Quantcast
Експерт: България лъже Евростат за жертвите на пътя | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

53 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Експерт: България лъже Евростат за жертвите на пътя

Наскоро се появи статистика от европейската служба Евростат, според която България е на първо място по брой загинали на пътя. Данните са, че през 2017 г. при катастрофи с леки автомобили у нас са загинали 64 души на 1 млн. жители , което е почти 6 пъти повече от най-малкото съотношение в Евросъюза - в Малта, където жертвите са 11, приравнени към 1 млн. жители.

„Ние имаме проблем с цялата статистика и лъжем Евростат. От Евростат отчитат, че нито един моторист не е загинал на пътя през 2016 г. А според справка, която може да се види в МВР, загиналите мотористи са шестима”, изтъкна Богдан Милчев пред bTV.

Една от най-честите причини за катастрофите е превишената и несъобразена скорост. Само през последната седмица при акция "Скорост",  пътната полиция е регистрирала над 44 000 такива нарушения.

Богдан Милчев, от Института за пътна безопасност, коментира: 

„По-неприятното е, че ние не виждаме изход от това последно място. Трябва да се коментира какво трябва да се направи, за да може да променим ситуацията. Необходимо е по най-бързия начин да променим модела на управление. Доказано е, че държавната експертиза издиша по този въпрос. Всяка година се опитваме с едни и същи действия да направим промяна. Това не може да стане. Дошло е времето на гражданите експерти да влязат в управлението на пътната ни безопасност. Това е отдавна развит модел в ЕС”.

Според Милчев, трябва да се промени средата, защото именно тя формира поведението. Според него шофьорите, които си позволяват да карат в аварийната лента и в насрещното, не биха си позволили да го правят в Германия, например.

Емил Панчев добави: „За шестте месеца на тази година има 70 убити пешеходци и над 700 са ранените. Това е страшно. От години повтарям, че трябва правилата в закона да се пипнат, за да не загиват хора на пътя. Пешеходците доста често се разхождат като свещени крави по пътя и не си знаят правата. Създаде се едно чувство на безнаказаност, което довежда до тези цифри".

 

 

 

 

Към статията във в. СЕГА

Страници

Седем с един...

След като лъжат за това, твърде възможно е да лъжат и за много други неща. Но едва ли сме прецедент в ЕС, щото южните ни съседи са лъгали доста по на едро...И все пак, лошото впечатление, че лъжем си е факт...Ама пък кой ли ги кара да ни вярват?

КатеринаK

Пшеходците се разхождали като свещени крави и затова загивали! Срам ме е от подобно мислене! А човекът си вярва, че и акъл дава! 

inventus

Бих добавил още и като слънчасали безмозъчни свещенни крави!

Force

Не се учудвайте - всякакви ги има.

Миналата седмица на отбивката от Цариградско към Ситняково за малко не стана верижна катастрофа, заради "подрастващ младеж от етноса", решил да си кара скейтборда по наклона на отбивката...

Пак тогава човечец си буташе двуколка,, натоварена с дърва по пътя Пампорово - Асеновград(!). Дано е успял да си ги закара...

keen_

При условие, че в масовия случай няма никаква разлика дали пресичаш на пешеходна пътека, или където и да било на пътя, т.е. и в двата случая трябва на пътя да няма автомобили, това твърдение е меко казано цинично. И във всеки случай е неработещо.

До момента, в който шофьорите не бъдат абсолютно задължени да намаляват значително (примерно до 10-15 км/ч) и да се оглеждат преди пресичане на пешеходна пътека, задължението на пешеходците да пресичат само там е лишено от смисъл. Защото ако, вместо шофьора, пешеходецът е длъжен да се оглежда, когато пресича на пешеходна пътека, то така той може да пресече безопасно навсякъде.

TheFox
снимка на TheFox

Институт за пътна безопасност от 1 човек?

Лoвkия

 Пешеходците доста често се разхождат като свещени крави по пътя и не си знаят правата. Създаде се едно чувство на безнаказаност, което довежда до тези цифри".

Това е абсолютно вярно!

Изкуфели старци, забързани нанякъде в обедния пек, тийнейджъри със слушалки в ушите си и заблеяни в телефоните си, баби, влачещи внучета през булеварда към парка Заимов и пр. и пр.

