Quantcast
Фандъкова и Манолова, кажете си най-сетне! | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

32 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Фандъкова и Манолова, кажете си най-сетне!

Три са „дъвките“ в едва помръдващата мараня на лятното затишие – свинете, новата партия на Трифонов и дали ще се кандидатират за кмет на София Йорданка Фандъкова и Мая Манолова.

Вече започна да става смешно и дори леко досадно. За всички е ясно, че и двете ще се кандидатират, публичните им изказвания са недвусмислени. Манолова уж била над тези неща, уж я интересували само гражданите и работата ѝ като техен омбудсман, но понякога сякаш неволно се изпуска: „ако ме вбесят, ще се кандидатирам“, „ако се кандидатирам, ще спечеля“, „няма да търся партийна подкрепа“... Фандъкова пък все говори какво е направено за града по време на нейното управление (а то наистина за 10 години и при бюджет като столичния не е малко) и какво предстои да се направи, сякаш е извън всякакво съмнение, че и в бъдеще ще го прави тя, а не някой друг. Обаче като ги попитат дали ще се кандидатират – а напоследък журналистите почти за нищо друго не ги питат – и двете започват: ох, ама не знам... ох, ама не съм решила още; да изчакаме номинациите, да изчакаме септември, да изчакаме това, да изчакаме онова... И накрая: Опа-а-а! Изненада-а-а! Кандидатирахме се.

Това е стара предизборна техника, която, признавам, все още не успявам да проумея. Едно от съображенията е, че прекалено ранното обявяване на намеренията дава време на опонента да изрови компромати и да залее с тях медиите. Но това има значение за нови проекти с нови лица – да се ровят в биографиите им, да им вадят имотите и да проучват семействата им. За Фандъкова и Манолова каквото е можело да се каже, отдавна е казано, и то по много пъти.

Друго съображение би могло да бъде, че когато опонентът пръв обяви кандидатурата си, съобразно с нея ти ще определиш своята, ще имаш време да прецениш кой от твоите хора ще стои най-добре срещу врага. Но в нашия случай всичко е ясно и кандидатурите са достатъчно мажоритарни, за да не могат да бъдат сменени по технически причини в последния момент. Дали едната ще се кандидатира, или не, по никакъв начин няма да повлияе на решението на другата. Тогава какво толкова се дебнат? Кажете си най-сетне и да започнат разговорите по същество!

И трето – може би има страх да не би, ако се заявим прекалено рано, междувременно да се случи нещо, което да осуети намеренията ни. Ами ако се случи, ще ги осуети и толкоз. Ако винаги ни е страх, че няма да стигнем, никога няма да тръгнем.

Когато няма ясна заявка на намеренията, започват спекулациите

Нинова крояла сложен пъклен план да унищожи политическата кариера на Манолова, защото се страхувала от нея и я мразела както в партиен, така и в женски план. Знаейки, че БСП в София никога не е печелила, знаейки, че и никога няма да спечели, Нинова щяла да издигне и подкрепи Манолова, единствено за да я провали.

От друга страна – четем в анонимна статия, започваща с многозначителното и многообещаващо „бродят едни слухове“, – ГЕРБ ще подкрепят... Манолова. Но не за да я провалят, а защото си я искат. Ще я подкрепят, разбира се, тайно, защото хубавите неща са конспиративни. Как ще го направят? Много просто: като издигнат неизбираем кандидат, както направиха, за да стане Румен Радев президент. Кой е този неизбираем кандидат? Фандъкова, защото е омръзнала на всички и никой не я иска вече (макар социологическите проучвания да сочат точно обратното). Ето така ГЕРБ ще употребят политическото си влияние, за да направят Мая Манолова кмет на София.

Появи се и още един интересен материал (разбира се, отново „редакционен“, какъвто е евфемизмът за „анонимен“), който под предлог, че прави сравнителен анализ между Фандъкова и Манолова, се подмазва и на двете и прокарва внушението, че двете са еднакви – и като характер, и като качества и даже като външност и сходни здравословни проблеми, като последните са разказани подробно, с грозно и фалшиво съчувствие.

Еднакви ли са наистина Фандъкова и Манолова?

