Quantcast
Комисията за личните данни наложи милионна глоба на НАП | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

22 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Комисията за личните данни наложи милионна глоба на НАП

Националната агенция за приходите (НАП) ще бъде глобена милиони заради теча на лични данни на над 5 млн. българи. Проверката на Комисията за защита на личните данни вече е приключила и в петък на НАП ще бъде връчен актът за установяване на административно нарушение, заяви пред "Сега" председателят й Венцислав Караджов. 

Той обясни, че приходната агенция има тридневен срок, в който може да представи своите възражения. След това КЗЛД ще издаде окончателния акт, а НАП ще има възможността да обжалва в съда. Конкретният размер на санкцията ще стане ясен другата седмица, един ден след изтичането на срока за възражение. "В четвъртък ще обявим глобата. Няма да е малък размерът, ще е в милиони", уточни председателят на КЗЛД. 

След като избухна скандалът с хакерската атака срещу НАП, Караджов разясни, че регламентът предвижда много високи глоби за такъв тип нарушение - до 20 млн. лева. "Конкретна преценка трябва да се извърши и съобразно случая ще е и санкцията. Тя трябва да бъде пропорционална и възпираща", посочи той. За такъв безпрецедентен теч, засягащ на практика всеки данъкоплатец у нас, друга глоба освен максималната би била изненадваща. В Закона за защита на личните данни е разписано, че събраните суми от наложени от комисията имуществени санкции постъпват по нейния бюджета.

Проверката на КЗЛД отне месец и е констатирала незаконосъобразен достъп и разпространение на лични данни на български граждани. "Установени са точно колко са физическите лица, кои са чужденци, кои са под 18 г.", добави Караджов. Но отказа повече конкретика, тъй като актът все още не е връчен на НАП. При избухването на скандала Караджов обясни, че проверката трябва да установи колко е голям пробивът в системата на НАП, колко физически лица засяга и какви видове лични данни са изтекли. "Дали става дума само за ЕГН-та и адреси, или както се говори в конкретния случай, за трудови договори, за здравни вноски и други осигуровки. Ако тези обстоятелства не бъдат изяснени и надлежно документирани, санкцията, която КЗЛД наложи, ще бъде обжалвана и отменена от съда", посочи още Караджов. 

НАП продължава да мълчи по въпроса какви точно лични данни на над 4 милиона данъкоплатци са хакнати и изтекли в интернет. Агенцията обеща да предостави тази информация, след като пусна приложението си, в което всеки гражданин чрез своето ЕГН може да провери дали е сред потърпевшите. Справката посочва единствено дали има изтичане на данни, но не и какви. 

Не е ясно откъде и кога ще бъде събрана глобата от НАП. Едната възможност е данъчните да платят веднага, а другата е парите да бъдат взети от бюджета им за догодина - той да бъде орязан или пък да бъде заложен неотложен разход в отделно перо. Ако обаче се приеме тезата на закона за защита на личните данни, че парите трябва да бъдат събрани по Данъчноосигурителния процесуален кодекс и да отидат в сметката на КЗЛД, то вероятно парите ще трябва да се платят веднага. Гигантската глоба на НАП е прецедент, за който няма разписан конкретен механизъм.

 

НА ОПАШКА

Преди две седмици КЗЛД започна проверка на Инспектората към Висшия съдебен съвет, който публикува на сайта си имуществената декларация на съдия Мирослава Тодорова, без да заличи личните ѝ данни, както и тези на семейството ѝ. Все още не е ясно дали комисията е установила някакви нарушения и ще бъде ли наложена глоба.

 

НАЗНАЧЕНИЕ

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова е определена за председател на Съвета по киберсигурността, който е консултативен и координиращ орган към Министерския съвет.

Към статията във в. СЕГА
Доц.Трътлев

Не е ясно откъде и кога ще бъде събрана глобата от НАП.

Циркаджии. Не било ясно? От левия в десния бездънен джоб.  Дори и една оставка нямаше заради този резил. 

Yantar

То нямаше прекъсване на почивка, ти за оставки говориш. ?

Нафарфор

но пък имаше тежка дилема дали да я прекъсне.., не е малко :)

Мицо

Абсолютни смешници - местят нашите пари от единия в другия държавен джоб и симулират активност. А Баце и Горанката си го местят от единия крачол в другия и се смеят на глас...

Скитник-1

  Да не би НАП да спре климатиците в офисите на началството или да уволни чистачките за известно време ?  Смешници !

mehudi

глобата тр да е персонална за дадените служители/шефката на агенцията/шефовете на отдели. и да е в рамките на стотици хиляди лв на човек (за да ги плащат тез пари едно 10на години). тогава наистина ще има ефект. а сега, като се глобява агенция - като ми пееш пенке ле ....

Stern

И откъде НАП ще заработи милиони за глобата? Печели ли като фирма или от търговска или производствена дейност? Е, но пък ще има за бонуси.

А щом глобата е за милиони, то значи има сериозно нарушение. Дали не трябва някой да е отговорен? Дори и по НПК?

Или ще минат с уво на някой дребен компютържия? Е, може и шефката да го отнесе - ще я накажат с консулство в някоя Валенсия.

