facebook
twitter

Вие сте тук

3 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Над 20 000 лв. от невърнато ресто си докарва градският транспорт в София годишно

За четири години - от 2015 до 2018 г., автоматите за продажба на билети в тролейбусите и трамваите в София са осигурили приход в размер на 71 541.55 лв. от невърнато ресто. Това съобщава "Капитал", като се позовава на данни, предоставени от общинското дружество "Столичен електротранспорт".

В отговора на изпълнителният директор на дружеството Евгени Ганчев до изданието се казва, че "посочените суми са много малък процент в сравнение със сумите от продажба на билети и същите надлежно се заприходяват в дружеството като извънреден приход и се използват за поддръжка на системата за таксуване."

За 2015 г. невърнатото ресто е в размер на 4005.30 лв. (0.099% от приходите), за 2016 г., когато цената на билета беше повишена на 1.60 лв., вече е 16 523.70 (1.3% от приходите от билети за същата година), за 2017 г. е 24 410.65 лв. (1.3% от приходите), а за миналата година - 26 601.90 лв. (1.56%).

Тази особеност на автоматите в градския транспорт предизвиква възмущение от години, но общината отказва да ги смени с вечния аргумент, че се чака комплексна електронна система за таксуване. След над 10 години бавене на проекта, някои елементи на въпросната система вече се монтират.

Към статията във в. СЕГА
Augereau

Това с невръщането на ресто от машините винаги ме е възмущавало. Колко трябва да презираш хората, съгражданите си,  избирателите си, за да показваш толкова открити непукизъм и бездействие в продължение на години?

segal

Не е правилно да връща ресто. Не е изгодно, ще го блокират с едри банкноти, ще го ползват за разваляне на едри пари без комисионна. Цената за едно пътуване не е фиксирана. Всеки сам избира колко да плати за возене в градския транспорт. Цената за едно пътуване може да е 1,60 лв., ама може да е и 1,20 лв. ако избереш 10 талона. С целогодишна карта едно пътуване излиза стотинки, а с различните други предплатени карти цените също са различни. Карта от контрольор е 20 лв., може и повече, ако решиш да плащаш глоби и съдебни разходи. 

Връщането на ресто трябва да се прекрати и от водачите. Синята карта, закупена от ватмана или шофьора, трябва да е 2,00 лв. и без връщане на ресто. 

Да, беше 6 стотинки билета някога, ама сега го доплащаме. Извозиха ни с едни червени рейсове. 

 

×