Quantcast
Оставете мутренския туризъм да фалира | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

17 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Оставете мутренския туризъм да фалира

Всичко се обърка в ресора на министъра на туризма Николина Ангелкова. На теория, широко прокламирана от министърката, в новите договори за концесия на плажове печели оня, който предложи най-ниска цена за допълнителни услуги. Но на практика се оказва, че цената на шезлонг е многократно по-висока от обещаната в стотинки с добавянето на 5 лева за шалте, после и за още нещо. Това е само щрих от натрупването на негативни новини от началото на сезона. Джиповете на плажа са нещо обичайно, срещу което няма кой да вземе каквито и да било трайни мерки. Стряскащи цени за плажни принадлежности се оправдават със стари правила, които сега били променени, ама завареното положение не можело да бъде пипано.

В същото време различни фактори от така наречения туристически бранш споменават за държавна подкрепа, за масирана реклама с държавни пари, за спонсориране на чартърни полети. И още - за допълнително намаляване на ДДС - в единствения отрасъл у нас, който има привилегията да се ползва от намалена ставка - 9% вместо стандартните 20%. Появиха се дори идеи секторът да бъде субсидиран, за да преодолеел сегашната несгода. Както и още по-екзотичната идея да се намалят концесионните такси.

Намаляването на чуждите туристи по родното Черноморие, освен че е видимо и че за него предупреждават от месеци туроператорите, се отдава едва ли не на "вражеска" кампания от последните една-две седмици, когато проблемът влезе освен в социалните мрежи и в медиите. В крайна сметка и Министерството на туризма призна за очакван "лек" спад в рамките на 5-8% на почиващите отвън. Светъл оптимизъм. Справка на в. "Сега" за заявените полети - редовни и чартъри към двете ни морски летища, показа, че отливът е доста по-сериозен, надхвърля 15 на сто и отива към 20 процента.

Министърът на туризма, след дълго мълчание на фона на очертаващия се провал на сезона, проведе "спешни" срещи с кметове и с туристическия бизнес. От тях засега не следва нищо. Но

 

министерството обяви, че започва да гради стратегии

 

Първата от тях ще е за проучване и разработени модели за подкрепа на организирания туризъм, чрез които "да бъде увеличен притокът на още туристи за дестинация България". Стратегията се разработва от компания „Ърнст енд Янг“ по инициатива на министерството. След запитване на в. "Сега" се оказа, че проучването и съветите ще струват под 30 000 лв. - тоест под прага, за който трябва да се обяви обществена поръчка. От "Ърнст енд Янг" били разработили няколко варианта, "но и най-консервативният модел показва отличен ефект от мерките за стимулиране на организирания туризъм", увериха от министерството. Резултат се чака в края на август. Аргументът - туроператорите да се светнат за намеренията ни и ако им харесат, да ги отразят в програмите си за следващата година.

Дни по-късно министерството пусна вече истинска обществена поръчка - за анализи и пазарни проучвания във връзка с развитието на обособени зони за туризъм. Поръчката е за малко над половин милион лева с ДДС, като финансирането е от ЕС. Ще се проучва какво да се прави, за да се развива туризмът в обявените още през 2015 г. 9 туристически региона. Районите са Дунавски, Старопланински, Софийски, Тракийски, Долината на розите, Рило-Пирински, Родопски, Варненски Черноморски и Бургаски Черноморски. Както в. "Сега" писа, всъщност това разделение повтаря т. нар. туристическа карта на България, приета през 2013 г., в която районите са същите и за всеки от тях е определена "специализация".

И тук идва недоумението -

 

срокът за изготвянето на така наречените стратегии е... май 2021 г.

 

С кратко прекъсване Николина Ангелкова е министър на туризма от ноември 2014 г. Петилетка по-късно се оказва, че на министерството му липсват маркетингови изследвания и проучвания на туристическия поток в отделните райони, анализи и прогнози за туристическото развитие, маркетингови стратегии за деветте района и общ комуникационен план. Спечелилият поръчката ще трябва да  разработи критерии за подбор на специализирани борси, изложения и други форуми, в които малкият бизнес в сферата на туризма да участва. Тепърва ще се създават бази данни за туристическите дейности и обекти в деветте района и за фирмите, които доставят храни и напитки, возят туристи и т.н.

Какво тогава е правило министерството през тези години, освен да оправдава съществуването си със снимки по международни туристически форуми и изложения? В серия изявления в зоната на кризисен пиар в последните дни министърът на туризма обяснява, че всяко действие днес ще има ефект в следващите поне 2-3 години. Какви са решенията, днес не знаем. Ако съдим по ефекта с отлива на чужди туристи през тази година, очевидно не е имало никакви действия през предходните. А експерти в туристическия бранш предупреждаваха, че основните наши конкуренти като Гърция, Турция, Египет, Тунис се завръщат на пазара с подобрени условия, подобрена сигурност и с атрактивна реклама. Това бе проспано от нашето министерство на туризма и каквито и стратегии да се пишат оттук нататък, ефектът от тях ще е минимален.

