Quantcast
Шепа партийци избират следващия премиер на Великобритания | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

16 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Шепа партийци избират следващия премиер на Великобритания

Следващият премиер на Великобритания ще управлява страна с население от 66 млн. души, но хората, които ще определят кой ще заеме длъжността, са точно 165 000. Звучи странно, но е факт.

Когато Тереза Мей подаде оставка през май заради провала с прокарването на сделката за Брекзит през парламента, тя напусна поста си на лидер на Консервативната партия. В резултат на това започна надпревара кой да заеме мястото й начело на консерваторите - решение, което е изцяло в ръцете на членовете на партията. Избирателите в партията представляват по-малко от  процент от общия брой британски гласоподаватели, които са 46 млн. души. Решението им обаче засяга цялото население на Великобритания. Като лидер на управляващата партия победителят в партийната надпревара автоматично ще наследи Тереза Мей и като министър-председател.

И така -

 

кои са тези избиратели?

 

На теория това са редовно плащащите членския си внос членове на Консервативната партия. По-задълбочен поглед показва, че това е група от белокожи, възрастни, предимно мъже, които са по-богати от останалата част от населението. Но вероятно най-голямата разлика със сънародниците им е по една ключова в наше време тема - Брекзит. Членовете на партията на торите са решени Брекзит да се състои до края на октомври независимо дали Великобритания ще излезе от ЕС със сделка или без. И за разлика от останалите граждани на страната повечето от тях искат това да се случи на възможно най-ниска, ако изобщо се плаща някаква цена. Мнозинството от британското общество гледа на сценария без сделка - при който страната напуска общността без споразумение по ключови въпроси като мита, граничен контрол, фармацевтични регулации - и на неговото влияние върху икономиката на страната като на лош вариант.

За да се разбере позицията на торите, е добре да се вгледаме в членовете на партията. Макар 42.3% от британския електорат да е гласувал за консерваторите на последните общи избори, членската маса на партията е значително по-малка. Приблизително 165 000 души са редовни членове на партията, които имат партийни книжки и плащат годишен членски внос от 25 лири стерлинги. (За сравнение - опозиционната Лейбъристка партия има повече от половин милион членове, които плащат годишен членски внос от 51 лири стерлинги. Либералдемократите са около 105 000 души и плащат годишен членски внос в размер на 36 лири стерлинги.)

"Тези членове

 

не са особено представителни за британското общество

 

в XXI век", казва Тим Бейл, преподавател по политика в Университета "Куин Мери" в Лондон. Той отбелязва например, че 97% от членовете на торите се самоопределят като бели в ярък контраст с цялостното население на страната, а 15% имат в потеклото си представител на етническо малцинство.

Различията не спират само до многообразието. Според проекта "Партийни членове" - изследователска инициатива на най-големите британски партии, членовете на Консервативната партия са по-възрастни хора. Средната им възраст е 57 г., което е

 

доста над средната възраст

 

в британското общество - 40 г. Макар че няма особена разлика с членската маса на останалите партии - членовете на Лейбъристката партия са средно на 53 г., а либералдемократите - на 52 г. средно. Торите са предимно мъже - седем от 10 членове, като в парламента тази тенденция е още по-задълбочена - там едва 21% от депутатите тори са жени. Макар че партията е единствената, която е избирала жени да я ръководят - Маргарет Тачър и Тереза Мей.

42% от консерваторите са завършили университет, което е под средното за всички партии - 51%, но е на средното ниво за избирателите на Острова. Като цяло членовете на консерваторите са концентрирани предимно в икономически по-проспериращите части на страната като южната част на Англия и са предимно от частния сектор.

Но вероятно най-ярката разлика между торите и останалата част от британския електорат е

 

отношението към Брекзит

 

Средният тори иска Великобритания да напусне ЕС възможно най-скоро, като повече от половината са готови да приемат, че това ще навреди сериозно на икономиката и може да се стигне до разпад на съюза със Северна Ирландия и Шотландия - забележителна позиция от страна на членове на партията, която се нарича официално Консервативна и Юнионистка партия. Докато 28% от цялото население на страната подкрепя напускане на ЕС без споразумение, неотдавнашно проучване на YouGov установи, че мнозинството от консерваторите биха подкрепили изход без сделка. Повече от половината от торите, участвали в допитване, казват, че биха гласували за нов партиен лидер на базата единствено на позицията на кандидата по Брекзит.

