Quantcast
Полша ще възстанови част от „Вълчата бърлога“ на Хитлер | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

69 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Полша ще възстанови част от „Вълчата бърлога“ на Хитлер

Държавното лесничейство на Полша ще възстанови дървената сграда, където преди 75 години германски офицери правят неуспешен атентат срещу Адолф Хитлер, предаде агенция ПАП. „Иска ни се да възстановим интериора колкото може по-точно“, казал Зенон Петрович от лесничейството.

Залата е с размери 12 на 6 м. Видът й е известен от много снимки. По средата ще бъде масивната маса, на която Хитлер е разглеждал заедно с щаба си плановете за нападения над съседни държави. Ще бъдат поставени стари лампи, пишещи машини и телефони. Няма да бъдат забравени дори чашите и пепелниците, плюс „чантата с взривните устройства“.

От 24 юни 1941 г. генералният щаб на райхсканцлера Wolfsschanze ("Вълчата бърлога") се е намирал край Растенбург (днес това е град Кенштин във Варминско-Мазурското воеводство в Полша). Там са изработени плановете за унищожаването на Москва и блокадата на Ленинград. Когато разбира за Варшавското въстание, Хитлер заповядва от този щаб градът да бъде изравнен със земята, а жителите му да бъдат изтребени.

„Вълчата бърлога“ е от най-посещаваните туристически забележителности в района на Мазурските езера. Понякога в подземните бункери влизат до 5000 души на ден.

Атентатът срещу Хитлер през 1944 г. е известен като „Заговорът от 20 юли“, или „Заговорът на генералите“. Организиран е от група висши офциери от Вермахта начело с полковник граф Клаус Щауфенберг. Той внася във „Вълчата бърлога“ чанта с две взривни устройства. Покушението не успява по няколко причини. Първо, заседанието било изнесено от подземния бетонен бункер, където взривната вълна би била много по-силна, и вместо там се състояло в дървената постройка. Второ, в бързинта Щауфенберг успял да активира само единия експлозив.Трето, минути преди взрива един от стоящите близо до Хитлер офицери преместил чантата от отвъдната страна на масивната подпора на масата, която намалила ударната вълна в посока към фюрера. Четирима загинали, но Хитлер се отървал само с драскотини и обгаряния, след което решил, че е закрилян от бога, и приел това като знак да продължи престъпната си политика.

В този момент Щауфенберг напуснал щаба напълно уверен, че атентатът е успял. Скоро бил арестуван и съден заедно с четирима офицери, след което всички били разстреляни. По-късно били екзекутирани или починали в затвора още 200 заподозрени заговорници. Последният оцелял атентатор лейтенант Евалд фон Клайн умря на 90 години през 2013 г.

Към статията във в. СЕГА

Страници

IvanM

Изумен съм. Зорлем да превърнат един от символите на Третия Райх в "туристическа атракция". Кавичките са, за да подчртая, че това ще стане място за поклонение пред "чудотворното оцеляване" на Фюрера. Остава в Берлин с хиксче да отбележат мястото, където "извергът" е бил изгорен и...ето ти още едно мяста за поклонение. Не съм съвсем сигурен, какво се случва с родната му къща в Австрия, но и там имаше някакъв ажиотаж.

Тони Йорданов

  А Освиенцим кога?

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Не виждам никакъв проблем в това "Вълчата бърлога" да бъде открита за туристи, след като дори концлагерите са туристически обект. Впрочем тя винаги си е била такава. Още като юноша бледен бродихме с майка ми и баща ми сред стотиците бункери и най-вече няколкото колосални бункера на висшето ръководство на НСДАП, за които тогавашният премиер бе казал, че Полша не е достатъчно богата, за да разкопае и възстанови дори един от тях, защото при оттеглянето си немците ги взривяват отвътре. Тогава бяха копали покрай една от външните стени на един от бункерите и след като бяха достигнали до дълбочина 25 метра, се бяха отказали. 

 

Инак не е минало без дежурните глупости.

Първо, градчето не се казва Кенштин, а Кентшин (Kętrzyn).

Второ, съвсем не тази дървена барака на една поляна е олицетворявала "Вълчата яма", а бункерите, подобни на този:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/24/Adolf_Hitler%27s_Bunker_in_Wolfsschanze.JPG/800px-Adolf_Hitler%27s_Bunker_in_Wolfsschanze.JPG

 

Както и цялата обстановка: десетки и десетки километри гори и езера, пояси от защитни бункери и няколко огромни бункера за висшето ръководство, за родовете войски, за отделни министерства и т.н.

https://en.wikipedia.org/wiki/File:Map_of_Wolf%27s_Lair.jpg

 

Manrico
снимка на Manrico

А Освиенцим кога?