Честа картинка е некое тъпо същество да пресича на зебра без дори да се огледа, очаквайки дори пълният с пътници 30-тонен трамвай да му спре и да пропусне важната му персона.

Invisible

  "Изкуфели старци, забързани нанякъде..."

 

  Още един въшкар, който е сигурен, че ще е вечно млад.

Dizma
снимка на Dizma
На "Зебра"според Закона пешеходецът има предимство ! Това е според Закона , но както е известно на чумавата територия "Законът е врата у поле".В нормалните страни , на Запад от Калотина , на зебра ППС та спират и дават предимство на пешеходците.
сталкер пустиняк

Валери Симеонов харесва това!

PlaNed
снимка на PlaNed

Пешеходците доста често се разхождат като свещени крави по пътя и не си знаят правата

Какво ли си е мислил, че е споделил лирическия Херой?

Аз де

Имам чувството, че всичкото население на тази територия е сбъркано, изтрещяло и слънчасало. То е с манталитет и мислене от зората на средновековието - когато простите родови и племенни отношения са преминавали в малко по-сложни съсловни и отраслови такива... А се опитва да живее и действа по съвсем други правила. 

Това няма как да стане и битието ни го показва вече 140 години, ако приемем 1878 за някакво ново (но и поредно) начало.

Българите (нарочно казвам само българите, а не - общество, народ, нация) никога не са преживявали истинско деспотично, автократично, жестоко и кърваво управление като цялостен период от историята си. От днешна "демократична" гледна точка това е мракобесие, но това ДИСЦИПЛИНИРА и СЪЗДАВА ЦЕННОСТНАТА ЙЕРАРХИЯ (първо общото, след това частното), без която не е възможна никоя "съвременна" демокрация"..

Без дисциплина и развито обществено съзнание демокрация не е възможна. Но - демокрацията не създава дисциплина и обществено съзнание, тя ги ползва и съществува благодарение на тях.

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Експертин до експертина, мила моя майно льо...

 

Хвани единия, па удари поне двама-трима други.

 

България не лъже Евростат, а от 2009 г. изглежда изобщо не подава никакви обособени данни ("разбивки") за жертвите - дали те са карали кола, мотоциклет, мотопед, велосипед. Нито по пол или по възраст. Другите страни дори дават данни дали жертвите са били водачи на МПС или пътници.

 

https://ec.europa.eu/transport/road_safety/sites/roadsafety/files/pdf/statistics/dacota/bfs2017_motomoped.pdf

 

https://ec.europa.eu/transport/road_safety/sites/roadsafety/files/pdf/statistics/dacota/asr2017.pdf

Споко

Даваме обособени данни. Виж тук за видовете МПС:

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:Road_accident_fatalities_by_category_of_vehicles,_2017_(number).png

Във втората твоя препратка също има всякакви разбивки. Виж таблиците - по пол, възраст, вид МПС, ден от седмицата и т.н.

First Strike

Няма значение кой кого влачи и къде. Има значение кой е загинал и как. Щото в някои случаи великите шафьори директно помитат чакащите на некоя спирка. И те ли са свещени крави? Май на едни определени индивиди им пречи всичко, дет се движи. 

 

Хумангоид

Лъжем. Ама тарикатски. Нормативно, тъй да се каже. И Богдан Милчев, като бивш катаджия би трябвало да го знае: за жертви на ПТП ги броим до третия ден от ПТП. Оттам нататък ги лови само болничната статистика, но нея в този случай никой не я пита. Тя е от значение, когато трябва да се излъже за нещо друго.

Дежурния

Според инж. Емил Панчев, от Съюза на българските автомобилисти (СБА), България лъже, като подава данните към Евростат. 

„Ние имаме проблем с цялата статистика и лъжем Евростат. От Евростат отчитат, че нито един моторист не е загинал на пътя през 2016 г. А според справка, която може да се види в МВР, загиналите мотористи са шестима”, изтъкна Милчев пред bTV.

