Quantcast
Повдигнато е обвинение в шпионаж на Николай Малинов | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

125 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Повдигнато е обвинение в шпионаж на Николай Малинов

Повдигнато е обвинение в шпионаж на председателя на Движение "Русофили" Николай Малинов.  Това обявиха главният прокурор Сотир Цацаров и неговият заместник Иван Гешев по време на брифинг, цитиран от Нова тв.

Прокурорите обявиха, че са били иззети са компютърни конфигурации, множество документи и такива доказателства, които имат пряко отношение към Николай Малинов. Иззета била докладна дописка от Малинов за преориентиране на страната към Русия. Описано е каква е настоящата ситуация в България и какви насоки да се предприемат, за да се преориентира страната ни към Русия. Основна цел е геополитическа преориентация на България.

„Ние концентрираме усилията си 5 основни направления” – дейност на НПО, създаване и поддържане на интернет сайтове, собствен телевизионен канал, аналитичен център и създаване на партия, твърди Гешев.

Според Малинов следвало да се упражнява политическо влияние неявно. Предвиждало се и създаването на влиятелен информационен канал или информационна агенция.  В документа е записано още, че политическата партия, която трябва да работи за геополитическата преориентация на България от ЕС към Русия трябва да бъде непреодолим фактор в българския парламент.

За да се осъществят тези идеи е било необходимо финансиране в голям размер. Установено било, че Малинов е приел срещу заплащане да изпълнява задачи, възложени му от ръководителите на двете организации „Двуглав орел” и Руски институт за стратегически разследвания. Заплащането е извършвано под различни форми. От една страна е било предназначено за него и притежаваните от него търговски дружества и тяхната дейност, а от друга за финансиране на различни мероприятия за оказване на влияние върху българската вътрешна политика.

Според Малинов е необходимо създаването на икономическа основа на целите заложени в докладната записка. За да бъде адекватна тя, Малинов заявява, че  „ние сме предприели действия за безвъзмездно прехвърляне на активи на стойност по голяма от половин милиард евро от страна на Цветан Василев към руския бизнесмен Константин Малофеев”. Посочено било, че „тези активи не трябва да попадат в български ръце, защото България ще се намеси с всички сили в тяхното владеене и те ще бъдат използвани”. Относно контактът с Малофеев, Малинов посочва, че е осъществен по препоръка на ген. Леонид Решетников. Относно Малофеев и Решетников били налице доказателства, че осъществят дългогодишна съвместна дейност и участват съвместно в различни организации, сред които „Двуглав орел”, благотворителният фонд „Св. Василий Велики” и други.

Председателят на “Русофили” Николай Малинов е предавал класифицирана информация на руски организации, заяви на брифинг в МВР главният прокурор Сотир Цацаров, предава и БГНЕС. Установена била и действаща схема за изпиране на пари. Главният прокурор съобщи, че в хода на разследването са събрани доказателства за пряко участие на български гражданин както в схемата за финансиране, така и в схемата за предаване на информация, защитена от закона.

Малинов е привлечен в качеството си на обвиняем и е под гаранция от 50 хиляди лева. Наложена му е забрана да напуска територията на страната. Към момента той е освободен от следствения арест, съобщи още Цацаров.

В ходя на разследването е установено, че срещу заплащане Малинов е предавал информация под различни форми към две руски организации – „Двуглав орел” и Руски институт за стратегически разследвания.

По отношение на Леонид Решетников е наложена забрана за навлизане в пределите на Република България за срок от 10 години, каза Цацаров.

Не се интересувам от българска политика. За какво ми е? Това са абсолютни глупости. Това заяви пред Нова телевизия ген. Леонид Решетников, който категорично отрече всички обвинения на прокуратурата съобщени по-рано днес на брифинг в МВР. Създава се напрежение, не можем да работим с българските власти. От българската власт може да очаквам всичко, в негативна атмосфера не може да се работи, заяви Решетников.

Той е с наложена от ДАНС забрана да влиза на територията на Република България за срок от десет години.

Решетников не приема обвинението в шпионаж към Николай Малинов и категорично заяви, че няма финансови отношения с него и не е финансирал „Русофили”.

 

 

 

Към статията във в. СЕГА

Страници

Федя

Ха сега де??

Sapienti_sat

Много убедително! Сигурен съм, че подозреваемия е искал да станем 16 република. Малко закъснял, но като е искал... да си отговаря. Някак си ми се струва, че сме в друг век? Примерно - в 1984!

Biberkov

Е хубавото е че под такива теми ярко ще се откроят русоробските тролове. Лъснаха кат кубета на александър невски.

Сега, дали има нещо особено в избора на дата за правене на акцията - определено има.

Дали повечето казани неща от прокуратурата звучат убедително - определено да.

Забавно е лицемерието на русоробите по отношение на НПОта - в Рассия и Унгария трябва да се забраняват, в България - трябва да има сдвобода на словото ...

Тъй като темата е бая сериозна и няма да остане без отзвук и от изток и от запад - трябва прокуратурата много сериозно да си е вързала гащите, за това не вярвам да е кьор фишек .

Майстор Манол

трябва да бъде непреодолим фактор в българския парламент.

 

Хлъзгава работа - на кален завой трудно се вдига прах

Hasta la vista

Аха, ясно! Ще сменят политиката и ориентацията...Обаче, ако смените думичката Русия със съкращението САЩ, то маса народ ще трябва да търка наровете, ама няма да има толкова място в СЦЗ...И първи в колоната от кандидат-затворници ще трябва да е Цецо...

Stоrmbringer

Има една МАЛКА разлика. САЩ е съюзник на България в НАТО. Русия е враг на НАТО, тоест враг на България.

