facebook
twitter

Вие сте тук

2 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Дачич почти се извини за нападките срещу Борисов за Косово

След няколко дни пререкания и нападки сръбският вицепремиер и външен министър Ивица Дачич почти се извини за нападките си към българския министър-председател Бойко Борисов. Това стана в Словакия, след като от Сараево Борисов настоя Дачич публично да се извини. През уикенда външният министър на Сърбия Ивица Дачич отправи срещу Борисов остри реплики по повод изявление на българския премиер, направено в Познан. По време на среща на върха от Берлинския процес за Западните Балкани в петък Борисов заяви, че номинираният за върховен представител на ЕС по външната политика испанец Жозеп Борел би трябвало да изразява позицията на целия съюз, а не на родината си Испания, относно Косово. Тази позиция е категорична - признаването и зачитането на суверенитета на Косово. Изказването на премиера Борисов предизвика невъздържана и недипломатична реакция от страна на Дачич. Според него „Бойко трябва да уважава позицията на Европейския съюз, а не да държи лекции на Борел“. Словесната престрелка доведе до остро дипломатическо напрежение, посланиците на двете страни бяха привикани в съответните външни министерства.

Външните министри и премиерите на България и Сърбия се срещнаха завчера в Сараево на среща от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, а по-късно Дачич и Екатерина Захариева разговаряха в словашкия курорт Високи Татри, където участват в неформалната среща на министрите на външните работи от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Именно тогава Дачич отправи думи на помирение, но не произнесе извинение в прав текст.

“Очевидно има погрешна интерпретация на думите на Борисов - най ме изненада това, което обявиха нашите медии. Както анализирахме с министърката, премиерът Борисов всъщност отговаря на питане дали Борел ще е пристрастен, защото Испания не признава Косово. Това съществено за мен променя контекста на изявата му. Сътруднича си с Борисов от много години и бях изненадан от интерпретациите на думите му в нашите медии. Изчистихме всичко това с министър Захариева. Искаме с България добри отношения, приятелски, съюзнически и стратегически, защото това е в интерес на двете страни и двата народа. Благодарни сме на България за помощта в европейската интеграция. България може да разчита на Сърбия. Впечатлението в България бе, че нападам Борисов, но всъщност съм реагирал на нещо, което Борисов не е казвал. Тъй като не съм днес в Сараево, там бяхме заедно със Захариева, искам да кажа, че тази тема е затворена и както Бойко е казал: да вървим напред!”, каза Дачич, цитиран от МВнР.

Часове по-рано в Сараево в разговор със сръбския премиер Ана Бърнабич премиерът Бойко Борисов заяви: "Толкова ви обичам, толкова са ми приятели, как може да ме разбере по начин, по който… Викаме си посланици, правиме си… а нищо не съм рекъл", цитира го БНР.

Към статията във в. СЕГА
дядо яга

Ганьо Балкански...В случая Боко...Тоз никога нищо не е разбрал....Че има правила за общуване, писани и неписани, за да не изпада събеседника ти в неловка ситуация..Има и Протокол,служба специално за такива работи....ма не, ..кой смее да му каже на негово величество,че се държи като гамен...Нормално е човек да се сепне,да се коригира и да благодари за съвета....Нашичкия ?   Та за това и си мълчат знаещите...щото точно това няма как да се случи...Този си е наумил,че като бълва всякакви простотии, това е проява на интелект и демокрация...И налита да прегръща, обгръща, дърпа чуждите държавници...мисли си ,че са на един акъл с него...И изобщо, културата на общуване изключва физическия допир извън точно протоколното, предварително уточнено събитие...как ще ми се нахвърли някой размъкнат дебелак да ме мачка, щото е решил че сме дружки? Премиерката на Сърбия не знам как не му би едно кроше,  като я дръпна за лакътя и се подпря на нея....Отдавам го на доброто обучение..друго обяснение няма. Срам,Срам,Срам...Борисов в действие...Нашият Премиер за бога...