facebook
twitter

Вие сте тук

11 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Туристическото министерство не видя високи цени по морето

На фона на празните плажове и неразумните цени по българското Черноморие, Министерството на туризма не се притеснява от факта, че на някои места по морето хората плащат за чадър и шезлонги на първа линия на плажа по 70 лв. Това е сумата в касова бележка от плаж "Каваци", която обиколи социалните мрежи и предизвика вълна от негативни коментари. Представител на туристическото министерство невъзмутимо заяви, че "непрекъснато се правят сериозни проверки на концесионерите на българските плажове", а обяснението за висока цена бе, че "все пак пазарът определя цените". 

„Има разнообразие от плажове - някои са с нови договори, други са със стари”, заяви Василка Цанева от „Контрол на концесионната дейност” към МТ. И допълни, че инспекторите следят стриктно плажовете да са със 50% свободна зона за безплатно разполагане на плажни принадлежности.

По нейни думи има и много по-ниски цени за чадър и шезлонг и даде пример с плажа „Бургас-Север”, където цената била 1.20 лв., а на „Поморие-Централен” - 3.60 лв. „Когато се прави сравнение, е редно то да се прави между големите курорти в Гърция и България, между малките населени места в Гърция и у нас”, допълни тя, явно забравяйки, че в южната ни съседка обикновено чадърите са включени в цената на туристическата услуга и не се доплаща за тях на място.

В същото време експерти изразиха притеснения, че започваме да губим българските туристи. Според Константин Занев от Институт за анализи и оценки в туризма, цените за чадър и шезлонг не са нормални. „Виждаме как българинът има едни очаквания за лоялност към Гърция, а не към България. Защото там знае какво ще получи за парите си и какво е качеството. В България никога не  се знае какви промени ще настъпят," каза той.

По данни на института българските туристи по нашето море са намалели с над 20% през 2019 г. За очаквания отлив от бранша алармираха още в края на миналата и началото на тази година. Въпреки това Министерството на туризма не предприе никакви мерки. Оттам дори не разполагат с официални данни за отлива на туристите, но предварителните им анализи сочат намаляване от едва 3 - 6%.

От началото на юли трафикът към Гърция се засили сериозно. Някои от пътуващите към южната ни съседка се оплакаха от дългите опашки по границата и заявиха, че са чакали близо 3 часа. Проучване на социологически агенции сочи, че над 30% от българите са избрали да почиват в чужбина през лятото, като повечето ще пътуват към Гърция и Турция.

 

КРИЗИСЕН ПИАР

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще проведе на 4 юли в "Слънчев бряг" работна среща с представители на туристическия бранш и с концесионери и наематели на морски плажове. Според съобщението на Министерството на туризма ще бъдат обсъдени възможностите за насърчаване притока на туристи в активния сезон и развитието на морския туристически продукт на България, който се предлага в силно конкурентен регион.

Към статията във в. СЕГА
levent

Хората, които са заснели касовата бележка за големия чадър на първа линия едва ли са били изненадани от цената. Целта е просто да се привлече вниманиетона обществеността към “високите цени” на плажа. Освен това, мисля че е повече от вероятно няколко души цял ден да са яли и пили под този  “голям чадър”, а яденето и пиенето да не са били сметнати отделно. Не ми се струва възможно някой да си позволи да определи такав цена само за чадър, та дори ако ще да е в морето, а не само на първа линия

dobadoba

Ами като ти се виждат много 70лв, защо си ги дал, 'потърпевшия'?

Първо платил парите, после се жалва.

⚓️

Тези дни бях на плаж с приятелчета на Варна-централен.

Чадър = 5лв

Шезлонг = 5лв

Мастика(50мл) = 3лв

Айрян(250мл) = 2лв

Който не може да си позволи 'екстрите' по-горе, спокойно може да си опъне свой си чадър в свободната зона(вкл и пред платените чадъри) и да си постеле своя си хавлия.

Както и да си носи напитки в хладилна чанта.

 

Седем с един...

Е, то има и други цени! Например:

Минерална вода: 11 лв

Пърленка: 9 лв

Пилешка супа: 7 лв

И т.н. Това беше у Албена...

Ама, дет' се вика кат' не те устройва оди на друго място...където ще ти пробутат цаца "нов внос" за 5 кинта за 100 грама...

dobadoba

Седем с един...,

Във всяко заведение има меню.

АКО няма налично, нищо не пречи да се уточнят цените със сервитьора предварително.

⚓️

Спомням си преди 10-на и повече години, купувах си хот-дог директно на пистата в Банско.

Та нямаше писана цена и питам продавача:

- Колко струва един хот-дог?

- Три лв. - отговаря той.

- Един хот-дог, моля! - и плащам.

 

На другия ден отивам и директно поръчвам:

- Пет лв. - нова цена, за непопитали.

 

Та до края на почивката 10-на дни диалога ни беше както горе:

- Колко струва един хот-дог?

- Три лв. - отговаря той.

- Един хот-дог, моля!

 

Случката е реална, колкото и абсурдно да звучи...

 

Evasion

Родените преди 1960-та и пазещи мили спомени от родното черноморие, когато са ходели с влака до Бургас и рейса до Мичурин на бунгала с обща баня за 100 човека, с картата от завода на тате, вече излизат от пазара на туристически услуги. Там вече най-актвни са родените след 1980-та, които нямат сантименти към Златните, а търсят най-доброто за парите си, като чужбината не ги плаши. Да не забравяме и обезлюдяването и циганизацията на България.

Gautama
снимка на Gautama

И допълни, че инспекторите следят стриктно плажовете да са със 50% свободна зона за безплатно разполагане на плажни принадлежности

 

Явно тези инспектори не са ходили скоро на плажа на  Свети Влас ( до яхтеното пристанище) - според мен свободната зона е не повече от 30%.

 

Колкото до цените - никой бизнес не е длъжен да продава евтино, а ние като потребители не сме длъжни да купуваме скъпо. Важното и двете страни (бизнес и туристи) да не мрънкат, а всеки да открие най-добрия вариант за себе си.

 

 

Augereau

 

Колкото до цените - никой бизнес не е длъжен да продава евтино, а ние като потребители не сме длъжни да купуваме скъпо. Важното и двете страни (бизнес и туристи) да не мрънкат, а всеки да открие най-добрия вариант за себе си.

Това по принцип е така. Но когато 'продуктът' е природна даденост, тогава нещата стоят малко по-различно.  

dobadoba

За 'природна даденост' концесионерите са платили пари,  много.

Но види се си ги връщат.

По 70лв, по 30лв, капе...

⚓️

Пак ще се повторя - никой не е задължен да ползва услугите, които не иска. 

Леля_Стойка_III

От 2014-та до 2017-та ходихме семейно на Лозенец, три последователни години ... всяка година беше все по-зле, все повече заведения затваряха и обслужването ставаше все по-зле и по-зле. В началото като отидохме за първи път, мисля беше 2010-та останахме очаровани, но с всяка години се разочаровахме повече и повече. Вече в България не почиваме, с изключения на приятелски събирания в разни планински къщи. Но хотелите в България по морето не могат да стъпят и на малкия пръст на комшиите по съотношение цена-качество. Да ти таковам патриотизма и "избери родното", няма се мъчим повече в България, щом някой предлага нещо по-добро за мен и семейството ми - естествено, че ще го избера пък било то и гръцко или турско.

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Нали и те са в играта( финансовата) , как ще видят скъпи чадъри ?????