facebook
twitter

Вие сте тук

2 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
АПИ сключва предизборни договори за строеж на пътища в Северозапада

Седмици преди предстоящите местни избори пътната агенция се отличи с ударно сключване на договори за строеж на пътища към Северозападна България, за които се говори от години. За рекордно кратък за стандартите и начина си на работа срок Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) приключи търга за модернизация на пътя от Видин до Ружинци. Парите за него се осигуряват от бюджета. В рамките на само две седмици през септември правителството "намести" и над 1 милиард лева очаквани пари от все още незаработилата тол система за ремонт на пътища, засегнати от свлачища, за Околовръстното на София и за участъка от Ботевград до Мездра. Очаква се скоро да бъдат подписани още договори за търгове, в които кандидатстват обичайни фирми.

Поръчката за участъка от Видин до Ружинци е обявена съвсем скоро - в началото на юли, и е в три обособени позиции. Стойността й е почти 460 млн. лв. без ДДС. За най-дългия участък от 30 км между Видин и пътен възел "Макреш" вече има и изпълнител. Избраникът е обединение "Северозапад ЛОТ 1"  с участници фирмите "ПСТ Груп", "Пътинженеринг М", "ПСТ Видин", ПСТ "София" и "Нивел Строй". Тяхната оферта е за 298 млн. лв. при прогнозна 250.7 млн. лв. без ДДС - доста над предварителната оценка.

Търговете ще се финансират с държавни средства, а особеното е начинът на плащане. Отскоро има нова схема, при която пътната агенция ще се разплати със строителите чак когато проектът е завършен (след като вече има подписан акт 16), което може да промени крайната цена към още по-висока. Критериите за оценка на офертите са два, като по-голяма тежест има предложената цена (60%). Другият е "ниво на изпълнение на строителството, предложено във всяка оферта в съответствие с предмета на обществената поръчка и техническите спецификации", е записано в поръчката. 

Отстранени от процедурата са двама кандидати - "Трейс Груп Холд" и обединението между "Грома Холд" (бившата "Агромах") и "Европейски пътища" АД. При единия има проблем с техническото предложение, което не отговаря на обявените изисквания, а при втория отстранен имало неясноти относно ценовите предложения.

В поръчката има още две позиции. За отсечката от пътен възел "Бела" до Ружинци с прогнозна стойност малко на 94.1 млн. лв. също са отворени ценовите оферти. Те са предложени от "Инжстройинженеринг" - 139.8 млн. лв. Компаниите от групата на "Геотехмин" предлагат да изпълнят строежа за 152 млн. лв. - отново доста над прогнозираната цена.

Преди седмица бе обявено и строителството на пътя от Мездра до Ботевград, което трябва да започне до края на годината, а срокът за приключване е 2023 г. Изпълнителите също вече са избрани. Стойността на лот 1 от това трасе с дължина малко над 19 км е близо 133 млн. лв. без ДДС.  Изпълнителят е дружеството „Геопът Лот 1“, което включва фирмите „Геострой“ и „Пътстрой 92“. Цената за лот 2 с дължина 13.4 км е близо 223 млн. лв. без ДДС. Той ще бъде възложен на  Консорциум „МБ Лот 2 - 2019“, в който участват "Европейски пътища" АД  (бившата „Пътища Пловдив“, която се свързва с „Агромах“), "Водно строителство-Благоевград" и словашката компания "Вахостав С-К". 

Към статията във в. СЕГА
Непримирим

Горещ асфалт, черни пари за бели дни!

×