Quantcast
Нова „Първа програма“, или носталгията като диагноза | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

46 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Нова „Първа програма“, или носталгията като диагноза

Напоследък в медиите се случват интересни събития – казвам „в медиите“, защото извън медиите сигурно се случват и още по-интересни, но ние няма как да знаем за тях. Те доведоха до изригване на поутихналата напоследък русофилофобия, въвлякоха даже и самия президент, който се оказа ангажиран не само с конкретна партия, но и с конкретна държава. Знам! Знам, че думата „оказа“ не е точна, защото тя изразява нещо, което не сме знаели, а сме научили чак сега, но нека я оставим така.

Като част от тези събития се появи и новината, че по случай 9 септември 2019 стартира новата телевизия „Първи канал“. Медиите получили прессъобщение (някои даже го публикуваха), в което се казва: „Първа програма“ съживява спомените за Народната република навръх 9 септември. Новият канал ще е първият телевизионен кооператив в България. Идеята за създаване на соцтелевизията идва от повишения интерес на обществото към епохата на социализма. Телевизията тръгва по кабелните оператори в страната и онлайн“. В момента по въпросната телевизия тече „На всеки километър“, по-специално епизодът, когато младият Ламбо, правейки се, че свири на китара, предава по морза важни данни на съветското разузнаване.

Казва се също и това: „Целевата аудитория на новата кабелна програма ще са носталгиците „по онова време“.

И следва да се запитаме: колко, аджеба, да се е повишил интересът на обществото към епохата на социализма и колко, аджеба, са „носталгиците“, та са се оказали достатъчни да им се направи отделна телевизия? Но и съвсем малко да са,

пак си струва един размисъл върху явлението „носталгия“

Всъщност носталгия значи друго. Да кажа ли какво значи буквално? Означава тъгата на античния герой, когато е далеч от дома, и желанието му да се завърне, обикновено с кораб по море, за което говори думата νόστος. После започва да се употребява за всяка тъга по родината, когато я изпитва някой, който е далеч от нея. След това към значението се прибавя и тъга по нещо отминало, например младостта и носенето на пиене. През последните години се прибавя и тъга по социализма. В "Уикипедия" четем, че между  XVII и XIX век носталгията се е считала за болест и е била обект на лечение.

Ние ще се занимаваме само с най-тясното значение на думата – носталгия по социализма – и като кажем „носталгия“, ще разбираме именно нея.

Човекът винаги иска нещо повече. Искал е нещо повече дори в рая. И на всичко отгоре даже се гордее с тази особеност на характера си – волния, непокорен, вечно търсещ откривателски дух! Демокрацията е създадена да обслужва стремленията именно на този дух. Или поне да дава привидност, че го прави.

Човекът е убеден, че не получава всичко, което заслужава. Това е резултат от гордостта, тщеславието и прелестта, в която е изпаднал. Ако не спечеля конкурса „Мис Вселена“, няма да обвиня себе си, задето съм дебел и космат мъж, а ще хвърля всичко върху корумпираното и некадърно жури или върху „системата“, която допуска такова жури изобщо да съществува!

Има две стоки, които популизмът продава като топъл хляб на популуса: бъдещето и миналото.

И двете няма как да ги пипнеш, и двете са продукт на фантазията, нищо че миналото вече се е случило – познавах човек, който, докато е бил войник, е правил службомери, броял е дните, крещял е „Уволнение!!!“, пял е за дизела червен. Но когато дойде време аз да влизам в казармата, човекът – доста по-възрастен от мен – сложи ръка на рамото ми и в желанието си да ме разведри, каза: „Казармата се оказа последното хубаво нещо в живота ми“. Днешната казарма не е като онази във Варшавския договор и поради това вече е време и тя да стане обект на носталгията. Какво, не искате ли пак казарма? Толкова хубаво беше, когато с маршова стъпка се кълняхме под червеното знаме във вярност на комунизма!

Човекът е устроен така, че да пренебрегва това, което има, за да бленува по онова, което няма. Ако има бял кон, ще мечтае за черен; ако има черен кон, ще мечтае за бял. Помня как при социализма (аз съм от едно гранично поколение, което с единия крак е тогава, а с другия е сега), помня как самата дума „западно“ беше вълшебна; тираджиите бяха аристократи, защото освен дъвки, цигари и шоколад, освен парцалки и парфюмчета, носеха списания, плакати и грамофонни плочи, носеха и валута (конвертируема!) и тя ги обгръщаше в особено мистичен ореол. Тогава трудно се пътуваше по света, защото мнозина гледаха да не се върнат. Някои даже бягаха с раници през границата с риск да стрелят по тях на месо и прекарваха тежки месеци в бежански лагери, само и само да отидат в този пусти Запад. Цензурата забраняваше книги, музика и филми, и то включително от автори с твърде левичарски разбирания, защото на Запад не можеше и ляв да си като хората – истинските леви бяха само комунистите в Съветския съюз и евентуално онези, които следваха тяхната линия.

