facebook
twitter

Вие сте тук

4 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
"Спаси София": Общината е спестила 4.8 млн. лв. глоба за "Графа"

Столичната община е спестила 4.8 млн. лв. глоба за забавяне на ремонта на "Граф Игнатиев" на изпълнителя "Джи Пи Груп". Това е станало, като са признати двойно повече дни неблагоприятно време от реалното. Това твърди организацията "Спаси София" в нов сигнал до прокуратурата за нередности в печално известния ремонт. И гражданите, и общината се позовават за тази информация на официални справки на Националния институт по метеорология и хидрология.

Както е известно, ремонтът на "Графа" трябваше да продължи 300 дни, но общината и надзорът одобриха 86 дни отсрочка за "неблагоприятно време". Информацията за графика на строителните дейности на улицата не е публична. Преди време общински съветници поискаха да видят писмените уведомления, с които "Джи Пи Груп" е била длъжна да предупреждава Столичната община за опасност от забавяне, но кметът отказа да ги оповести. Тя не предостави и графика за извършване на строителните дейности, с който фирмата печели обществената поръчка. Кметът единствено уточни, че забавянето е признато след справка за неблагоприятните климатични условия от НИМХ. Неблагоприятното време пести над 200 000 лв. глоба на ден за забавяне.

"Спаси София" също е поискала справка от метеорологичния институт и на базата на тези данни твърди, че неблагоприятните дни по време на ремонта са наполовина по-малко от признатото. За всеки ден с незначителни количества дъжд е призната отсрочка, нищо че строителите са работили до и след момента на валежа, твърдят от организацията. Оттам посочват също така, че се е работило в дни с издаден акт 10 за спиране на строежа, което е незаконно строителство. "Общината и надзорът не са реагирали и не са ги спрели. Изпълнителят хем наваксва със строителството, хем срокът му официално не тече", заключават те. По техни сметки спестената санкция е общо 4.8 млн. лв.

"Има 31 дни във връзка с лошо време през лятото на 2018 г., през които не се е работило. С акт 10 е спряна работата през зимата както на "Граф Игнатиев", така и на обекти в Зона 4. Разбрах, че има сигнал за работа по време на акт 10 на 28 декември 2018 г. Не разбирам каква е причината, ако има сигнал на 28 декември, да се споделя днес. Ако нямаш доверие, дай го на ДНСК. Това е задължение на всеки гражданин", възмути се в отговор кметът Йорданка Фандъкова, въпреки че за надзор на обекта има достатъчно компетентни лица и в надзорната фирма, и в общината, при това платени.

Фандъкова определи новия сигнал до прокуратурата като кампания и напомни, че изпълнителят е искал двойно повече дни, отколкото са признати, като намалението е именно благодарение на "информация от НИМХ с подпис и печат". Кметът напомни още, че вървят проверки и цялата информация и документация за реконструкцията е в прокуратурата, ОЛАФ и компетентните служби.

Към статията във в. СЕГА
Хулиган

Ще ги глобят, ами ако се разприказват, колко и на кого е трябвало да бутнат под масата?

http://www.drago.info/index.php/2018/11/27/graf-ignatiev/

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Дано нямаме повече кметове като самоковската даскалица. Дано изберем грамотен и честен кмет, който да не слугува на мутрите на Баце.
tatyana1

 Не знам за този случай, но по принцип общинските служители правят компромиси за да прикрият собствената си некомпетентност. Ако се разрови по- надълбоко вероятно ще излезе, че:

1) Заданието за проектиране е било  неясно, непълно и неточно.

2) Одобрили са проекта без да го погледнат, или са го гледали само хората които не разбират

3) При направа на работите възложителят открива, че част от нещата не му харесват- прави промени, събаря се направеното, чакат се промени в проекта  по системата днес правиш едно, утре го разваляш и т. н. 

Не че изпълнителите са ангели небесни, но ако се стигне до подробно разнищване и съд, едва ли е ясно кой на кого какво е спестил. Но че става дума за масова некомпетентност, си е кристално ясно