Yantar

To България беше враг на Русия и в рамките на Османската Империя ама виж какво стана... ?

Стоф

Между Русия и Сащ има огромна разлика. Българският избор е западната демократичната система, каквато е и САЩ, а  не  руския олигархично тоталиарен диктат.

Hasta la vista

С такива съюзници врагове не ни трябват, буреносецо...

Доси

Да, ние избираме американски олигархичен неолиберален диктат... това ного ни кефи... щото явно сме мазохисти... 

Krasimir Chenov

Хаста ла виста ! 

 

Няма държава която фа се хванала с руснаците и да е прокопсала! Най-мрачните примери са ГДР и Северна Корея. Западна германия - една победена и опустошена от войната страна, след 30 години се превръща в първостепенна икономическа сила и фактор в световната политика. Източна Германия 70 години след края на войната крета след западна и 30 години след съветската окупация още не може да се съвземе (какво остава пък за нас?). Северна Корея след като получи братска прегръдка от братския руски народ сега в момента е.....никой не знае какво в момента е Северна Корея. Южна Корея която беше "смачкана" от реднеците сега е икономически и технологичен колос , конкуриращ се с Япония. Да кажем и за самата Япония. Две атомни бомби, тежка загуба на ВСВ...но ....най-странното близки приятели с краварите. Япония - най-изумителната страна! Това е примерът за нас! Не хора които произвеждат само оръжия и продават изкопаеми и други ресурси. Велика сила която не може да си конструира един явтомобил! И какво ще научим от тях? Как да си отгледаме олигархията? Мерси!

аман бе

"...а  не  руския олигархично тоталиарен диктат...."

Както казваше Баш Майстора: "Молим?"

D-r D

Да не би прокурор по делото да е същата онази, дето обвини хакерите по НАПлийк, че чрез задействане на пръскачките пред НС целяли евентуално да намокрят висш чужд гост, евентуално  да предизвикат дипломатически скандал и пак евентуално от това да пострада националната сигурност?

Фантазията й няма граници и ще свърши работа. Тъпото е, че изсмуканите от пръстите обвинения все пак трябва да се докажат. Но преди обвиненията да паднат в съда, жертвите ще се влачат с години.

 

 

fierсe
снимка на fierсe

???

бавно загряващ

Нерде преориентация, нерде шпионаж!

ЗИП
снимка на ЗИП

Доста хлъзгаво.

 

"Преориентацията" без съмнение ще падне в съда защото не мисля, че е забранено българска партия да иска да изведе държавата от ЕС и НАТО ?

 

Виж предаване на "класифицирана информация"  е нещо сериозно....

 

 

JollyRoger's

Фишеци за шарани. 

добронамерен@

Много ми е чудно до какви държавни тайни е имал достъп този Малинов та да ги предава като Шпионин. Иначе класифицирана информация е всичко, дори и книгите в библиотеката и те са класифицирани.

Толкова е нелепо та чак е страшно защото се прави тенденциозно  искат да плашат но кой? Иначе ако взимането на пари от чужди НПО е престъпление супер да затворим първо тези дето идват отвъд голямата вода.

Нямах никакво намерение да ходя на изложбата дори не се сещам къде този руски културен център сега задължително ще ида. Да ви .... в демократите тъпи.

 

А евро атлантизма може да го сложите там де слънце не огрява!

kaily
снимка на kaily

на тоя му стана навик да изземва компютърни конфигурации

1984 гешеф стайл

Леля_Стойка_III

Един вид IT специалист ще излезе :) След време като го предложат за консул някой ще кажа за него "има хиляди иззети компютри и ги разбира тия неща".

volog2

Които после се отварят без присъствието на адвокат на обвиняемия, и върви доказвай кой файл кой го е копирал. Нищо няма да мине в съда до третата инстанция.  

Ако Бокаса толкова искаше да удари някой “русофил”, защо просто не задвижи най-накрая третата инстанция на осъдения на две такива за кражби - ген. Кирчо Кировв.

Evasion

Да се установи в каква валута е получавал пари Малинов. Ако са рубли - да му се повдигне обвинение и за поразяваща тъпота. Ако са евро/долари - значи не е никакъв русофил, а обикновен продажник. Да се предаде на руснаците.

2рee

Запалете поне Райхстага.

Дрън-дрън ярина тоя е шпион, абсалютен престъпник, 25 години.

Много бърза процедура, господа Другари верни саратници на Вишински.

Васик

Този път съчинението на прокуратурата е за три плюс. Плюса го давам за двуглавия орел

Дяд Омраз

НеПеОшката лъсна като въшка на чело...?

Кара Колю

Според Малинов е необходимо създаването на икономическа основа на целите заложени в докладната записка. За да бъде адекватна тя, Малинов заявява, че  „ние сме предприели действия за безвъзмездно прехвърляне на активи на стойност по голяма от половин милиард евро от страна на Цветан Василев към руския бизнесмен Константин Малофеев”. Посочено било, че „тези активи не трябва да попадат в български ръце, защото България ще се намеси с всички сили в тяхното владеене и те ще бъдат използвани”.

НПО  "Рублофили" ?

fierсe
снимка на fierсe

митьо очите!?

momon

Щом дори в България се пускат такива театрални пиески, смятайте що за държава сме. И до къде са нагазили в блатото и корупцията БайХ и неговата орда, щом не могат да кажат гък, щот още утре Свободна Европа ще е излезе с някое поредно разкритие.

маняна
снимка на маняна

Айайай, в каква каша се забърка Огнебореца ни предизборно. ??

Meto_ot_Interneto

По тая логика всички от т.н. Атлантическо дружество са шпиони. Абсолютен фарс.

Страници