facebook
twitter

Вие сте тук

8 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
МОН призна за неуместна задача на теста по български

След грешката в матурата по английски проблем има и с една от задачите на изпита по български за седмокласниците, а МОН официално призна, че текстът е бил неуместен. Затова децата ще получат точка и за двата отговора.

Става дума за задача 17 - текст, в който децата трябва да открият 14 грешки. Много деца обаче са отбелязали като грешка и разделното изписване на "лесно преносима". "В текста словосъчетанието лесно преносима не е използвано като сложна дума и е правилно да се пише разделно в съответствие с официалния правописен речник на българския език, но за вярно ще се приема и слятото изписване", обясняват от МОН. Според правилата в речника съчетания от наречие и прилагателно име се пишат разделно, когато не представляват смислово единство. В словника обаче съчетанието е изписано слято.

Въпросът за седмокласниците предизвика спор на високо научно ниво. Езиковедът от СУ доц. Владислав Миланов заяви, че според правописния речник думата се пише слято, но като цяло в българския език има думи, които могат да се пишат и слято, и разделно, а седмокласниците няма как да знаят това. Владко Мурдаров също коментира, че в речника тази дума е изписана слято и всякакви спорове са излишни. Институтът по български език при БАН обаче подкрепи позицията на министерството, че трябва да се изпише разделно.

"Това е неуместен текст. За съжаление не сме застраховани. Ще потърся отговорност на съответния служител. Въпросите са много голям брой, много малко хора могат предварително да ги видят, да ги преценят, да ги проверят заради конфиденциалността на изпитните материали", коментира пред Би Ти Ви просветният министър Красимир Вълчев.

Още една промяна бе направена вчера с изпитите - МОН даде допълнителен ден за проверка на работите по български език и литература. Както "Сега" писа, тази година проверяващите са намалени, като на места са почти наполовина по-малко, а дните за проверка са съкратени, в резултат на което възникна напрежение в гилдията. Отначало проверката трябваше да протече от 20 до 26 юни, но започна вчера, за да имат преподавателите повече време.

Задължителните изпити от тазгодишната кампания приключиха вчера с теста по математика, на който се явиха 61 000 седмокласници.

 

ГЛЕДНА ТОЧКА

Според доц. Миланов седмокласниците учат определения, с които се занимават студентите по българска филология в трети курс в университета. "Учат сложните глаголни времена, строежа на изречението и видовете изречения. Но учениците не учат това, което утре ще им трябва в живота, а именно да бъдат грамотни", смята той. Според него не се обръща внимание на диктовките в училище и се оказва, че от учениците се изискват неща, за които не са подготвени.

Към статията във в. СЕГА
ablepsia

След грешката в матурата по английски

 

Няма грешка в матурата по английски!!!

ablepsia

"Учат сложните глаголни времена, строежа на изречението и видовете изречения. Но учениците не учат това, което утре ще им трябва в живота, а именно да бъдат грамотни", смята той.

 

 

Алоооу, кво значи "грамотни", доценте, ако не владеят строежа и видовете на изреченията, както и глаголните времена в цялото им многообразие!

И туй нещо - доцент?!

ЗТБХЦ

Алоу, какво значи да "владеят строежа и видовете на изреченията, както и глаголните времена в цялото им многообразие!"?

И туй нящо - граматичка?!?

ablepsia

е правилно да се пише разделно в съответствие с официалния правописен речник на българския език

 

 

Айде бе, тъй ли е в официалния речник, а?

Прав е Мурдаров, че няма място за спорове:

 

 

 

http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BC/

 

 

Кафеджия

Това, което посочвате, е тълковният речник на БАН. Отделно има:

ОФИЦИАЛЕН ПРАВОПИСЕН РЕЧНИК НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК
Българска академия на науките, ИБЕ „Проф. Любомир Андрейчин“
Издателство „Просвета“, София, 2012, 676 с.

http://ibl.bas.bg/ofitsialen-pravopisen-retchnik-na-balgarskiya-ezik/

 

Но в правописния „леснопреносим“ също е слято (в словника). Друг е въпросът, че в същия този речник правилата за слято, полуслято и разделно писане са малко неясни.

SINDBAD

В матурата по инглиш НЯМА грешка!

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Лесно достъпен, трудно достъпен, лесно преносим, не пристъпен, право писен речник на езика българский. Краткото и не е за мн.ч. Голямо слово блудство на стана. Задачата била не уместна.