Кирил и Методий са "наше национално богатство".

2/  Самуиловата държава. Ние настояваме, че тя е българска държава преди всичко, защото виждаме нашата собствена държава като продължение на онази държава. Същото правят и в Скопие. Държавата на Самуил, и в България,  и в Сев.  Македония, е разглеждана като фундамент на нашите две модерни държави, а самите ние представяме Р. България, респ. Р Сев. Македония  като продължители  на онази отдавна несъществуваща държава. Но това не се базира на "световно признати факти", а се базира на идеология. Фактически две държави - и по-тъжното - две нации - търсят легитимност в една ранносредновековна държава. Това е толкова "исторически научно" , колкото претенциите на Москва за "Трети Рим" или пък румънските претенции за "продължители на Римската империя".

И докато македонската теза е очевидно налудничава, макар че "Македонският владетел Самуил" - за жалост набира популярност в различни университети и научни центрове в света, то слабостта на българската теза се съзира особено ясно в две неща: първото , че хора от всякаква народност се опитват да "възстановят" средновековната държава България , ориентирайки се не към името на Самуил, а към името на Петър, защото просто той е първият признат неромейски василевс, а и е светец; второто е съдбата на т.нар. "Българска църква". 

Ромейският василевс Василий II основава Охридската архиепископия като поместна църква на България (което е различно като от "българска църква", защото тя обхваща българи, гърци, власи, сърби и албанци), продължител на Църквата при Петър и Самуил, като от понятието и територията на тази "България" са отнети териториите на изток от Софийското поле. Извън нейните предели остават Плиска, старата столица Преслав, както и стария църковен център - Дръстър (Силистра). Само след няколко десетилетия, тази същата новоснована поместна църква ще търси вече своята легитимност не като Църква на България в грамотите на Василий, а старата източно римска Юстиниана. Нещо повече - Втората българска държава , ще се отрече от нея барем няколко пъти - при Петър и Асен, когато е издигнат търновски "архиепископ", при Калоян в унията с Рим, при Иван Асен с "възстановяването" на Българската патриаршия. От нея ще се отречем и в борбите за църковна самостоятелност , когато вместо да искаме възстановяването и, ще настояваме за Българска екзархия в Цариград.

 

Но въпреки всичко ние днес възприемаме както Самуиловата държава, така и Охридската архиепископия в модерните етно-национални категории, които маскираме като "родова памет".  Ние използваме тези исторически формирования - всяко със своя специфичен контекст и характер, преди всичко в смисъла на тяхната имагинерна връзка със съвременна България, като някакъв активен исторически агент на "българщината", докато всъщност е точно обратното - ние сме тези, които чоплят тези останали в миналото старини с оглед настоящи нужди - досущ предшествениците ни, които са използвали Плиска като източник на строителни материали.

===

ПП. Прочее прави впечатление, че Иван Стамболов тире Сула за*ба напоследък тартюфщината и преминава плавно на здрави патрьотични позиции - модел ВМРО. След като в миналия текст защити масонските (негови собствени думи, зер са продукт на Праосвещението) ценности за пържолите и плутокрацията, сега прави фина замазка на националистическото разбиране на историята. 

Прочее мисля , че Гоце Делчев и Яне Сандански биха разпорили Карлсон и Джамбазина на мига, ако имаха тая възможност. 

Миряна Б.

Пустите му комунисти и целия ОФ. Ходеха по къщите, изискваха документи за раждания, бракове и разводи, като водачът зачеркваше всички имена с лилаво мастило. Добре, че не минаха през нас, сега нямаше да помня, че моминското име на баба ми Мария е било Пулпител - чешки произход в период, когато Чехия е в Австроунгария. помнеше си го жената. Дядо ми е бил роден в македонски Прилеп като Башески, но като дошъл в София по върколашки се побългарил не само етнически, но и чиновнически.

В днешно време, когато децата се раждат от смесени бракове - българо европейски, имената им са като названия на цветя - Маргарет-Кераца или едночленния Франсоа в чест на дядо Фидос, чиято дъщеря е незабравима герберка, известна нотариуска.

Миряна Б.

Поздравявам г-н императора Сула със знатния прапрадядо Стефан Стамболов.

Meto_ot_Interneto

България отчужди Македония още когато кръволокът стефан стамболов предаде освободителната борба на македонците и стана ортак с турция.

Тата-ра

Понякога много съжлявам че сме във времена където всеки зомбиран мозък накльопан с необходимата "история" (която е не наука а проститутка използвана за необходимите цели ). Ех, сега да беха онези времена от солунските атентатори и истинското ВМРО , щяха да видят изпечените лъжци право "в десятката" истината ." Освен това мисля че фашистките лъжци и мародери трябва да умрат"

доктор Гилотен

Мисля, че запенените фанатици трябва да потърсят необходимата помощ, като преди това изчистят пяната от мутрите си-може и с опакото на , която си пожелаят ръка!

Предводител на ...