Дефиницията за права линия беше „линия, успоредна на партийната“

Именно защото човекът е устроен така, миналото и бъдещето са се превърнали в ценна политическа стока. Носталгията по социализма има както вътрешнополитическа, така и външнополитическа стойност. Логиката на вътрешната е тази: сега не се чувствам добре - сега не е социализъм - при социализма бих се чувствал добре. Да, срамно е, но „венецът на еволюцията“ разсъждава така или поне така разсъждават повечето лаврови листенца в него. Коя партия може да ни върне социализЪма, деца? Со-ци-а-лис-ти-чес-ка-та! Анадънму?

Така и външнополитически: с коя държава бяхме приятели при социализЪма, деца? Със Съветския съюз (нищо че точехме лиги по Щатите и Западна Германия). Тоест ако сега станем приятели с Русия, ако Мечката и Лъвът стиснат лапи, социализмът ще се върне и всички ще отидем на бригада да продължим строителството на комунизма оттам, докъдето бяхме стигнали.

Очевидно, че става дума за пропаганда и манипулация

Но защо пропагандата, която по правило се прави от интелигентни и информирани хора, не е насочена към разума и към интереса, а към ирационални състояния като носталгията. Защо не кажат: ние и тези, от чието име говорим и които ни плащат, можем да ви предложим нещо по-добро и то е еди-какво си. Пък нека излъжат, след месец-два никой няма да помни. Може би го правят именно, защото са не толкова интелигентни, колкото информирани и познават политическата мощ на носталгията, на копнежа по недостижимото. Може би просто свързват емоции с образа си, та после, каквото и да кажат, каквото и да направят, да изглеждат симпатични и най-важното – прави.

Но има и нещо друго. Носталгията не е само красиво чувство, не е само поетичен копнеж по нещо невъзможно, не е само създаване на идеал. Носталгията е и омраза. Омраза към този, който ни отне всичко това! Ако непостижимите идеали са знамето на революциите, омразата е техният двигател.

И ето я целта на една носталгико-социалистическа телевизия – да облече мечтата в забравени образи от малкия екран, а след мечтата да дойде и омразата. Научаваме, че голям и сплотен екип упорито работи, за да събере стари филми, музикални и развлекателни предавания, образователни програми. Кой е този екип? Как се казват хората в него. На сайта няма данни нито за хора, нито за фирми; нито за екип, нито за собственици, въпреки че по Закона за мерките против изпирането на пари (ако не се лъжа, чл. 10) всяко дружество, включително медиите, трябва да указва ясно фактическия си собственик. И повечето медии го правят. Не го правят само сещате се кои. Чия е тази телевизия? Как и откъде се финансира? Някой срамува ли се да отговори?

И още. Цялата тази носталгична програма, която ще блика от периода 1944-1989, как се набавя? Откъде? Всичко това е собственост на БНТ. БНТ участва ли в начинанието, което се кичи с марка, свързана с БНТ – „Първа програма“? БНТ знае ли изобщо какво се случва? БНТ има ли намерение да получава някакви пари заради това, че се създава цяла нова медия с нейна програма, с нейна интелектуална собственост? БНТ е обществена телевизия и обществото се интересува от отговорите на тези въпроси – както русофилите, така и русофобите, макар че организация с име „Русофоби“ няма. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

 

Към статията във в. СЕГА

Страници

Предводител на ...

даже и самия президент, който се оказа ангажиран не само с конкретна партия, но и с конкретна държава

Новото дъно на зуладотбеге. Следващото - некст уийк.

Самуил Петков

Предводител на ...

"даже и самия президент, който се оказа ангажиран не само с конкретна партия, но и с конкретна държава"

Новото дъно на зуладотбеге. Следващото - некст уийк.

Радев НИКОГА не е крил, че е живял и учил в САЩ .. 

Предводител на ...

тираджиите бяха аристократи, защото освен дъвки, цигари и шоколад, освен парцалки и парфюмчета, носеха списания, плакати и грамофонни плочи, носеха и валута (конвертируема!) и тя ги обгръщаше в особено мистичен ореол

Добре е да се види хоризонтът на мечтите на Лушъс Корнилиъс.