Разбира се, че не са, въпреки русите прически. Най-малкото защото едната е била кмет 10 години, а другата – никога. Манолова има голям опит на парламентарист като депутат от БСП, но с местно самоуправление в политическата си кариера не е имала допирни точки. От мои приятели – общински съветници, знам, че за да се ориентираш как функционира организмът на Столичната община, за да започнеш да го разбираш, ти е необходима поне една година.

Фандъкова и Манолова са различни и по спецификата на институционалния си рейтинг. Както по правило Министър-председателят има относително нисък и все по-намаляващ с напредването на мандата рейтинг, защото изпълнява конкретни оперативни задачи, често свързани с трудности, провали и скандали, а пък Президентът има висок рейтинг, защото само му дава акъл и го критикува, така и Кметът има по-нисък рейтинг от Омбудсмана, защото се разправя със строители и фини прахови частици, а не марширува в челните редици на протестиращи медицински сестри и свиневъди. Този вид рейтинги са свързани със съответните позиции и колкото имат нещо общо с конкретната личност, толкова и нямат.

Но, разбира се, най-важно е третото различие между двете – политическото. И не толкова какъв е политическият им профил поотделно (а той е коренно различен), колкото как ще организират около себе си електоралните групи. Извън това какъв е експертният потенциал на едната и на другата, извън това как би се справила всяка от тях с конкретните – комунални и технически – предизвикателства на следващия мандат, в крайна сметка избирателите пак ще се разделят на „ляво“ и на „дясно“.

Ако приемем (засега само теоретично), че финалният сблъсък ще бъде между Фандъкова и Манолова, то Фандъкова ще олицетвори дясното (синьото), а пък Манолова – лявото (червеното). Ето това е интересното на цялата работа:

Да видим станала ли е София най-сетне лява, или все още не е

Ключово за отговора на този въпрос ще бъде поведението на градската десница. Сама по себе си тя е вътрешно доста разнородна и някои в нея се идентифицират с ГЕРБ, други с динамичните формации на „демократичната общност“, а все повече и с Патриотите. Патриотите са ясни: ще си имат кандидат и ще си гласуват за него. Гербаджиите също са ясни. Остава „демократичната общност“. След изключително натрапчиво поведение през последните месеци и след като решиха да тръгнат по свой път, „Спаси София“ започнаха да късат гласове от "Демократична България" и докараха „демократичната общност“ до поредно разцепление, което си е и пореден резил. Но така или иначе интригата остава: за кого ще гласува „демократичната общност“ – за левия или за десния кандидат. И от това ще дойде отговорът на въпроса за столицата: ако се окаже, че градската десница се е превърнала в градска левица, то и столицата най-сетне е станала лява, което не бива да учудва никого.

"Демократична България" на два пъти заяви, че за нищо на света няма да подкрепи Мая Манолова, и то не защото не става за кмет, не защото ще бъде унищожена от всеки общински съвет, с който ѝ се наложи да работи, не защото е популист, а именно защото е лява, защото олицетворява лявото в неговия идеален вид, за което дясното в идеалния си вид е морално и политически неспособно да гласува. Ако балотажът е Фандъкова - Манолова, как ще се държи ДБ? Според собствените си декларации няма да подкрепи Манолова и остава или да подкрепи Фандъкова, или да призове симпатизантите си да отидат за гъби.

Ето че стигнахме и до тях. Именно симпатизантите са важни. Градският десен човек не е закрепостен за някоя партия, това му е неудобното. Затова, когато се каже „десница“, винаги трябва да се уточнява какво се има предвид – десните партии или десните избиратели. Защото една партия може да си мисли, че е дясна, да казва, че е дясна, но десните избиратели да решат друго. Случвало се е.

Ако градската десница се окаже в крайна сметка левица, което е напълно вероятно с оглед на глобалните процеси през последните десетилетия, то ще станем свидетели и на лява София с червен кмет. Тогава аз ще стана общински съветник, за да завършвам всяко свое изказване в Общинския съвет с изречението: „Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен“.

Към статията във в. СЕГА

Страници

Sine_metu

Скромно питане. Можем ли тука да коментираме фактите на Цеков?

Ако не - къде?

 

По коя причина не можем да пишем под интересните статии на Цеков?

В тоя ред на мисли - защо още ни натрапват сулата?

