Quantcast
12 000 жители на „Горна баня” оставени без медицинска грижа | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

24 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
12 000 жители на „Горна баня” оставени без медицинска грижа

Близо 12000 жители в столичния квартал „Горна баня” нямат достъп до медицински грижи, съобщи БГНЕС. Проблемът е от години. Отговорът на районната администрация „Овча купел” е, че нито един лекар не желае да работи там, но причините затова не са известни.

В кв. „Горна баня” няма нито един лекар, няма медицински център, поликлиника, няма нищо. Затова сигнализира Гергана Андонова, майка на две деца: „Проблемът е, че имаме един медицински пункт, който беше построен по искане на жителите тук преди няколко години. До ден-днешен той не започна да функционира по предназначение. Доколкото разбрахме наскоро е бил взет под наем от лекар, който не осъществява дейност, а го използва за склад”, заяви Андонова и добави, че новоизградената сграда вече се руши.

През прозорците се вижда, че помещенията са празни, по стените е избила влага, има счупени плочки, облицовката е започнала да се разлепя, откраднато е осветително тяло, а пред медицинския пункт е обрасло и е неподдържано.

Живущите в квартала настояват да се намери лекар, който да практикува там, защото най-близкото здравно заведение се намира на повече от километър, в кв. „Овча купел”, до което достъпът е с автомобил или градски транспорт.

„Ние трябва да намерим начин да привлечем лекар тук. Най-малкото възрастните хора и майките с деца биха предпочели да идват в пункта, а не да ходят до най-близкото болнично заведение извън квартала”, добавя още Андонова и е уверена, че докторът, който се погрижи за тях ще има достатъчно пациенти.

Според кмета на район „Овча купел“ Христина Семерджиева, дълги години жителите на „Горна баня“ не са имали никакъв здравен център. Поради тази причина изградили такъв в квартала. През 2016 г. обявили конкурс за лекари, които да практикуват там. Но не се появил кандидат за наемане на помещението. Районът удължавал многократно процедурата, но без резултат. На конкурса от 2018 г.  все пак се появил наемател на помещението, което съдържа приемна, лекарски кабинет и санитарен възел, той обаче е заявил, че няма да предоставя здравни услуги. А районната администрация се принудила да даде помещението под наем, за да се стопанисва и поддържа. Журналистическата проверка обаче показва, че наемателят не изпълнява този ангажимент.

Причината според Семерджиева за нежеланието на практикуващите лекари да работят в „Горна баня” е в това, че те вече имат разработени практики и не желаят да се местят. Иначе, по думите й, условията, които общината предоставя за наемането на помещението са добри и достъпни. Наемът е 60 лв. на месец.  Семерджиева уверява, че продължават да търсят лекар и, ако жителите намерят медик, тя ще съдейства час по-скоро той да започне работа в медицинския пункт. 

Към статията във в. СЕГА
бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

За сметка на това има 4 зъболекарски кабинета в преустроени стаи на хотела, 5 кръчми(една от тях наскоро преустроиха в игрален дом) и една (доста прилична впрочем) закусвалня и 7-8 магазина/павилиона за цигари и алкохол.

Supertramp
снимка на Supertramp
Батката да разпореди на Ухиленото Лице на Мафията - веднага да хване някакъв доктор за ушите ! Побиват го в квартала , забиват един метален стълб в земята , вързват доктора със синджир ! Отпускат му се - компютър за връзка с НЗОК , касов апарат , ако слуша и не се дърпа на синджира - може една слушалка !?
Status Quo

Бочко ви купи аероплани да ви пазят от рушняците  и те пак недоволни  не може да му се угоди на тоз народ -  лекари  и здавеопазване искали а  утре и  за образоване ще писнат  а не видат че хибридните са на  всеки ъгъл - хайде холам глезотиии . 

 

kaily
снимка на kaily

Е и? 

В северозападна България стотици хиляди са без медицинска грижа и без транспорт до най-близката медицинска грижа.

В Горна Баня транспорт има.

Що не пишете за хората от селата на 100 км от най-близката медицинска грижа?

Едно говедо не предлага ли хеликоптери за придвижване на всеки един отделно взет болен?

ppipi7766

Любопитен начин да привлечеш лекар.

Някой по-нормални кметове дават на лекарите къщи без пари и какви ли не благини, а тук искат наем, макар и малък. 12 000 човека, че това си е един малък български град оставен на грижите на Бърза помощ.

 

SvSophia
снимка на SvSophia

И тия ли чакат на опашка да Му свалят правителството, или само го клатят?

 

Само обзелото ме омЪрзение ме спира да поровичкам, за да видя тия достойни столичани на кого преобладаващо  са гласували доверие да им решава всичките горнобански, че и общонационални  дела на последните местни и парламентарни избори.

сталкер пустиняк

А районната администрация се принудила да даде помещението под наем, за да се стопанисва и поддържа. Журналистическата проверка обаче показва, че наемателят не изпълнява този ангажимент.

 

Ами тарикат. За 60 лв. месечно си е доста изгодно. За това нежелание на администрацията да си върши работата трябва да бъде питана Семерджиева ли, каквото там калинка е.

