facebook
twitter

Вие сте тук

3 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Още 6 дни касовите бележки може да са без QR код

НАП напомни, че остават шест дни до крайния срок, в който всички фирми без регистрация по ДДС и без софтуер за управление на продажбите трябва да сменят касовите си апарати с нови.  
След 30 юни тези фирми трябва да издават касови бележки с QR код и всяка продажба да се отчита в рамките на 5 минути на сървъра на приходната агенция.

Над 210 хил. касови апарата вече работят според новите изисквания. За фирмите, регистрирани по ДДС, които ползват софтуер за управление на продажбите, срокът за подмяната му, както и инсталирането на нови касови апарати, бе отложен до 30 септември.

Целта на QR кода е всеки купувач, с помощта на мобилното си устройство, да провери дали касовата му бележка е отчетена в НАП. Така потребителите също може да осъществят контрол върху отчитането на приходите на фирмите. Мобилното приложение на НАП може да се изтегли безплатно през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play - за Android устройства.

Наближава крайният срок и за регистрацията на онлайн търговците. До 29 юни те трябва да обявят своите електронни магазини в НАП в специален регистър. В него се посочва коя фирма или физическо лице предлага електронни продажби, физическият им адрес и телефон за връзка. До момента декларираните електронни магазини са над 12 хиляди. Само физически лица, които инцидентно продават лични вещи в сайтове, са освободени от регистрация като е-търговци. Подаването на данните става по електронен път чрез портала за е-услуги на НАП, като е необходим електронен подпис.
 

Към статията във в. СЕГА
tatyana1

А някой питал ли е потребителите дали имат желание да проверяват в НАП? 

н16
снимка на н16

Целта на QR кода е всеки купувач, с помощта на мобилното си устройство, да провери дали касовата му бележка е отчетена в НАП. Така потребителите също може да осъществят контрол върху отчитането на приходите на фирмите. 

А то въпроса е, когато човек нещо купи - и има касова бележка, може ли да го върне обратно и да си получи парите. Че народа ще отчита приходите и разходите на фирмите..))