facebook
twitter

Вие сте тук

2 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
България отстъпи с 18 места в листата на ФИФА за 1 година

Сривът на националния отбор стана още по-болезнен след излизането на най-новата ранглиста на ФИФА. В класацията за септември тимът ни е отстъпил с още две позиции назад и вече е № 62, като за това е допринесла загубата с 0:4 от Англия на ст. "Уембли".

В последните класации отборът на България бележи непрекъснато отстъпление. Това обаче става още по-очевадно, като се съпостави класирането ни точно преди една година - през септември 2018 г., когато селекционер още бе Петър Хубчев, България бе №44 в света. Това означава, че за една година тимът е отстъпил с 18 позиции.

В актуалната ранглиста начело остава Белгия, следват световният шампион Франция, Бразилия и др. От съперниците ни в квалификационната група най-напред отново е Англия (№4) пред Чехия (№44), Черна гора (№59) и Косово (№119).

Следващият мач на България в групата е срещу Черна гора в Подгорица на 11 октомври. В него селекционерът Красимир Балъков ще опита да прекъсне негативната си серия от 4 загуби в първите си 4 мача на поста. Следва домакинство срещу Англия на 14 октомври, като около него вече се създаде предварително напрежение.

Провокиран от инцидент на "Уембли", при който български фен бе отстранен от трибуните заради обидни подвиквания на расова основа срещу Рахим Стърлинг, селекционерът на англичаните Гарет Саутгейт изрази притеснения, че очаква расистки обиди на мача в София. След което припомни как при победата на Англия с 3:0 в България през 2011 г. е имало подобни подвиквания към Ашли Йънг, Ашли Коул и Тио Уолкът.

Думите на Саутгейт провокираха президента на БФС Борислав Михайлов да изрази официално несъгласието си в писмо до УЕФА и английската асоциация. В него Михайлов описа очакванията на Саутгейт като "напълно безпочвени, неуместни и излишно нагнетяващи обстановката".

Вчера пристигна и отговор от президента на Английската футболна асоциация Грег Кларк, който се опита да потуши скандала и обясни, че изявленията не целели да обидят българските фенове.

"Г-н Саутгейт отговори на конкретен журналистически въпрос, свързан с евентуални опасения предвид последната визита на Англия в София през 2011 г. и инцидентите по трибуните тогава. В отговора си той подчерта, че е наясно със случилото се и се надява то да не се повтори, но е подготвен и за подобно стечение на обстоятелствата... И двете ни държави стоят зад кампаниите на УЕФА - Respect и Equal Game. И България, и Англия се противопоставят на расизма на всички нива, а конкретно английската ФА се бори с подобни прояви в цялата си футболната пирамида с ясната цел да ги елиминира напълно. Вярвам, че повечето, ако не и всички членки на УЕФА работят активно в същата посока... Вярвам, че е важно тази тема да бъде дискутирана публично, и не смятам, че това създава излишно напрежение", пише в писмото си Кларк, който пише на "ти" към Михайлов и използва обръщение "Боби".

"Смятам, че ще се съгласиш, че всички футболни хора следва да обединят усилия, за да решат проблема по директен, отворен и конструктивен начин", допълва президентът на Английската футболна асоциация.

Към статията във в. СЕГА
Купувач
снимка на Купувач

Вярно е, не си спомням някога да сме имали по-слаб отбор. Нищо чудно, че букмейкърите дават такива големи коефициенти за мача срещу Англия: https://surebets.bet/bookies/

Трябва да се вземат спешни мерки във футбола и БФС, иначе ще си останем на дъното задълго.

×