Мисля, че запенените фанатици трябва да потърсят необходимата помощ, като преди това изчистят пяната от мутрите си-може и с опакото на , която си пожелаят ръка!

Мисля, че, е много не патриотично, да се, пише толкова , неграмотно! 

доктор Гилотен

Непатриотките/ непатриотите трябва да са доволни.

доктор Гилотен

Освен това смятам, че всяка/всеки желаещ нечия смърт трябва да бъде пъхната/пъхнат в усмирителна риза и да й/му прожектират по 16 часа на ден документални филми с умъртвяване на човешки същества на фона на надпис "Всеки път като излъжеш и/или се държиш като фашистка лъжкиня и мародерка си пожела точно това!".

Тата-ра

Освен това смятам, че геноцида бива освен физически и културен . България извършва и е извършвала културен геноцид върху Македония и македонците . Историята и , населението и , журналистите и , политиците и следват линията на Живков за геноцид над всичко македонско . Имат петна от кръв по дрехите си , лъжат и мажат . Те никога няма да признаят че лъгаха и лъжат . За това каквото повикало такова отговорило , освен ако някой не  е мазохист и докато другия го ликвидира като етнос , той да мълчи Ти готов ли си да се закълнеш в твоите деца , в българите в България че няма македонци, че e нямало македонско самосъзнание от преди коминтерна , че е нямало борба за независима  Македония и че няма мак историяче Гоце Делчев се е борил за българи , че не убивахте измъчвахте македонци по лагерите през социализма  и че всички македонци са всъщност българи И че не лъжете като цигани отностно Македония ?

Тата-ра

Освен това смятам че фашистките окупатори влезли да избиват уж "българи" според тях в Македония дължат извинение както Германия се извини на Русия . Но извинение дават цивилизованите нации и умове .Освен това искам да поздравя с антифашистката борба македонците за които 11 октомври е неработен ден в чест и поклон на убитите македонци от ръката на българската фашистка власт 

доктор Гилотен

След 09.09.1944 г. ги изтепаха. 

А, и си забърши суратя, ако искаш де!

Ivan Vassilev

Ако бяхме малко по-широко скроени, бихме могли да поднесем официално извинение на македонците за жертвите, дадени от тях по време на окупация ли, присъствие ли, как ще го наричат, между 41 и 44-та година. Подходящ начин, време и форма може да се намери

Ivan Vassilev

Впрочем, същото е валидно и по отношение на гърците в Тракия

доктор Гилотен

Никой не ви спира да го направите в лично качество.

Ivan Vassilev

Извинението трябва да е официално и безкористно. Означава да не искаме нещо в замяна. Човек не се извинява насила, а защото чувства вътрешна необходимост. Ама какви ви ги разправям и аз... От свинче гълъбче не става.

доктор Гилотен

Никой не ви спира да се извините, където и  комуто пожелаете.

Ако в някое от посолствата ви предложат, след като разберат за какво сте дошли, да седнете и вода, и видите някой от служителите на посолството да набира телефонен номер 112, знайте, че го правят само от човеколюбиви подбуди.

Освен това, огромното мнозинство от учените зоолози считат, че свинята стои по-високо в еволюционно отношение от гълъбчето.

Надявам се, че сте ме разбрали, освен ако държите да имате интелигентността на гълъбчето.

И, темата за гълъбите и свинете беше започната от вас- не го забравяйте!

Ivan Vassilev

О, Боже, нима съм споменал свиня, че да го вземате лично? Казах "свинче".

Свинята, както знаете, се праси 2 пъти в годината и т.н. 

доктор Гилотен

Добре. Вземи си последната дума от първия ред.

Тата-ра

Пиринска Македония днес чества 107 г от освобождението от османско робство . След кървавата голгота на опожарена Кресна , след Смилково във Вардарска Македония , след Горноджумайското , след Илинден ..след опожаряването на 201 села , след 994 убити македонци въстаници, след убити 4 694 мирни жители , след като 70 000 македонци остават без дом . Народа на Македония е изпял своята мъка по Гоце, Яне Даме в своите стотици народни песни в които се пее "за народ загина за Македония "Тази борба  самотна кървава със знаме "Македония" е привлякла очите на Великите сили и тогава Македонския въпрос е поставен на масата .Взима серешение че Македония като държава на мак трябва да има  Въпрос стоящ и до сега заглушаван , подменян , манипулиран от нац интереси на някои които са стояли и гледали докато македонците са ги палили , убивали А сега пак ..показват под овчите си кожи вълчия си нрав и мераци с цел да булгализират историята на Македония

доктор Гилотен

след 994 убити българи и  власи въстаници, след убити 4 694 мирни жители , след като 70 000 българи остават без дом

Verbis verbis

Цената на подкрепата за Македония.

 

Цената ще я разберем после.

А за плащането? 

Няма проблем. Ние винаги плащаме. 

 

И мисля, че позицията на България трябва да бъде неутрална.

 

Страници