Quantcast
Варненската управа премахна пешеходни пътеки в центъра на града | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

25 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Варненската управа премахна пешеходни пътеки в центъра на града

Две пешеходни пътеки в центъра на Варна бяха премахнати след решение на градската управа. Едната се намираше до бул. „Цар Освободител“ и ул. „Любен Каравелов“ (над Икономическия университет), а другата - на бул. „Вл. Варненчик“, в района на бившия ресторант "Рощок". И двете бяха доста ползвани. Решението се посрещна с голямо недоволство в социалните мрежи.

Допълнително обезопасяване бе предприето на пътеката по бул. "Осми Приморски полк" между кръстовищата с бул. "Сливница" и бул. "Цар Освободител". Там в неделя водач на лек автомобил прегази две жени. Досега, освен пътеката тип "зебра", бе поставена фигурка на дете, която бе потрошена. Има и указателни знаци. Там  ще бъде изградена изкуствена неравност на пътните платна, без бус лентите. 

Към статията във в. СЕГА
saw
Не познавам местата, на които са въпросните пешеходни пътеки, но ми е много интересно дали са запознати със ЗДП според който не е необходимо една пешеходна пътека да е очертана, защото според същия продължението на всеки един тротоар върху платното за движение се смята за такава.
Luft hans

И двете премахнати пътеки, особено тая до ВИНС-а, са естествено продължение на места с големи потоци хора. Вярно, че откакто движението във Варна с кола нарасна неимоверно на тези две пътеки се увеличи неимоверно риска, понеже са на между 50 и 100 метра след големи кръстовища и са "идеалното" място да се показват бабаитлъци с мощни коли.

Де факто най-опасната е тази пътека, където са били блъснати жените. Там наистина е едно от най-безумните места за пресичане. Прав като конец булевард и в двете посоки по 2 платна плюс бус лента. Всеки път се чудя дали някой ще ми спре или следващия ще ме прегази. А като дете минавах всеки ден оттам за училище.

paragraph39

/:/ Варненската управа премахна пешеходни пътеки в центъра на града

........................................................................................................................

Следва премахване и на пешеходците?!?

вила

А най-хуманно и логично е премахване на таз прогнила управа на изборите през есента.

JollyRoger's

Да не хабят боята...

Гърците показват какво ни трябва. Убилият преди дни двете жени, ако беше в Гърция, щеше да лежи до живот...

Герберастите, обаче, правят нова “структура“... От тикви...???

Yankov

Прекаляват с тези пешеходни пътеки. Бургас, например, е градът на пешеходните пътеки, както и забранения мигач. Никъде по света не съм виждал толкова много пешеходни пътеки.

Обикновено, пешеходните пътеки са само по кръстовищата регулирани със сфетофар. Не е нормално на околовръстен път, през сто метра да слагаш пешеходни пътеки. На всичкото отгоре разни старчоци пресичат точно там, където няма пешеходна пътека в бързането си да дишат йодни изпарения в 6 сутринта. Сакън пешеходците да не си размърдат зад....те и да повървят малко пеша. Нали затова са пешеходци. Башка комбинацията околовръстен път и морска градина, съчетани с гето от общежития минаващо за престижен квартал, гаче да живееш в комуналка е мноо престижно.

Лoвkия

Ловко?

Бедният речников запас явно не ти позволява да измислиш нещо друго освен това "Ловко", което постоянно пишеш.

И да те успокоя - така ще бъде още дъълго време, има години наред да виеш врат и да мрънкяш.

Интервал

Очевидно е, че речниковият запас няма особено отношение към използваната дума, а към вече подразбиращата се позиция на определен потребител. Тоест, речниковият запас тук не играе роля. Посланието ще бъде разбрано от потребителите на сайта. Някои ловко ще се измъкват, други ще се правят на неразбрали, но всички ще са наясно. Вече и аз съм наясно, въпреки кратката ни комуникация, целяща да промени тази картина.
:) Сигурен съм, че разбираш за какво говоря, независимо от коментарите ти нататък.
И да уточня - от Варна съм. Добре съм запознат с въпросните места, които съм преминавал и като шофьор, и като пешеходец.
В "така ще бъде още дъълго време" няма нищо успокояващо. Така ВЕЧЕ е от дъъъълго време.

Лoвkия

 но ми е много интересно дали са запознати със ЗДП според който не е необходимо една пешеходна пътека да е очертана, защото според същия продължението на всеки един тротоар върху платното за движение се смята за такава.

В ЗДП има някои недомислици и тази е една от тях, даваща възможност на разни чесъни да пресичат където им е удобно в пълен разрез със здравия разум.