 

Weed361

Значи КЗЛД ще глоби с няколко милиона българските данъкоплатци.

Тринити

Решението е тотална глупост.Кой е тоя НАП?!?Има ли си домашен адрес,ЕГН,какво работи,семейно положение,деца?Вари ли ракия наесен,претака ли кисело зеле зимъска?Интересна фамилия има тоя човек....

Джиджи

А ти, още некой тъп въпрос не можа ли да зададеш? ?

 

Или само за толкоз ти стигнаха силиците ... ???

JollyRoger's

Кочината на абсурда. Пълен разпад и тотален батак...

Е, нЕма такава държава!???

маргаритка2

Сюрреалистично.

 

Предлагам НАП да обжалва, шефката им даже взе отговорното решение да не прекъсва отпуска си.

 

Кочината също трябва да вземе отношение след ваканцията си.

 

 

peniko

Има много лесно решение: НАП опрощава данъците за 2019 на засегнатите граждани (тези на които са източени данните), а на тях им се опрощава наложената глоба. И вълкът сит и агнето цяло....?

SvSophia
снимка на SvSophia

А нам Ко от туй, че некви "Сладкодумни гости на държавната трапеза" симулират постфактум дейност, ако след месеци, година, две... се озовем с продадени - не от нас - имоти, теглени -не от нас - кредити, основани - не от нас - фирми...

Ко от туй, питам?!

Някой - Той "ил' някой негов наместник, син на Лойола и брат на Юда", лична отговорност ще носи ли?

Каква?

Как?

dobadoba

Моля журналистите да ни информират по Коледа относно премиите в НАП.

⚓️

F16
снимка на F16

Само персонални глоби в големи размери на ръководството на НАП! Никакви такива шменти капели!

Pippin Kurze

Ами благодаря на форумците... вече казахте най- важното!

Ся за мен остава да наситя форума с попръжни... 

?

Yantar

Хора, много добре си се знаете кои сте, дето сте гласували за тези. 

Светлоносец
снимка на Светлоносец

Преди месец писах, как хакери ще теглят бързи кредити на чужди лица, вече е факт, ако искате още си стойте по домовете, гледайте телевизия, радвайте се на добрата работа на НАП и прокуратурата

 https://blitz.bg/kriminalni/sofiyanets-stana-vnezapno-ogromen-dlzhnik-zaradi-nap-liyks_news692356.html 

КЗЛД установява нарушение, нарушението се изразява във факта, че НАП и в частност Изпълнителния Директор на НАП, не е изпълнил изискванията на регламента за защита на лични данни, в следствие на това бездействие се е получила щета за населението на България, в ЗАНН е казана, че АУАН се съставя, ако същото деяние не представлява престъпление, за което КЗЛД следва да уведоми прокуратурата за извършено престъпление от страна на Изпълнителния Директор на НАП със своето БЕЗДЕИСТВИЕ Е НАНЕСЛО ЩЕТА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ. ТАКА ЧЕ СЪВСЕМ ЗАКОННО И ПРАВИЛНО Е, ДА НЕ СЕ ПЛАЩА ГЛОБА ОТ НАП НА КЗЛД, А НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР НА НАП ДА СЕ ПОВДИГНЕ ОБВИНЕНИЕ ЗА ЗАСТРАШАВАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНИСТ.

Така че Гешев, ако иска поне малко да стане Гл.Прокурор да повдигне обвинение от спец.Прокуратурата на Изпълнителния Директор на НАП за престьпление срещу нацията, защото бездействието на Галя Димитрова се потвърждава и в наглостта за прекарване на отпуската си. Ако допуснем че Иванчева е извършила това престъпление, което не е сигурно, то престъплението на Галя Димитрова е доста пъти по голямо и по доказуемо. 

Преди повече от една година, арестуваха 30 данъчни от ТД София, с една единствена цел, да покажем пред ЕС, като домакини и европредседатели, как се борим срещу корупцията и какво законодателство сме приели с КПКОНПИ. Една година няма присъди, няма нищо освен шумния PR за създаване на КПКОНПИ. 

Сега завъртайки се колелото на историята, дойде ред на Галя Димитрова съсипала съдбите на 300 служители на НАП уволнени заради този арест, да плати цената, със своята глава за издигането на новия Главен Прокурор. 

Кралят е мъртав да живее краля.

ЛАФЪРДИЕВ

  

Честито матряле!!!
след заемите – веч за къде 900 млн за авионите,
ЦВЪЦКОВИТЕ милиони от Страсбург,
над ДВАТА милиарда за НЕработещо Е-правителство, сега и глобата че то НЕ работи пак ти ша я плащаш..
Щото едни лемури на държавна синекура ТИ СИ ГИ ИЗБРАЛ, матряле..
Па си викай сега на воля – евала, наказаха ги..

И не забравяй – пак оди за гъби и риба..
Грижи се да не са озорват да си я правят пак същите лемури на държавна синекура.. Изборната стъкмистика, де…

Sapienti_sat

Този Нап направо бос ще ходи! ? Но на служителите и особено шефката му няма да им се размине допълнителното материално стимулиране. Като в Агенцията по вписванията. ✏️