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Бойко каза, че тия са толкова напред, че от "газ правят бензин"

Ние пък от бензина ще направим асфалт за магистралите Му. А може и направо петрол да си направим и да влем ако не в Еврозоната, то поне в ОПЕК.

Минал оттук

Нищо не пречи да пиша и тук. То-състоянието остава общо незадоволително. Главно от страна на народа Не му пука. Седи  Хич не го засагат постиженията  Първо, не ги въижда около себе си, второ, ..няма ги. Защото г-н Борисов измерва постиженията матрялно на километри и тонове  А за цената трява да отговарят коментаторите и Петко Цеков. Но не щат. Копат под мостовете и протчие очебийни успехи. Причините - ясни са. Подли и гадни чиновници корупционери и тем подобна сволочь. Ама това, че от десетилетия икономиката се "осветлява от пребоядисаните не само политикономисти но и истматчици в лицето на Красен Станчев или тукашния колумнист. А къде е ужаса. Една страна , която можеше да изхрани с вякакъв вид производство своето народонаселение просто не знае ,че не живее в държавата Напротив държавата по някакъв усоен начин заживя на гърба на народонаселение. И ето намери си изход -няма такава държава. И какво следва? Да я гонят. А келепира?  Да я строят ли Опитът и очебиено несполучлив. Та това е за Цеков и за Файтонджиев с Манолова

сталкер пустиняк

Чудесна статия на Цеков!

Но пък герберастите с радост ще си гласуват за Бойкобаши. 

Минал оттук

Да, за Фандъкова и Манолова Какво да кажат в тази лежерна ситуация Празен е въпросът , както и статийката

protor

Цеко Петьов ??

 

Да не го четем, щом не сме достойни да го коментираме!

Sine_metu

Да се не оправдаваш, че пак не си прочел и се не знаеш :

 

Ако е престъпен режимът,

увеличил 9 (девет) пъти БВП и населението с 30%,

то какъв е онзи, при който

обезлюдяхме с 35%, БВП за 30 години нарасна с 0,1 и то поради разпродажбата на националните богатства, а днешната заплата е 73% от тази през 1989?

 

Ей от тука почни. Чети и разтегай

Sine_metu

Пет., 16/08/2019 - 22:20 (нов)

Минал оттук

Нищо не пречи да пиша и тук.

 

Гледам че още не са ни изкелбечили.

Затова смирено питам : като какво е виждането на споменатите двенки в мат'ряла за фалшифицирането на историята? Имам предвид забраната в учебниците за 10 клас да се пише истината

 

Като прочетох вчера как некой си постановил соцрежима у нас да се счита за престъпен, издивях. Ма със задна дата! Ма целия режим! Престъпници? Всички ние?

 

После си дадох сметка каква историческа възможност е законът от 2000 година. Щом може да се обяви за престъпник Живков, то какво остава за редичката между него и президента Радев?

Sine_metu

Важното е едно и Бойко го каза: "Износът е достигнал почти 28 милиарда лева за първите 6 месеца на годината." Рекорден износ. Сега НСИ казва, че износът на стоки за първите 6 месеца на годината е 8.8 млрд. лв., но това си е за сметка на НСИ.

Тука Цеков греши. Грубо. Така е като не дава да го коментираме.

http://www.nsi.bg/bg/content/7505/%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%BD%D0%BE%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%84%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F

Износът ни за полугодието е 27 840,5 млн. лева при съществено подобряване на структурата. Факт. Оптимистичен факт.

Да не питате форума е огромна грешка, уважаеми списуватели

 

Sine_metu

Пет., 16/08/2019 - 22:20 (нов)

Минал оттук

А къде е ужаса. Една страна , която можеше да изхрани с вякакъв вид производство своето народонаселение просто не знае ,че не живее в държавата

 

Тука си в десяткта. Вчера, 15 август 2019, чета в Лидл : ананас - 2,49 лв./брой; домати, български - 2,59 лв./кг.

Мили боже!

Майната им и на доматите, и на ананасите с корнишоните...

Тия табелки друго крещят. Хора няма в България вече

nottheone

петьо, огромни поздравления! това не е просто статия в рубриката; това е памфлет, политическа сатира от класа!

Сгугню
снимка на Сгугню

Ако е престъпен режимът,

увеличил 9 (девет) пъти БВП и населението с 30%,

Поредни плиткоумни манипулации на тема - Мъ ко хубуу беши при бай Тошу!

