facebook
twitter

Вие сте тук

33 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Ядрото на Земята изтича към мантията

Наскоро група изследователи публикува документ, който разкрива, че през последните 2 милиарда години нагорещеното течно външно ядро на Земята изтича към горния слой на нашата планета, наречен мантия, разказва БГНЕС. Учените са установили, че по-новите планини и скали, образувани на повърхността на Земята, представляват комбинация от два изотопа на волфрам – волфрам-182 и волфрам-184, които обикновено се намират във външното ядро на планетата.

Този факт заинтригува учените, тъй като материалът, който изригва от вулканите и образува нови планини, идва директно от мантията на планетата, слой, разположен над ядрото на Земята. Фактът, че такава комбинация от изотопи е открита в скала, образувана от сравнително нови изригвания, показва, че течното ядро с температура от 5 000 градуса по Целзий е започнало да изтича в мантията преди около 2,5 милиарда години. Учените не са открили доказателства за течове преди това, разказва още БГНЕС.

Причината за изтичането остава загадка, мистерия са и възможните последствия за самото ядро и способността му да произвежда магнитно поле, което е от съществено значение за съществуването на живота на планетата.

Въпреки че могат да открият течовете, учените все още не знаят какво ги причинява. Според една от техните хипотези, това е причинено от някои богати на кислород материали, които се простират от повърхността в по-ниските нива на мантията, граничещи с външното ядро на планетата. Там кислородът, донесен от земната повърхност, кара волфрама от ядрото да се издигне до мантията.

Друга хипотеза предполага, че същият процес е причинен от постепенното втвърдяване на вътрешното ядро, което първоначално се е състояло изцяло от течен метал. Това е втвърдената въртяща се част на ядрото, която е отговорна за съществуването на магнитосферата на планетата, която предпазва Земята от смъртоносни частици, които я бомбардират от космоса, включително и тези, идващи от Слънцето.

Остава неясно дали течовете от външното ядро на планетата в мантията могат да повлияят на функционирането на вътрешната сърцевина и в крайна сметка да окажат влияние върху нашата магнитосфера. Въпреки това, както казва групата от изследователи, най-новата констатация може да помогне на учените да разберат по-добре същността и механизмите, на които се основава основната функция на Земята. 

Към статията във в. СЕГА

Страници

ThePal
снимка на ThePal

Поредната "новина" за побъркване на четящия плебс...

anarhia

Там се срещнах и с няколко професори. Един от тях ходеше все след мене и разправяше, че люлката на циганите била в Кърконошите[1], друг пък ми обясняваше, че вътре в земното кълбо имало още едно, много по-голямо от външното.

urupuchi

?

Ruja

Затова ще става все по-топло.

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Горното съчинение е от рубриката ЛАЙФСТАЙЛ, ИНТЕРЕСНО на БГНЕС:

 

https://bgnesagency.com/lifestyle/%d1%8f%d0%b4%d1%80%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b5%d0%bc%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%b0-%d0%ba%d1%8a%d0%bc-%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0/

 

Редакцията стана хептен непридирчива. ?

 

ПП - Anarhia, ??

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Там кислородът, донесен от земната повърхност, кара волфрама от ядрото да се издигне до мантията.

Спрете контрабандата на кислород!

ЗИП
снимка на ЗИП

Earth - Закривай !

 

:)

Luft hans

Спрете теча!

Турете му там канелка или тапа, ама така не се живее вече.

Изтече кислорода и останахме на един въгледорден двуокис, пък той скъп и трябва да го борим. ?

Solace

Глупости! Кълбета, мантии, изотопи на волфрама...Тук е истината

Сред бездънните дълбини на Космоса плава Великата А’Туин, звездната костенурка. Тя носи на гърба си четири гигантски слона, които крепят на раменете си тежестта на Света на Диска.

ЗЛАТИЯ

?

vvatkov

   Тече, ама нагоре. Ти да видиш!

urupuchi

 Учените са установили, че по-новите планини и скали, образувани на повърхността на Земята, представляват комбинация от два изотопа на волфрам

Планините не представляват това, но щом учените са го установили, начи е така. 

 

 

 

 

Сгугню
снимка на Сгугню

Ужас!

И ко ш`праим сега?

Змей Горынич
снимка на Змей Горынич

Туй наистина много гореща новина - 5000 градуса. Но не е много свежа - некакви 2.5 млрд години...

Пиркс
снимка на Пиркс

Тече, всичко тече... Ганю тъпо зяпа, как ени 2 млрд. му изтичат през мантията и ядрото на планетата към касичката на краварите.

ogopogo_x3

Да идва вогонската пътно-строителна флотилия с кептън Простетник Вогон Джелтц и да отвори новият Междугалактически околовръстен път през Слънчевата система.

Zmeja

 течното ядро с температура от 5 000 градуса по Целзий е започнало да изтича в мантията преди около 2,5 милиарда години

Нема страшно! Поне 0,5 милиарда години сме гарантирани, а после да му мислят други.

Direktiva

Липсва ми групата съветски учени, дето ежедневно откриваха и по-странни работи!

protor

Не разбрах само да обличам ли официалния анцуг?

Zmeja

Един мой шеф обичаше да казва: "Който неясно говори, неясно мисли". А който и неясно пише... Мале, мале!

Миряна Б.

Велики откриватели са обичайно английските и шотландските, руските откриват само метеорити още от времето на Тунгуския, който не беше намерен. Според мен е експеримент за предаване електрически ток на разстояние без кабели и прочее, извършен от Никола Тесла.

 

Харесва ми терминът "мантия". Царствен е някакси. Демек, не сме някой сплескан астероид, а пълноценна планета, на която жителите все не могат да се разберат чия държава заслужава политическата мантия и корона.

Миряна Б.

Радвам се, че обичах и непрекъснато четях Жул Верн. "Пътешествие към центъра на Земята" през един исландски вулкан сред любимите ми негови романи.

 

Знаменитый ученый случайно обнаруживает в образцах лавы из северного вулкана останки животных, исчезнувших с Земли сотни тысяч лет назад. Неужели под земной корой все эти бесчисленные века скрывается от людей доисторический мир гигантских динозавров и птеродактилей, ихтиозавров и других монстров, которых официальная наука считает давно погибшими?! Экспедиция к центру Земли начинается. И даже сами ее отважные участники еще не знают, сколько увлекательных и смертельно опасных приключений им предстоит пережить в "затерянном мире", куда никогда не ступала нога человека...

Миряна Б.

Отговор на 12/ - Трябва първо да се разберем чия е Земята, ще се изясни завинаги и Крим. Та - кой има нотариално заверена собственст на планетата ни?

rorik

https://www.youtube.com/results?search_query=%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D1%8C+%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%BB%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D1%8B+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8E+

 

за последната седмица

 

https://www.youtube.com/watch?v=w0kdtiTJ96g

fractal
снимка на fractal

Мантията не се охлажда от тектоничните плочи които не се охлаждат понеже парниковите газове не са чист кислород и азот и загряват атмосфетата  и мантията става по рядка и ядрото се движи по свободно

ЗИЛ131

И все пак то се върти :)

First Strike

https://www.geochemicalperspectivesletters.org/article1917

Предводител на ...

Изтича, но само в южното полукълбо, щото си тече надолу ...

ThePal
снимка на ThePal

Бащата на мой приятел веднъж му вика :

- Ти, синко, колко години направи на корабите ?

- Ами почти тридесет, тате ....

- Лелееееее, ми на теб акълът ти е изтекъл през оная работа от чикiite

fierсe
снимка на fierсe

и ко ша праим ся без ядро?!??

Страници