Quantcast
Доналд Тръмп искал да купи Гренландия | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

48 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Доналд Тръмп искал да купи Гренландия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля идеята да закупи Гренландия - най-големият остров в света, който принадлежи на Дания, пише Wall Street Journal, като се позовава на информирани източници в Белия дом, съобщава БГНЕС.

Според изданието Тръмп многократно е питал своите съветници дали Съединените щати могат да придобият Гренландия и изслушвал с интерес дискусиите за ресурсите на острова и неговото геополитическо значение. Сред обсъжданите въпроси е възможността за разширяване на военното присъствие на САЩ в Арктика. Отбелязва се, че президентът дори поискал от юридическия съветник на Белия дом да извърши правна оценка на възможностите за покупка.

Част от съветниците на Тръмп подкрепили плана, като го нарекли „икономически осъществим“, докато други смятат, че това е „мимолетен ентусиазъм“ на президента, който така и не може да се реализира. Доколко сериозно самият Тръмп възприема тази идея не се знае, признават авторите на материала.

През май държавният секретар на САЩ Майк Помпео трябваше да посети Гренландия, обаче пътуването беше отменено поради ескалация на напрежението в отношенията с Иран.

Сред мотивите за идеята може да е да се засили военното присъствие на САЩ в Арктика. Възможно е и Тръмп да иска да остави наследство от типа на купуването на Аляска от Русия през 19-и век, допълва Медиапул. Тръмп казал на свои сътрудници, че Дания изпитва финансови трудности заради това, че в състава на кралството влиза огромната автономна територия.

Предвидено е президентът на САЩ да посети Дания в началото на следващия месец. Белият дом и Дания засега не са коментирали твърденията на "Уолстрийт джърнъл". Телевизия Си Ен Ен обаче цитира два анонимни източника, които потвърждават медийната публикация.

С население от около 56 000 души, автономната територия в Арктика получава от Дания годишна субсидия в размер на приблизително 560 милиона долара - повече от половината от нейните приходи, продължава Медиапул, като цитира ДПА. АП пък припомня, че САЩ вече са се опитвали да купят острова. През 1946 г. те предложили на Дания 100 милиона долара за Гренландия, като подхвърлили идеята да разменят земя в Аляска срещу стратегически части от арктическия остров.

Бившият датски премиер Ларс Льоке Расмусен и други датски политици реагираха скептично на съобщенията, че Доналд Тръмп проявява интерес към Гренландия, пише още Медиапул.  "Това трябва да е някаква първоаприлска шега", написа Расмусен в Туитър. Оя Кемниц Ларсен, една от двете датски депутатки от Гренландия, също отхвърли идеята. "Не, благодаря на купуването на Гренландия от Тръмп! Точно обратното, по-доброто и по-равнопоставено партньорство с Гренландия трябва да е пътят към една по-силна и в дългосрочен план по-независима Гренландия", написа Ларсен в Туитър. Бившият външен министър и сегашен говорител за външната политика на подкрепящите правителството социаллиберали Мартин Лидегор също заяви, че това трябва да е шега. "Тръмп да купи Гренландия?! Дано да е шега, но иначе е ужасна идея с риск от милитаризация на Гренландия и по-малко независимост за гренландския народ, а освен това и голяма загуба за Дания", написа Лидегор в Туитър.

Правителството на Гренландия заяви в петък, че не се продава, като реакция на информациите за идеите на американския президент. Тръмп ще посети Гренландия в началото на септември и ще се срещне с местни лидери. Американската армия вече разполага с авиобаза Thule в северозападната част на острова, предаде БНР.

Външният министър на Гренландия каза: "Ако бяхме закупени от САЩ, нашата система на благосъстояние щеше да бъде демонтирана и щяха да бъдат направени фундаментални промени в гренландското общество - просто щяхме да бъдем смачкани".

Правителството в Копенхаген все още не е излязло с коментар. Трябва да се има предвид, че територията на Гренландия не е част от Европейския съюз, въпреки че е в рамките на Дания, припомня националното радио.

Към статията във в. СЕГА

Страници

Жълт котарак

А гренландците? Те ко мислят по вАпросЪт?

Гласът

В статията пише. 

Andrij

Гренладците ще ги видим какво мислят по въпроса-първо бате Дончо да им прати едни вежливи зелени човечета(може и бели),после да им спретне референдум за присъединяване към САЩ и да го спечели с 96,5%.Като 92% да се самоосъзнаят като чисти американци,6% като американски идианци и 2% американски ескимоси.

Хулиган

Сега ще се разбере има ли нещо гнило в Дания.

