facebook
twitter

Вие сте тук

3 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
НОИ удължи до 27 август срока за декларациите за живот

НОИ удължи със 17 дни срока, в който българските граждани, получаващи пенсии в Турция трябва да докажат, че са живи. По силата на споразумението между България и Турция получателите на такива пенсии трябва два пъти в годината да се явят лично пред официален орган в Турция за заверка на декларация за живот, след което да я изпратят до централата на НОИ в София. Обикновено това се прави през януари и юли, като за първото полугодие декларацията трябва да се прати до 10 февруари, а за второто - до 10 август. Сега обаче срокът е удължен до 27 август.

Ако декларацията не пристигне в срок, пенсията на човека се спира и се възобновява отново след получаване в НОИ на въпросната надлежно заверена декларация за живот. От осигурителния институт поясняват, че официални органи за заверка на декларациите са посланиците и консулите на България в Турция, турският Институт за социално осигуряване или други длъжностни лица, определени от турското вътрешно законодателство - община, кметство, областна управа, нотариус и т.н. Образец на декларацията за живот е публикуван на интернет страницата на НОИ.

Подобно изискване има за всички български пенсии, получавани в чужбина, но според наредбата за пенсиите декларацията се подава веднъж годишно - от 1 ноември до 31 декември, освен ако в международния договор не е предвидено друго, както е с Турция. От 2015 г. декларацията "Живот", която за някои страни се казва декларация за продължаване получаването на пенсия от България, може да се подава и по електронен път, но както често става с българските "електронни" услуги, човек трябва да се разходи поне веднъж до България - за да си извади персонален идентификационен код, който се издава от териториалните поделения на НОИ или за да си извади електронен подпис от български доставчик на такава услуга.

Към статията във в. СЕГА
Чичо Манчо - снех те
снимка на Чичо Манчо - снех те

Ко? Те да докажат, че съм умрял! Кви са тия декларации, има тикче "Жив съм" ли?

JollyRoger's

Н.Пр.Надка ще получи тендовагенит от слагане на парафи за “живот“...?

Колко сладури в НОИ получават заплатки за обработване на декларацииките? Щото явно на чиновниците не им теква, че и в Султаната има официален регистър на починалите, пък били те и от Булгаристан...???