Quantcast
България ще отговаря за иновациите, младежта и културата в новата ЕК | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

3 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
България ще отговаря за иновациите, младежта и културата в новата ЕК

България ще отговаря в новата ЕК за ресор "Иновации и младеж", под чиято шапка влизат също образование, изследвания, култура и спорт. Това обяви вчера на пресконференция в Брюксел избраната за председател на следващата ЕК Урсула фон дер Лайен. Българският кандидат за еврокомисар Мария Габриел ще работи за създаването на нови перспективи за младото поколение, заяви новата шефка на ЕК. Страната ни получи важен, но не особено влиятелен ресор - образованието и науката са важни, но нямат особено политическо влияние в ЕС. Бюджетът на ЕС за иновации и наука в настоящия програмен период е голям - над 100 млрд. евро, написа електронното издание euelectionsbulgaria.com. В портфeйла на Мария Габриел влизат научните програми  "Хоризонт 2020" и "Мария Складовска-Кюри", образователната "Еразъм+", програмата "Творческа Европа" и др.

Урсула фон дер Лайен обяви, че нейната ЕК ще им 8 заместник-председатели, като един от тях е и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността испанецът Жозеп Борел. Зам.- председателите ще отговарят за водещите приоритети в политическите насоки. Трима изпълнителни заместник-председатели ще отговарят за една от трите основни теми в дневния ред на новоизбрания председател, и членове на EК. Те са Франс Тимерманс (Холандия), на когото е поверена работата по Европейския зелен пакт; Маргрете Вестегер (Дания), която ще отговаря за цялата програма за подготвеност на Европа за цифровата ера и ще бъде комисар по въпросите на конкуренцията; Валдис Домбровскис (Латвия) ще координира работата в сферата на икономиката в интерес на хората и ще бъде комисар, отговарящ за финансовите услуги. Останалите четирима зам.- председатели са Вера Йоурова, (Чешка република) с ресор „Ценности и прозрачност“; Маргаритис Схинас (Гърция) - „Съхраняване на европейския ни начин на живот“; Марош Шефчович (Словакия) -  „Междуинституционални отношения и перспективи“; Дубравка Шуица (Хърватия) -  „Демокрация и демография“.

Урсула фон дер Лайен иска да ръководи силно мотивиран екип, който разбира Европа и се вслушва в исканията на европейците. Тя обяви, че ще бъдат въведени промени в работата на ЕК. Заседанията на колегиума ще бъдат електронни и без документи на хартиен носител. Германката подчерта, че целта на новата ЕК е да улесни живота на хората и предприятията и затова когато създава нови законови и подзаконови разпоредби, тя ще прилага принципа, че при въвеждането на нова разпоредба отпада стара, с цел да се намали бюрокрацията.

ПРОЦЕДУРА

За да бъдат избрани, новите комисари трябва да преминат изслушване и одобрение в Европейския парламент. Очаква се процедурата да приключи до края на октомври, а от 1 ноември новата ЕК да встъпи в длъжност, чийто мандат ще е до 2024 г.

 

Към статията във в. СЕГА
Simplicissima
снимка на Simplicissima

Мара си е супер.

За шеф е напрао идеална.

Хеле па за такъв фалшив ресор.

Младежите са ясни -- искат. Това им е работата.

Обаче какво общо могат да имат младежите с иновациите?

За изследвания и изобретения се искат опит и издръжливост на безпаричие.

За културата пък е наистина излишно да се коментира. Младежите я презират изоснови.

 

С всички страхотни изключения, разбира се! Но тях винаги ги е имало и ще ги има, независимо от конюнктурата. И от Марийките.

 

Апропо Мария Габриел е непоносимо красиво име. Само заради него си заслужава да я правят комисарка и занапреж.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Гавриил_(архангел)

fractal
снимка на fractal

Сега какъв промишлен шпионаж ще се развихри кой първи какво е измислил и какво е рационализирал

Младите могат но не знаят старите знаят но не могат