Псевдоексперти в псевдомедии лъжат на поразия читателския, слушателския и зрителския матриял. "Експертът" "инж."  Милчев (сдобил се по някакъв начин с диплома за "вишу" от Минно-Геоложкия, докато е бил обикновен милиционерски старшина) явно не прави разлика между мотоциклет и мотопед. През 2016 г загиналите мотопедисти отразени в статистиките са 8, а не 6, като загиналите мотоциклетисти са 41. Минният "инж." Милчев явно не знае как се стига до сайта на Евростат, та вероятно по тази причина не е  цитирал коректно написаното там (а и в българската статистика), може пък и да е употребил нещо преди изказването...

НПО-то гръмко наречено "институт за пътна безопасност" не е само от 1 "експерт". Има и водещи "експерти" със специалност предучилищна педагогика (от ЮЗУ естествено), специалисти по маркетинг и реклама, политолози и сходни представители на области тясно свързани с пътната безопасност.

Дори и в групата "80%"  започва да става ясно, че въпросът не е за пътната безопасност, а за едни пари.

Dizma
снимка на Dizma
Не "България лъже" Евростат. Лъжат я отрепките които докопаха властта последното десетилетие.
торбаЛан

А отрепките от предното десетилетие? А отрепките от по-предното?

Тринити

България,че лъже-лъже.Каквото и който да се крие зад думата "България".Но и, че по пътищата е пълна анархия е факт и затова никой не ни е крив.Особеност на националния ни манталитет.Ако българинът е водач на МПС, то в такъв момент е най-великият.Повелител на шосетата,цар на волана.Само по някаква случайност не са го извикали във Формула 1, та да стане шампион.Просто защото никой не знае за "таланта" му.Ако българинът е пешеходец, то крачейки бодро по пътното платно блее и съвсем забравя къде се намира.Мислейки си за безпаричието,новия модел айфон или просто за съседката от горния етаж.Тялом е на пътя,духом-някъде другаде.Не маловежен фактор е и изменението на възръстовата структура сред пешеходците.Ами то в Родината ни останаха главно пенсионери и тук-там някой ромей.Тези същите се явяват и пешеходци.Пенсионерът бърза към аптеката да си похарчи пенсията(най-голямата в ЕС,отзад--напред),ромеят стъпвайки на пътното платно нехае.Той правилници не е и чувал,а мисълта му се рее из облаците като намагнитен орел в посока на някое находище на старо джелезо.

Dizma
снимка на Dizma
Глупости на търкалета. Хората "блеели" , мислели се "за велики" ... къде ви щукват такива ? Това че по пътищата е бардак и хаос е вина само и единствено на Държавата и нейните органи , които отговарят за това - МВР , КАТ , Пътни агенции. Не е работа "на хората" да въдворяват ред , щото това е анархия , а работа на оторизираните органи ! След като населението в 80% е дебилно , свръх недисциплинирано , безотговорно и т.н. просто Властите трябва да прилагат Закона безкомпромисно и с ясната цел да се намалят произшествията , а не да се симулира дейност. Не да се рекетира. Ако българите са безотговорни , джигити , говна и др. определения , по пътищата и зад волана ( аз не съм фен на етно-генетически клейма и стереоптипи ), то поне със сигурност знаем. Българинът най мрази да не изстине и да не се мине ! Бръкнете на българина в кесията с глоби за пътните му нарушения ! Бъркайте му в джоба редовно , ежедневно и незаобиколимо , всеки път като надвиши скоростта , дори с 2 км/ч ! Както е например в Германия.Направете глобите сигурни и неизбежни , както изгрева на Слънцето ! Да идват по пощата на нарушителите ! Да се удвояват и утрояват , ако не се платят на време ! Сложете 20 000 камери из цялата страна ! (Ама да работят !) Свържете ги с единна система за прибиране на глобите ! Цакайте идиотите по пътя , както е девиза на ТОТО-то - "С малки суми , но редовно" ... И ще видите как цървули , чесъни , и др дебили ще почнат леко полеко да се дисциплинрат ! Няма по-здрав аргумент от паричния аргумент ! Не "завишаване на наказанията" ще спре войната по пътищата. Ще я спре НЕЗАОБИКОЛИМОСТТА на наказанията !
Minderbinder
снимка на Minderbinder

Пешеходците доста често се разхождат като свещени крави по пътя и не си знаят правата. Създаде се едно чувство на безнаказаност, което довежда до тези цифри".