Да му обясняваме ли на тоя, че лагерът Освиенцим много отдавна е музей или няма смисъл - ако иска не да знае, а само да се изока?

торбаЛан

Няма какво да му обясняваш нито на тоя, нито на другите като него. Преди няколко дни за пореден път се качвах до вилата на Хитлер, подарена му от неговата партия за 50-тия рожден ден. Келщайнхаус, дорде не рече някой. Туристическият поток е от ранна сутрин до късна вечер. 20 евро на човек, включително билетът за автобус. Отделно разходи за храна и напитки, ако някой иска да се подкрепи.

Да не говорим, че и щабквартирата му малко по-долу жъне доста сериозен интерес. А в момента се възстановяват и нейните бункери. Ама то на нашия гений му дай само да руши. Като на Женя Бомбаджията, дето взриви мавзолея.

IvanM

А Освиенцим кога?

 

Какво за Аушвиц-Биркенау? Това е спомен престъпленията, които са били извършвани там. Съвсем различно от Wolfsschanze.

IvanM

Не виждам никакъв проблем в това "Вълчата бърлога" да бъде открита за туристи

 

Ми, немците да възстановят и Reichskanzlei и бункерът в Берлин, тогава. По нищо не се различава.

торбаЛан

Възстановяват бункерът (бункерите, щото е цял подземен комплекс) в Берхтесгаден. За Берлин не знам.

Миряна Б.

Интересува ме кой уби Сталин, къде и с какво? на близката дача, в малката трапезария... Залагам на Хрушчов, особено за бавенето на

повикването на лекари. Вливането на физиологически разтвор предотвратява моментално леталния изход. Знам по майка си и по себе дори - 4 пъти. Нямах никакви увреждания на моториката или гримаса  на лицето. След няколко вливания паметта ми неочаквано се избистри  до най-дълбоки пластове.Например спомних си името на един вожд на племе от остров в пасифика, който осиновил Тур Хейердал - Терии Ерое тераи матеате! А също едно заболявне, датиращо от средновековието - танците на свети  Вит. И обогатих паметта си с биографията на нещастния Св. Вит, дете-христианче, сварено в котел с кипящо масло от римляните. Брррр. Тези сведения са в уикитата. 

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Ти сериозно ли? Да не намекваш и за възстановяване на функциите на тези обекти? 

Щото това би било параноя. 

IvanM

Още като юноша бледен бродихме с майка ми и баща ми сред стотиците бункери и най-вече няколкото колосални бункера на висшето ръководство на НСДАП

 

Не става въпрос за бродене и разглеждане на останки, а за възстановяване, дори само на част. Възстановява се нещо, което има особена важност за някого.

IvanM

Ти сериозно ли? Да не намекваш и за възстановяване на функциите на тези обекти? 

 

Не, като "туристически обекти". История са все пак.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Ами това има особена важност за цялото човечество. 

Части от концлагерите (имам предвид най-вече Освиенцим) също са били възстановени. 

paragraph39

/:/ Полша ще възстанови част от „Вълчата бърлога“ на Хитлер

.........................................................................................................................

А откъде и как Полша ще осигури военнопленници за възстановяването на "Вълчата бърлога", строена от военнопленници?!

А?!

Миряна Б.

Не бойте се, деца, от кратка исхемия. пазете се от хеморагичен инсулт. Не знам как, уви.

 

Приятен ден след тези приятни информации!

ЗИП
снимка на ЗИП

Тоя заговор е имал за цел да спаси Германия така, че е спорно дали е добре или зле, че не е успял.

 

Мисля, че в дъното седи "пустинната лисица" Ромел, който чрез своите дружки Патън и Монтгомери е искал да отстрани фюрера и след това да "сдаде" цяла Германия на САЩ....

 

:)

 

 

IvanM

Ами това има особена важност за цялото човечество. 

 

Каква важност, ако смея да запитам? Хеле пък за цялото човечество.

 

 

Части от концлагерите (имам предвид най-вече Освиенцим) също са били възстановени. 

 

Те са възстановени, като мемориал/паметник.

Wolfsschanze какъв мемориал/паметник може да бъде. Или по-скоро - чий. Кой спомен да не избледнява

 

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Каква важност, ако смея да запитам? Хеле пък за цялото човечество.