Предводител на ...

Носталгията не е само красиво чувство, не е само поетичен копнеж по нещо невъзможно, не е само създаване на идеал. Носталгията е и омраза. Омраза към този, който ни отне всичко това! 

Ех, Сула, палучилась как всегда.

Цитираното се отнася с пълна сила до "прогресивния Ренесанс".

В по-нов и много по-дребен мащаб в последната седмица видяхме форумна носталгия по мустакат чичко на име Адолфо и омразата към онези, които ни го отнеха.

В по-общ и по-древен план - запознай се с χρύσεον γένος и недей пиши подобни щуротии.

Миряна Б.

Носталгията е и омраза. Омраза към този, който ни отне всичко това!

"Ни" - значи и на теб, др. Сула, присвояваш си хорските щастия, а?!!?! Е, как да не те мразим, башка, че ни изтезаваш с безсмислици всяка Божия седмица.Що не си седиш  сред романтичните руини на Картаген, два купа руини.И призраците на Барките - Ханибал и Хамилкар. И отрязаните глави на враговете ти се въргалят в краката ти.Много добре са описани и те, и ти от Михаил Зощенко.

 

Гммм... Не много ли чести? А  можеше да ги опише много лошо българинът зорлемсмешлю Вешим.

 

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Носталгията е приятен спомен за нещо, което ни липсва поради една или друга причина. 

Но според автора е ирационално състояние.

Сигурно според него, всички приятни спомени са ирационални, а рационални са само неприятните. 

Самият автор, разбира се не се опитва да манипулира, той само искрено се възмущава от чуждите манипулации. 

Голем смехурко е автора, демек.

:) 

Verbis verbis

„.. Коя партия може да ни върне социализЪма, деца? Со-ци-а-лис-ти-чес-ка-та! Анадънму?„

 

Голем смех!?

Миряна Б.

Носталгията на Сула:  Ах, как много нет у меня денег!

showstopper

Сула, няма носталгия по социализма. Много хора се чувстват по-прекарани сега в сравнение с времето на социализма. Това че има банани по магазините малко ги грее. Онова се възприема като по-малката злина в сравнение със сегашното. Те, а и много други не са наясно, че това сега е продължение на социализма с други средства. И сега другарите, техните синове и внуци чукат простия български народ но са сложили презерватив на който пише "свободен пазар". Соцът няма как да се върне най-малкото защото за червената мафия онази система не е повече далавера. Ако искаха щяха да съхранят социализма без проблем. Ако някой се заблуждава това са такива като Сула, които си въобразяват, че в България има демокрация и свободен пазар. Нищо подобно, всичко това е квази или менте или Пунта Мара ако използваме любимия израз на това дето ни е премиер. Една олигархия се прероди в друга. Собствеността, която контролираха през държавата стана тяхна. Но ако кукловодите решат че сегашната уредба не им върши работа като нищо може да върнат социализАма. Джуджеро вече го намекна. И аргумент си имат другарите - Back by popular demand както се казва - при толкова много носталгици.

mitkomm

Хора, разберете:Няма носталгия, има мизерия...ако семейният бюджет на едно 4 членнно средностатистическо българско семейство е 3000 лева изобщо никой няма да си спомня за ония времена.Сега това семейство кара с 1500 лева при цени многократно по- големи от "лошата тоталитарка"- и кое и беше лошото знаят само около 20 хиляди българи овъргаляли се във властта през тия 30 години и си повишили стандарта на живот не много почненно, меко казано.Ей това е носталгията- следствие от безпаричието!

wreckage
снимка на wreckage

Сефте научавам, че носталгията била и омраза.

 

Иван Стамболоф Тире Сула е пълен с изненади. Напрао е кат' ена пинята, ф която вместо бонбони, има турено изненади. 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Като част от тези събития се появи и новината, че по случай 9 септември 2019 стартира новата телевизия „Първи канал“. Медиите получили прессъобщение (някои даже го публикуваха), в което се казва: „Първа програма“ съживява спомените за Народната република навръх 9 септември. Новият канал ще е първият телевизионен кооператив в България. Идеята за създаване на соцтелевизията идва от повишения интерес на обществото към епохата на социализма. Телевизията тръгва по кабелните оператори в страната и онлайн“. В момента по въпросната телевизия тече „На всеки километър“, по-специално епизодът, когато младият Ламбо, правейки се, че свири на китара, предава по морза важни данни на съветското разузнаване.