За лекар - ясно е, че дори да има такъв, то той няма да може да свърши работата. Ще стои половин ден, колкото е на джипито нормата и ще си ходи. През останалото време, включително и през нощта, ще ходят до поликлиниката в ОК-2. В това не виждам проблем, особено, ако е само на 1 км. от Горна Баня. 

Предводител на ...

Що не пишете за хората от селата на 100 км от най-близката медицинска грижа?

Що лъжеш? Като за начало няма село в резервата, което да е на 100 км от областния си център. 

kaily
снимка на kaily

Аз с книжни философи отдавна не споря. Като не са 100, а са 70 и няма никакъв транспорт, с какво стигат болните и после с какво се връщат?

А, отворко?

Пресен случай, човек си чупи крак и го карат с кола до подобието на болница, откъдето с линейка на 70 км и повече. Там докато дойде докторът, докато това и онова и стане 1 часа през нощта. С такси обратно 100 лв. 

Толкова си запнат, че не мож се усетиш, що си не гледаш дръжките там на амфорите и не си мълчиш за останалото.

Предводител на ...

Щото лъжеш. Щото и 70 не са. Ма вместо да кажеш "десетки", ти фъргаш на масата 100. Щото едно такова фффаталистично, фффаща за гърлото направо.

kaily
снимка на kaily

Верно?

Я чукни гугъл със Стакевци.

Ако знаеш как се работи с гугъл де.

Предводител на ...

Стакевци до Видин са 67 км от горния край на селото. И сунце, не ме изпитвай на такива неща, особено след 12 сезона в Пседерци. ИзлъгА. Два пъти. Не е мой проблем.

Три пъти, впрочем, щом историята се развива у Стакевци. Щото сама ли ше си сметнеш разстоянието до Белоградчик, където познай какво има, или аз да ти го посоча?

kaily
снимка на kaily

лъжеш или толкова си можеш?

Има гугъл мапс, Стакевци Видин - 70,4 км

 

И ако не съм била ясна, отишли са първо с частна кола до Белоградчик, но там няма лекар, който да прави снимка, гипс и пр, затова с разтропана линейка са отишли до Видин.

Кое не разбра?

 

празнодумец си ти...

Предводител на ...

Ама разбира се, че няма ни рентген в Белоградчик, ни лекар, ни кой да гипсира.

И разбира се по един частен случай се обяснява, че на селищаТА в Северозапада най-близката им медицинска помощ (изобщо) е на 100 км. При положение, че от Стакевци до Белоградчик, в който има болница са 15-16 км.

А Стакевци - Видин никой не те кара да го вземаш по околовръстното. 

Предводител на ...

Моя близка падна и си изкълчи лакътя в Синеморец. Трябваше да иде в Бургас (80 км), където я гипсирали (груба грешка) и после 400 км до София, където една година рехабилитация я пооправи. Но не сме седнали да плачем за катастрофалната липса на медицинско обслужване в Бургаска област като цяло и Южното Черноморие в частност.

kaily
снимка на kaily

В Белоградчик НЯМА кой да гипсира.

Кое не разбра?

За счупен крак се ходи във Видин.

Приключих с теб.

Животът ми е прекалено къс да се занимавам с кукуригукудкудяк реплики

Предводител на ...

И онколог няма вероятно.

Лъжата ти, че хората в резервато имат медицинска грижа на не по-малко от 100 км от тях продължава да си е лъжа.

kaily
снимка на kaily

и не само това

нямат и превоз

москвичите по дворовете вече се изпотрошиха

такси стакевци видин и обратно е повече от пенсията на някои

торбаЛан

Най-близкият медицински пункт е на повече от километър и до него трябва да се ходи с градски транспорт

Бреййй... Тц тц тц... То верно, че софийските селяни са свикнали да ходят пеш до училище, болница и кръчма, ама пък да искаш да ти организират болница, щото най-близката била на две спирки на редовния градски транспорт...

mi6osp.

Нашата демокрация гарантира само изобилие на банани 

 

Кара Колю

"Нашата демокрация гарантира само изобилие на банани "

Нормално. Зависи от вида.

П.П. Пандите как ги хранят само с бамбукови филизи?

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Бреййй... Тц тц тц... То верно, че софийските селяни са свикнали да ходят пеш до училище, болница и кръчма, ама пък да искаш да ти организират болница, щото най-близката била на две спирки на редовния градски транспорт...

 

Не пише за болница (най-близката е Ортопедията между подлеза и разклона за Горна Баня), а за медицински пункт. Кварталът не само, че изолиран, но в него има и барем 3 хосписа за възрастни хора.

Тата-ра

Горна Баня беше селото преди Княжево нали когато влизаш в София ? Грозното Княжево с паветата и омърлушените хора по спирките , олющени стари сгради , хахавелници по улиците -това винаги ми прави впечатление когато влизам в София . Зяпам и по трамваите аджеба да видя що за птици живеят там Накачулили се един връз друг наблъскани като сърдини и трамвайчето се клати а от страни гледката е Хирошима и Нагазаки Трябва да го снимам на клип и да го пусна в тубата ...Та защо занимавате хората с новини за Горна Баня че нямало лекар, ми те са от хирошима и нагазаки на пет минути . Защо не пишете колко селца получават хляб веднъж седмично или въобще нямат лекар в радиус от 50 км ?