Quantcast
Разследващи обвиниха 4-ма души за сваления "Боинг" над Украйна | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

5 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Разследващи обвиниха 4-ма души за сваления "Боинг" над Украйна

Международната Съвместна разследваща група (JIT), базирана в Холандия, обвини трима руснаци и един украинец за свалянето преди пет години на пътническия "Боинг" на Малайзийските авиолинии над Източна Украйна, при което загинаха почти 300 души, съобщиха световните агенции. Полет МН-17 летеше от Амстердам до Куала Лумпур.

Разследващите съобщиха, че смятат за отговорни руските граждани Игор Гиркин, Сергей Дубински и Олег Пулатов, както и украинеца Леонид Харченко. "Днес ще изпратим международни заповеди за арест за първите заподозрени, които ще разследваме. Срещу тях ще бъде издадена и заповед за международно и национално издирване", каза на пресконференция началникът на полицията на Холандия Вилберт Поулисен. Холандският прокурор Фред Вестербеке каза, че това са "четиримата, които ще бъдат държани отговорни за пускането в Източна Украйна на системата за противовъздушна отбрана „Бук". Въпреки това заподозрените вероятно ще бъдат съдени задочно, тъй като Русия не позволява нейни граждани да бъдат съдени в чужбина, а местонахождението на Харченко в момента е неизвестно. Съдебният процес ще започне на 9 март 2020 г. в Хага и обвиненията ще са за убийство. Същият разследващ екип от детективи и прокурори от Холандия, Малайзия, Австралия, Белгия и Украйна съобщи през май 2018 г., че противоракетната система „Бук", която е ударила "Боинг 777", произхожда от 53-та руска военна бригада, базирана в югозападния руски град Курск.

Игор Гиркин бе военен министър на т.нар. Донецка народна република (ДНР), която се бие срещу Украйна. Сергей Дубински (радио позивна "Хмурый") е споменат в разследванията като началник на военното разузнаване на ДНР и е ключов организатор на транспортирането на зенитноракетния комплекс "Бук". Олег Пулатов (радио позивна "Гюрза") е човекът, който непосредствено е съпровождал конвоя, началник на Втори отдел на военното разузнаване на ДНР. Леонид Харченко бил също пряко свързан с транспортирането на ракетния комплекс.

Според разследващите от JIT самолетът може да е бил свален по погрешка по време на бойните действия между украинските военни и проруските бунтовници в Донбас през лятото на 2014 г. "Има вероятност, че заподозрените са искали да ударят украински военен самолет, а не пътнически. Но дори това да е така, ние ги смятаме за отговорни за последвалата трагедия", каза на пресконференцията представител на разследващите. 

РЕАКЦИИ

"Мога само да кажа, че бунтовниците не свалиха боинга“, заяви Игор Стрелков, известен също като Игор Гиркин, пред Интерфакс. Той каза, че няма да даде показания по случая. Руското МВнР заяви, че обвиненията за участието на Русия в свалянето на малайзийския "Боинг" са неоснователни и е жалко, че разследването е предубедено и едностранно. От ДНР за пореден път повториха, че те не са могли да свалят самолета, защото не разполагат с ракетни установки "Бук".

 

 

Към статията във в. СЕГА
ivanbg1

.............Холандското правителство взе предвид заявлението на малайзийския премиер Махатхир Мохамад относно разследването на катастрофата на полет MH17 над Украйна през юли 2014 г..

Преди това, Мохамад бе заявил за политизиране на разследването, отбелязвайки, че самолетът може да е бил свален и от украинската страна. „Те обвиняват Русия, но къде са доказателствата? Знаем, че ракетата, която свали самолета, е от типа ракети (произвеждани) в Русия, но те са могли да бъдат направени и в Украйна. Трябват необорими доказателства, че тя е била изстреляна от руснаците”, посочи още премиерът на страната. „Ние не знаем защо бяхме изключени от разследването, но от самото начало виждаме твърде много политика и идеята е не да се разбере как това се е случило, а изглежда е била насочена към обвиняване на руснаците”, обясни премиерът, отбелязвайки, че разследването не е неутрално.

nanyac

"Мога само да кажа, че бунтовниците не свалиха боинга“, заяви Игор Стрелков, известен също като Игор Гиркин, пред Интерфакс.

Разбира се. Бунтовниците не са обучени да стрелят с такова нещо. А за военнослужещи в отпуск от армията на РФ  Гиркин не коментира.

mi6osp.

Хъм, нищо ново, освен че са сменили участващия украинец. 

Усетили са се, че е подозрително това, че предишният украинец си е бил в Украйна в деня на катастрофата и е пленен чак четири месеца по-късно. 

myrmorko

""Има вероятност, че заподозрените са искали да ударят украински военен самолет, а не пътнически."

 

Така ли? А кой именно? В непосредствена близост до Боинга имало ли е такъв самолет? Ако да, как е допуснат от авиодиспечерите? И още...

И още десетки, да не кажа стотици въпроси и въпросчета, на които едно завършено "разследване" (на чиято база се прави обвинение) е ДЛЪЖНО да отговори.

Апропо, защо досега не се намериха  двата двигателя ня Боинга? Чудовища с тегло по над 7 тона, дължина над 7 метра и диаметър 3.4 метра! Донбаските роми са ги разфасовали?