Quantcast
Голямото сърце на Борисов се отвори и за Лаура Кьовеши | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

24 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Голямото сърце на Борисов се отвори и за Лаура Кьовеши

Американски професор се прочу тези дни по света, че е измислил най-краткия тест за интелигентност, на който се провалят 83% от сравнително добре образованите хора. Тестът е от три въпроса и проверява елементарните математически способности в цифровата ера.

Но ето още по-кратък тест за интелигентност, който се състои от два въпроса: Борисов избра Цацаров за главен прокурор ("Ти си го избра"); Цацаров избра Гешев за следващ главен прокурор. Кой избра Гешев? 99.9% се провалят на теста, защото отговарят: "Борисов". А верният отговор е: Висшият съдебен съвет.

Втори въпрос. В КОРЕПЕР България гласува през февруари против Лаура Кьовеши за европейски прокурор. КОРЕПЕР се състои от постоянните представители на държавите в ЕС, назначени от правителствата. Кого подкрепя премиерът Бойко Борисов за европейски прокурор? 99.9% биха отговорили: всеки друг, но не и Лаура Кьовеши. Верният отговор е: Лаура Кьовеши.

"Тези задачи са прости, защото правилното им решаване е лесно разбираемо, ако бъде обяснено. Но за да се справи човек самостоятелно, трябва да се пребори с грешния вариант, който пръв идва на ум“, обяснява американският професор. Ако се възползваме от неговия анализ, можем да кажем, че и българинът, оставен да се справя самостоятелно в тъмната стаичка, обикновено избира грешния вариант, защото пръв му идва на ум. Това дава отговор защо три пъти гласува за Бойко Борисов да стане премиер, въпреки че преди това все се е провалял и не е довършвал мандата си. Очевидно е необходимо и обяснение за предстоящия избор на поредния български главен прокурор и на първия европейски главен прокурор.

 

Защо Борисов няма нищо общо с Гешев,

 

след като мнозина си мислят обратното, и защо подкрепя Лаура Кьовеши, въпреки че според широкото мнение би трябвало да е против нея?

На 20 юни 2013 г. след провален Консултативен съвет за национална сигурност при тогавашния президент Росен Плевнелиев падналият от власт Борисов се оплака пред струпали се журналисти в президентството: "Те са подготвили сценарий - да ме задържат и в ареста да ме убият. Само този човек (Пеевски) с риск на живота си пое този ангажимент... Това са готвели да направят и затова са тичали при главния прокурор (Цацаров) още в петък... Протестите (срещу избирането на Пеевски за шеф на ДАНС) обаче осуетиха сценариите". Цацаров пък веднага отвърна: "Ако е вярно, че има сценарий за задържането му и умъртвяването му в ареста, най-възпитаният начин, по който мога да отговоря, е, че меко казано това е нелепо".

Не беше толкова отдавна - минали са само шест години от момента, когато според Борисов отношенията му с Пеевски и Цацаров са били въпрос на живот и смърт. Въпреки че днес гравитира около тях, раните от лошите думи вероятно са оставили трайни белези. А между Цацаров и Пеевски хармонията е все така пълна. В обемистия обвинителен акт по делото за фалита на КТБ не се е намерило място дори за бележка под линия за името на Делян Пеевски, въпреки че той беше отглеждан "като син" на подсъдимия бивш шеф на банката Цветан Василев. За обяснение на това мистериозно изчезване Цацаров избута на предна линия верния си помощник Иван Гешев в качеството му на шеф на спецпрокуратурата и наблюдаващ прокурор по делото. На пресконференция миналото лято той каза как е изпаднал Пеевски от обвинителния акт:  "В това изложение го няма и г-н Путин, няма го и Обама, няма ги и много други хора... В хода на разследването не сме установили някакви неща, които да са свързани с г-н Пеевски и които да касаят описаната от мен схема, затова не сме го посочили в това изложение."

Вижда се, че

 

Цацаров обгрижва Пеевски, ползвайки услугите на Гешев

 

В този триъгълник Борисов отсъства и по-правилно е да се каже, че Гешев е избор за следващ главен прокурор на Пеевски (и инструкторите му), а не на Борисов. Но тъй като официално работата ще се свърши от Висшия съдебен съвет, може да се предположи, че той е продължение на духа на Пеевски. Философски това може да се определи като континуум между дух и материя. Борисов е само доказателство, че в сферата на големите числа (пари) времето и пространството се изкривяват и водят до съвпадение на интереси между възможни смъртни врагове.

