facebook
twitter

Вие сте тук

4 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
За две години водата в София е поскъпнала с 23.45%

Само в рамките на две години - от началото на 2017 до края на 2018 г., водата в столицата е поскъпнала с 23.45%. В същото време заплатите на служителите на компанията са увеличени с 20%. Това показва справка на общинския съветник Борис Цветков (БСП), който разкритикува дружеството на вчерашната пресконференция на "Софийска вода". В началото на втората половина на бизнес плана 2017 - 2021 г. вчера концесионерът представи равносметката дотук - инвестиции, изпълнени проекти, дигитализация и др.

Общо разходите за материали, външни услуги, заплати и осигуровки са в повече с 13% спрямо планираните. Най-голямо повишение има в разходите за външни услуги - с над 16.5%, следвано от разходите за възнаграждения почти с 14%. Вероятно заплатите са увеличени повече на ръководните кадри, а не на редовите служители, допусна Цветков. По негови данни съгласно бизнес плана за последната година от него (2021 г.) разходите за възнаграждения са планирани да бъдат в размер на 20.4 млн. лв., а само за 2018 г. те са 22.6 млн. лв., или разлика от 2.2 млн. лв., изтъкна общинският съветник.

Шефът на дирекция "Стратегически партньорства и проекти" в компанията - Любомир Филипов, поясни, че цената в София е третата най-ниска в групата на т.нар. "големи ВиК оператори", където попадат дружествата, които обслужват по-големите градове. "Това, което е одобрено от КЕВР, показва, че в края на регулаторния период цената ще продължи да бъде третата най-ниска в групата на големите", обясни той.

Концесионерът бе разкритикуван и за това, че има изоставане и значително високи нива на загуба на вода. В момента течовете са 47%. Филипов обаче отбеляза, че бизнес планът на дружеството предвижда загубите да са сведени до 38.7% до края на 2021 година. "Ние това целим и се надявам, че ще постигнем заложеното в договора за концесия", каза още той.

Планираните инвестиции на "Софийска вода" в периода 2017 - 2021 г. са в размер на общо 209 млн. лв., изтъкна шефът на компанията Васил Тренчев. Той подчерта като успех това, че дружеството е първият ВиК оператор в България с безплатна телефонна линия. "Месечно получаваме хиляди обаждания, а пропуснатите са по-малко от 2%. Връщаме и обаждане, когато някой не успее да се свърже с нас", коментира той. Отделно 10 000 души всеки месец посещават центровете за обслужване.

 

НА ТРУПЧЕТА

Бусманци, Горубляне, Кокаляне и др. няма да имат скоро канализация. За Бусманци в момента тече регионално прединвестиционно проучване, а решенията се разглеждат от експерти в Столичната община, изтъкна Петьо Велев, директор на "Инженерни и строителни дейности" в дружеството. На сходен етап от процедурата са и останалите населени места на септични ями като Горубляне и Кокаляне. А точно кога тези населени места ще бъдат канализирани, зависи от Столичната община. Около 95% от населението на София има достъп до канализация, като ние работим с общината за разширяването на тази мрежа, изтъкна Велев. И допълни, че отчуждителните процедури за това понякога са по-скъпи от полагането на самите тръби.

 

 

Към статията във в. СЕГА
ablepsia

Крадливата Веолия, изхвърлена дори от Парижката община, чийто изпълнителен директор беше арестуван в Румъния за незаконно лобиране в тамошния парламент за необосновано, но затуй пък непрекъснато повишаване цените на водата.

 

Незабавно прекратяване на договора за концесия, дето Фадъкова неизвестно защо го продължи

tatyana1

Стига реване за Веолия! Другите ВиК са общински, цената е много по-висока , а качеството на услугата- с нищо не е по- добро. 

А приказките за 40-50-60% загуби по мрежата са смешни! Колега и съсед, бивш шеф на ВиК, вече покойник, навремето казваше, че ако това за 60% е верно, градът би трябвало да потъне, особено като  включим и почвените води. 

Вал

"Стига реване за Веолия! Другите ВиК са общински, цената е много по-висока , а качеството на услугата- с нищо не е по- добро. "

 

Странно умозаключение ...

 

Ако разсъждаваме практически, то ще стигнем до правилния извод, че печалбата на "Веолия" отива и остава при самата "Веолия", т.е. държавата се лишава от тази печалба / както става , впрочем, и при всички останали подобни чужди фирми /, докато при общинските ВиК фирми, печалбата остава в общината, респективно - държавата

 

Кое е по-добро от общонационална гледна точка, мисля, че не е трудно да се осмисли