Могат да се уговорят за съвместна експлоатация на гренландските пасбища.

Или ще ги задължат като верен съюзник да си поръчат няколко ескадрили Фъ-16 и няма да им искат авансово плащане...

http://www.drago.info/index.php/2019/07/21/avans-za-kiselo-mliako/

geo_19

Скептични и дори леко обидени звучат реакциите на датските политици по повод проявения интерес от страна на американския президент Доналд Тръмп да купи Гренландия. Те избраха да му отговорят по неговия начин - чрез социалната мрежа "Туитър". 

"Това трябва да е някаква първоаприлска шега", написа бившият датски премиер Ларс Льоке Расмусен.

"Не, благодаря на купуването на Гренландия от Тръмп! Точно обратното, по-доброто и по-равнопоставено партньорство с Гренландия трябва да е пътят към една по-силна и в дългосрочен план по-независима Гренландия", напълно отхвърли идеята една от двете датски депутатки от Гренландия Оя Кемниц Ларсен. 

маркос

 

 

 

                   Уф бе Дончо , първо направи оградата бе.

Andrij

Тръмп-"1.Да купим Гренландия.2.Да завладеем Марс.3.Да построим повече психиатрични болници"!

Путин-"Ако започнете от т.3 има шанс да се получи."

mongol_cosmonaut
снимка на mongol_cosmonaut

А оферта за едни 111000 кв.км. европска територия + 6 млн. овци на нея няма ли да дадат наште овчари?
Евтино ни продават и сега - за апартаментче на комуникативно място годинка в повече във властта комисионки за сделки ощетяващи държавата но пълнещи джобчета на подписалите ги и т.н.
 

Mavrodinov
Моите почитания, но Дания не е фалирала като Русия, която продаде Аляска на САЩ. За Аляска впрочем добре е станало!
mongol_cosmonaut
снимка на mongol_cosmonaut

Аляска е продадена поради обстоятелствата - Кримската война и мераците на нагличаните в тоя район.

С част от парите е финансирано превъоръжаването на руската армия и войната от 77-78-ма. 
Та да се пръкнат такива русофоби и неблагодарници на тая теритиория кат тебе.

Гласът

Моите почитания, но Дания не е фалирала като Русия

Но са продали Датската Западна Индия на САЩ (днес Американските Вирджински острови). 

mongol_cosmonaut
снимка на mongol_cosmonaut

Впрочем ако се разрови кои са най-големите собственици на земя и недвижиомо имущество в Бг ще излезят много неприятни неща. Така че докато още има шанс да вземем някой долар за тая територия и да се чупираме от тука. 

Доси

Аре, свободно, Чупирай се! 

SvSophia
снимка на SvSophia

ЕСейското управление на ЕС и Покрайнини докара нещата до там, че всяка краварка да може да си позволи да [email protected]ва цялото европейско “семейство” вкупе и всеки кравар да го пазарува на едро, дребно или както му скимне.

dissidentbg

Дания създава проблеми на Северен поток 2 и играе по гайдата на САЩ. Затова Тръмп си въобразява, че ще се съгласят да му продадат Гренландия или казано по-точно, да му дадат Гренландия срещу хартийки.

маняна
снимка на маняна

Нали му захранихме банкомата с 1.2 млрд кеш. Вместо ние да си спретнем едно бунище в дацката колония и да си палим гуми колкото ни душа иска.

mongol_cosmonaut
снимка на mongol_cosmonaut

То датчаните и сега са дали територия от Гренландия на щатите за безвъзмездно ползване- една от най-важните бази на НОРАД е Туле в Северна Гренландия. Иначе за кво са им 1.5 млн. кв.км ледници и останалото сипей тундра и камъняк не е ясно. Даже и да има някакви изкопаеми под 2км лед още поне 40 000 години ще са недостъпни. 

dissidentbg

Предполагам, не си чул, че китайците вече са в Гренландия.

Преди години откриха полезни изкопаеми в Гренландия и датчаните се радваха. Гренландия е атономна и доходите от полезните изкопаеми ще се поделят.

Гласът

Иначе за кво са им 1.5 млн. кв.км ледници и останалото сипей тундра и камъняк не е ясно. 

Тези ледници дали ще са там след 50-100 години? 

Желязко Желев

          Kоментар по същество,Всъщност Гренландия е пред екологична катастрофа.Острова е ядрен погреб на САЩ.

Разчитало се че ще е скоан в лед.
        Та мотивите за покупка могат да бъдат тези.Вместо милиярди глоби за радиоктивно замърсяване.Преди кризата китайски компании също имаха апетити за земя там за много по големи суми от спряганите.