А ето обяснението и на отговора на втория въпрос от теста за интелигентност. Вярно е, че на заседанието на 20 февруари на КОРЕПЕР ІІ (съкращение от френски: Comité des représentants permanents) българският представител е гласувал против румънката Лаура Кьовеши, която тогава се състезаваше с германец и французин, стигнали до финалния етап за пресяване на кандидатите за първи европейски прокурор. Но нито едно официално лице, включително и посланикът в Брюксел, не каза каква е позицията на България. Информацията дойде от чужди дипломати. По този начин Борисов остана да наблюдава процеса в укритие и си запази възможност за маневриране при промяна на обстановката.

След препитването на 26 февруари в Европарламента на тримата кандидати евродепутатите застанаха зад Кьовеши, а Съветът на ЕС (правителствата) хареса повече френския кандидат Жан-Франсоа Бонер, който декларира склонност да бъде както прокурор, така и дипломат, т.е. да прилага европейското право с политическа целесъобразност. Той дори отправи критика към Кьовеши в интервю за брюкселското издание "Политико", че прекалено много се фиксира върху политици, докато корупция има и в други сектори. Месец по-рано в интервю за същото издание тя представи ясно какво може: "Докато ръководех ДНА (антикорупционната прокуратура), всяка година се повдигаха обвинения към 1000 души, от които 900 биваха осъждани. Това бе модел за добри практики в Югоизточна Европа по отношение на корупцията на високо равнище." Но тъй като европейският прокурор ще се занимава само със злоупотребите с еврофондове, тя добави, че годишно е разследвала по 2000 такива случая. Това е статистика, с която френският кандидат не би могъл да се сравни.

Затова се появиха съобщения, че Жан-Франсоа Бонер е на път да се откаже и да получи за компенсация шефското място на финансовата прокуратура във Франция. Той отрече да си е приготвил бяло знаме, но на 19 юли румънският президент Клаус Йоханис пусна на сайта си съобщение, че френският президент Еманюел Макрон е решил да подкрепи румънката Кьовеши.

Да се върнем към Борисов, който до 21 юли бе в укритието си, но внезапно обяви пред Би Ти Ви чрез правителствената пресслужба, че подкрепя Кьовеши.

 

Какво доведе до обрата?

 

На 27 май втора съдебна инстанция потвърди присъдата от 3.5 години затвор на лидера на управляващите социалдемократи Ливиу Драгня. Ден по-рано те загубиха изборите за Европарламент. Възможно е това да е дало кураж на магистратите да приведат в действие присъдата над силния човек в Румъния, който бе заклет враг на Кьовеши, защото тя предизвика разследването срещу него. Той пък я преследваше до последно, включително и като кандидатка за европейски прокурор. Но след като влезе в затвора, всички обвинения срещу нея бяха снети като неоснователни, а забраната й да пътува в чужбина бе отменена като незаконна.

Румънската премиерка Виорика Дънчила, която бе протеже на Драгня, веднага се ориентира по новата посока на вятъра и обяви в отчета си пред Европарламента за румънското председателство на Съвета на ЕС, че страната се връща към борба с корупцията на високо равнище. Предния месец тя се отказа от спорните съдебни реформи, вдъхновявани от Ливиу Драгня. На Букурещ му остана да направи още една крачка, за да докаже на Брюксел, че къса с позорната си политика на борба срещу върховенството на закона. Да подкрепи румънката за високия европейски пост Дънчила направи уговорката, че ще изчака позицията на партията си. Заедно с това тя отново поиска Еврокомисията да сложи край на Механизма за сътрудничество и проверка, който държи под наблюдение Румъния и България вече 12 години.