Тези дни министър Николина Ангелкова заяви, че не трябва да "отписваме летния сезон". Пред Би Ти Ви тя повтори познати числа - "през летните месеци на 2016 г. отчетохме увеличение от 19%, 2017 г. нарастването бе със 17 на сто. Миналата година процентът бе 5.8%". Не е ясно защо Ангелкова изтъква факти, които само показват охлаждането на интереса на туристите към България.

Проблемите с летния сезон са последица от десетилетно пренебрежение към качеството на обслужването. В последните години все по-масово се налага да се "внася" обслужващ персонал отвън. Но това са хора, които са тук временно и нямат никакъв ангажимент за лоялност към временните си работодатели. Десетилетия наред се залагаше на туристите отвън, докато към българите отношението бе по-скоро пренебрежително. Кризата с липсата на обслужващ персонал доведе до ниско качество, но при непрекъснато растящи цени.

Това наистина е печална традиция. И тя може да бъде пречупена само по един начин. Мутренският и рекетьорски туризъм трябва да бъде оставен да фалира. Ако трябва - сами да премахнат и без това незаконния бетон по плажовете си. Министерството на туризма, което го крепи, да бъде закрито в този си вид и състав като очевидно негодно да работи. За да може да се започне начисто.

PS. През 2018 г. приходите от концесии от отдадените над 200 плажа са 18.2 млн. лв. Това очевидно не се връзва по никакъв начин с обявяваните драстично високи цени за допълнителни услуги. Спешни промени в закона за концесиите, които вървят в парламента, пък целят да намалят контрола при отдаването на плажове на концесия - в интерес на досегашните "стопани".  

Към статията във в. СЕГА
Сармат
снимка на Сармат

Няма да фалира  закрилен и пазен от държавата.

Закрийте мин на туризма и пратете минестерката в затвора.

маргаритка2

Оставете го, наистина.

Няма да фалира, споко, ще преперат малко парички.

 

Държавата трябва да затвори идиотското министерство, да се отдръпне от този "частен бизнес"/Ангелкова, 2019/, и да си влезе в ролята да прибира 20%ДДС!

 

 "Българинът" осъзна, че вместо втора категория турист в своята страна, може да бъде първа някъде другаде.

Caramel

Нека да фалира, само че преди това да освободи завзетите плажове, които са на всички и са абсолютна държавна собственост.

маргаритка2

Категорично!

 

Освобождаване държавната собственост!

 

Даже може да си позволим - при този данък - една нулева година забранен туризум за разчистване малко природа да има.

fractal
снимка на fractal

България е с малобройно население и не може да се сравнява с турция 90млн египет 65 млн гърция 11млн

За да сме добре трябва да сме 20 млн фс има местни деца и възрастни по цяла България да посрещат наши и чужди туристи

az_ti
последните две години имаше спад във въпросните държави, сега се възстановяват и взимат % от нас, след като ние сме взимали преди това от тях. Не мисля, че бизнеса се е отказал от българските работници ,просто с цена 1.20 за шезлонг не може да си ги позволи.
mick

При сезон от 2 месеца.. и десетки/стотици/ хиляди хотели по морето.. познайте има ли решение задачката с намирането на персонал.

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Още един коментатор на изтъркалата се тема.

 

Критикарства. И не си задава въпроса каква ли мощ трябва да има нашето МТ и др. Ангелкова, за да се пребори с "подобрените условия и подобрената сигурност" на Гърция, Турция, Египет, Тунис взети заедно.

Във всеки случай няма да стане със събаряне на построени хотели, щото макар и на туристите да им харесват празни плажове, те искат на една ръка от тези плажове да имат всички удобства, които само бетонът може да им предостави.

 

kaily
снимка на kaily

Значи не знам колко трябва да си нагъл, за да създадеш един проблем и после вместо да се бръкнеш сам да го решаваш, да искаш даже да печелиш от него.

Черноморието се спомина. Тия бетонни джунгли предполагат ниво на обслужване в под еднозвезден хотел, а цените са на петзвезден. Цените на чадърите са за супер лукс категория, а джунглата е построена като китайски квартал.

Комшиите предлагат високо качество и уют на ниски цени, ние предлагаме гета на високи цени. 

Къде отидоха английските наркомани, впрочем? При тях има ли спад? Щото те други няма да идат.

Ама наркоман и за чадър няма да плати. Не може да си създал таргет група наркомани и пияници и да им продаваш чадъри на цени на ден два пъти цената на полет.

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Кайле,

Глупости пишеш, мило. Четеш какво пишат другите ******* и им подпяваш. Нашето Черноморие, дето според вас се е споминало, увеличи за последните три години броя на туристите с почти 50%.

 

Освен това съм почти сигурен, че ти самата не си стъпвала на морето от няколко години.

