facebook
twitter

Вие сте тук

7 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Косово обвини и Русия за проблемите около статута си

Външният министър на Косово Беджет Пацоли обвини Русия в оказването на помощ на водената от Сърбия кампания против статута й на международно призната независима държава, съобщи агенция "Фокус", цитирайки македонското електронно издание МКД. Според Пацоли Русия помага на Сърбия да убеди африканските държави да оттеглят дипломатическото признание на статута на Косово. 

Пацоли не сочи конкретно в какво се изразява помощта от Русия, но допусна, че тя минава през зависимостта на африканските страни от договори за закупуване на оръжия и други бизнес дейности. В последните 2 години от признаване на независимостта на Косово са се отказали държави като Суринам, Бурунди, Папуа Нова Гвинея, Лесото и др. Според Пацоли Косово и Сърбия трябва да седнат на масата на преговорите и да се опитат да си сътрудничат на база взаимно доверие. Според него за да стане това Косово следва временно да спре митата върху сръбските стоки, докато текат превоговире, а Сърбия да се откаже от кампанията за непризнаване на независимостта. 

Междувременно Косово отмени участието си в срещата в Прага между лидерите на страните от Вишеградската четворка и Западните Балкани заради изявленията на чешкия президент Милош Земан, че страната се води от военнопрестъпници. Земан направи изказването си на среща със сръбския президент Александър Вучич, на която дори е допуснал възможността Чехия да преразгледа признаването на Косово. По-късно обаче от чешкото външно министерство коментираха, че Прага няма интерес от подобно решение. 

Към статията във в. СЕГА
Yantar

Милош Земан е може би единственият политик, който нарича нещата такива каквито са. 

Курти влезе

И Косово "Барабар Петко с мъжете".

JollyRoger's

Шиптъриада. 

Той обаче е зает.

Justinian2
снимка на Justinian2

Суринам, Бурунди, Папуа Нова Гвинея, Лесото...не са кой-знае какви постижения на руската дипломация. Виж , не трябва да се забравя далеч по-важния факт , че 5 страни от ЕС НЕ-ПРИЗНАВАТ Косово , и това е с много по-голяма тежест.Освен тях и повечето глобални фактори и страни с тежест , също не признават независимо Косово - Китай , Индия , Индонезия , Бразилия , Мексико , ЮАР и т.н...  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0... Русия трябва да се бори за запазване на това статукво , както и да "пробие" сред още някоя страна от ЕС ,  да я убеди да оттегли признанието ... Впрочем , Украйна също не признава Косово (!!)  ☺️

paragraph39

"Който сее моноетнически/"етнически чисти"/ държави, ще жъне междудържавно напрежение и противопоставяне на етническа основа"!

Или, може би, обратното: "Който сее вътрешнодържавно етническо напрежение и противопоставяне, ще жъне моноетнически/"етнически чисти"/ държави и напрежения и противопоставяне между тях"!

В 20-ти и 21-ви век НЯМА, НЕ може да има- и НЕ трябва да има!- моноетнически/етнически чисти" държави! ТЧК

Иначе, сега би трябвало да е ред на сръбско Северно Косово да се отдели и обяви Независимост от Прищина- на СЪЩОТО, претендирано и твърдяно от САЩ, НАТО и Запада основание/ "етническа несъвместимост между сърби и албанци"!/, с което бе подкрепено, аплодирано и признато отделянето и независимост на Косово от Сърбия!

Нали така, драга "международна демократична общност?! А чакат и следват: Каталуния, Шотландия, Северна Ирландия, Корсика, Кюрдистан, Дакота-Лакота, Ню Мексико и т.н.!

КАЗАХ!

ЗИП
снимка на ЗИП

Русия има интерес да се запази сегашното положение.  Конфликт между Сърбия и Косово, който спира и двете държави за ЕС и НАТО !

 

:)

×