...

Казва се също и това: „Целевата аудитория на новата кабелна програма ще са носталгиците „по онова време“.

Цялата тази носталгична програма, която ще блика от периода 1944-1989, как се набавя? Откъде? Всичко това е собственост на БНТ. БНТ участва ли в начинанието, което се кичи с марка, свързана с БНТ – „Първа програма“? БНТ знае ли изобщо какво се случва? БНТ има ли намерение да получава някакви пари заради това, че се създава цяла нова медия с нейна програма, с нейна интелектуална собственост? БНТ е обществена телевизия и обществото се интересува от отговорите на тези въпроси.

Стамболов-Сула можеше да пропусне излиянията си (заместени в цитата с многоточието) и да остави това, че да си спести още излагация.

Хулиган

Само щраусите още не са разбрали, къде е коренът на носталгията по соца - вместо демокрация получихме дивашки пишман капитализъм.

Явно толкова успяхме да я свършим за последните 30 години.

И друг път съм го казвал - най-много ме е яд на сегашните, защото направиха така, че в сравнение с тях Тодор Живков да изглежда държавник ...

........................................

http://www.drago.info/

JollyRoger's

Иванчо по-добре да обясни каква "линия" следва БНТ, член на чийто НС "се случва" да е. Какво минало и бъдеще ни продават двамата с Кошлука? Май бантустанско.

П.п. И какви авторски права на БНТ върху продукции на БТ бе, брат'чед? А кинти за събраните съчинения на Тато не искаш ли? ?

annetaz

Много ви е страх от соца бе! От сянката му даже...? Сън не спите? Като спите се стряскате? За това много залагате на пропагандата, учебниците, че да не би някой ден младите да решат да сменят системата. И тогава да  ви потърсят сметка или да вземат това, което сте оставили на наследниците си, но като сте вършили злоупотреби и зло. Соцът трябва да изглежда като един лагер, в който робите работят до откат и постоянно ги бият. Където  всичко е ужас и тормоз, глад... Въпросните истории и филми ще покажат и другото лице на въпросната система. Защото имаше и такова и във филмите показват обикновените хора. Не "репресираният" елит, който не може да се сдобие с 5 апартамента, личен асансьор и къщи за гости по еврофондовете.  Всичко това е за сметка на онези, които сега ровят по кофите и не могат да си платят лечението. Които ще изпитат не  носталгия, а направо гняв срещу управляващите и техните глашатаи. Които обясняват колко са щастливи от свободата и че сега няма репресии. Но каква по-голяма репресия от тази да стоиш на студено и гладен? Даже затворниците имат по-добри условия, отколкото някои пенсионери и работещи. Безработните кучета ги яли.

Аз де

Слушах снощи Стамболов и в Панорама.. Заедно с Юри Борисов, Бойко Ламбовски и Захари Карабашлиев......

Изключително пристрастният Бойко този път направи добро предаване, може би, защото ги нямаше дежурните му гости - депутатската скамейка на ГЕРБ, ДПС, "патриотите", или политолог Антоанета и антрополог Харалан....

И все пак - ако тези четирима гости са някаква представителна извадка за обществото ни, не съм настроен оптимистично. Без нищо лично към тях, сигурен съм, че всеки е достатъчно професионалист в това, което прави...

Но не може според мен да се бистри българското, българщината и народа в продължение на час и да не се споменат нито веднъж "смирение", "помирение", "човечност", "духовност", "жертва" и "саможертва"..

И пак (според мен) най-достойно стоеше Юри Борисов, заедно с Ламбовски... Сула и Карабашлиев се сбориха за 4-то място, най-вече заради скритата злоба и трудна търпимост към всичко незападно.....

Това мисля за Сула. 

Със здраве!

Сгугню
снимка на Сгугню

даже и самия президент, който се оказа ангажиран не само с конкретна партия, но и с конкретна държава

Новото дъно на зуладотбеге. Следващото - некст уийк.

Що пък да е дъно?

Да не би друг, а не Радев да изпищя от Пловдив незабавно, щом се озвучи шпионския скандал, как било невъзможно и абсурдно Русия да има шпиони у нас и как строго изисквал доказателства за шпионството?

Тва ако не беше вик на ползу России, аз не знам какво друго може да се нарече.

JollyRoger's

Може да се нарече гнус от поредната недодрусана партенка за забълбукване на плебса и за плонжиране пред мем сахиб Мустафа. 

19namo

Първо соца, после цоца.

Предводител на ...

