facebook
twitter

Вие сте тук

23 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Бисер Петков: Минималната работна заплата се вдига с 50 лв. догодина

1208 лв. е средната работна заплата за първото тримесечие тази година, според Националния статистически институт, каза през bTV министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той изтъкна, че все още има голямо неравенство при доходите на хората в различните райони на страната - най-тежко е положението в Северозапада, докато в София, например, - където има инвестиции, доходите растат.

Петков обаче твърди, че правителството успява да повлияе на политиката на доходите с увеличаване на минималната работна заплата и допълни, че за 2019 г. е заложено минималната работна заплата да се увеличи с 50 лв. и да стане 610. Според министъра България е рекордьор (в ЕС) по ръст на минималната работна заплата, но предупреди, че основният проблем е, че тази класация у нас стартира от много ниско ниво.

Правителството увеличи и размера на помощите за отопление, каза още Петков и допълни: "С около 25% са нараснали помощите за отопление на бедни, разшири се и достъпът до тези помощи. Поскъпването на тока, както и увеличението на пенсиите са отчетени при определянето на помощта".

Социалният министър съобщи, че помощ ще има и за хората с увреждания. Досега 124 000 хора с увреждания са преминали индивидуална оценка, като 9500 от тях са заявили нужда от лична помощ, а 8500 са получили направление за такава.

Хората, които имат право на социална помощ и придобивки, са около 80 000. В момента 24 000 ползват личен и социален асистент, като те имат право да получат лична помощ и по новия закон, ако подадат молба. Според министър Петков, за да няма двойно финансиране, този, който получава добавка за лична помощ в размер на около 100 лв., трябва сам да прецени дали да се лиши от тези 100 лв., за да има личен асистент. Хората сами могат да избират кой да им е личен асистент - както роднини, така и такива, които се занимават професионално с такъв тип помощ, като е възможно да бъдат наети и работещи пенсионери. 

Срокът да се наемат на работа хора с увреждания изтича на 13 август и Петков посъветва работодателите да се възползват максимално от това.

Към статията във в. СЕГА
sega_reader

Лафазанов в "Улицата":

-Тате ще ми купи колело. Ама друг път.

Invisible

   А пенсиите??

   Няма да ни бъде без кози и без прасета.

Augereau

Ся, че 610 лева е смешна заплата за нормален живот - смешна е. 

Само че нека споменем колко беше през 2007, когато България влезе в ЕС: 180 лв или 92 евро или към 3.5 пъти по-ниска от сега.

Сега намерете нивата на МРЗ в останалите страни от ЕС тогава и вижте колко страни са си увеличили заплатите с над 3.5 пъти - подсказвам, само и единствено Румъния.

През 2007 година, нашите 92 евро МРЗ са били 16.5 пъти по-малко спрямо МРЗ в най-богатата страна в ЕС (Люксембург, където МРЗ през 2007 е била 1520 евро). В момента разликата е ''само'' 8 пъти. Подобна е ситуацията, ако се сравним и със страна от средата на таблицата: през 2007 МРЗ в Словения е 522 евро или 5.6 пъти по-висока от нашата МРЗ. В момента в Словения МРЗ е 800 евро или "само" 3 пъти по-висока от нашата МРЗ. 


Ако погледнете пък покупателна способност (колкото и да ви пълнят главите с глупости трябва да се припомня: БЪЛГАРИЯ Е ВСЕ ОЩЕ НАЙ-ЕВТИНАТА СТРАНА В ЕС), ще видите, че МРЗ в България по покупателна способност е всъщност вече ПО-ВИСОКА от няколко страни в ЕС. Та, така. Така че критиката и постоянното повтаряне, че се движим назад е едно, а обективният анализ - съвсем друго. Всъщност настигаме (а някои дори сме подминали) по-богатите страни що се отнася до МРЗ. Дали това става достатъчно бързо или не - ми то нищо хубаво не е достатъчно бързо и много. Все може още. Но напредък има и конвергенцията що се отнася до нива на МРЗ е факт. 


И преди разни Кайлита, майлита и други подобни ''експерти'', се впуснат в обичайните си плоски доводи без грам данни, а само базирани на лични мнения и предубеждения,  предварително искам да заявя: 

- Не гласувам и не защитавам  ГЕРБ. Смятам, че покупателната способност в България се покачва въпреки тях, а не благодарение на тях. 
- На понасям Владо Каролев
- Не ми обяснявайте колко струва саламът в магазин Диа в село до Валенсия или в Лидл в Дюселдорф). Щото аз ще започна пък да ви давам примери с неща, които са в пъти по-скъпи.  Но така не се измерва покупателна способност. 
- просто отчитам факти, нямам идеологическа мисия. 
- инфлацията изяжда част от това увеличение на МРЗ, много ясно, но цените от 2007 досега не са се повишили с 3.5 пъти. Нито пък инфлацията в България е много по-висока от другите страни, с които се сравняваме.  

Дежурния

Намерете нивата на МРЗ в останалите страни от ЕС тогава и вижте колко страни са си увеличили заплатите с над 3.5 пъти - подсказвам, само и единствено Румъния.

За Румъния има една немаловажна подробност. По някое време, осигуровките "от работодател" бяха прехвърлени към "работник" и съответните суми бяха включени в основната заплата, предизвиквайки сериозно увеличение на номиналния размер, без никакъв допълнителен ефект за работещите, само промяна на редовете в осчетоводяването.

В този смисъл 610 лева и осигуровките към тях дават 715 лв с осигуровки от работодател, като това е сумата (около 370 евро месечно), която трябва да се сравнява с други страни като МРЗ

sega_reader

Колега, може и да не си гербер, ако е така прощавай, но много герберско ти е изказването.

