facebook
twitter

Вие сте тук

5 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
За две години водата в София е поскъпнала с 23.45%

Само в рамките на две години - от началото на 2017 до края на 2018 г., водата в столицата е поскъпнала с 23.45%. В същото време заплатите на служителите на компанията са увеличени с 20%. Това показва справка на общинския съветник Борис Цветков (БСП), който разкритикува дружеството на вчерашната пресконференция на "Софийска вода". В началото на втората половина на бизнес плана 2017 - 2021 г. вчера концесионерът представи равносметката дотук - инвестиции, изпълнени проекти, дигитализация и др.

Общо разходите за материали, външни услуги, заплати и осигуровки са в повече с 13% спрямо планираните. Най-голямо повишение има в разходите за външни услуги - с над 16.5%, следвано от разходите за възнаграждения почти с 14%. Вероятно заплатите са увеличени повече на ръководните кадри, а не на редовите служители, допусна Цветков. По негови данни съгласно бизнес плана за последната година от него (2021 г.) разходите за възнаграждения са планирани да бъдат в размер на 20.4 млн. лв., а само за 2018 г. те са 22.6 млн. лв., или разлика от 2.2 млн. лв., изтъкна общинският съветник.

Шефът на дирекция "Стратегически партньорства и проекти" в компанията - Любомир Филипов, поясни, че цената в София е третата най-ниска в групата на т.нар. "големи ВиК оператори", където попадат дружествата, които обслужват по-големите градове. "Това, което е одобрено от КЕВР, показва, че в края на регулаторния период цената ще продължи да бъде третата най-ниска в групата на големите", обясни той.

Концесионерът бе разкритикуван и за това, че има изоставане и значително високи нива на загуба на вода. В момента течовете са 47%. Филипов обаче отбеляза, че бизнес планът на дружеството предвижда загубите да са сведени до 38.7% до края на 2021 година. "Ние това целим и се надявам, че ще постигнем заложеното в договора за концесия", каза още той.

Планираните инвестиции на "Софийска вода" в периода 2017 - 2021 г. са в размер на общо 209 млн. лв., изтъкна шефът на компанията Васил Тренчев. Той подчерта като успех това, че дружеството е първият ВиК оператор в България с безплатна телефонна линия. "Месечно получаваме хиляди обаждания, а пропуснатите са по-малко от 2%. Връщаме и обаждане, когато някой не успее да се свърже с нас", коментира той. Отделно 10 000 души всеки месец посещават центровете за обслужване.

 

НА ТРУПЧЕТА

Бусманци, Горубляне, Кокаляне и др. няма да имат скоро канализация. За Бусманци в момента тече регионално прединвестиционно проучване, а решенията се разглеждат от експерти в Столичната община, изтъкна Петьо Велев, директор на "Инженерни и строителни дейности" в дружеството. На сходен етап от процедурата са и останалите населени места на септични ями като Горубляне и Кокаляне. А точно кога тези населени места ще бъдат канализирани, зависи от Столичната община. Около 95% от населението на София има достъп до канализация, като ние работим с общината за разширяването на тази мрежа, изтъкна Велев. И допълни, че отчуждителните процедури за това понякога са по-скъпи от полагането на самите тръби.

 

 

Към статията във в. СЕГА
ablepsia

Крадливата Веолия, изхвърлена дори от Парижката община, чийто изпълнителен директор беше арестуван в Румъния за незаконно лобиране в тамошния парламент за необосновано, но затуй пък непрекъснато повишаване цените на водата.

 

Незабавно прекратяване на договора за концесия, дето Фадъкова неизвестно защо го продължи

VIII_Ви'Ай'Ай'Ай

❤️

Изгонен и от Латинска Америка, концесионерът се чувства съвсем уютно на нашата подмандатна територия с крадлива колониална администрация.

tatyana1

Стига реване за Веолия! Другите ВиК са общински, цената е много по-висока , а качеството на услугата- с нищо не е по- добро. 

А приказките за 40-50-60% загуби по мрежата са смешни! Колега и съсед, бивш шеф на ВиК, вече покойник, навремето казваше, че ако това за 60% е верно, градът би трябвало да потъне, особено като  включим и почвените води. 

Вал

"Стига реване за Веолия! Другите ВиК са общински, цената е много по-висока , а качеството на услугата- с нищо не е по- добро. "

 

Странно умозаключение ...

 

Ако разсъждаваме практически, то ще стигнем до правилния извод, че печалбата на "Веолия" отива и остава при самата "Веолия", т.е. държавата се лишава от тази печалба / както става , впрочем, и при всички останали подобни чужди фирми /, докато при общинските ВиК фирми, печалбата остава в общината, респективно - държавата

 

Кое е по-добро от общонационална гледна точка, мисля, че не е трудно да се осмисли

×