        За един приятл да попитам останалите форумци;

САЩ присъединявали ли са държави след референдум?

Augereau

Там ще са си ледниците. Питай форумците - климатичните промени са мит,  долен заговор, в който участват горе-долу всички учени в света. 

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...територията им малка на мириканците и искат да се разширяват...току виж датчаните се съгласили...

 

...Тръмп си е един бизнесмен който гледа на държавите като на компании...

IvanM

Моите почитания, но Дания не е фалирала като Русия, която продаде Аляска на САЩ.

 

То бива, бива, да се хваща вяра на митове и легенди, ама бивол за мезе не бива. Аляска е продадена на САЩ със съвсем конкретна и разумна мотивация, за което Русия е получила прилична, за онези времена, сума.

Моите5стотинки

а дали е получила цялата сума или малка част от нея е друга приказка от 1001 нощ...

Денебал

Аляска е продадена на САЩ със съвсем конкретна и разумна мотивация, за което Русия е получила прилична, за онези времена, сума.

Прилична друг път....

 

Продажбата на Аляска - най-глупавата сделка на Русия

Преди 150 години руският цар продава Аляска на САЩ за смешната сума от 7,2 милиона долара. Какво се крие зад тази сделка "кон за кокошка"? 

 

https://www.dw.com/bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B6%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BB%D1%83%D0%BF%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F/a-14953323

IvanM

Как па DW не се сети да разкаже за глупавата сделка на Франция

 

Покупката на Луизиана (на английски: Louisiana Purchase) или продажбата на Луизиана (на френски: Vente de la Louisiane) е сделка между САЩ и Френската република по придобиване на територията на колонията Френска Луизиана (828 800 mi² или 2 147 000 km²), сключена през 1803 г.

САЩ плащат 60 милиона френски франка (11 250 000 долара) и опрощават дългове на стойност 18 милиона франка (3 750 000 долара), с което общата сума на придобиването възлиза на 15 милиона долара. Стойността на сделката е добра и за двете страни. Цената на акър е ниска и удобна за САЩ – 3 цента (цената на акър в Аляска е 2 цента)

 

Ако погледнеш картата, това е територията на Средния Запад на САЩ, от Мексиканския залив до канадската граница. Плодородна заемя (не като тази на Аляска), барабар с напълно функциониращото пристанище Нови Орлеан. Ма, никой не се смее на Наполеон, защото той е, Божем, велик?!. А парите е похарчил за да финансира войните си, които на Франция носят едно нищо. Парите от Аляска руското правителство е похарчило за развитие на железопътната мрежа в Русия.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Наполеон е бил пред избора да продаде Луизиана или да я загуби в полза на Великобритания, да не говорим, че сделката става в условията на революцията в Хаити. Съпоставката с Аляска не е точна.

Войните на Наполеон са били неизбежни - непосредствемно след сключването на сделката за Луизиана (30 април 1830), през май 1803 , Великобритания започва поредната война срещу Франция и се създава Третата коалиция срещу Франция. 

Войните на Наполеон не носят нищо на Франция освен няколко малки територии , присъединени в периода 1789-1792 (до свалянето на Луи №16), но те, както и управлението му има огромни последици за Европа (вкл. за Балканите), а и за самата Франция.

Дори да ограничим значението на Наполеон до неговия Граждански кодекс, мястото му в световната история е гарантирано. За самата Франция, освен законодателството, може да се посочи и модернизирането на образователната система. Орденът на Почетния  легион и до днес е един от най-престижните в света.

 

IvanM

Иначе за кво са им 1.5 млн. кв.км ледници и останалото сипей тундра и камъняк

 

Нека всички се върнем в средното училище и погледнем не картата, ами глобуса. Гренландия и Аляска ще "притиснат" Канада в Арктика. Ще елиминират датското присъствие там. Ще притеснят основателно Норвегия. И, не на последно място, Гренландия "гледа" таман срещу Баренцово и Карско морета. На практика в арктика ще има двама играчи - РФ и САЩ. Другите (Канада и Норвегия) няма да си струва дори да се обсъждат. Ето затова са им 1.5 милиона кв.км. ледници, сипеи, тундра и камъняк.

Доси

Бе Тръмп хубаво иска да купи, ма не можеш да купиш това което не се продава! Просто няма как... 

 

hamel

Лошо няма. А Жужо и тов. Си, ще купят Северна Америка - а ако не се дава, Америката де, ще я гюмнат по Йелостоуна. Ништо лично - просто бизнес.

Страници