Времената вече се менят и не телевизора, а хладилника е по-важен за обикновения българин, който не е гербер.

Augereau

Конкретно по тази тема и конкретно под моето мнение, да коментираш без числа и данни е като да правиш секс онлайн - може да е забавно, ама не е същинската работа. Вятър. Алабала. 

sega_reader

Нямам нищо лично против, даже напротив, малко останаха коментарите които наистина съдържат някаква информация, за което те поздравявам.

Не ме напуска мисълта, че изказванията на хората са пряко свързани с това какво е тяхното лично благосъстояние.

В някои статии обикновено пишат така: "Иван Иванов /35/, се срещна с Василка Петкова/27/".

По този начин четящият се ориентира за възрастта на цитираните хора.

Аз бих предложил нещо друго:

"Иван Иванов / 1500/ се срещна с Василка Петкова/ 1200/".

Не е зле, нали ?

Само че има едно "но".

Най-голямата тайна в България не са военните тайни, нито разузнаването, а това кой колко реално получава.

Augereau

Не ме напуска мисълта, че изказванията на хората са пряко свързани с това какво е тяхното лично благосъстояние.

Разбира се, че са свързани. В това няма съмнение - едва ли някой, който едва свързва двата края с МРЗ ще повярва на когото и да било и на каквито и да било статистики и данни, че всъщност нещата са по-добре спрямо преди 12 години, примерно. Но това не променя фактите. Аз не говоря за усещане за покупателна способност, аз говоря за покупателна способност. Не че усещането не е важно. 

geo_19

Аз съм смятал инфлацията от 2000 до 2018 г. (по-точно взех я от сайта на НСИ). Трябваше ми да погледна дали да актуализирам наема на един коректен наемател, щото по договор наема да се повишава с темповете на инфлация, а аз цели 17 години не бях прибягвал до тази опция (наемаелят ми е много коректен и на 1-во число винаги си плаща наема, а ако закъснее до 2-ро число поднася куп извинения). Но като видях, че инфлацията за тези 17 години е само 16 % веднага се отказах да правя каквито и да е актуализации... 

----

Това го споменама заради ръста на МРЗ през този период. Тъй като и аз съм работодател в известен смисъл, плащам възнаграждение от една МРЗ по граждански договор на едно лице пенсионер за извършване на определени действия. Плащах му от наема, който и тогава и сега е 300 лв./месечно. В началото но 2000-те години му плащах, а и за мен оставаше. Дойде време 300 лв. от наема да не стигат и започнах да додавам от други източници и стигнахме до 400 лв. на която кота спрях да увеличавам.  На неговите подмятания за вдигане на възнаграждението основавайки се на поскъпване на живота му показах данните на НСИ и той млъкна...  Та няма да мръдна от достигнатото ниво от 400 лв., ако ще МРЗ да стане 1000 лв., защото моя наем пак ще си е 300 лв. 

Злата_катерица

Айде още инфлация. Цените ще ги вдигнат още преди да я повишат тази прословута минимална заплата.

Starboard

Както са я подкарали да вдигат "минималната", накрая само президента, минпреда и председателите на КЕВР, КФН и НАП, няма да са на "минимална". А ... и БНБ ))

kaily
снимка на kaily

Сега, хората ги интересува какво им е положението и къде ще са по-добре. И сега, и вчера, и през 2007. Затова повече работят навън отколкото навътре.

А менуркувците да си бучат нос у статистиката, щом тя ги храни.

First Strike

Махнете данъците за доходи до 1000 лева, иначе е все тая.

Скрудж

Данъкът върху 1000 лева е 100 лева. Висок ли е? 

kaily
снимка на kaily

В Испания, Англия и Франция е 0 лева.

Нисък ли е?

отворко

Лoвkия

Augereau, всеки, който не пцуе герп, е мръсен гербераст, здравите сили хич не харесват опитите за обективност.?

Скрудж

В момента в България има сравнителна стабилност на доходите и висока покупателната способност.

Който твърди обратното е лъжец.

Колегата Augereau е описал всичко, точно и ясно!

kaily
снимка на kaily

В коя България, бе? В ония 3 млн, дето работят навън? В ония колко милиона пенсии с 200 и под лв?

Ила за малцината клатику ковци по жълтите павета и наоколо?

Bacho Кольо

Най-лесното нещо за българския чиновник е да обещава пари, които ще трябва да бъдат изкарани от друг.

Bacho Кольо

.

First Strike

Данъкът върху 1000 лева е 100 лева. Висок ли е? 

1000 лева много ли са?

Дежурния

Аз съм смятал инфлацията от 2000 до 2018 г. (по-точно взех я от сайта на НСИ). Трябваше ми да погледна дали да актуализирам наема на един коректен наемател, щото по договор наема да се повишава с темповете на инфлация, а аз цели 17 години не бях прибягвал до тази опция (наемаелят ми е много коректен и на 1-во число винаги си плаща наема, а ако закъснее до 2-ро число поднася куп извинения). Но като видях, че инфлацията за тези 17 години е само 16 % веднага се отказах да правя каквито и да е актуализации... 

Трябва да се смята или гледа по-внимателно. От началото на 2000 г до края на 2018 г калкулаторът на НСИ дава инфлация 106.2%.

За същия период, номиналната МРЗ заплата е нараснала от 79 до 560 лв (от началото на 2019г) или със 708,9%. По тези данни, реалното увеличение на МРЗ е около 344%. Това изобщо не означава, че с МРЗ в България се живее добре, а че все пак има много сериозно увеличение, въпреки празните приказки по темата.

×