Quantcast
Половината българи винят държавата за неблагополучията си | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

10 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Половината българи винят държавата за неблагополучията си

30 години след падането на тоталитарния режим, което позволи на българите да поемат отговорността за собствения си живот, повечето хора у нас продължават да винят държавата за проблемите си. Така смятат 46% от анкетираните в проучване на „Галъп“, посветено на отношението на българите към обществените авторитети. Изследването е представително, проведено е в периода 2 - 9 август 2019 г.

Положителното е, че 42 на сто от интервюираните са по-склонни да гледат към себе си, стане ли въпрос за собствените им неблагополучия. В тази група влизат най-младите - между 18 и 25 години, т.е. родените след 1989 г. Сред по-малко критичните към държавата са и привържениците на властта. „Вероятно с възрастта нарастват поводите да виним държавата, а и обективната вярност на това обвинение“, предполагат социолозите.

Съвсем недвусмислено българите демонстрират, че изпитват силно недоверие към законността. Цели 68% смятат, че е по-важно нещата в живота да са справедливи, отколкото да бъдат по закон. Мнението се подкрепя от различни демографски групи. „Ясно личи, че обществото ни по-скоро базира моралните си критерии на някакво усещане за здрав разум, отколкото на законовите детайли“, коментират изследователите. От проучването обаче не става ясно какво всъщност разбират българите под справедливост, както и защо смятат, че законност и справедливост не съвпадат.

Въпреки многото раздори и скандали през годините на прехода хората поставят най-високо Българската православна църква сред обществените авторитети, поне в сравнение с държавните институции. Предишни изследвания са показали, че българите свързват църквата с редица проблеми - връзки с бизнеса, луксозен живот на духовници, липса на достатъчно близка до ежедневието на хората дейност, намаляване на ролята на религията в съвременното общество, принадлежността на висши духовници към бившата Държавна сигурност и др. Въпреки това нивото на доверие към религиозната институция варира между 40 и 50% и трайно надхвърля недоверието.

МНЕНИЕТО НА ДРУГИТЕ

Мнението на околните се оказва значим фактор за повечето хора. 57% от интервюираните признават, че обръщат внимание на това, което другите мислят за тях, а 38% отричат, че това им оказва някакво въздействие. В най-голяма степен мнението на околните зачитат най-възрастните хора, докато при младите това е по-слабо изразено.

Към статията във в. СЕГА
Хулиган

Половината българи винят държавата за неблагополучията си

Добрутро!

След като са допуснали да им се качват връз главата крадливи некадърници, какво друго им остава, освен да винят държавата.

Да, но вече държава няма, има бантустан...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/28/polititzite-si-govoriat-sami/

н16
снимка на н16

Бе то да, човек може сам да реши това или онова. Но държавата.. може да реши проблемите така, както нито един човек сам не може. То това е и идеята, на 1 държава. Не малка група хора да откраднат за себе си, а да се създадат условия и предпоставки, да има и за останалите.

kaily
снимка на kaily

Ми естествено, че винят държавата! Който е поживял поне година-две навън и е видял какво значи държава, не може да не осъзнае, че в България не му е вървяло, щото държавата така е създала устройството, че то прилича на разкапана циганска каруца на три колела по коларски път, теглена от най-дръгливото добиче, което сте виждали.

Докато истинските държави приличат на Мерцедес с екстри по магистрала.

Който се вози в тая каруца, не може да не я вини за синките по задника си и за неспособността й да се движи плавно и бързо, а за климатик не може и да мечтае.

az_ti
kaily, моля те да отбележиш, че и цената на вън е като за Мерцедес, последно гледах данъците на мой приятел във Франция и бяха близо 50%.
dral4i

az_ti, съгласна съм, че данъците и осигуровките там са безбожни, но и при нас осигуровки и данъци са 34%.  Като ще говорим за проценти. Плащам си като поп и преди месец като ми се наложи да отида на лекар нямаше направление. Без да коментирам, че в Австрия и Германия лекарствата и всички медицински изделия са абсолютно безплатни за осигурените. А на мен лечение с направление, което чаках един месец, ми струваше дотук 120 лв. Това само здравеопазване, а за пътища, социални услуги и други "гевезелъци" не коментирам. Но айде и да измерим каква е покупателната способност и качеството на живот с останалите проценти от доходите в България и в другите страни. Да ти кажа пак сме "у киреча"и то здраво. Моя позната германка все още ни гледа като свръх-хора за това, че оцеляваме на тези цени с такива доходи. Самата тя отказа да посещава една немска верига хранителни магазини, тъй като цените там са безбожни. А друга пак немска верига магазини у нас цените им гонят 100% разлика от тези в Австрия и Германия. Хората започнаха да пътуват и да виждат разликата между държава и "държава". Не чакат да ги облъчват от телевизора, колко добре живеят.

Интервал

Само някакви неудачници могат да винят държавата. Всеки, който е трудолюбив, си работи и се разива. Все пак, всички знаем, че тук имаме реална пазарна икономика, реална конкуренция, малко бюрокрация и стабилни, добре измислени закони закони и наредби, които не биват променяни и поправяни по няколко пъти годишно. На управленски и законодателни длъжности са винаги експерти и доказани професионалисти. Шуробаджанащина също не се наблюдава, а и корупция почти няма. Има си всички условия за развиване на успешен бизнес и то по правилата.

kaily
снимка на kaily

Горният, данък печалба и доход е прогресивен и 50% става от такава сума нагоре, каквато тук получава само Огнян Донев, когото аз нямам намерение да защитавам. 

Ти като споменаваш данъци, що не кажеш, че във Франция има необлагаем минимум от около 1000 евро месечно, че заплатата им е над 1500 евро бруто при работна седмица от 35 часа, че здравеопазването им е по-безплатно от нашето по татово време? И че обикновените труженици и кадри имат доста начини да си намалят данъците, пък безработицата им е колкото време си работил, толкова време ти е безработицата.

 

Що така едностранчиво гаче ли си самият Донев, който се оплаква, че трябва да плаща здравни вноски върху 2000 лв.

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<

Половината българи винят...
Другата половина просто тихо я псуват.

Miranda
снимка на Miranda

И пак за Бойко Борисов гласуват...?