Като оня тъпак, природозащитникът, който пресече пред парлямента при забранен сигнал на регулировчика и при ясно очертана хоризонтална маркировка, и се блъсна в една завиваща кола, а на другия ден по телевизора бодро заяви, че мястото според ЗДП било пешеходна пътека.

blue_fish

Пътеката, на която загинаха двете жени е изключително опасна. Варненци знаят мястото и повечето внимават, но ето - автомобил от друг град причини трагедията. Не оневинявам водача, но смятам, че далеч не са положени истински усилия за обезопасяването на мястото. Вечер, когато стана инцидента, нищо не подсказва, че на това място има пешеходна пътека. Нарочно минах от там два пъти последните две вечери - знаците за пешеходна пътека са скрити от листата на дърветата, мантинелата от ляво блести на фаровете и отдалеч изглежда като непрекъсната, едва в последните метри - може би 10 метра, се забелязв, че липсва звено, знаците се "появяват" и най-накрая се забелязва маркировката на пътеката. При движение с 40-50 км/ч, да не говорим за повече - никакъв шанс за спиране на време.
Преди 5-6 години, преди да преасфалтират, там имаше бабуни. Отпаднаха - пречели на линейките да бързат. Може и така да е, не знам. Но нищо повече не се направи - нито някакви мигалки, нито по-големи и ясно видими знаци, нито допълнително осветление. Имаше една пластмасова фигура на дете до пътеката, която не издържа дълго на вандалите. В този смисъл, смятам, че вина за смъртта на жените е и на общината/пътна полиция/фирмата, отговаряща за пътната сигнализация - нещата се правят проформа, с най-минималното по изскванията, без капка повече мисъл и старание за целите на безопасността. Тази липса на професионализъм и проявена безотговорност бе заплатена през една красива лятна вечер, с живота на две жени.

Sapienti_sat

Така варненската управа поддържа пешеходците си нащрек. Да бъдат джигити, като в стария виц!

Kurt Meyer

Колкото глави, толкова мнения нищо чудно, че сме на тоя хал. Специалист до експерта.

Лoвkия

Ми хайде да видим твоята глава какво може да роди, напиши мнение под някоя тема да видим капацитета ти, дотук се реализираш само като редови мрънкялник и киселяк.

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

Така се прави. Пълна попеда на колите и шофьорите над пешеходците...

 

...по принцип в България думата пешеходец звучи непълноценно...евтино...изостанало...остаряло...

 

...а думата шофьор е готина...френска...модерна...симовл на младост, богатство...бързина....скорост...

 

...затуй правата на пешеходците трябва да се ограничават при всички възможни и удобни случаи...

 

....едно време прабългарите са имали конска опашка за знаме...а в днешно време трябва да си изрисуваме на знамето един джип...или ауспух за да може да се ориентират чужденците какво представлява България...

mi6osp.

След премахване на пътеките убитите ще са повече, но няма да са на пешеходна пътека. 

Няма пътека, няма проблем! 

Лoвkия

Очевидно е, че речниковият запас няма особено отношение към използваната дума, а към вече подразбиращата се позиция на определен потребител.

И каква е позицията ми според теб?

Backspacer

Пак чесАните виновни, бля! Пешеходни пътеки, БЛЯ. Жертви по пешеходни пътеки - пак бля... Софийска община - ВЪРХЪТ НА СЛАДОЛЕДА, да. Бахур, та дрънка :( Желателно, но незадължително е държавни и общински служители да не пишат по форуми в работно време. Аз съм си частник, и мога да пиша кога си поискам ;) Мога и да си умирам, по всяко време :) Чакам го с нетърпение, да видя прословутия тунел :) 

Лoвkия

Можеш ли помежду блякането да вместиш и коментар по темата, или искам твърде много?

Backspacer

Сори Ловки, не съм опитвал бахура ти :( Остави ми блякането. То си е някаква реакция, свързана с някакво бъдеще. Не ме съди :) Ти си използваш това "бля", не аз :( Живи и здрави, за вас! Пропусни заяждането ми ;) 

Сгугню
снимка на Сгугню

Бабуни пред всяка пешеходна пътека?

ИвКо

По платното за движение на автомобили има знак който предупреждава за наличие на пешеходна пътека, а на тротоара няма никакъв знак че следва пресичане на платното за движение което крие всякакви опасности.

Лoвkия

Искаш да кажеш, че навсякъде покрай улиците и булевардите трябва да се набучат знаци, предупреждаващи заплесите, че отпреде им има улица (булевард)?!?

ИвКо

Знам ли, все пак спасява човешки животи, като с фаровете дето се блещим спроти слънцето.

Лoвkия

Е стига де...?