Обичайно визията на една партия за страната не е толкова важна, доколкото изборите във Великобритания рядко се решават от членовете само на една политическа група. На теория човекът, който става премиер, се избира на избори и лидерът на партията, успяла да получи най-много депутатски места, се настанява на "Даунинг стрийт" 10. В съвременната британска история обаче има примери на премиери, които

 

управляват, без да са спечелили избори

 

- самата Тереза Мей замени така Дейвид Камерън през 2016 г., а Гордън Браун пое управлението от Тони Блеър през 2007 г.

И в двата случая обаче партийните депутати - представляващи всички избирателни райони, избраха новия лидер на управляващата партия и съответно премиера на страната. Сега за пръв път членовете на една партия ще решат кой е победителят. Промени в уставите и на лейбъристи, и на тори през последните години дадоха на членовете на партиите по-силна дума в избора на нов лидер.

Така Великобритания стигна до този кръстопът - оставката на Мей предизвика надпревара за лидерския пост, в който консервативните членове на парламента редуцираха списъка от 13 кандидати до двама - Борис Джонсън и Джеръми Хънт. "Проблемът възниква, когато лидерската надпревара се състои в управляващата партия и следователно лидерът става премиер. Не е случайно, че това се случва за пръв път", коментира Бейл. 

Фактът, че много малка част от населението ще определи новия премиер на страната е причина да се появят предложения за промяна в правилата за избор на партийни лидери. "Грубо казано, Консервативната партия днес е партия на стари богати хора", казва Ник Боулс, бивш депутат от торите, който напусна партията м.г. и сега е независим депутат. Мнозина споделят неговото мнение, че е време за промяна.

Към статията във в. СЕГА
бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Грубо казано, Консервативната партия днес е партия на стари богати хора

И затова е Консервативна. Ако беха млади и бедни, щеше да е неква друга. Важният въпрос е дали тая партия се ползва с доверието на хората и дали те гласуват за нея. 

Казуса
снимка на Казуса

Пак белият, небеден, немлад мъж е виновен. А, да - и Путин.

сталкер пустиняк

По-задълбочен поглед показва, че това е група от белокожи, възрастни, предимно мъже, които са по-богати от останалата част от населението.

 

Много прозира на авторката Ясмин Серхан желанието и да каже, че са расисти, шовинисти и робовладелци, ама не и стиска.

ЗИП
снимка на ЗИП

Мноо е "cool" некой от Африка или Азия да учи британците как да си управляват държавата.

 

:)

 

Щом богатите англичани са решили, че е о-добре да са вън от ЕС значи така ще стане. Явно за тях това е по-важно отколкото некво единение с   шотландците.

 

Пък и кат гледам географията нещо не мога да си представя как Шотландия ще се отдели ако Англия реши, че няма да я пусне ?

 

Но пък нищо чудно ингилизите да пуснат шотландците доброволно . За Англия  територията не е "фетиш". Те си имат "огромна  кукловодска паяжина" и пак ще управляват Шотландия дори тя формално да се води независима....

 

:)

Mickele

За Англия  територията не е "фетиш". Те си имат "огромна  кукловодска паяжина" и пак ще управляват Шотландия дори тя формално да се води независима....

Абсолютно ! И нека да сме на ясно, някъде откъм 1700 г, КОРОНАТА, а не правителства,  богатите или бедните англичани казват какво да се прави в "империята". И ЗИП-ът е прав, освен "огромна кукловодска паяжина" /масоните/ тя, КОРОНАТА има съвършенно разработената система за социално влияние и управление на света. Може да не ни харесва, /на Тръмп например, ама никак не му харесва/ но не мога да си представя хаоса, ако тази система изведнъж се срине без да има нещо което да я замести. Е, плащаме им за това, всички им плащаме и не малко, но може би за сега все още си струва. Е, може и да не съм прав...

IvanM

Няколко неточности, изискващи уточнение.

