Quantcast
Изтребителите пробиват бюджета | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

10 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Изтребителите пробиват бюджета

Сделката за придобиване на многоцелеви изтребители F-16, одобрена от правителството, отваря вратата за предстоящи големи бюджетни разходи. Това e свързано с факта, че страната се отказа от разсрочено плащане и в по-широк смисъл – на особеностите на бюджетното планиране. Правителството обсъди и прие на извънредно заседание в понеделник актуализация на Закона за държавния бюджет заради покупката на самолетите на стойност 2.1 млрд. лева. 

Вниманието бе привлечено и от това, че след дълго въздържание Министерството на финансите в рамките на седмици обяви два аукциона за дългосрочни ДЦК. След като пласира дълг за 300 млн. лева през юни, сега хазната се обръща към пазарите с предложение за 20-годишни книжа на стойност 200 млн. лева. И тази емисия вероятно е свързана с изтребителите. Инвеститорите, разбира се, нямат нищо против – особено банките, за които ДЦК в евро вече са с по-високо рисково тегло, а поради политиката на МФ от последните години левовите ДЦК са много дефицитни.

За данъкоплатците

 

новината за нов дълг при наличие на 3 млрд. лв. бюджетен излишък

 

може да е объркваща. Но трябва да си даваме сметка, че този излишък в голямата си част е временен и се дължи на факта, че бюджетните приходи са съсредоточени през първата половина на годината, а разходите – през втората. Освен това е важно да припомним, че правителството емитира нов дълг, за да посрещне падежите на стария (главно през януари).

Актуализацията сама по себе си не е повод за безпокойство – един голям разход ще бъде направен по-рано от предвиденото и изглежда, че държавата може да си го позволи. Но в бюджета за 2019 г. заложените военни разходи са единствено 131 млн. лева за основна бойна техника. В средносрочната прогноза бяха предвидени разходи за разсрочено плащане на новите бойни самолети, но за следващи години  – 150 млн. лева през 2020 г. и 250 млн. лева през 2021 г. Еднократното предплащане на самолетите през 2019 г.  изисква да се направи съответния запис в закона дори правителството да разполага с парите.

Но ако правителството не разполага с парите, това не е само технически въпрос. То трябва да увеличи дълга и да следи за изпълнението на бюджетните параметри.

На този етап МФ не е представило достатъчна информация за планираната актуализация на бюджета. В интервю за Радио "Фокус" финансовият министър Владислав Горанов посочва, че бюджетният дефицит ще достигне 2% от БВП заради покупката на изтребителите. Той вероятно има предвид дефицита по консолидираната програма на касова основа. В сегашния бюджет е заложено отрицателно салдо от 0.5%, или 600 млн. лева. Тоест приносът на покупката на F-16 за дефицита e около 1.8 млрд. лева, а около 300 млн. лева (разликата до 2.1 млрд. лева, колкото ще струват самолетите) ще бъдат осигурени от преструктуриране на разходите. 

Този допълнителен дефицит

 

може да се окаже проблемен по две причини

 

Той няма да позволи на кабинета да поеме допълнителни разходи, ако това се наложи предвид уязвимостите в някои сектори. Освен това ще сведе фискалния резерв близо до малко над 5 млрд. лева, което е близо да минимума. (Част от този резерв, например Сребърния фонд, е неприкосновен). Именно за да избегне това,  финансовото министерство набира още средства чрез нови ДЦК. Законът позволява МФ да обяви емисии за още 500 млн. лева, а може би и повече - ако се актуализира и текстът, който слага таван от 1 млрд. лева на новите емисии държавен дълг. Финансовото министерство уверява, че таванът няма да се пипа. Засега.

По-сериозният проблем е свързан с това, че 2% бюджетен дефицит може да се окаже

 

достатъчен, за да се наруши Маастрихтският критерий

 

Това е така, тъй като този критерий не се отнася до показателя, изчисляван на касова основа, който се залага в бюджета, а до дефицита на сектор "Държавно управление", който е на начислена база. През последните години МФ се изхитри да изважда пари от излишъка за разходи през следващи периоди, например заделяйки ги по специални сметки. Така бе с двата милиарда по програмата за саниране, както и със строителството на АМ “Хемус”. Това се признаваше за разход на касова основа (парите са излезли от сметката), но не и на начислена. Затова през миналата година излишъкът по европейска методология (Маастрихтски критерий) бе 2%, докато на касова основа той бе почти нула. Разходите за строителство на АМ “Хемус” (1.3 млрд. лева) ще се признаят, когато наистина имаме строителство, а това означава през настоящата и следващите години. Този своеобразен бумеранг може да влоши позицията на България при изготвянето на следващия Конвергентен доклад през 2020 г.