Тва ако не беше вик на ползу России, аз не знам какво друго може да се нарече.

Викаш, при идентичните шпионски скандали, свързани със САЩ, Германия и Филипините Радев си трая, и гъкна само за Русия? 

Предводител на ...

https://youtu.be/cJWqMbOMvrM

Пускаш и като намериш дума на Радев, че иска доказателства за "шпионаж в полза на Русия" вместо "шпионаж в полза на чужда държава", което характеризира като много тежко обвинение, идваш да те черпя банбонка.

Ако не намериш, ще те считам за жертва* на фейк гавномет, което би било доста тъжно за човек, който нонстоп претендира да бъде много добре информиран, при това от извора.

#требедасеслушадасеслушатребе

 

*немам щото съмнения в твоята ноторна обективност ?

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

как било невъзможно и абсурдно Русия да има шпиони у нас

 

Я да не лъготиш!  Нищо такова или подобно не е казвал Радев. Каза, че това конкретно обвинение е абсурдно.

 

и как строго изисквал доказателства за шпионството?

 

Ми да!  На теб може и да не ти трябват доказателства, но той е президент и му е работа да изисква категорични доказателства за обвинение в шпионаж в полза на чужда държава. И се подразбира, че не иска да му ги представят в президентството, а пред съда, но Цацаров, уви, вместо  да се държи професионално, избра да реагира детински примитивно. 

Сакън! Не казвам, че Цацаров е примитив. Не е! Очевидно е защо и за кого го направи.

 

 

Verbis verbis

Шпионажа го бистрихте достатъчно.

Тук темата е друга.

Предводител на ...

Темата винаги е една и съща: поредното дъно.

Banshee
снимка на Banshee

Що на "ползу России", Сгуги, да не са арестували руснак? 

tatyana1

Тва да не е скрита реклама на въпросната телевизия? Аз пък и не само аз, изобщо не бях чувала за нея. И в пакета  ми от над 200 канала я няма, а и да се появи- няма да я забележа, щото гледам максимум 10

Verbis verbis

Носталгията е нормално чувство на възрастта.

Къде по строй, къде по младост.

Но миналото никога няма да се върне, така, както не можеш да влезеш два пъти в една и съща вода на реката.

Беше социализъм, беше демокрация. ..

Нека да вземем най доброто от преминалият сциализъм, и отиващата си л. демокрация, и да продължим напред.

Промените никога не са зависели и не зависят от нас, но поне да бъдем готови.

 

Banshee
снимка на Banshee

Мисълта ми, Сгуги, е, че не руски, а български граждани са набедени без доказателства. Представи си, че утре някой те посочи - Сгугньо Палмирски е шпионин на ИД.

Няма ли тогава да искаш президент като Радев, да каже, чакайте бе, да не го предаваме веднага в чувал за Гуантанамо, дайте доказателства? 

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Ако хвърлим бърз поглед 100 години назад в родната ни история можем да забележим, че политическата ни класа  генерира поредица от човеко- ненавистни режими, съпроводени  от кървава саморазправа с политическите опоненти, което от своя страна поражда желание за мъст у потърпевшите.

Носталгия обаче, поражда само социализмът, понеже е най-малко човеко-ненавистен, и там му е болката на автора.

Сигурно за това имахме и "мирен преход".

Нямаше достатъчно "критична маса" жадуваща мъст. 

enlil

Доколкото ми е известно Сула не е психиатър, но въпреки това класифицира носталгията като психоза, по арг-т от факта, че е правилно ориентиран политически. Оттам нататък мислите му потичат пълноводно и напоително, както винаги досега. Левите злоупотребяват с въпросната масова психоза (иже нарицаема "носталгия") като я подхранват и култивират. Тоест излиза, че е нормално левите да обяват сомиализма за мъртав и да съживят капитализма по българските земи, но обратното е  вече съвсем ненормално и налудничаво., защото демократизацията на днешното модерно българско, евроориентирано, пазарно общество е необратим процес, сега и завинаги. Тоест носталгията не е резултат от съпоставката м/у "вчера" и "днес", която хората постоянно правят, а плод на личното им безумие, което левите безумци експлоатират в свой интерес. Даденото от авторът тълкувание-разяснение би трябвало да ни отрезви и да ни върне към нормалността. Такава, каквато той я разбира.

Сула по своему също се опитва едновременно да дрънка на китара и да предава шифровано съобщение до когото трябва, че е на своя боен пост; няма да позволи реставрация на соца чрез ретро-телевизия.

Страници