facebook
twitter

Вие сте тук

190 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Кандидат-кметът на София от ДБ обещава референдум за Паметника на съветската армия

Кандидатът на обединението „Демократична България“ за кмет на София Борислав Игнатов ще проведе референдум за бъдещето на Паметника на съветската армия, ако бъде избран от столичани, заяви днес той. Игнатов поясни, че при евентуално негово управление съдбата на монумента ще зависи изцяло от това, което решат софиянци. Архитектът обеща при успех на изборите да провери документите на паметника и, ако той се окаже държавна собственост, да поиска да бъде прехвърлен на Столична община. „Ако е държавен, ще поискам да стане общински, след което ще инициирам провеждането на референдум“, каза шефът на Камарата на архитектите в България.

По повод идеята му отреди време ПСА да бъде покрит със саркофаг или върху него да се постави герба на България Игнатов коментира, че изказването му е било „архитектурна сатира“, чрез която е искал да се отвори дискусия в обществото. Изказването му не трябвало да се приема като план за изпълнение, а като тема за обсъждане. „Отново поемам ангажимент, ако бъде избран за кмет, тази дискусия да се състои и да приключи с допитване до гражданите. Тяхната дума ще е решаваща“, обобщи той. Игнатов посочи още, че според личното му мнение мястото на този паметник не е на "най-хубавото място в София". „Като архитект смятам, че паметникът носи фалшиво послание. Той е направен от добри творци, но самите те признават, че са били под натиск при създаването му. Паметникът е израз на сервилност от страна на българските тоталитарни власти, защото е известно, че самият Съветски съюз не е държал да има такъв“, каза още той.

Игнатов обеща още като кмет да прекрати обществените поръчки за закупуване на антипаркинг колчета, които сега Столична община провежда, заради съмненията, че те се купуват на твърде високи цени и че чрез тези поръчки се разхищават публични средства. Архитектът каза още, че в бъдеще би се отказал от практиката тротоарите да се предпазват чрез колчета от навлизане на автомобили и би натоварил Центъра за градска мобилност с повече отговорности по контрола на неправилното паркиране. „Колчетата са безсмислен разход и ограничават придвижването на пешеходците. Не може на една кола своевременно да се поставя скоба, ако водачът не е платил за използването на синя и зелена зона, а да няма никакви последици, ако паркира на тротоар. Контролът трябва да е еднакъв и за двата вида нарушения“, коментира Игнатов. 

Към статията във в. СЕГА

Страници

TheExperience

Архитектурен фашизоид?

Biberkov

Хм, от една страна е добре да остане тъпия паметник, като се оформи околното пространство като музей на зверствата на червената армия, последвани от зверствата на комунизма, нещо като по съвременен 'Бухенвалд' ...

От друга страна - по-добре да се изрине и да се облагороди градинката, и кучета да акат на мястото на тоя безмислен и грозен монумент. 

momon

Biberkov, днес да не си дневален, че след неудобен пост си цвъкал?☺️

Седем с един...

Да не би да иска да повтори подвига на Евгени Бакърджиев? Щото днес се навършвали 20 години от началото на опитите за разрушаване на мавзолей чрез взривяване...

hamer

Да, и мястото се "облагороди" много - първо го препикаваха с бирарията на Софиянски и  вонеше безобразно, после направиха някакви градинки, дарени от различни държави, на които видяха сметката с паркинг... и сега е много благородно там?

торбаЛан

ПСА и колчета антипаркинг. Така се печелят избори, нема що!

Evasion

Псулутно! Те това те са най-големите проблеми на градо!

маркос

 

 

 

                     Нищо хубаво не е видяла България от тези . Бе как едно не каза  : Аз ще построя  това ! Не! само ще рушат. Българската интелигенция ...

Sine_metu

Не обиждай интелигенцията, моля

Biberkov

Нямаш причина да се чустваш обиден.

momon

Колчетата са безСмислен

Паветните демократи пак не са случили на избор. За да искат добър резултат, то по най-бързия начин трябва да сменят кандидатурата си. С комунисти, паметници, колчета и др. подобни глупости, пак ще се окажат под фикуса.

HBK

Печеливш ход. Сигурен съм, че ако има реферндум огромното множество от софиянците (а и не само те) ще подкрепят инициатора. Паметника е само средството и то (средството) е избрано добре.

 

Моето лично мнение е , че паметника трябва да се остави такъв какъвто е и дори да се охранява (от народната „любов”), но до него да се постави една малка плочка (за бъдещите поколения), която да съдържа данни за това по чия инициатива и с чии пари е построен паметника на армията-поробителка.  

Джиджи

За всяка една дума – ???

