facebook
twitter

Вие сте тук

6 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Съд разреши на ТЕЦ "Перник" да продължи да пуши

Седем дни. Толкова време издържа решението на пернишката екоинспекция, която затвори два от общо трите парогенератора на "Топлофикация Перник". Те бяха спрени принудително заради незаконно горене на биомаса. Вчера обаче Административният съд в миньорския град разреши на централата, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки, да работи отново. Екоинспекцията може да обжалва определението на магистратите в срок от седем дни, но не е ясно дали ще се възползва от това право.

Причината е, че вчера екоексперти влязоха на проверка в ТЕЦ "Република" (част от ТЕЦ "Перник"), за да проверят дали дружеството е изнесло 90 тона слама от площадките си. По информация на Медиапул комплексното разрешително не позволява на топлоцентралата да гори слама. Изнасянето на балите беше условие да се пуснат отново двата парогенератора. Така, ако то е спазено, тецът на практика може да продължи работа.

Решението на съда и последващите действия на екоминистерството вероятно ще доведат до нови протести. През миналата седмица перничани за пореден път излязоха в центъра на града, за да изкажат недоволството си от мръсния въздух. Те показаха снимки и видеа от местния тец и се оплакаха, че замърсяването става непоносимо в малките часове на нощта. От ТЕЦ "Перник" отрекоха това, но и упражниха откровен рекет, като спряха топлата вода. В същото време заплашиха перничани, че освен без топла вода ще останат и без парно през зимата.

Към момента никой от компетентните органи не е съобщил кой е източникът на замърсяването. Ситуацията стана още по-абсурдна, след като миналата седмица и ресорният министър Нено Димов се зачуди кой трови въздуха и поиска помощ от ДАНС, прокуратурата и др. В крайна сметка главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверки в четири теца, свързвани с Ковачки -  топлофикациите в Перник и Сливен, "Бобов дол" и "Брикел", която редовно попада в класации за най-цапащите централи в Европа.

"Брикел" бе спряна принудително, но също както ТЕЦ "Перник" обяви, че ще търси правата си в съда. Според предписанията на екоинспекцията в Стара Загора до 25 септември "Брикел" трябва да махне съхраняваните "непозволени" горива от площадката си. А до 30 октомври това трябва да бъде направено и за биомасата, предаде БНР. Повод за разпоредбата на прокуратурата стана не призивът за помощ от Нено Димов, а сигнал от ДАНС за "застрашаване на екологичната сигурност на страната при изгаряне на отпадъци от топлофикационните дружества".

 

ПАРАДОКС

На фона на скандала с централите, които ту спират, ту започват да работят отново, вчера правителството прие Национална програма за контрол на замърсяването на въздуха 2020 - 2030 г.  Тя е разработена на база на споразумение за консултантски услуги, сключено между екоминистерството и Световната банка. В програмата са предвидени мерки в цапащите сектори като автомобилен транспорт, битово отопление, селско стопанство и др. Новината идва на фона на почти нулевото усвояване на европарите за чист въздух по програма "Околна среда" (при бюджет по това перо от над 115 млн. лв.).
 

Към статията във в. СЕГА
марк

 

 

 

                                  Към момента никой от компетентните органи не е съобщил кой е източникът на замърсяването. Ситуацията стана още по-абсурдна, след като миналата седмица и ресорният министър Нено Димов се зачуди кой трови въздуха и поиска помощ от ДАНС,

 

 

                       Чалъми графиньо . Тези платени борци за чист въздух си нямат хабер от екология . Питам аз , тези бали слама приготвени за изгаряне каква друга екологична участ ги очаква?  Участта на автомобилните гуми ? Трупани , трупани някъде, те в края на краищата ще гният в продължение на години консумирайки същият кислород като при изгарянето и отделяйки съответните токсини , А най вероятно е да си бъдат запалени от неизвестен извършител като замърсят природата даже повече отколкото ТЕЦ но вече няма да отопляват гражданите . Гледах скоро една фанатичка как подскача :" Ама те нямат право (ТЕЦ) да горят дървени стърготини" Добре бе , що никой не каже какво бихме ги правили тези стърготини ? Най интересно е , че никой от тези отровнозелените не скача против изсичането на българските гори ?

дена

 A пелетите ,които са екологично чисти и столична община дава пари на домакинствата да си купят пелетни горелки , тях нали ги правят от стърготини ( дървени отпадъци ) и слама . Обърквам се кое е по - екологично въглищата или пелетите (слама и дърва ) ?

Самуил Петков

дена

 A пелетите ,които са екологично чисти и столична община дава пари на домакинствата да си купят пелетни горелки , тях нали ги правят от стърготини ( дървени отпадъци ) и слама . Обърквам се кое е по - екологично въглищата или пелетите (слама и дърва ) ?

RDF , сламата и дървените отпадъци са обявени за ВЕИ зелени и така е в нашия ЕС..

А изкопаемите горива-въглища, нефт, газ - са с въглероден отпечатък и парникови емисии и за тях трябва да се плащат въглеродни квоти..

 

Комуто не му харесва - да не стои в ЕС, а чемодан, вокзал, Масква!

Там има газ , там има и АЕЦ - за всички от сърце - дето въобще не отделяли били нищо през комините, при производство! 

Energyx2

Та как точно газът, дето си го изброил след въглищата и нефта, дава въглероден отпечатък? Как си представяш електропещите на Стомана Перник да работят без АЕЦ и Мариците на въглища? 

Поредният евроатлантик с невисок IQ....

Самуил Петков

Благодаря за "евроатлантист" .. по-мили думи не съм чел за себе си ..

 

Иначе за електропещите и за Стомана Перник събуждаме май носталгия, а?

Що се отнася до въглеродния отпечатък - най-лесно може , хора като тебе да се ориентират по плащането на въглеродни квоти за емисиите..

 

Като има да се плаща - значи има квоти!

Разбрано е, нали?

 

Източник за трупане на знания - сайта на ЕС , препоръчвам ..