 

Той отбелязва например, че 97% от членовете на торите се самоопределят като бели в ярък контраст с цялостното население на страната

 

Това не е вярно. Според статистиката през 2011 87.1% от населението на ОК е бяло. Това, което се вижда в Лондон не е състоянието в страната.

 

За Англия  територията не е "фетиш".

 

Затова са водили безброй кървави войни. Защото не са искали, ама никаква, територия. Ония 25% от земната суша са дошли от дядо Коледа.

 

Абсолютно ! И нека да сме на ясно, някъде откъм 1700 г, КОРОНАТА, а не правителства,  богатите или бедните англичани казват какво да се прави в "империята".

 

Поинтересувай се, що са това "Монарх/Суверен", "Корона" и "Правителство" в политическата система ма ОК и тогаз пиши небивалици. Джокер - "Короната" не е Краля/Кралицата. При това, таман от около 1700 г.  Преди 1648 г. е друго.

Mickele

IvanM, ако искаш да ме убедиш, че Нейно Величество "Монарх/Суверен" , ерго "Короната" в момента просто си седи и наблюдава безпристрастно случващото се определено ще ти бъде трудно. Решението за Брекзит не е на народа на Великобритания. Това решение е или на НВ или на ЕС, по-скоро второто. Великобритания е с такова държавно устройство, което не позволява пропуски и отклоняване от глобалната и стратегия и политика. А тази стратегия е да управлява света без той светът да го разбират и усеща.

Но нещата се променят, дори и за НВ. Русия с Путин вече не е това, което беше, САЩ с Тръмп вече не е това, което беше. 

А ти много ясно прозираш през коментара си. Не поучавай другите, а се опитай да анализираш процесите, а не да бъдеш апологет на отминаващото си. От такива защитници като теб Короната само губи. На нея не са и нужни защитници на нея и е нужна откритост и ясното в действията, ако иска да съхрани водещата си роля, просто защото друга такава институция и структура в света все още НЯМА. 

P.S. И по-често подлагай нещата на съмнение...

http://biacg.com/index.php/2017-05-23-12-23-39/item/135-сащ-и-великобритания-за-кого-бе-празното-гърне

IvanM

Нейно Величество "Монарх/Суверен" , ерго "Короната"

 

Само това изречение ми бе достатъчно. А статията е чудна теория на Конспирацията.

 

Това решение е или на НВ или на ЕС, по-скоро второто

 

И ЕС ли се управлява от Короната? Не вярвам. Короната по-скоро иска да напусне ЕС. А какво Мисли НВ, никой не знае. Не е прието тя да се изказва по политически теми. Но през 2017 година направи жест при откриването на Парламента.

 

друга такава институция и структура в света все още НЯМА

 

Няма, разбира се. ОК е само едно. Естествено, че е единствено

 

апологет на отминаващото си.

 

Отминаващото си е идеята, че ОК управлява тайно света. Тя не е съвсем вярна, изначално, но си е отминала окончателно преди около 70 години. А началото на отминаването е от по-преди.

 

 

Mickele

И ЕС ли се управлява от Короната? Не вярвам. Короната по-скоро иска да напусне ЕС.

Короната се опита да управлява ЕС, но не и се получи /виж. http://biacg.com/index.php/2017-05-23-12-23-39/item/96-brexit / Първоначално и аз мислех, че решението за напускането е нейно. Но в последствие предположих, че това излизане е за да не бъде унижена от ЕС и да бъде изгонена. На европейските бюрократи им омръзнаха обструкциите, както ти пишеш на ОК, макар, че аз бих фиксирал Общност на нациите. И ако ти прави впечатление в ЕС се заражда нов център за влияние в управлението, който няма нищо общо с ЕС, ЕК и ЕП. Кой кого назначава и с какви задачи... Юнкер, Урсула всички са патие маше, както и правителството на НВ. ОК загуби и ЕС и САЩ. Ако са умни ще се закачат за американците, но вече в съвсем ново качество, защото Тръмп не е лесен, а и в САЩ явно вече има изграден нов управленски център който стои зад Тръмп. И девизът им не е да "бъдат отново велики", а Ситито и ФЕД да престанат да им източват печалбите. Та така. В интерес на истината винаги съм уважавал способните и практичните и винаги ми е било малко жал за тях, когато не могат да се удържат на позициите си. Но времето е такова, винаги се намира по един Джокович, който ги бие на техен терен.