Възникна ситуация, при която архивраговете на Кьовеши в родната й страна биха я подкрепили, докато

 

Борисов би останал в неудобната позиция

 

да продължи да изглежда съмишленик на затворника Ливиу Драгня. На следващия Европейски съвет, когато Румъния вече няма да се представлява от премиерката Дънчила, защото председателството й изтече, мястото ще заеме президентът Клаус Йоханис, който несъмнено е симпатизант на Кьовеши. Като се има предвид, че той вече се е разбрал с Макрон, Борисов би се чувствал като рак на бързей със съпротивата си срещу Кьовеши, която вече изглежда единствен кандидат.

Затова можем да очакваме, че ще пусне целия си чар и ще налети да прегръща и румънката, както обича да прави, когато се види натясно в международна среда. Да се надяваме, че няма да срещне взаимност, каквато е свикнал да получава от хора като Цацаров и Гешев. Защото, когато Кьовеши се заеме с някой казус, тия двамата няма да имат право да се намесват. Такива са правилата на новата европейска прокурорска служба, която ще заработи от догодина.

Към статията във в. СЕГА
Sine_metu

Първо теста :

1. Бейзболна бухалка и топка струват общо 1,10 долара. Колко струва топката, ако бухалката е по-скъпа от нея с 1 долар?

2. Пет машини изработват за пет минути пет изделия. Колко време ще е необходимо на 100 машини да изработят 100 изделия?

3. В езерото растат лилии. Броят им се удвоява всеки ден. За да запълнят цялото езеро им трябват 48 дни. За колко дни ще покрият половината езеро?

 

1. Топката е х, бухалката у. Уравненията са : х + у = 1,10; у - х = 1. Второто решаваме за х : - х = 1 - у, умножаваме по (- 1), получаваме за х = у - 1; заместваме х в първото : (у - 1) + у = 1,10; разкриваме скобите, прехвърляме : 2у = 2,10; у = 1,05. Сега заместваме у в първото : х + 1,05 = 1,10. Прехвърляме вдясно, извършваме действието и получаваме

х = 0,05

2. и 3. се решават горе- долу така. Елементарно.

 

Казвам го, за да не ми разправяте по- късно че не съм ви предупредил :

единственият човек на върха, който мисли за България, е Радев.

 

Узмете се у раце, най- сетне. 83%, 83, живее се.

Без съвест се не живее

Purple_Haze

?

торбаЛан

Не виждам защо е този пафос на доктора. Нали когато Кьовеши дойде, ще изкара всички далавери на Герб налице и Тиранът ке падне?

Sine_metu

Вт., 23/07/2019 - 21:07 (нов)

торбаЛан

Не виждам...

 

Нема лошо. 83% е приличен резултат. Дишай спокойно

 

Докторът само казва, че не Кьовеши ти е решението

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Не виждам защо е този пафос на доктора. Нали когато Кьовеши дойде, ще изкара всички далавери на Герб налице и Тиранът ке падне?

Европейската прокуратура има строго ограничен обхват на действие - усвоителството в големи размери. Сетне, европейската прокуратура неминуемо ще трябва да разчита на съдействиет на местните правораздавателни органи, да не говорим, че и в нея ще има национални представители . Българският беше излъчен от същите онези, които предлагат Гешев за главен прокурор.

Кьовеши, както - - общо казано "Брюксел" - не може да реши българските проблеми.

Sine_metu

За да не решиш, че те обиждам

 

Ще сметнеш ли една от другите задачки?

Ама за 10 минути, а не утре след консултации с некой третокласник

торбаЛан

Бонго, това се знаеше от самото начало. И затова не разбирам защо беше цялата тази врява кой за кого е, кой кого ще нарита и кой на кого ще спре фондовете. Кьовеши е само поредният еврочиновник, за когото е измислена високоплатена длъжност. Не съм чел статията на Светльо-другия-път, ама ако наистина сега казва, че решението не е в Кьовеши, то значи пак е преживял катарзис. Преди месец и нещо твърдеше, че Борисов ще направи всичко възможно (какви ли пък са му възможностите в тази посока?) Кьовеши да не бъде избрана на поста, защото ТЯ ще спре далаверите у нас. Въпреки че казаното от теб се знаеше още тогава.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Прочее ? за Терзиев

Sine_metu

Вт., 23/07/2019 - 21:34 (нов)

бонго-бонго

 

Но какво правим? Твоите, днес гледам, сънуват, че можели били да се преборят в София.

