facebook
twitter

Вие сте тук

3 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Помощта за отопление става 93.18 лв. месечно

 

Министър Бисер Петков издаде заповед за

Помощта за отопление за идния зимен сезон ще се повиши и ще е 93.18 лева месечно. Министър Бисер Петков подписа заповедта за определяне на новия размер, съобщиха от пресслужбата на социалното министерство. Увеличението спрямо миналата зима е с 24.5%. Така общо помощта, която се изплаща за периода 1 ноември – 31 март, ще нарасне от досегашните 374,15 лв. на 465,90 лв.  

Повишението е възможно след промени в наредбата за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление. Според новите текстове базата за определяне на размера на помощта се качва от 385 киловатчаса на 500 кВтч.  Увеличението на държавната подкрепа за по-бедните българи е свързано и с вдигането на тарифите за тока от 1 юли. 

 

От министерството уверяват, че са предприети мерки, за да не се отпусне отпадане на хора от енергийно подпомагане заради увеличението на пенсиите от 1 юли с 5.7%. С промените в нормативната уредба беше разширен и обхватът на подпомаганите лица и семейства чрез увеличаване на индивидуалните коефициенти за достъп до целевата помощ. Най-голямо е увеличението за рисковите групи – възрастните хора и особено онези от тях, които живеят сами, хората с увреждания и родителите, отглеждащи сами децата си, включени в образователния процес. Прогнозите са, че това ще увеличи с около 45 000 подпомаганите семейства, като броят им ще достигне 255 000.

През миналия отоплителен сезон с целева помощ за отопление бяха подпомогнати 209 647 хора и домакинства, съобщават от МТСП.

Кандидатстването за енергийно подпомагане започна на 1 юли и ще продължи до 31 октомври. Хората, нуждаещи се от този вид социална подкрепа, могат да подават документи в дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящия си адрес. 

 

 

Към статията във в. СЕГА
Диагностик

Не стигат за мезонет.

Доц.Трътлев

Важното е колко става цената на кВтчас. Другото е ала-бала.

×