Иначе нищо лично :)

IvanM

Ако са умни ще се закачат за американците, но вече в съвсем ново качество,

 

Че то тяхното качество си е ново и подчинено, откакто Рузвелт си е бил поставил за цел да разсипе Империята. И успя.

А Общността на Нациите е препълнена със суверенни страни и Британия там не може да се разпорежда (както би ѝ се искало). Миналата година се наложи НВ смирено да им се помоли за синчето си.

За масоните, техните "козни", "заговори" и прочия шашкънии хич няма и да ся напъвам да споря. Там Милчо Миланов е експерт с най-правилното мнение.

 

Но в последствие предположих, че това излизане е за да не бъде унижена от ЕС и да бъде изгонена.

 

Изгонване не е предвидено в Лисабонският договор и няма как да стане.

Mickele

Че то тяхното качество си е ново и подчинено, откакто Рузвелт си е бил поставил за цел да разсипе Империята. И успя.

Поставил за цел, но не е успял... и Кенеди не успя. Ще успее Тръмп, ако отнеме правата на частната ФЕД да печатат долари и вкара в обръщение някоя не толкова волатилна крипто валута, като например Тетер. Тогава наистина край с Империята, финансовата. И това много добре го знаят на острова.  

А що се отнася до масоните, парадоксалното е, че май те ще бъдат първите, които ще се "извъртят" при промяна на обстоятелствата. Естествено, всеки има право на личен избор и в живота си, но би било добре всеки да може да взема самостоятелно решенията си и да носи отговорността за тях. При масоните за съжаление съществува т.н. split personality, която определено им пречи да бъдат наистина лоялни. Но това си е техен проблем. 

IvanM

Именно Рузвелт съсипва Британската Империя, която прекратява, де юре, съществуването си през 1948 г. САЩ успяват да разтурят глобалното присъствие на ОК, взимайки ключови британски опорни пунктове в  замяна на дълговете им от военни доставки. След туй Айк ги дозакла по време на Суецката криза. ФЕД са съсвем друга история. Там британците имат нищо общо. Може да им се иска, ама нямат. А колко Ситито е могъщо, видяхме през деведесетте, когато един само Сорос катурна паунда в свой интерес.

Днес има достатъчно суверенни страни, та ОК да управлява.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Именно Рузвелт съсипва Британската Империя, която прекратява, де юре, съществуването си през 1948 г.

? Това е резултат от капитулацията на Чърчил пред Рузвелт в 1941 и подписването на Атлантическата харта. Великобритания е принудена да допусне свободна търговия с колониите и и да признае правото на самоопределение.

Малцина по нашите географски ширини осъзнават ролята на САЩ и конкретно на Рузвелт за демонтирането на старата колониална система. Също така малцина разбират защо част от британския елит, чието лице е напр. лорд Халифакс , е склонен на компромис с Хитлер , а това е точно за да запазят империята. И до днес има (предимно консервативни) публицисти, които твърдят, че започвайки и продължавайки войната срещу Германия, след разгрома на Полша Великобритания е направила погрешен избор. 

Mickele

ФЕД са съсвем друга история. Там британците имат нищо общо.

Е, съгласен съм с това ти твърдение. Можеш да ми опонираш, като кажеш, че това е просто печатна грешка, но тази грешка издава начина ти на мислене и вътрешното ти убеждение.

Бъди здрав IvanM, приятно ми беше!

ЗИП
снимка на ЗИП

Язе пък подозирам, че чичко Ротшийлд е решил да даде ЕС на Франция а на Великобритания да върне "англосферата".

 

Да видим кфо ще излезе....

 

:))

 

Апропо Великобритания виртуозно се включи в "иранската афера". Типично по британски.

 

ББС са допуснати да правят репортажи от  Иран, дори от бившето американско посолство, Англия казва, че ще пусне задържания танкер и иска да се запази ядрената сделка.

 

А пък Мей, Джонсън и Хънт синхронно се нахвърлиха върху  Тръмп и почти го обвиниха в "расизъм"......

 

:)