 

Към статията във в. СЕГА
protor

Една година ще устискаме, ама пък ще си имаме самолетчета. Неруски! ?

Purple_Haze

СЕКРЕТНИЯТ ПЛАН НА САЩ ЗА СТРОЕЖ НА ЯДРЕН СКЛАД ВЪВ БЪЛГАРИЯ И СДЕЛКАТА ЗА F-16. КАКВО НЕ ЗНАЕМ?

https://bgr.news-front.info/2019/07/17/sekretniyat-plan-na-sashh-za-stroezh-na-yadren-sklad-vv-blgariya-i-sdelkata-za-f-16-kakvo-ne-znaem/

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

ама пък ще си имаме самолетчета. Неруски! 

 

Тва "неруски" трябва да е някакво много тежко заболяване. Руски самолетчета не участваха в конкурса. Европейски бяха. Повтарям - европейски! Произвеждани в държави членки на ЕС, от който ние яко цоцаме. Но и този конкурс се оказа пунта мара, след като управляващите затаковаха и предишния.

Тия с горното заболяване да си набият тези факти в главите, дип че току се тупат в гърдите кви са европейци.

protor

Решетниковият кандидат така беше нагласил уйдурмата с шведските самолети, че трябваше да продължим да поддържаме таралясниците СУ-25. Щото грипените бяха планирани без възможност за наземни удари. Скоро ще изхвърлим окончателно съветския хлам, а на вас ви остава да си дерете рубашките от бяс. Че и еврогейския съюз залюбиха от зор... ? ? ?

Purple_Haze

Невероятно невежество:

 Су-25 е щурмовик. Самолетът е предназначен за непосредствена поддръжка на съхопътните войски над бойното поле.

SAAB JAS 39 „Gripen“ („Грифон“) е многоцелеви изтребител.

F-16 „Fighting Falcon“ („боен сокол“) е многоцелеви изтребител за завоюване на въздушно превъзходство.

 

Един друг невежа, но заместник-министър генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов по кабеларките непрекъснато наричаше F-16 "целеви изстребител"?!?

 

Ivan Bangov

 

potor

 

Щото грипените бяха планирани без възможност за наземни удари. Скоро ще изхвърлим окончателно съветския хлам, а на вас ви остава да си дерете рубашките от бяс. Че и еврогейския съюз залюбиха от зор...

 

Е как пък с били планирани без вгъзможност за наземни удари. Кои самолети са такива. Да не се оказат СУ -25  по-добри от F-четата. Като махнем СУ-25-тиците   ще останем с 8 самолета всичко на всичко.. Сегашните Fчета ще бъдат без възможност за всякакви удари,  защото хем плащаме скъпо, хем не на разсрочено изплащане, хем са без бойно оборудване, хем не се знае какви са.  Нали един МИГ-21 на Индия свали един F-16 на Паакистан.

Ако сме умни и Бай Унуй има топки ще вземем най- модерния самолет в света СУ-57. Ще ни излезе хем по-евтино, хем ще имаме супер самолети. 

Mickele

Да, анализът на econimix.bg е твърде добър, но чисто фискално. А я си представете, тъй като данните са с десет годишна давност, че утре при "втория транш" излязат  и сумите, които НАП не е събрал от ДДС или е опростил. Говори се за милярди годишно. Излезе информация кои са фирмите с тези индулгенции и с кого са свързани. Повтарям се, но винаги минавайки покрай пазара "Илиенци" в ушите ми звучи познатото "фактури, фактури"...

protor

Грипените умишлено бяха поръчани без възможност за нанасяне на удари по наземни цели. Ефките се справят отлично с тая задача, така стават и по-скъпички,  в последните години се използват предимно за това - с тях изтребиха ИД в Ирак и Сирия, с тях Израел редовно разбомбва иранците в Сирия. МиГ-21 сваля Ф-16 само в алтернативната русофилска вселена. В реалния свят Индия спешно поръча ракети "въздух-въздух" за руските си самолети от Израел, защото се оказа, че обсегът на ракетите им е наполовина на заявения от производителя и съветските им боклуци не могат дори да припарят до пакистанските самолети. Както казах, за вас остава дрането на рубашки и дрънкането на балалайки.

Sapienti_sat

Това не е за под тази статия. Я си виж листчето!