Яна

На какво е печеливш този ход? По същество Вашия представител не предлага нищо на софиянци. Колко малко трябва да познаваш своите съграждани, за да смяташ, че събарянето на един паметник би провокирало хората да гласуват на референдум и да те подкрепят на избори? Мисля, че Вие господине и Вашите привърженици(колкото и малко да сте) блаженно сте заспали някъде преди около тридесетина години и продължавате да сънувате цветни сънища.

First Strike

 Джиджи  За всяка една дума – ???

Сериозно? Даже и за "армията-поробителка"? Човек трябва малко от малко да е обективен, за да не живее сам ня Мелмак...

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Паметникът е израз на сервилност от страна на българските тоталитарни власти, защото е известно, че самият Съветски съюз не е държал да има такъв“

 

Ми и идеята му представлява сервилност към определени кръгове в София, за да го номинират.  

Хулиган

Е, заради такива пишман десни, кифли като Фандъкова или Мая Манолова ще управляват София.

Всичката Мара втасала в кочината, по недоразумение столица, нашият почва с паметника на Съветската армия.

Добре, че не са го кандидатирали за кмет на Виена, че и там австриците не щат да бутат паметника на "окупаторите".

Общинар, май наистина ще се окаже диагноза...

http://www.drago.info/index.php/2018/01/13/kak-se-spravihme-s-taksata-za-reklama/

Миряна Б.

Дано не се наложи това четири-годишно дете да става изваяние на паметник:

 

https://www.youtube.com/watch?v=J4tahDtPQYI

Миряна Б.

Хубав мъж с грозна душа; или без душа - но не и животно, те са по-разумни от хората. Обикновен фашизъм, намерил топло и меко гнездо в царящия бацизъм. 

bay Dragan

Браво! Браво Миряна !

Аз този адрес ще го запазя , без да искам от теб разрешение. Ще го пускам на неосъзнати и зомбирани човеци.

Biberkov

Глупости на квадратни търкалета.

Яна

Е истината винаги е била неудобна за нашите псевдо десни. Естествено за Вас всяко различно мнение е:1. глупости;

2. лъжа; 3. гнусна обида на чистото същество(независимо, че става въпрос за поредния номенклатурен хитрец, решил, че все още има кретени, които да се хванат на псевдо демократичните му вопли). И преди да започнете с мантрите за комунизва и неговите вреди, държа да отбележа: не съм привърженик нито на комунизма нито на антикомунизма във вариантите наложени в България през последните тридесетина години от болшевишките партийни чиновници. Преди десети ноември сте били върли комунисти(доносничещи за другарчето до Вас), след това сте върли демократи(доносничещи за всички със същия плам). Аман от бояджии.

paragraph39

/:/Кандидат-кметът на София от ДБ обещава референдум за Паметника на съветската армия

.........................................................................................................................

Тоя, очевидно и логично, НЕ иска паметник на воините и офицерите от Украйна, Литва, Латвия, Естония, Молдова, Грузия и т.н., които са служили в Съветската армия, редом с воините и офицерите от Русия/Руската Федерация-РФ/?!

Или, заслепен от остра форма на русофобия, НЕ правни разлика/ или се прави, че НЕ прави-защо?!/ между Съветската армия и армията на Русия/РФ/ днес?! ПФУ!

Yantar

Дано да не преместят и Александър Невски, защото е израз на сервилност, а Русия въобще не го е искала. Освен това също е на тврде хубаво място в София. Предполагам може и да се зарови, ако мога да употребя "архитектурна сатира".  

Invisible

   Много смотани са тези софиянци.

  Вече 30 години не успяха да вземат решение за този паметник.

  При нас руската жена-регулировчик я махнаха почти веднага.

  Но пък поставиха плоча в памет на загиналите руски войни за освобождението от фашистко робство на територията на областта.  

  В музея нищо не знаят за "загинали".

Седем с един...

Е да де! Но пък боцнаха и една паметна плоча на некфи летци, както и на "освободителя" Рейгън...Демократи, рийш ли...

аман бе

Днес разбрах, че имало и булевард "Президент Линкълн"... Нерде Ямбол, пардон София, нерде президент Линкълн? Или след някоя друга година пак ще има масово прекръщаване на сокаци и булеварди? В съответствие с актуалния биг брадър... Гьотверени, сър!

ИвКо

Като нямаш никакви данни за построяването на нещо реално се занимаваш и ангажираш приридонаселението с разрушаването на нещо построено от тези дето все пак могат нещо.

НВК, добро попадение относно личното мнение.

blue_fish

Човекът е свестен. Казва и много други неща, но като са решили да напишат статия именно за паметника и колчетата...  

Sine_metu

Недей. Свестен нема да се кандидатира от тия.

А и какво значи да „казва много други неща“? Звучи като „много добро момче. Малко палаво, убило брат си“. Аман от цялата пасмина

Страници

×