За същия период, 1944 - 1989, в други държави, не зарадвани от такъв режим като нашия, БВП се е увеличил и с повече.

Увеличението на населението или пък намалението му вече сме отбелязвали нееднократно колко нямат отношение към нарастването на икономиката на една държава и на благосъстоянието на населението й. Надявам се, няма нужда да се обосновава това пак, но ако трябва, речете.

 

И най-важното - голото увеличение на БВП само по себе си не отразява увеличението на благосъстоянието на населението. А то, благосъстоянието, наричано още жизнен стандарт, би следвало да е основният определящ фактор за успеха на една система.

И в този дух, ако сравним жизнения стандарт на нашата държава и на, например една Дания, през 80те, тоест след вече 30-40 години просперитет на България при оня строй, какъв ли ще е резултата?

Мисля, че всички помним какво беше качеството на стоките за бита соц производство и какво - на тези от запада, донасяни тук от редките правоимащи да ходят дотам (мераците за западни дрехи и стоки тогава бяха много показателни). Мисля, че има достатъчно данни достъп до какви материални блага е имал тогава жителят на Дания и този на България.

Или?

И, забележете - зъб не обелвам за политическите права и свободи на едното и на другото място. 

Sine_metu

Съб., 17/08/2019 - 08:36 (нов)

Сгугню

„Ако е престъпен режимът,

увеличил 9 (девет) пъти БВП и населението с 30%,“

Поредни плиткоумни манипулации на тема - Мъ ко хубуу беши при бай Тошу!

За същия период, 1944 - 1989, в други държави, не зарадвани от такъв режим като нашия, БВП се е увеличил и с повече.

 

Пак келбечиш.

Лошото за тебе е, че с мечка дренки береш. Ще те бия с факти до утре.

 

Ето ти сравненията по основни държави. Напомням : 100 = 1913 г.; данните за БВП са per capita. Последното е важно, за да не ме „опровергаваш“, че 7 пъти ръст у нас не са 9. 9 отчита нарастването и на капитите в България.

 

1945 / 1990 / Ръст, пъти / Съотношение, Ръст България = 1

Австрия - 50,0 / 549,0 / 11,0 / 1,6

Белгия - 111,7 / 529,1 / 4,7 / 0,7

Дания - 175,6 / 822,1 / 4,7 / 0,7

Финландия - 202,9 / 1 334,2 / 6,6 / 1,0

Франция - 70,7 / 704,7 / 10,0 / 1,5

Германия - 134,2 / 814,7 / 6,1 / 0,9

Гърция - 79,5 / 1 158,8 / 14,6 / 2,2

Италия - 91,5 / 984,5 / 10,8 / 1,6

Холандия - 99,7 / 1 017,4 / 10,2 / 1,5

Испания - 135,7 / 1 037,8 / 7,6 / 1,1

Швеция - 212,3 / 870,2 / 4,1 / 0,6

Великобритания - 154,5 / 436,4 / 2,8 / 0,4

Съветски съюз - 143,6 / 855,6 / 6,0 / 0,9

България - 103,7 / 693,2 / 6,7 / 1,0

САЩ - 317,9 / 1 055,0 / 3,3 / 0,5

Канада - 253,41 / 576,4 / 6,2 / 0,9

Япония - 143,2 / 3 324,2 / 23,2 / 3,5

 

Бележки :

1/ За 1945 година няма индекси за Полша и Унгария. Ясно защо. Но има други. Индексите за 1990 са 320,9 и 407,3, съответно. От тези за 1938 и 1958 се вижда, че между 1945 и 1990 България се развива значително по- бързо от Полша и Унгария;

2/ Прави впечатление значителният ръст на Гърция. Реално не е толкова. Получава се от броенето като „гръцки“ на най- големия търговски флот в света; под гръцки флаг е, но собствено гръцкият тонаж е около 15%. Така пишат, но всъщност кой го знае. Във връзка със собствеността :

3/ До 1990 г. БВП у нас се създава от предприятия 100% наша собственост

 

Сега да погледнем последните трийсетина години :

Източник : https://knoema.com/atlas/

 