Пешеходците не си знаят задълженията и не спазват задължителните за тях ограничения. И никой не ги наказва, никой не им търси отговорност, не ги глобява.

Лoвkия

На "Зебра"според Закона пешеходецът има предимство ! Това е според Закона

Глупости, трамваят е с предимство пред всички останали участници в движението, само пълен тъпанар може да си въобрази, че 30 и повече тонен трамвай, пълен с пътници, ще му спре на зебра, че и да ръкамаха недоволно след отминалата мотриса.

Броят на катастрофите в булгаристан е в пряка зависимост от нивото на познаване на ЗДП.

сталкер пустиняк

Един път 30-тонен трамвай, дето не може да спре, друг път трамвай, дето дерайлира, понеже имало перка на графа...

Ама избори идват, герберастката линия трябва да се поддържа...

Dizma
снимка на Dizma
Баси примера ! Каква част от пътните произшествия са между трамваи и пешеходци на зебра ??? Колко процента от общите произшествия в страната ? 0,000001 % ? Колко са загиналите пешеходци на зебра , блъснати от трамваи , спрямо общия брой загинали по пътищата ? В колко населени места в България се движат трамваи ? ?
торбаЛан

Даже и това за трамвваите е написано двусмислено. Според един член релсовите превозни средства са с предимство пред безрелсовите, а малко по-надолу четем, че водачите на трамваи спазват правилата за движение както всички останали.

Дежурния

Властите трябва да прилагат Закона безкомпромисно

Да, но в резултатите на прясното изследване пуснати на първа страница четем:

68% смятат, че е по-важно нещата в живота да са справедливи, отколкото да бъдат по закон.

Има ли смисъл да се доизяснява, че "справедливо" в този контекст означава "само на мен да ми е добре, а на другите майната им". Предполагаемо още едни 12% изглежда смятат, че в законите пише именно това.

Dizma
снимка на Dizma
Държавата не е благотворително дружество. Нейна цел е не да прави хората щастливи , според техните вътрешни виждания... Нейна основна цел е да създава РЕД , ОРГАНИЗАЦИЯ , ПРАВИЛА за коабитат между хората населяващи определена територия. Във функциите на Държавата влиза и Прилагането на СИЛА за поддържане на този ред. Ако мнозинството от населението на една държава НЕ ПРИЕМА правилата за съвместно съжителство между членовете си , говорим за Нарушен Обществен Договор. Ако причините за това нарушаване са политически , икономически , социални ... избухват революции. Ако причините , както в нашия случай , са ментални - няма революции. Просто държавата се разпада (бавно или по-бързо) и територията заедно с населението става част от други държави. Такива които могат да изпълняват функциите си.
Дежурния

Има и нещо интересно. Приносът на активистите-убийци. След всеобщ рев как пешеходците имат всякакви права на пешеходни пътеки, не е нужно да се оглеждат и да проявяват елементарна предпазливост, НПО, адвокати, човекозащитници и вся остальная... успяха да докарат нещата до поправки в закона за движение по пътищата. Там се казва, че пешеходец не е съпричинител на произшествие на пешеходна пътека ако водачътна МПСто е с превишена скорост. Дебилската "справедливост" възтържествува, пешеходците (част от тях) сметнаха, че вече природните закони не важат за тях на пешеходна пътека, щом има закон на хартия. За пореден път здравите сили надделяха над здравия разум, а след историческата промяна, убитите пешеходци за 1 година се увеличиха с 33%. Естествено, никой от активистите-убийци не е виновен за тази работа, те само сочат с пръст другите.

Нашенец

Велосипедист, кара косо през платната и ме засича...

Баба с внучето пресича косо  на 20 метра от пешеходната пътека...

Пък жени, които се засилват като наближат пътното платно и се обръщат на другата страна, а не в посока на идващите коли са направо едни 90%.

Уважение към другите участници в пътното движение- никаква. 

И след това- несъобразена скорост... Определение, даващо право да не се анализира случаят, а да се се "реши" веднага

 

Страници