facebook
twitter

Вие сте тук

4 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Бурята Бари в САЩ се укроти до тропическа депресия

Тропическата буря Бари, която в събота достигна силата на ураган от I степен в щата Луизиана, вече отслабна до тропическа депресия. Въпреки това има отправени предупреждения от страна на метеоролозите за проливни дъждове, наводнения и торнада.

Категорията на бурята бе официално намалена от Националният център за ураганите в Маями, след като максималната скорост на вятъра на Бари е намаляла до 55 км/ч. Първоначално стихията връхлетя Луизиана и част от Ню Орлийнс със скорост на вятъра от 120 км/ч.

В момента, макар и със сравнително намалена мощ, Бари все още се намира на територията на САЩ, като се очаква да засегне и щата Арканзас.

Към статията във в. СЕГА
duzov2

Тая тропическа депресия ново заболяване ли е? Щото за тропическа треска сички сме чували, но за депресия - за първи път. 

 

Да и дадат антидепресанти или пък да я пратят на психоаналитик, та белким се засили. ?

pehota

вече отслабна до тропическа депресия

 

Редакторът не го ли хваща депресия като пуска подобни простотии?

Звън®
снимка на Звън®

В метеорологията има термин депресия. С него се означава област със сравнително ниско атмосферно налягане. А тропическата депресия е област с понижено налягане в тропиците със сила на вятъра по-голяма от 6 бала по  Бофорт (27 възли), обикновено с един затворен изобар. Само малка част от тропическите депресии се превръщат в циклони.

 

Интересно би било медицината и метеорологията да използват едни и същи термини. Например, марсилската треска представлява остро инфекциозно заболяване, причинено от Рикетсия конори. Но в метеорологията тя е ураган от първа стерен според скалата на Сафир-Симпсън.

 

Бенгелското течение пък, според метеорологията,  е течение в южната част на Атлантическия океан. А според медицината това е венерическо заболяване, причинено от цитомегаловирус.