1990 per capita, ППС, международни долари текущи цени / 2018 per capita, ППС, международни долари текущи цени / Ръст на общия БВП (преизчислен през населението) и с отчетени 1,96 пъти инфлация на долара за периода 1990- 2018, пъти / Съотношение на ръста, България = 1

 

Австрия - 20 450 / 52 137 / 1,5 / 1,4

Белгия - 19 760 / 48 245 / 1,6 / 1,5

Дания - 21 312 / 52 121 / 1,3 / 1,2

Финландия - 18 617 / 46 630 / 1,3 / 1,2

Франция - 19 605 / 45 775 / 1,4 / 1,3

Германия - 20 810 / 52 559 / 1,3 / 1,2

Гърция - 13 914 / 29 123 / 1,1 / 1,0

Италия - 20 054 / 39 637 / 1,1 / 1,0

Холандия - 21 157 / 56 383 / 1,6 / 1,4

Испания - 15 355 / 40 139 / 1,6 / 1,5

Швеция - 19 975 / 52 984 / 1,6 / 1,4

Великобритания - 17 509 / 45 705 / 1,5 / 1,4

Русия, от 1993 - 10 735 / 29 267 / 1,4 / 1,2

България - 8 358 / 23 156 / 1,1 / 1,0

Полша - 6 583 / 31 939 / 2,4 / 2,2

Унгария - 11 102 / 31 903 / 1,4 / 1,3

САЩ - 23 848 / 62 606 / 1,7 / 1,6

Канада - 20 394 / 49 651 / 1,6 / 1,5

Япония - 19 861 / 44 227 / 1,2 / 1,1

 

Какво прави впечатление?

Това, че вече сме последни и че за „почетното“ последно място платихме с подаряване на националните си богатства, построени и през социализма впрочем - вече само едно от 17- те най- големи предприятия у нас е българско и само една от 26- те банки - може да впечатли единствено хора, които сефте чуват за България.

Както и онези, на които много, ама много им се иска да излъжат

 

Глобалната либерална катастрофа. Погледнете ураганните растежи по 5, 10, 15 и повече пъти през епохата на кейнсианството на Запад и социализма на Изток и ги сравнете с църцоренето през последните 30 години

Jules

Соц. Двама интелектуалци седят на маса в "Бамбука". Пият. Единия  тропва с юмрук по масата и казва : "Не мога повече така, ще взема да се изсера на масата ! " А другият го успокоява : "Недей, бе няма да те разберат! "

Животът по времето на соца беше непоносим за такива, като горните интелектуалци, въпреки, че те си живееха добре с държавни откупки, поръчки и субсидии. Сгугньовци, с други думи.

Животът за обикновените хора беше семпъл, но хубав, сигурен, сит, здравната система се грижеше за хората, почивните станции скромни, но евтини и най-вече - достъпни за всеки. И най-важното - животът беше сигурен, без мутри и заплахи, имаше хоризонт за всеки, имаше гордост, че си българин. Днес няма, уви.

nottheone

списалия пост № 12 ще да е гренландец, обясняващ на африканци

торбаЛан

Сестра Лая Галева била олицетворител на лявото в неговия идеален вид... Боже боже!!!

LPetrov

 Файтонът на Бойкикев и настъпаната жаба Атанасов могат да се държат както си искат - избирателите им доколкото ги има,са твърде малко за да му пука на някой за тях...

JollyRoger's

Иванчо срамежливо се предлага на чаршията за общинари...? Не го огря да стане статски съветник с кака Куна, та да опита пак...

циникхедонист
снимка на циникхедонист

Българинът - кореняк отдавна е забелязал острата особеност на нашето битуване-колкото и мерзостен да изглежда текущия режим, онзи след него ще бъде такъв, че ще ни принуди да си спомняме предишния с томителна носталгия.

:) 

Sine_metu

Носталгията е едно от най- ценните усещания.

https://www.actualno.com/curious/za-kakvo-ni-e-nostalgijata-news_431123.html

Към казаното бих добавил, че е чувството, което ни убеждава, че животът може да е смислен и ценен.

Това е втората причина да не мога да мисля спокойно за келбечевщината.

 

Първата обаче е лъжата.