Стоф

Черноморският ни туризъм е жалък. Мръсотия, липса на нормални пътища, липса на вело-алеи, концесионирани плажове напомнящи скара за мазохисти край море пълно с фекалии. За пречиствателни станции не се говори въобще. Депутатите в услуга на мутро-туризма се напъват насила да вкарат хората в тъй наречените регламентирани плажове. В заведение трудно ще намерите прясна морска риба, а цените са неоснователно високи. Риба не се множи в замърсени води. 

Begemot
снимка на Begemot

Каквато и държавата, такъв и туризмът...Ние живеем в интересни времена, за България - даже странни времена. Няма как да се оправи един отрасъл, туризмът , например, а всичко останало да е в кафяво. Да не би да сме си оправили енергетиката, или селското стопанство, или  каквото и да е друго, ................. попълнете произволна дума за който и да е отрасъл на икономиката, социалното, правното, политическото, демографското, културното и ли друго съществуване на народа ни.

България стремително пада, във неуправляем свредел. КОсвен, но ясен признак е максималното опростяване, примитивизиране на всичко. Не може една подсистема, каквато е туризма, да е по  съвършена от основната система, каквато е икономиката и по - нататък държавата.Например  някакава силна основна "хитрост" на туристическия бизнес се свеждала до това да вземеш по някакъв начин държавна брегова ивица за частно ползуване и да я препродаваш скъпо - прескъпо. Мнооооо хитър трик, нали, пишем шезлонга за 0,36 лева, да мине концесията и , сакън, не пишем шалтето за 5 лева и другите "задължителни" екстри. Е, както се полага, разкешва се каквото трябва, на когото трябва, взема се концесията.  Мнооо хитро, биномът на Нютон,  дълбок замисъл, гениален бизнес план, министерството на туризма е изненадано изотзаде, хич не е разбрало за какво иде реч, че даже и публично цитира "ниските" концесионерски цени.

Хайде сега, не плачи дете... Ами вижте кой е мин пред, кои са министри, депутати, бизнесмени, културтрегери, правници -  погледнете ги тези хора, вижте хала, на който сме. Туризмът да беше само проблема...Да сме оставели мутренския туризъм да фалира. Ами мутренската държава какво я правим?

Magi

Да се уволняват всички министри, които плащат за анализи , разработки и др. глупости. 500мил. лв.??? луди ли са, а за лечение на децата няма. Това означава, че в м-ствата няма грамотни хора , които да изготвят една програма за оздравяване на отрасъла/ в рамките на заплатата си/. Какво прави тази администрация, какво работи? А на нашето море и на мен не ми се ходи, лошо обслужване, лоша хигиена, мърсотия по плажовете, за храната трябва много да внимаваш и т. н. Всичко е следствие от грамотността и управленски умения на управляващите, а те явно ги нямат.

az_ti
Проблема си е изцяло в нас. Ние никога не сме обективни и винаги критикуваме всичко наше и величаем чуждото. Гърция е на една крачка от нас и ако поне 10% вземем от тяхното национално поведение ще се оправим. Не мога да си представя да чуя грък да мрънка за нещо гръцко и в същото време да похвали българско. Дори и в момента ни дават пример как всички са се хванали и оправят след бедствие, ако беше при нас почти всички българи щяха да стоят зад телевизора и да цъкат. Докато при нас е всеки за себе си и щастието ни е нещастието на комшията ще е така!
н16
снимка на н16

Във всеки случай няма да стане със събаряне на построени хотели, щото макар и на туристите да им харесват празни плажове, те искат на една ръка от тези плажове да имат всички удобства, които само бетонът може да им предостави

Да живее негово величество - Бетона.)
Туристите идвaт не на море, не да опънат палатка - това е забранено. 
А за да лежат на пласмасови легла, под опънати чадъри.
 

И не, да ви кажа аз.. никой нормален човек, няма да плати и 1 евро, че да легне на тия пластмаси, да плаща за чадъри и т.д. Когато възвърнете природата - тогава и ще има туризъм. Но това ще го разберете едва тогава, когато залеете още Бетон. 

Dimo Dimov

 Begemot и az_ti  са изчерпали всичко за хала ни. Никой не си е на мястото - от продавача на праз до конституционния съдник. Първия - станал такъв по неволя и от немай-къде, другия - побутнат от "висша" (често чужда) воля. Негодни за обикновена работа александърйордановци правят поредни мандати като наши управленци и представители тук и по света. Калинки, обладани духовно и обладавани редовно от мутри, министерстват, съдят, присъединяват към военни блокове, концесионират, разпродават публични активи, разрешават протести и поредни увеличения... С продажбата/отказаната защита на общи  интереси властващите насекоми "плащат" личния и на ларвите си стандарт, най-често с еднопосочен билет. Лоялността и службата на Чуждото са им дали всичко, и те търпеливо изчакват своя ДЕН на молитвени закуски с поглед зареян към окъпани в безкрайна светлина хоризонти. Ларвите учат финансов инженеринг из Йейл и Кеймбридж и заспиват без мечти, сигурни в очакващата ги супер успешна кариера, като старт - поне в Световната банка.