facebook
twitter

Вие сте тук

11 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
България изпадна и от ключови комисии в Европарламента

България изпадна от ключови комисии в новия Европейски парламент, като в същото време не получи и нито една ръководна позиция в институцията. Това стана ясно, след като бяха гласувани 14-те зам.-председатели на ЕП, където няма български представител, и след като евродепутатите бяха разпределени в 20-те постоянни комисии. Страната ни не получи дори и място на квестор за разлика от предишния Европарламент, където функцията изпълняваше Андрей Ковачев от ГЕРБ/ЕНП. Квесторите са петима и отговарят за административните въпроси, които пряко засягат членовете на ЕП.

Депутатите сами кандидатстват за съответната комисия, след което се гласуват. От публикувания списък за участието на българските евродепутати в комисиите се вижда, че страната ни няма да има пълноправни членове във водещи комисии като бюджетната, в която дори няма да има български евродепутат по заместване, както предвиждат правилата на ЕП. В друга важна комисия -"Икономически и парични въпроси", също липсва наш титуляр, а в резерва са Ева Майдел - ГЕРБ/ЕНП, и Сергей Станишев - БСП/С&Д. Наши постоянни представители няма и в ключовата "Околна среда, обществено здраве и безопасност на храните", както и в комисията по земеделието и селските райони. В комисията "Международна търговия" също нямаме постоянен представител, а отново само резервни депутати.

В комисията "Правата на жените и равенството на половете" също няма представител на България, а в тези по конституционни въпроси и рибно стопанство пак сме без титуляри.  

В друга възлова комисия в ЕП - "Правосъдие и вътрешни работи" ще е Елена Йончева, която бе една от водещите фигури в БСП в разкритията за управлението на ГЕРБ. "Аз поисках да съм в тази комисия и желанието ми беше удовлетворено“, коментира Йончева пред „Сега“. Тя уточни, че освен в тази комисия ще работи и във външната, както и в подкомисията по сигурност и отбрана. В комисията по външни работи Йончева ще замества някой от титулярите, ако има отсъстващи от заседанието.

В комисията по правосъдие и вътрешни работи ще работи и Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП). Той е едно от най-спряганите имена за кандидат за нов главен прокурор.

Във външната комисия и в тази по промишленост и енергетика има по трима титулярни български евродепутати. В първата като постоянен представител е и Сергей Станишев (БСП/С&Д), който е и председател на Партията на европейските социалисти. Станишев беше номиниран и за председател на  ЕП, но впоследствие отпадна от надпреварата.

Любопитно е, че Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП), който имаше силно желание да работи в транспортната комисия, предвид активността му около проблемите с пакета "Макрон“ е отрязан от нея и е избран в комисията по регионално развитие. В транспортната комисия Новаков е само резерва.

Андрей Слабаков (ВМРО/ЕКР), който „открадна“ мандат на ГЕРБ и стана втори евродепутат от листата на воеводите с голям брой преференции, ще работи в комисията по култура и образование. В тази комисия като пълноправен член е и Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП).

Изборът на 14-те заместник-председатели на Европейския парламент се проведе в три тура, а мандатът им е двегодишен. Преди това за шеф на Европарламента бе избран италианецът Давид Сасоли от групата на "Социалистите и демократите". Новите зам.-председатели са от 6 политически групи и десет държави членки. Старшинството им се определя от поредността на тяхното избиране, а при равен брой гласове по-напред се нарежда по-възрастният. Те могат да заместват председателя при необходимост, включително да ръководят пленарни заседания.

РАБОТА

Другата седмица ще бъдат избрани председателите и зам.-председателите на 20-те специализирани постоянни комисии в ЕП, които обикновено заседават в Брюксел. Обсъжданията им са публични и се излъчват по интернет. В тях се приемат доклади за законодателни предложения, предлагат се и изменения за гласуване в пленарно заседание и назначават преговорни екипи за провеждане на преговори със Съвета по законодателството на ЕС. Те приемат също доклади по собствена инициатива, организират изслушвания с участието на експерти и контролират останалите органи и институции на ЕС.

Според правилника съставът на комисиите и подкомисиите трябва, доколкото е възможно, да отразява пропорционално състава на ЕП.  

Към статията във в. СЕГА
JollyRoger's

Продължаваме да жънем плодовете от международния Му триумф. Девета дупка на кавала....

Бравос! Да Иляди и да е все толкова ефективен сред отколешните Му “приятели”...???

Сармат
снимка на Сармат

в колонията  толкоз. да избереш кънев и ;юрданоФ

е показателно за  зависимостите!

JollyRoger's

РаданКъ ще е знаменосец на комисията по опозиционно гъзарство, а Сашко ще го замества, когато лежи на паветата до Manneken-Pis...

NemamNervi
снимка на NemamNervi

Не вярвам да се получи. Няма достатъчно място пред Манекен Пис за елегантното тяло на Еднаквовидимия.

tatyana1

Я! Там имало други калинки и не- калинки и за наще калинки няма място?

brejnev19

Как да избереш селяндурин за член на комисия?

Като ги погледнат и им прочетат CV-тата, европските парламетнтаристи, се чудят дали това е каймака на Българското общество или мръсната пяна, която е изплувала на повърхността.

Миряна Б.

http://skandalno.net/wp-content/uploads/2014/10/%D...

 

Добрутро, Бойко, мачкаш ли, мачкаш ли, винаги взимай и АлЙорд.Ах, той сега е в странство. Излъчването му е на чесън от кариерата, всеки евродепутат ще се заинтересува от него.

Миряна Б.

Предлагам Бойко за министър на външните работи на планетата Земя. Не сме подготвени за среща с другоземните, той трябва да започне трескава подготовка.Ще му е трудно. Трябва да погълне томове scifi от разцвета на тази литература в един ентусиазиран епизод от историята на човечеството. Почти всички държави малко преди и след полета на спутника и най-вече на Гагарин се отчетоха с прекрасни книги. Сега ги няма... А ентусиазмът липсва на народа ни. Хич не ме интересуват ключовите постове в ЕС. Най-много някой по-корпулентен българин да се изложи.   

Миряна Б.

Абе къде са ключови личности като Иво Инджев, Евгени Михайлов и вся остальная шантрапа?Видях Иво на снимка с АлЮр - Ал цъфтящ и вече даващ едри плодове ананас. А Иво сбръчкан и с тъжни очи като провинциална примадона.Къде са онези времена, когато той и Асен Агов се заклели на Воробьевых горах като Херцен и Огарьов да се борят цял живот за щастието на народа и против самодържавието, без да щадят живота си. Те що не са в Брюксел? Херцен половината си живот прекарва в Лондон.Г-н Инджев, борите ли се със самодържавието на г-н Борисов?

Миряна Б.

И декабристи не се очертават у нас. Няма аристокрация, затова! Таман няма и Ленин да я смъмри - "Узок их круг, страшно далеки были они от народа..."

Видях в Иркутск много красиви къщи, строени за изгнаниците декабристи от техни близки архитекти и робския труд на мужиците.

×