Престъпленията срещу истината са по- страшни от престъпленията и на фашисти, и на комунисти. Отровната смрад, заливаща съзнанията на младите, ще унищожи способността им да направят по- добър живота си. А ние, които знаем истината, ще вземем непростим грях, ако се примирим с индоктринирането и не противодействаме с всички сили.

циникхедонист
снимка на циникхедонист

Японците му викат "моно но аваре" - чувствителност, съпричастност към нещата.

Цяла наука имат в тази посока "кокугаку" - наука за древността, "местна" наука.

Келебевчевците не ги мисли много, Кармата е бумеранг.

:) 

emo1971

От мои приятели – общински съветници, знам, че за да се ориентираш как функционира организмът на Столичната община, за да започнеш да го разбираш, ти е необходима поне една година.

Бреий... чи много сложен тоз "организъм" бе... То да се проумее, знам ли... логическа схема с MOS транзистори, примерно, или дори пък изкуствена самообучаваща се невронна мрежа, на един средноинтелигентен човек би му коствало 100, че и повече пъти по-малко време, отколкото изисквал тоз "организъм". Обяснението на този абсурд според мен би могло да бъде само едно... огромна част от действените зависимости в тая община, представляват в действителност тайна, достъпът до която поглъща много време, доверие, нерви и седства... И като казвам тайна, нямам предвид някакво "окултно" знание, дори и там да са намесени разни, знам ли... "масони" може би, "тамплиери"... и пр. подобни олигофрени, които си въобразяват, че имитацията и чуждопоклонството някак си ги извисяват. Нищо подобно... за съвсем тривилана корупция говоря, това е голямата тайна... как да се откраднат минимум 80% от огромните средства давани за София... не само от софиянци, но и от обитателите на цялата останала държава, че и от останалите европейци в ЕС понякога.., а също и между кои хора и в какви пропорции да се разпредели плячката.

В този ред на мисли, направо недоумявам, как не им е писнало вече на софиянци, от цялата тази дотолкова скъпо струваща им "сложнотия", та продължават да си избират кметица, представляваща сама по себе си, същинската сърцевина на тоя корупционен организъм (съвсем естествено, нали е от ГЕРБ...)?!? Аз на тяхно място винаги бих предпочел, някой който изобщо не го разбира този организъм, поради което, ей тъй просто за улеснение... би предпочел да го умъртви, за да даде живот на нещо друго, по-простичко, по-приемливо, по-естествено...    

Jassie

?

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<

ЗА под матряла на Петьо Цеков:

...
Лале ли си, зюмбюл ли си, гюл ли си? _ Памфлет, фейлетон или политическа сатира, всичкото е великолепно. Браво Петьо! Нооо, като в песента, хубавото минава, а лудо-младото не го забелязва - спи!!!

./..

А Сула, какво? - Нека си пише!  То поне не се забелязва..

Димитър Димитро...

 Красивите и умните трябва да подкрепят Спаси София , а не да се правят на големите батковци . Не е късно арх. Игнатов и Борис Бонев да се срещнат и да се разберат за общ екип. Това би било страхотeн PR В името не само на София . Иначе на балотажа ще са двете кучки . Не е  въпросът за ляво и дясно , а за нормално и ненормално , за мафия и демокрация .  Истинска левица у нас като партия  практически няма .  Комунизмът е тоталитарен, а не ляв  и много от симпатизантите и членовете на БСП са консерватори по природа  и като разбирания , а не либерали . В случаят ляво дасно няма значение , а свестни -Мафия . 

JollyRoger's

Тцъ-тцъ-тцъ... И как разбра, че архитектчето е “свястно“? По-свестен ли е от... Мартин Заимов, например? 

Пълна скръб...

Simplicissima
снимка на Simplicissima

До днес жаля, че Мартин Заимов, внукът на генерала и праправнука на диарбекирския заточеник, не стана кмет на Града.

 

Марнин Заимов имаше една основна точка в програмата си за Града:

да му оправи тротоарите !

 

Ех, какъв би бил живот !

 

Арх. Игнатов и Борис Бонев -- и Градът ще живне. Дана, дано !

Миряна Б.