Така се борят 83% кръгли идиоти

Тогава?

 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Аз съм солидарен с Команча - даваме територията на Лидъл.

Sine_metu

Да се не мъчите повече с теста :

 

2. Пет машини изработват за пет минути пет изделия. Колко време ще е необходимо на 100 машини да изработят 100 изделия?

Готина задачка. Х е производителността на една машина. От първото условие : Х = 5 / 5 / 5 = 1/5 част от изделието за минута. 100 изделия се правят за 500 минути. 100 машини – за 5 минути.

 

3. В езерото растат лилии. Броят им се удвоява всеки ден. За да запълнят цялото езеро им трябват 48 дни. За колко дни ще покрият половината езеро?

Е тая верно е за най- кръглите от идиотите ? 48 / 2

Ад мин

За 2 съм съгласен, ама я пак за 3, молим ?

И за да не се мъчим, да опитаме с 47?

 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Е тая верно е за най- кръглите от идиотите ? 48 / 2

По-скоро 48-1 (крайният резултат без последното удвояване) ?

Sine_metu

Прави сте.

И аз понякога съм идиот. Например, през 2009 гласувах за Борисов

Sine_metu

И бонго, 17% умни е преувеличено, много щадящо предположение. Смятам, че не сме повече от 1%, нека да са 5.

Проверете се. Ето личната ми задачка за 5- те %

От точка А за точка Б потегля колоездач. Едновременно, от Б за А потегля друг, а пред него тръгва куче. Кучето, достигайки оня от А се обръща и бяга обратно, докато срещне Б- колоездача. После пак обръща към А и така си тича, докато се срещнат. Питането е : поставете каквито щете скорости на тримата и разстояние между А и Б и кажете колко километра ще измине кучето?

торбаЛан

Като гледам какви хора се самообявяват за най-висша прослойка, изобщо не се учудвам, че се оставят да ги управляват простаци.

А по задачата от теб, щом ще слагаме произволни скорости, то какво ще стане, ако кучето бяга по-бавно от колоездача и защо тормозиш животното?

Sine_metu

Добре, добре, виждам, че и ти имаш голямо сърце.

Нека не са колоездачи, а пешеходци. Влюбени. От село А и село Б. 7 километра. Момчето крачи с 4 км/час, момичето бере цветя с 3 км. Кучето тичка с 5 км, иначе няма да бяга между двамата и да ги пресреща.

Вече сещаш ли се?

Номерът е да зададеш правилния въпрос. Колко време ще бяга кучето?

Влюбените ще се срещнат след 1 час, значи кутрето ще пробяга 5 км и ще седне с тях да им се радва.

Sine_metu

Вт., 23/07/2019 - 23:13 (нов)

бонго-бонго

Аз съм солидарен с Команча - даваме територията на Лидъл.

 

Само не на тях. Тия са расисти и в червата. Да си видял един циганин в магазините им? Не помня даже купувачи

Invisible

     "Тия са расисти и в червата."

 

   Също като почти всички българи.

   Освен няколкото форумци, които имат приятели цигани.

 

Traktor1

Те тия форумци също са цигани,а за расизма не е хубаво да съдиш по себе си,българско-хелзинкско тролче 

Тринити

Негова Милост тайно е влюбен в Лаура.Дали ще постигне успех? Чувствата Му ще бъдат ли споделени(дано двамцата не се окажат дядо и внучка)?Ще и подари ли хасиенда в Барцилона?Може пък и най-накрая да се появят едни "женски гащи" в дома Му.Надяваме се всичко това да разберем в следващите епизоди.

п.с. Предвид участието в сериала на румънка,следва същият да бъде обявен за латински.Съобразно индоевропейското езикознание.

дъртреалист

Друга причина за Бойко да се примири с Лаура е, че местния кадър на европрокуратурата ще се посочва пак от  ДПС.

Тарикатското статукво така си е измислило да се измъкне от опасността...

Аз ако съм на ЛАура, ще искам помощник представителя да се избира ОТ НЕЯ с конкурс...

sube
снимка на sube

Според Владо Береану, който снощи беше при Кулезич, Лаура Кьовеши ще има право да откаже предложените й прокурори от българска страна. Така че все пак ще има контрол върху избора.