Quantcast
Търговците на горива се готвят за рекордно поскъпване | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

7 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Търговците на горива се готвят за рекордно поскъпване

Напрежението, обхванало световните пазари на суров петрол, съвсем скоро ще се отрази и у нас. "Възможно е горивата да поскъпнат с около 5 до 10 стотинки за литър, ако цената на суровия петрол на световните пазари се запази в рамите на 70 долара за барел в период на една-две седмици", прогнозира председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев пред БНТ. Евентуално поскъпване от 10 ст. за литър бензин и дизел ще доближи цените до рекордните стойности от края на миналата година, когато дизелът бе надминал 2.40 лв. за литър, а бензин А 95 го гонеше по цена.

"Ударите срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия доведоха до скок в цените на световните борси с около 20% вчера, а вътрешният пазар у нас е тотално зависим от цените на петрола в световен мащаб", обясни той. В момента котировката на сорт "Брент" е около 70 долара за барел, а само преди седмица е била около 60 долара за барел.

"Трудно е да се гадае с колко точно биха поскъпнали горивата, защото няма аритметична прогресия, която да казва, че 5 долара нагоре в цената на суровия петрол водят до 5 стотинки примерно на вътрешния пазар", казва Делчев. По думите на експерта българският пазар е малък и изцяло зависи от това, което се случва в европейски план. "Начинът, по който вървят цените в Европа, предопределя и начина, по който се изменят и в България", заяви Делчев.

До вчера все още нямаше промяна в цените на големите вериги бензиностанции у нас. По принцип всяка промяна нагоре в котировките на петролния пазар се отразява бързо и в сметките на потребителите у нас, докато за спадането им се чака със седмици или дори месеци.  Специализираният сайт "Фуело", който следи цените на горивата у нас и по света, показва, че цените на масовия бензин и тези на дизела не са се променяли скоро и засега са стабилни. По традиция, оставаща незабелязана от Комисията за защита на конкуренцията, шест от големите петролни вериги у нас поддържат съвсем еднакви цени от седмици насам - средно 2.24 лв. за литър А 95 и 2.30 лв. за литър обикновен дизел. 

Последното по-значително поскъпване на горивата у нас бе през пролетта на тази година. През април цените изведнъж скочиха от 2.08 лв. за литър от масовия бензин до над 2.20 лв. за литър. Дизелът също поскъпна с около 15 ст. за литър, като през януари средните цени са били около 2.15 лв. за литър, а през април - над 2.30 лв. за литър. По-значително поскъпване имаше в разгара на лятото, като бензинът тогава, особено в почивните дни от седмицата, достигна почти 2.30 лв. за литър.

В последните няколко години освен през летния отпускарски сезон се забелязва тенденция за покачване цената на горивата през есенно-зимния сезон у нас, което най-вероятно се дължи на по-ниското потребление. На подобен пик станахме свидели към края на миналата година.

 
Към статията във в. СЕГА
аман бе

"...Възможно е горивата да поскъпнат с около 5 до 10 стотинки за литър,..."

Ъхъ, и дренките..., ръйш ли... По "България он еър" говориха двама експерти (надявам се да са такива).  Та те, покрай "Марица изток" 3 обясниха и за цената на петропа в световен мащаб. Както и за ролята на подобни "анализи", когато няма абсолютно никаква обективна необходимост от повишаване на цените.

Stern

Търговците на горива се готвят за рекордно поскъпване

Демек, готвят се да се споразумеят на какво ниво да установят повишените цени.

А поводи винаги си намират. Повишено потребление, по-високи цени. Намалено потребление, по-високи цени.

Mitnicharъ

"Експерти"... никакви експерти не са тези, дори дизайнери не са, ами съвсем обикновени таковата...

Solace

Е как скочили цените с 20%, бе, Делчев? Всички информационни агенции казаха 12-15%, а след като Тръмпанарът "отвори Федералния резерв" цените са се върнали, като общо скокът е бил около 10%. Делчев послъгва, както обикновено...

Интервал

Предвид, че картел при горивата също няма, медийната кампания е просто обработка на потребителите, за да няма много църкане. За необоснованото увеличаване на банковите такси или застраховките нямаше недоволни.

Нашенец

Какви повишавания, какви шокове? Че то през май цената на брент-а бе по-висока, отколкото сегашния "скок". А за последната година средното ниво на този вид петрол е 63,5-65. долара.