Петушок, ти отиваш към българския Марк Твен с този памфлет. Пояснявам: (английское pamphlet), злободневное публицистическое произведение, цель и пафос которого конкретное гражданское, преимущественно социально политическое, обличение ( Соединенные Линчующие Штаты М. Твена; Дюжина ножей в спину революции А.Т.(английское pamphlet), злободневное публицистическое произведение, цель и пафос которого конкретное гражданское, преимущественно социально политическое, обличение ( Соединенные Линчующие Штаты М. Твена; Дюжина ножей в спину революции А.Т.

Миряна Б.

Мисля, че всички помним какво беше качеството на стоките за бита соц производство и какво - на тези от запада, донасяни тук от редките правоимащи да ходят дотам.

 

Аз имах възможност да получавам дрехи и обувки от западите, също и грамофонни плочи, но те не изтрайваха дълго. Нашите доживяха до демокрацията - още нося вълнени пуловер и жилетка оттогава. И крепнайлонови чорапи. Сегашните чорапи са невъзможни само за обуване! Раховецът още си работи, без да е имал нужда от ремонт!

Когато тоталитарът Румен Сербезов беше:

министър на леката промишленост (07.05.1980 – 4 януари 1984);

първи заместник-министър на производството и търговията с потребителски стоки (с ранг на министър, 1984 – 1985);

 

Производството беше катто японското. Той преди тези постове, беше посланик в Япония.

Сгуг, ти не ползваш разума си, а омразата!

 

 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

По няkоu cтokoBu гpynu е налuце cnagaнe на натуралнuте npogaжбu.

Taka наnрuмер, no gаннu на ЦСУ за npogageнuтe гpynu cтoku на населенuето 8 търгоВсkата мреЖа, nрез 1988 г. бяха npogageнu nо-малkо В сраВнение с 1987 г. от слеgнuте cтoku: -

от хранuтелнuте: захарнu uзgелuя с 4,8 хuл.тона;

npecнu зеленчуци с 18,1 хuл.mона; nлogoBe (Вkл. guнu u nъneшu) с 40,0 хuл.тона.

-от нехранuтелнuте:

Вълненu nлатоВе с 0,8 млн.метра;

горно трukотаЖно облеkло с 1 ,О млн.броя;

трukотаЖно бельо с 2,1 млн.броя;

цВетнu телеВuзорu с 11 ,4 хuл.броя;

аВтоматuчнu nералнu с 1 3, 7 хuл.броя;

лeku аВтомобuлu с 12,2 хuл.броя.

В същото време, nроuзВоgственuте npegnpuятuя nроgължuха ga nроuзвежgат, а търгоВсkuте органuзацuu ga kynyвaт, разлuчнu вugoвe облеkла, oбyвku, мебелu u gpyгu, kouтo не отгоВарят на съВременнuте uзuckвaнuя u залежават.

...

За nepuoga 1970-1988 г. nроuз8еgенияm национален goxog no цени на cъomBemнama гоgина нарасна с инgеkс 285,7 на cmo (среgногоgишно с meмn 6;-0 на сто), а масата на сВобоgнuте nарuчни среgстВа на населенuеmо - с uнgekc 510,1 на cmo (среgногоgишно с 9,5 на cmo). Тезu gанни gaBam осноВание ga се тВърgu, че В ukoнoмukaтa на страната uма оnреgелени инфлационни nроцеси. Те се nрояВяВат глаВно В сkрита форма, намираща израз В натруnВането на излuшнu nари у населението npu налuчuето на стоkоВ gефuцuт. В nо-малkа стеnен uнфлацuоннuте npoцecu се прояВяВат В яВната форма на nоkачВане на ценuте на gребно, глаВно тъu kато у нас ценuте на gребно на осноВнumе npogykтu по npaBuлo се регламентират от gърЖаВните органи. И метоgиkата за uзчuсляВане нарастВането на ценuте от ЦСУ не е съВършена. ПоВuшаВанеmо на ценuте от nромяната на асортuмента, изчезВането от nазара на nс-еВтuнuте cтoku u т.н., не се отразяВа Върху изчuсляВанuя uнgekc на uенuте.

Тъu kато Все още у нас не е разработена сuстема за обхВата, отчитането u аналuза на uнфлацuоннuте npoцecu, само по kосВен път моЖе ga се оценu geucтBueтo на няkоu фаkторu за разВuтuе на uнфлаuuоннuте npoцecu.

 

Годишен отчен на БНБ за 1988 г.

Страници