 

Каквато има храмът на Зевс в Олимпия, пирамидите в Гиза или Петергоф. (Петродворец). 

Паметник за духа, материалната култура и събитията на една велика и трагична епоха. 

nottheone

лентата ще пререже евродепутат ал. йорданов

IvanM

Паметник за духа, материалната култура и събитията на една велика и трагична епоха. 

 

Ти се шегуваш. Особено за духа и материалната култура. Но, в този ред на мисли, защо възнегодува за възстановяването на Reichskanzlei. И то е материална култура и дух. Защо затрихме мавзолея в София. Защо искат да капичнат Паметника на Съветската армия в София. Или защо ги затриват в Прибалтика, Полша.И то е материална култура и дух. А възстановяват Хитлеровите бункери.

А горните сравнения са смешни.

fractal
снимка на fractal

Графа с куфарите е трябвало да бъде камикадзе за да е сигурен в атентата

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Но, в този ред на мисли, защо възнегодува за възстановяването на Reichskanzlei

 

Изобщо не съм възнегодувал. Няма проблем да я възстановят. Ще отида да я разгледам. 

Възнегодувах срещу подтекста на твоето изречение: ми да възстановим райхсканцеларията, разбирай нацистката власт. 

Но за да изпълнят твоето предложение, ще трябва да съборят доста нещо в Берлин. 

 

А всички останали въпроси ги задавай не на мен. 

IvanM

ми да възстановим райхсканцеларията, разбирай нацистката власт. 

 

То, за съжаление е в ход. Не щото германците го искат. Или който и да било. Но се случва. Не случайно, при това. Звучи, като налудничава теория на конспирацията, но има доста признаци.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Силно преувеличаваш. 

dissidentbg

Парата завладя ума на хората. Ценностите вече се отчитат в пари, вече няма морални ценности.

 

Украинците превърнаха Чернобил в туристическа тракции, за да печелят. Защо не и поляците да печелят от чужда мизерия.

 

Както казва българският народ: "Подминал ме брат ( в случаят, Умрял ми брат), останал ми комат"

IvanM

Силно преувеличаваш. 

 

Така са говорели и през '31/2. После излязло друго.

ЗИП
снимка на ЗИП

Aпропо наскоро едни от класиците на "индустриалния метал" легендите от "Рамщайн" пуснаха нов албум и един от синглите, който доби световна слава се казва " Германия"...

 

Стигна се дори до огромен скандал. Израел протестира и клипа в "youtube" беше сложен  на 18 + защото имаше кадри на концлагеристи.

 

Текста разбира се е гениален и има следните  строфи :

 

" Покоряваме, предаваме се

 

Германия, Германия над всичко"....

 

Смесица от гордост и самоирония...

 

Ето го аудиото, което слава богу не е блокирано от "youtube"...

 

https://www.youtube.com/watch?v=0yNxJGA8-xU

 

:)

Туткалчев
снимка на Туткалчев

А още по-често са говорели: "Леле, сега какво ще стане!"

Пък то нищо не е ставало. 

Сигурно има поне едно стотина пъти след ІІ св. война, когато се е говорило как - аха-аха - и ще избухне трета такава. 

Пък то... 

dissidentbg

"Сигурно има поне едно стотина пъти след ІІ св. война, когато се е говорило как - аха-аха - и ще избухне трета такава. 

Пък то... "

 

Този факт разочарова ли те?

 

Няма световна война, но почти всяка държава в Света е воювала в този период от време и то по няколко пъти, а някои държави не са спрели да водат войни. 

Звън®
снимка на Звън®

Възстановяването на дървената сграда, част от Wolfsschanze, става с европейски средства по програмата "Легиони в развитие". Проектът предвижда да се изгради залата, в която е извършен атентатъ срещу Хитлер от 20 юли 1944 г. Целият интериор на залата ще бъде автентично пресъздаден. Експозицята ще включва и създаването на роботизирани копия на участниците в заседанието, при което се взривява оставената от полковник граф Клаус Щауфенберг чанта. Всеки делничен ден в 12:42 ч. ще има възстановка на атентата. Постановката му е дело на полския режисьор Анджей Сарамонович, ученик на Анжей Вайда. Цената на билета ще е около 90 евро. Срещу 800 евро чантата с взрива може да бъде местена и да се регистрират пораженията, предизвикани от новото й месторазположение.

Страници