Quantcast
Радиацията на Маршаловите острови е 1000 пъти повече от Чернобил | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

10 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Радиацията на Маршаловите острови е 1000 пъти повече от Чернобил

Радиацията на част от Маршаловите острови, където САЩ са провеждали ядрени опити през 50-те години на миналия век, надвишава нивата, измерени в Чернобил, Украйна, и Фукушима, Япония. Това е установило изследване на екип учени от Колумбийския университет, публикувано в изданието на Националната академия на науките на САЩ и цитирано от американски и световни медии.

Проби от почва, взети от четири от островите в Тихия океан, съдържат радиационни нива, които са "значително" по-високи от тези, открити в района на двете най-тежки ядрени аварии в историята - в СССР и Япония. На един от островите е установено, че концентрациите на радиоактивни частици са 1000 пъти над тези в Чернобил и Фукушима. И четирите острова в момента са ненаселени, като на три от тях - Бикини, Енджеби и Рунит, са правени ядрени изпитания в периода 1946-1958 г. Изследвания са правени и на о. Наен, с площ по-малко от един ар, в атола Ронгелап, който е на повече от 150 км от атола Бикини. Там е открит плутоний-238, който обикновено се свързва с ядрени отпадъци. На острова обаче официално не е правено хранилище за ядрени отпадъци. Единственото друго място, където е засечен този изотоп, е на о. Рунит, където САЩ са складирали ядрени отпадъци и хранилището е покрито с бетонен купол.

Американското правителство извърши 67 ядрени изпитания в южната част на Тихия океан между 1946 и 1958 г. по време на ранната надпревара във въоръжаването със Съветския съюз. Изпитанията са оставили следа от ядрено замърсяване на 21 острова, намиращи се приблизително по средата между Хавай и Австралия.

На атола Бикини са направени повече от тестовете от операция "Кръстовища" и операция "Замък" съответно през 1946 и 1954 година. Първата e определяна като "първата в света ядрена катастрофа", докато втората доведе до експлозия, 1000 пъти по-мощна от експлозиите, предизвикани от бомбите, хвърлени над Хирошима и Нагасаки по време на Втората световна война. Жителите на атола Бикини са били изселени на съседния атол Ронгерик, където обаче почвата не е плодородна и хората преживяват трудно. Правителството на САЩ им е обещало, че ще могат да се върнат в Бикини, след като стане безопасно да го сторят. През 1968 г. част от тях се завръщат, но няколко години по-късно островът отново е евакуиран, след като учени установяват, че радиацията е проникнала в хранителната верига. В момента на атола работят малко хора, които са помощен персонал на обекти на правителствата на САЩ и на Маршаловите острови.

Към статията във в. СЕГА
тошогошев

Еее то всеки знае че оная радияция там не е въобще същата като чернобилската 

тошогошев

Тая дето е на снимката е агентка на Путин казва се Ивана

SvSophia
снимка на SvSophia

Холиуудски сериал “Маршалови острови” кога да очакваме?

А “Фукушима”?

И дали изобщо? ?

Purple_Haze

Почему бы не снять сериал про бардак на Фукусиме?

https://masterok.livejournal.com/5384181.html

Ето защо:

"По факту три реактора взорвалось, еще три расплавилось. В общем уничтожено 6 реакторов (шесть Чернобылей). В Чернобыле был уничтожен всего один. Чернобыль это мелкие неприятности в сравнении с Фукусимой. Саркофага там нет и посей день. Саркофаг построят, только к середине 21 века. Хотя в СССР саркофаг смогли построить за пол года.

mi6osp.

Радиацията , причинена от САЩ, е полезна, нали?

Даже не е радиоактивна - виж Фукушима- пет Чернобила до тук и още стотина- двеста в бъдеще.

Purple_Haze

Карта заражения Тихого океана.

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/175411/pub_5cba124f97468800b3761417_5cbc7a0b7222d000b33d8758/scale_2400

 

«Фукусима» пострашнее Чернобыля?

https://zen.yandex.ru/media/yamayka/fukusima-stala-strashnee-chernobylia-5cba124f97468800b3761417

 

mamut

 освен Чернобил и Фукушима и съществува и трета голяма авария - АЕЦ "Три майл айлънд" намираща се в САЩ и е първата по време техногенна катастрофа на АЕЦ. Май си бяха стопили реактора при аварията.

Бург Гаски

А сериал за АЕЦ "Три майл айлънд" от ВВС кога? Само питам!

mi6osp.

При авариятя в АЕЦ "Три майл айлънд" активната зона на един реактор частично се разтапя, но остава в реактора.

Изпускат радиоактива вода от охлаждащата система в близката река.

Течът на радиоактивни материали е спрян.

При аварията  в АЕЦ "Чернобил" се взривява и запалва един реактор и изпуска в атмосферата радиоактивен облак газове и твърди частици.

Течът на радиоактивни материали е спрян.

При аварията  в АЕЦ "Фукушима"  активните зони на два реактора  се разтапят напълно , прогарят защитните кожуси и потъват надолу, замърсявайки с радиоактивност подземните води и отделящите се газове.

За капак се взривява и трети реактор, без стапяне.

Течът на радиоактивните материали от стопените реактори не може да бъде ограничен.

Опитът да спрат потъването на разтопените активни зони чрез охлаждане със замразяване под тях не свърши работа.

В момента замърсяването на Тихия океан чрез радиоактивни води, получени при охлаждането, е сравнимо с това при ядрените опити преди забраната им, а радиоактивните газове достигнаха Ирландия.

И това замърсяване се очертава да продължи векове.